המשוגעים לדבר

//

יוגב כרמל

//

צילום: אפי שריר

המשוגעים לדבר

יוגב כרמל

צילום: אפי שריר

פורט על מיתרי הלב

בועז אלקיים,בן 55 מאלוני הבשן, נשוי + 3. בונה גיטרות וכלי מיתר

מה גרם לך להתאהב בגיטרה?

כשהייתי בן 10, הגיעה אלינו לקריית ביאליק משפחת עולים שמכרה לאבא שלי גיטרה שבעה מיתרים, שנפוצה ברוסיה. ואיתה התחלתי. העברתי שעות בצפייה בגיטרות, בניסיון להבין את הכלי מבחינה אנטומית ופילוסופית.

מתי התחלת לבנות גיטרות?

עוד לפני בר המצווה. זו היתה גיטרה מיניאטורית שבניתי משברים של גיטרה גדולה שמצאתי במקרה בפח זבל. ועוד לפני זה לקחתי חתיכות קרטון וגזרתי בצורה של גיטרה והייתי "מנגן" עליהן בבית הספר. אחר כך חברים התחילו להביא לי גיטרות לתיקון.

מתי זה נהפך לקריירה?

בשנות השמונים ניגנתי גיטרה למחייתי בניו יורק, אבל השתוקקתי לטייל בעולם. אז זה מה שעשיתי. היה לי אופנוע כבד ואיתו חרשתי את אירופה, ארצות הברית ודרום אמריקה במשך כמעט 18 שנה. התחנה הראשונה היתה בספרד, שהיא מרכז של בניית כלי מיתר. שם הבנתי את המקצוע ולמדתי אותו לאט לאט, בעצמי ללא הדרכה. את הגיטרות הראשונות שלי מכרתי בכל אירופה דרך מגזינים של גיטריסטים. אחר כך, עבדתי עם "גיטר סלון", חנות הגיטרות הגדולה בניו יורק. הייתי שולח אליה גיטרות בדואר מכל מיני מקומות בעולם, וכך פרנסתי את עצמי תוך כדי טיול.

איך בוחרים עץ לגיטרה?

כל חלק בגיטרה עשוי מעץ אחר שמתאים לצרכיו. לתיבת התהודה, למשל, אני משתמש רק בעצי מחט בני למעלה מ־200 שנה, כי ככל שהעץ יותר מבוגר, הסיבים שלו יותר גמישים. זה יוצר תנועה גלית של העץ שמהדהדת את הצליל. הצוואר, לעומת זאת, עשוי ממהגוני כי הוא החלק הכי רגיש — בגלל שהמיתרים יושבים עליו, והעומס שלהם עלול לכופף אותו. ובכלל בשביל גיטרה איכותית צריך ליישן את העץ הכרות במשך 25 שנה, רק אז כל הנוזלים שבו מתייבשים והשמנים האתריים הופכים לקריסטלים.

אילו כישורים המקצוע הזה דורש?

בעיקר יכולות סימטריות גבוהות. אני מצליח לייצר כלים ברמת דיוק שרק מכונות מגיעות אליה.

זה לא מפחיד קצת? יש הרבה אפשרות לטעות.

בגלל זה אני מעדיף לעבוד בלילה, כשהכל שקט ואף אחד לא יכול להפריע לי.

כמה זמן לוקח להכין גיטרה?

הסיכום הוא שמרגע שמגיעה הזמנה יש לי שלוש שנים לסיים אותה ולשלוח למזמין. חלק גדול מהזמן הזה הוא תכנון של הגיטרה יחד עם הלקוח.

ארגז הכלים של בונה גיטרות

1. מכשיר לחיתוך זוויתי של קצוות השריגים 2. מקצע לגילוף צוואר הגיטרה 3. סכין "קוצ'יו" 4. אזמל לניקוי שאריות דבק 5. מכשיר לחיתוך שריגים 6. "ציקלינה", מכשיר להחלקת עץ 7. אזמל ל"חפירה" בעץ 8. "מסור גב" לניסור עדין 9. שופין לעץ רך 10. מחדד מפתחות של גיטרות פלמנקו 11. שופין להשחזת קצוות השריגים 12. אזמל יפני לשימוש כללי 13. מקצע להחלקת "עיניים" בעץ 14. כלי למדידת שריגים 15. קלמרה להחזקת עצמים קטנים 16. אזמל "כלב" לחריצת תעלות ישרות

כמה עולה גיטרה?

