חשיפה ארוכה

דיאנה בחור ניר

צילום*: אדוארד קפרוב

חשיפה ארוכה

//

דיאנה בחור ניר

//

צילום*: אדוארד קפרוב

איל וולדמן

בן 61, מייסד מלאנוקס, שנמכרה ל־Nvidia ב־6.9 מיליארד דולר

"העשירים החדשים אומרים 'תרמנו בסתר'. חרטה ברטה"

דודי ויסמן מתכונן לפנסיה, ועדיין מתאבל על הפצע הגדול: זה שלא קנה את ליברפול

דודי ויסמן,
בן 67, בעלי השליטה בסונול, מייסד קרן ההשקעות גפן, בעלי היקבים טוליפ ומאיה

מוסף כלכליסט | 28.07.22

"

מה אני? כולה רוחץ מכוניות. ככה התחלתי, ועד היום אני רואה אנשים מהגובה הזה. אתה עובר השפלות מצד לקוחות, רודים בך, עבד כי ימלוך, ואז בעל הבית נוזף בך שלא הספקת היום 40 מכוניות. אנשים חושבים שלהרוויח כסף זה חוכמה, ידע, אבל חלק גדול זה מזל וטיימינג, להיות במקרה במקום הנכון, לקנות בשפל ואז הכל עולה. אתה אומר לעצמך שהיית חכם, אבל לא באמת ידעת שזה יקרה".

גם אתה לא ידעת שזה יקרה? שתגיע לאן שהגעת?

"אני לא בא מאיזו אצולת כסף ישן, היינו מעמד בינוני מינוס. חיינו בצניעות, קונים חצי מנה פלאפל וגזוז בכיכר נח בגבעתיים והולכים לתנועה, והיה לנו כיף. עד השנים האחרונות אמא שלי עדיין חיה בדירת 54 מ"ר שגדלנו בה".

אתה בשנים האלה במקום אחר.

"כן, בחמש־שבע שנים האחרונות הרווחתי יותר ממה שעשיתי ב־40 שנה".

פעם אמרת שבישראל יש רק טייקונים דה לה שמאטע, והנה נשארת אחד האחרונים שבהם. זה זן נכחד.

"לא נכחד, פשוט הטייקונים החדשים פחות מוכרים. הם עדיין שווים כמה מאות מיליוני דולרים".

ובכל זאת נראה שרוב מחזיקי ההון הם המתעשרים החדשים, אנשי ההייטק.

"עם המתעשרים הצעירים יש לי בעיה — התרבות של תרומה לקהילה לא קיימת אצלם. תשאלי בעמותות הגדולות. הם אומרים 'תרמנו בסתר' — חרטה ברטה. הם לא תורמים ולא בטיח, וזה מרגיז. משפחת רקנאטי למשל כל הזמן תורמת, דנה עזריאלי והמשפחה תורמות בהיקפים מטורפים, והחדשים לא".

איך אתה מסביר את זה?

"אני לא יודע להסביר את זה. הם כאילו חושבים 'היינו בצבא, תרמנו את חלקנו, משלמים מס למדינה, זהו'. אני לא מסוגל להבין את זה. אולי אני עושה להם עוול, אבל זה מה שאני שומע. כשאתה מנסה לגייס מישהו לתרום אומרים לך 'אשתי זאת שמחליטה'. ראיתי את הסרט על 'המתעשרים החדשים', ואני יכול להבין שקשה איך שמסתכלים עליך, אבל לא עד כדי כך".

מתגעגע לימי העסקים של פעם?

"בעסקים אני אף פעם לא מתגעגע, היום אני במקום שהרבה יותר טוב לי. גם מבחינה רוחנית אני מסתכל על דברים אחרת מבגיל 50-40. אם אני מתגעגע למשהו זה ללהיות שחקן כדורגל ולשים גול. שיחקתי בקבוצת הבוגרים של הפועל רמת גן עד מלחמת יום כיפור".

שנים אחר כך ניסית לקנות חלק מליברפול, ללא הצלחה. החלום להיות בעלים של קבוצת כדורגל נגוז?

"ליברפול היא אחת הקבוצות האהובות עליי, גם בגלל הקשר של האוהדים אליה. ב־2009 ניסיתי לקנות 20% ממנה, היה לי את זה ביד ולא עשיתי את זה מסיבות פרטיות שלא אפרט. זה היה פספוס גדול".

לא יכולת להתנחם בקבוצה מקומית?

