חתיכת שבוע

חתיכת שבוע

// הדו"חות דורשים ניעור מצד רשות ניירות ערך /// הריבית צריכה להכות אותנו חזק /// משרד הבריאות עוד לא הבין את הטעות /// החיסול ברוסיה יכול להעיד על תחילת השינוי

דו"חות למשקיעים

אוסף קשקושים

קריאה בדו"חות הכספיים הטריים של חברות ציבוריות מעוררת תהייה מתבקשת: מתי בפעם האחרונה מישהו ברשות ניירות קרא את הדו"חות האלה, או דיווח מיידי שחברות מוציאות למשקיעים? מצב הטקסטים האלה מעורר חשד שאף אחד לא קורא אותם, והכל הפקר.

השבוע, למשל, רמי לוי פתחה את הדו"ח הכספי שלה בפסקה שבה היא מציינת שהרשת "נחשבת בקרב ציבור הצרכנים בישראל כרשת המזון המשפיעה ביותר על יוקר המחיה". כן, דו"ח רבעוני של חברה גדולה נפתח כמו הודעת יח"צ מהסוג הנחות והמביך ביותר, והיא עושה זאת כבר כמה שנים, באין מפריע. והנה עוד דוגמה: מוקדם יותר החודש, כששטראוס הודיעה למשקיעים על סיום עבודתו של המנכ"ל גיורא בר דעה, היא צירפה מכתב של בר דעה ליו"רית עופרה שטראוס, שנפתח במילים "עופרה היקרה" ונחתם באמירה ש"שטראוס היתה ותישאר עבורי בית". למי אכפת? ולמה להכניס את המכתב הזה במקום לספק למשקיעים, כראוי, כנדרש, כפי שהגון לעשות, הסבר על הנסיבות שהובילו לפרישה ועל תוכניות החברה לייצוב ההנהלה? נחזור עוד קצת אחורה, לדיווח של דיפלומט על חרם שהתגבש על מוצריה, שהתגלגל לפירוט מטעם החברה של הצעדים שיש לנקוט כדי להילחם ביוקר המחיה. מינימום מצע בחירות בדרך לכנסת. אז לא, דיפלומט לא צריכה להתוות מדיניות, היא צריכה לספר למשקיעים מה נתחי השוק שלה במוצרים הרלבנטיים, מה שיעורי הרווחיות שלהם, מה הנזקים האפשריים של חרם כזה.

ההתייחסות לדיווחים כפחי זבל שאפשר לזרוק אליהם הכל — האדרה עצמית, תכתובת אישית, רעיונות מגוחכים, רק לא לכתוב בהם את מה שצריך לכתוב בהם — צצה לעיתים גם בחברות הייטק, נדל"ן ופיננסים, בחסות רשות ניירות ערך, שלא מוודאה שהן עומדות בחובה החוקית לדיווחים מהימנים, אמינים ומקיפים על כל אירוע שיכולה להיות לו השפעה מהותית על התאגיד או על ניירות הערך שלו. ראוי להתעכב על זה דווקא עכשיו, כשבמשרד האוצר שוקלים להעניק לרשות סמכויות נוספות, במסגרת שינוי מבנה הרגולציה בעולם הפיננסים. הקשקושים בדו"חות למשקיעים מעלים שלפני שמעניקים לרשות עוד כוח, כדאי שתתחיל להשתמש כמו שצריך בזה שכבר הוענק לה, ותדאג ליחסים תקינים בין החברות למשקיעים.

/// גלית חמי

העלאת הריבית

שיטת הנבוט

באופן צפוי, בנק ישראל העלה את הריבית במשק. באופן מתבקש, הוא הבהיר שזו לא תהיה ההעלאה האחרונה. המגמה ברורה וידועה זה חודשים, ובכל זאת נמצאו כמה בעלי משכנתאות מופתעים שהתלוננו בתקשורת על העלייה בהחזר החודשי שלהם וסימנו את הנגיד כרשע שכאילו מתנכל להם אישית. הוא אשם שהם התמנפו עד צוואר תוך התעלמות מהסיכון, ברור. המרואיינים האלה, וכל מי שמחזיק בסנטימנט דומה, מוכיחים את הצורך בהעלאה כפי שהיא נעשתה, בשיטת הנבוט. מהר וחזק. כלכלית זה הדבר הנכון לעשות, כדי לנסות למנוע אינפלציה בלתי נשלטת; זו מכה קשה, שהעול שלה על משקי הבית גדול בהרבה מהתייקרות המשכנתה (והמרואיינים, עושה רושם, לא זוכרים תקופות כאלה). גם פסיכולוגית זה הכרחי, כדי לשנות את ההתנהגות של הצרכנים, אלה שקונים יותר מדי באופן כללי, ושרוכשים נדל"ן למרות הסיכון. העלאה מדורגת לא היתה מטלטלת אותם, העלאה מהירה עושה זאת. כמו לא מעט טיפולים הכרחיים, אפילו מצילים חיים — זה חד, זה כואב, וזה עובד.