הגיטרה הכי זולה עולה 24 אלף שקל. ככל שיש לה יותר התאמות אישיות, היא יקרה יותר. חוץ מזה, אני בונה גם כלי מיתר נוספים כמו כינור, עוּד ומנדולינה.

יש לזה קהל בארץ?

רוב לקוחותיי הם נגנים מחו"ל.

אם כך, מה החזיר אותך בסוף לישראל?

בשלב מסוים החלטתי להשתקע במקסיקו, ואפילו קניתי חווה באזור נידח. שם הכרתי את אשתי הנוכחית, הרביעית במספר, שהיא חצי ילידית. יום אחד היא לקחה אותי לטקס שבטי שבו חוויתי חוויה רוחנית שהובילה אותי לחיפוש עצמי. אז חזרתי בתשובה וגם חזרתי לארץ. אני חי ביישוב דתי ושומר כשרות ושבת, אבל לא הולך לבית כנסת ולא מניח תפילין. הדתיות שלי באה ממקום של גילוי עצמי, לא של הטפה. מצדי שכולם יהיו גויים ושהילדים שלי יאכלו חזיר.

מכל המודעות שתלויות על הקיר מסביבך, אני מבין שגם חזרת לנגן.

תמיד היו כיסופים, אבל הייתי שקוע בבניית הכלים. לפני כמה שנים נסעתי לאפריקה וחזרתי עם וירוס אלים. הייתי משותק בשתי אצבעות באישפוז ארוך בבידוד, ואמרתי לעצמי שאם זה יסתדר אחזור לנגן, והפעם אעשה את זה נכון ומכל הלב.
בעקבות האירוע הזה בניתי כלי מיוחד שאני קורא לו ישי, על שם בני הצעיר. זה כלי קצת יותר גדול מגיטרה עם 12 מיתרים, לוח אצבוע מברזל ובלי שריגים (פסי המתכת על צוואר הגיטרה). הרעיון היה לפתח כלי שיותר מתאים לאילתורים, שזו מבחינתי נגינה שמגיעה מהנפש.

המצאת עוד כלים?

כל שינוי בחיים נותן לי השראה ליצור כלי. כשטיילתי היה לי צורך בכלי קטן ונייד, אז יצרתי גיטרה למטיילים. לפני כמה שנים הרופא אמר לי שאני צריך לרזות ולכן התחלתי ללכת הרבה. כדי לא להשתעמם בניתי גיטרה שמתאימה לנגינה תוך כדי הליכה. במקום תיבת תהודה גדולה מעץ לקחתי עור של תוף סינתטי ומתחתי אותו על עיגול ממתכת. ועכשיו אני עובד על גיטרה חשמלית מפלסטיק.

גיטרה חשמלית בהרכבה עצמית

"בגלל שהגיטרות שלי יקרות, רציתי לייצר גם משהו זול בייצור המוני. אז המצאתי גיטרה שבנויה מחלקי פולי־קרבונט, שאפשר לקנות בנפרד ולחבר בקלות"

עברת לגיטרות חשמליות?

כן. זה חלום ישן. בגלל שהגיטרות שלי מאוד יקרות, רציתי להמציא משהו זול בייצור המוני. הרכבתי צוות, בנינו כמה אבות טיפוס ולפני כמה ימים השלמנו גיוס של חצי מיליון דולר במימון המונים. הגיטרה בנויה מכמה חלקי פולי־קרבונט, שאפשר לקנות בנפרד ולחבר בקלות.

חשבתי שגיטרות צריכות להיות עשויות מעץ.

זו טעות נפוצה. בגיטרות חשמליות, בגלל שהסאונד מגיע מפיק־אפים (מיקרופונים קטנים הממוקמים ליד המיתרים) ולא מתיבת תהודה, אז אין שום משמעות לחומר של הגיטרה. זה עניין של אלקטרוניקה, לא אקוסטיקה.

איזו עוד טעות נפוצה יש בנוגע לגיטרות?

רוב האנשים טועים לחשוב שחייבים פתח בתיבת התהודה של גיטרה קלאסית. התהודה מגיעה מהתיבה עצמה, בלי פתחים, כך שהחור מיותר לגמרי. בגלל זה לא תמצא ברוב הגיטרות שלי חור. לפעמים, בשביל הקטע, אני עושה פתח אבל שם אותו בקצה של הגיטרה ולא ליד המיתרים.