"בארץ זה לא ביזנס, בעולם כן. מי שהצליחו לעשות את זה בארץ לא רווים נחת מהקהל, וגם התחום מתנהל כמו שכונה. אם בטעות אשנה את דעתי בעניין — אתקל בהתנגדות חריפה של המשפחה. אבל ליברפול זה פצע. זה פשוט היה שלי, ולא לקחתי את זה. היום זה כבר גדול עליי, אני לא בגיל לעשות את זה".

אז נפרדת סופית מהכדורגל?

"אני עדיין משחק, עם הנכדים, אני ה'מאמן', ואני לוקח אותם לראות משחקים. במגרשים אני תמיד מרגיש שיש לי מה להגיד למאמן, מה הוא עושה לא טוב, ואני מקלל, אבל פחות מהפרופסורים החברים שלי שיושבים לידי".

כמה הגיל נוכח בשיקולים שלך, מעבר להחלטה לא לקנות קבוצה?

"עברתי את גיל 67, והבנתי עם השנים שצריך לתכנן גם את הפנסיה. בכל החברות צריך לתת לדור הצעיר סיכוי להתקדם ולתת את מה שיש לו בעולם החדש. זה תלוי כמובן גם בצעירים, עד כמה הם רוצים לקחת פיקוד. אצלי הם רוצים רק בנושאים שמעניינים אותם. הבת שלי, מורן, מתעניינת באנרגיות חדשות, רכבים מונעים במימן או חשמל, למשל, והיא עוסקת בפיתוח עסקי בסונול. הבן שניר בכיר בקרן ההשקעות גפן, ולוטן היא מנהלת השיווק והיצוא של היקבים. יש אנשים שמושכים בחברה גם עד גיל 80, אומרים 'זה טוב לבריאות', אבל זה לא טוב לעסק. אז אני משתדל שהילדים ילכו קדימה".

ואתה הולך אחורה? איך זה עובד למשל עם שניר בקרן?

"לא אחורה, עדיין קדימה, אבל בצעדים קטנים. ובגפן רק שניר מחליט אילו השקעות להעלות לדיון. אני אומר לו את דעתי והוא לא תמיד שומע. היתה חברה שחשבתי שצריך להשקיע בה, שניר ומנכ"לית הקרן סירבו, אז השקעתי בה באופן פרטי. היא היתה שווה אז 10 מיליון דולר, היום היא שווה יותר ממיליארד. ומנגד הם החליטו להשקיע ב־Twine, שפיתחה מדפסת דיגיטלית לצביעת חוטים, ואני אמרתי 'מה זה השמאטעס הזה?'. הם השקיעו וזה נהיה סיפור הצלחה מטורף".

איזה איש עסקים אתה?

"בדואי. במו"מ אני יודע לאן אני רוצה להגיע, ואם אני לא אגיע לשם לא תהיה עסקה. אז יש לי סבלנות, אני לא ממהר, יכול לנהל מו"מ חודשים. בעסקה לקניית Total Fina (חברת דלק אמריקאית), למשל, זה לקח כמעט שנה. אפרופו הגיל, זו עסקה שהיתה הימור גדול, ובגילי היום לא הייתי לוקח את הסיכון הזה".

כמעט עשור חלף מאז שנפרדת מקבוצת אלון, שבנית במו ידיך. איך ההרגשה כיום כלפי שרגא בירן, השותף לשעבר ומי שהוציא אותך משם?

"אני זוכר רק את התקופות הטובות, לא עסוק בשנאה. אני מאלה שלא שונאים, אני שולט בזה, כי כשאתה בתוך שנאה אתה לא יכול לשלוט בה, ועלול לעשות טעויות גדולות".

איך נשאבת לסיפור של יקב טוליפ?

"מצד אחד זו האהבה ליין, מצד אחר עניין אותי ההיבט החברתי. היקב הזה פועל בכפר תקווה, שבו חיים אנשים עם צרכים מיוחדים. במקומות כאלה העבודה חשובה מאוד, ומדהים לראות אותם קמים בכל בוקר לעבוד בשביל תחושת יצרנות וחיוניות. המקום כולו מדהים, ייחודי, כמו קיבוץ בלי גדרות. השקעתי ביקב עשרות מיליוני שקלים, ואין לי ציפייה לרווח".

מה החולשה שלך?

"הנכדים. הם מסובבים אותי על האצבע. ההורים שלהם חושבים שאני מפנק אותם בהגזמה, דברים כמו לנסוע ללונדון לראות משחק כדורגל. הם יודעים להוציא ממני הכל".