/// גולן פרידנפלד

צילום: אלכס קולומויסקי

פשלת סנפרוסט

משרד הבריאות מנותק

לפני שלושה חודשים חשבנו שאין דבר דוחה יותר וחמור יותר מלשלשת יונים במפעל השוקולד של עלית, שזיהמה בסלמונלה את הממתקים. עכשיו הגיעו חלקי נחש וראש עכבר, ועוד כמה בעלי חיים מתים, לשקיות של סנפרוסט, והראו לנו שבהחלט יש לאן להידרדר, ושיש עוד הרבה גועל נפש בתעשיית המזון בישראל. אבל יותר מהכשלים הנקודתיים, הסיפורים הללו חושפים את הכשל העמוק של משרד הבריאות, ומעוררים תחושה שהקשרים שלו עם חברות המזון לא מועילים לציבור, אלא דווקא גורמים לו להגן על החברות על חשבון הציבור. כך, המשרד התריע בפני סנפרוסט על הסכנה, אבל לא הודיע לציבור עליה — כי היתה שבת. סנפרוסט כבר עוסקת בבקרת נזקים ומתחילה להבין איפה פישלה, אפילו התנצלות היתה, אבל משרד הבריאות עדיין לא הבין את הטעות. ממנו עוד לא שמענו התנצלות. בעצם, עזבו התנצלות: ממנו עוד לא ראינו שום סימן להפקת לקחים, כזה שיבהיר לנו איך הם פועלים לצמצם תקלות כאלה אצל יצרני המזון בעתיד — ואיך הם יפעלו טוב יותר, ומהר יותר, בפעם הבאה שיתגלו כאלה.

/// נורית קדוש

החיסול ברוסיה

אולי סיבה לאופטימיות

המהירות שבה הרוסים פענחו את הרצח של דריה דוגין — בתו של אלכסנדר דוגין, אחד האנשים הקרובים ביותר לנשיא ולדימיר פוטין — מצביעה על הלהט של מוסקבה לקבור את האירוע כמה שיותר מהר. על פי הפענוח הרוסי, אשה אוקראינית נכנסה לרוסיה עם בתה בת ה־12, עקבה אחרי דוגין, הטמינה פצצה במכונית שלה ונמלטה לאסטוניה; ברשתות החברתיות ברוסיה, ולא רק שם, מתפעלים מ"היכולות חסרות התקדים" של האשה הזאת. מינימום ג'יימס בונד. מאחורי ההתפעלות המגחיכה הזאת, כמובן, עומד ספק רב לגבי הגרסה הרוסית. אז מי כן חיסל את דוגין, שאביה נחשב ליועצו הרוחני הקרוב של פוטין ולמי שדוחף אותו לבנות מחדש את האימפריה הרוסית? האם הרצח — בין שמטרתו היתה האב או הבת — נועד לאותת לנשיא שהוא היעד הבא, והנה, אפשר להגיע קרוב מאוד אליו? וחשוב מכך: הייתכן שהחיסול הזה מעיד על כך שהאופוזיציה לפוטין לא רק שלא נחלשת תחת הצנזורה ושטיפת המוח המחמירות אלא להפך, מתחזקת, ויש לה תוכניות גדולות? במובן הזה, הטרגדיה של דוגין יכולה לספק לתושבי האיחוד האירופי סיבה לאופטימיות, זהירה מאוד; אולי בכל זאת הם ייגאלו מהחורף הקר שאמור להגיע בקרוב.

/// סופי שולמן

צילום: אי.אף.פי

מילת השבוע

//

דור סער־מן

יש לנו ציפיות די גדולות מכל מה שקפוא

לגלות חלקי חיות מתות במזון שלנו זה תמיד מבהיל, או לפחות מגעיל (אלא אם כן, כמובן, החיות המתות הן המזון מלכתחילה, ואז זה כבר שנוי במחלוקת). אבל נדמה שהסערה הנוכחית על חלקי הנחש, העכבר וכל השאר במוצרים של סנפרוסט גדולה במיוחד כי אלה מוצרים קפואים.

הרי מה אנחנו כבר רוצים ממוצר קפוא? שאפשר יהיה לסמוך עליו. קיפאון אמור להבטיח קודם כל סטטיות. משהו קפוא הוא ידוע מראש. בלי הפתעות. זה כל מה שאנחנו רוצים ממוצר קפוא — שפשוט יהיה שם, זרוק בפריזר, וישרת אותנו מחר או עוד שנה, מתי שנצטרך. המציאות כל כך נזילה, בטח בקיץ של נפילת ממשלה, עוד מלחמה ועליית מחירים, אנחנו לא רוצים גם את המוצרים שלנו פלואידיים. רק שיהיו נכונים לרגע האמת, ויעשו מה שאנחנו מבקשים מהם. בקיצור, שיהיו קפואים, ואפילו די בריאים.

מתברר שאלה ציפיות די גדולות להשליך לתוך שקית כרגע, אבל הבעיה אינה רק בנחשים ובעכברים ובחברה. היא גם קצת בהנחה שבמה שקפוא באמת אין הפתעות. כי תמיד יש. קרחון קפוא יכול פתאום לקרוס ולהציף הכל. קיפאון ביחסים בין מדינות יכול בשנייה להתלהט לכדי מלחמה. וגם מאחורי האוכל הקפוא יש מפעל ואנשים ומרחב שבו יכולות להיות טעויות או תקלות. אנחנו צריכים לזכור לעדכן ציפיות מהחיים, כדי שלא נקפא על השמרים.