ממה נמות השבוע?

ד"ר קרן לנדסמן

קדחת המוח הסוסית המזרחית

שם מדעי: Eastern Equine Encephalitis או בקיצור EEE
איפה אותר: מזרח ארצות הברית
מקור הרוע: סוסים
איור: איגור טפיקין

מה קרה?
ג'ון (שם בדוי), גבר בן 50 מהעיירה West Warwick שברוד איילנד, גילה באמצע אוגוסט לחרדתו שהוא האדם הראשון מאז שנת 2010 במדינתו שלקה בקדחת מוח של סוסים — וירוס שאינו מחויב לשמו ומוכן לתקוף כל יצור, לרבות שאינו סוסי. האשם בהדבקה הוא סייח בן שישה חודשים בחווה השלווה של ג'ון.

המקרה הזה מצטרף לשלושה חולים שאובחנו במישיגן שאובחנו כחולים בקדחת מתחילת אוגוסט וארבעה במסצ'וסטס, מתוכם אישה אחת בשם לורי סילביה מתה מסיבוך של המחלה. המחלה נפוצה לאחרונה בקרב סוסים במיין ובניו אינגלנד, כמו גם בעופות בפלורידה ובדלוור.

מה זה בכלל?
קדחת המוח הסוסית המזרחית (EEE) נגרמת על ידי וירוס שתוקף בעיקר סוסים, ומועבר באמצעות יתוש בשם Culiseta melanura, שמסוגל לעקוץ אפילו עופות. העופות אמנם לא חולים ב־EEE, אבל הווירוס יכול לשכון בגופם ולעבור הלאה בעקיצת היתוש הבאה. לבני אדם הווירוס עובר בעקיצה של יתושים מסוגים שונים, כמו Aedes או  Culex (אדס וכולכית בשמותיהם העבריים, שכן רבים מהם חיים גם כאן). הם מצטיינים בהעברת שפע מחלות, ביניהן קדחת מערב הנילוס, זיקה וקדחת דונגי.

מה זה עושה?
חום גבוה, צמרמורות, כאבי שרירים ופרקים. במקרים קשים עלול להתפתח זיהום של המוח עצמו, המתבטא בכאבי ראש, עצבנות, הקאות ובחילות, ולעתים גם פרכוסים, ישנוניות ואובדן הכרה.

מה הסיכוי למות מזה?
כשליש ממי שחלו ב־EEE ופיתחו את הסיבוך של דלקת המוח ימותו מהמחלה. האחרים אמנם ישרדו, אבל כמו במקרים רבים של דלקות הפוגעות במוח, עלולים להישאר עם פגיעה מוחית ממושכת.

מה עושים נגד זה?
החלק המבהיל הוא שאין כיום טיפול נגד EEE, אולם המחלה לרוב חולפת מעצמה בתוך כשבועיים. כדי להפחית סיכוי להידבק צריך פשוט להימנע מעקיצות יתושים, כלומר ללבוש בגדים ארוכים, להשתמש בחומר דוחה יתושים ולהסתובב מאחורי רשתות. סייחים, מכל מקום, אפשר להמשיך ללטף בנחת.


ד"ר קרן לנדסמן היא מומחית באפידמיולוגיה ובריאות הציבור וחברה בעמותת מדעת

בשביל מה נחיה השבוע?

דנה לב לבנת

לאכול בורקס מושלם במבצר בקוסובו

איפה: פריזרן, קוסובו
מתי: אפריל–אוקטובר
איך מגיעים: באוטובוס מפרישטינה (קוסובו), סקופיה (מקדוניה) או בלגרד (סרביה)

מכל המדינות שנולדו בפירוק יגוסלביה, קוסובו היא המדינה השסועה ביותר. עצמאותה, שהוכרזה ב־2008, עדיין לא שלמה, ואפילו ישראל לא הכירה בה רשמית. אבל זו לא סיבה להחמיץ את המקום היפהפה הזה, שמשלב נופים עוצרי נשימה, לצד סימני מלחמת האזרחים ההיא שעדיין ניכרים בכל פינה.

ואם כבר קוסובו, עדיף לוותר על פרישטינה, עיר הבירה המכוערת, ולהמשיך לפריזרן - העיר הכי כיפית במדינה. רוב התושבים כאן הם אלבנים, אך לעומת אלבניה המוסלמית, קל יותר למצוא כאן אלכוהול. וכמו בכל עיר שמכבדת את עצמה באקס־יוגוסלביה, גם כאן יש מבצר רומנטי, שנמצא ממש בתוך העיר והנוף ממנו מרהיב. רצוי להגיע לכאן בשעת ערביים כששקיעה כתומה מפזרת כתמי אור זהוב על העיר, על הנהר שזורם בה ועל המסגד היפה שבולט כמעט מכל פינה.

צילום: אימג'בנק/Gettyimages

צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קריאייטיב

ואם כבר להעפיל למבצר המקומי, כדאי לעשות את זה עם צידה משובחת לדרך. כיאה לעיירה בלקנית, פריזרן מתהדרת בבורקס פילו עם ארבעה מילויים שונים: בשר, גבינה (חמצמצה וביתית), תרד וכרוב. בשעות היום מתחוללת במרכז העיר מלחמה של ממש בין בורקס סריי ובורקס סרייבו, שני כוכים קטנטנים, הצמודים זה לזה. בכניסה לכל אחד מהם עומדים בעלי המקום על המשמר ומשדלים את הולכי הרגל לבחור בהם. נאלצתי לטעום את שניהם, ושניהם מושלמים אך בכל מלחמה צריך לקחת צד — בורקס סרייבו הוא כנראה הבורקס הפריך והעסיסי שאכלתי אי פעם בחיי.

<<< למדור הקודם
ממה נמות השבוע