/// האינפלציה והצמיחה הן רק מספרים /// אדם נוימן מגייס ומכעיס /// הפוליטיזציה יצאה משליטה /// תוכנית הסחר הבריטית יומרנית להפליא
מוסף כלכליסט | 18.08.22
ביום שני בערב התפרסמו נתונים מפתיעים: האינפלציה גבוהה מהתחזיות (5.2% בחישוב שנתי). בשלישי בצהריים התפרסמו עוד נתונים מפתיעים: הצמיחה במשק גבוהה מהתחזיות (6.8% בחישוב שנתי). מבחינה כלכלית, אלה לא נתונים סותרים, הם אפילו משלימים: כלכלה חזקה ורותחת מובילה לעליית מחירים. אבל מחוץ לכלכלה, מנקודת מבט חברתית ופסיכולוגית, שני הנתונים האלה מבלבלים. הם לא מספקים תשובה ברורה לשאלה אם טוב פה או רע פה, ובטח לא מספקים תשובה ברורה לשאלה קטנה יותר, למי להצביע.
למה הם לא עושים את זה? כי הם לא אמורים. עיתונאים כלכליים וצרכני תקשורת כלכלית עטים על נתונים כאילו הם בשורות שיספקו הארה, ייתנו מענה לטרדות קיומיות ויספקו איזו ודאות לגבי העתיד. שום נתון, כמובן, לא יכול לעשות את זה. אנחנו מכורים לנתונים האלה, ושוכחים שאין לנו מה לעשות איתם. אנחנו הרי כבר יודעים, מרגישים בכיס, שהמחירים עולים, ובו בזמן אנחנו רואים את החנויות והמסעדות מלאות, את התנופה הכלכלית. הנתונים לא מגלים לנו דבר חדש על ההווה, ולא על העתיד. כי הם לא בשבילנו. הם כלי, חשוב אבל צר ומוגבל, של קובעי המדיניות, כדי לזהות מגמות ממושכות ורחבות שיכולות להשפיע על קבלת ההחלטות שלהם. זהו. טוב פה או רע פה? תחליטו לבד, עזבו את הלמ"ס.
/// שלמה טייטלבאום
אדם נוימן הקים מיזם נדל"ן חדש, ועוד לפני שהשיק כל פעילות עסקית שלו כבר גייס 350 מיליון דולר לפי שווי של לא פחות ממיליארד דולר. המשקיעה, קרן ההון סיכון הענקית והנחשבת אנדריסן הורוביץ, הסבירה כי "אדם הוא מנהיג בעל חזון, אדם ששינה פרדיגמה עולמית". זה האיש שחתום על הכישלון הפנומנלי של WeWork, שהצדיק סדרת טלוויזיה ומחק למשקיעים הרבה מאוד כסף. אין מקרה מובהק מזה של fail up, של קידום — שלא לומר הזנקה — דווקא של מי שנכשל.
אבל זה לא רק מעורר לעג, הגיוס הטרי הזה גם מכעיס. בארצות הברית, רוב האנשים לא יכולים לגייס הון ממשקיעים; מסבירים להם שהפרויקט שלהם לא בשל, שהם לא מנוסים מספיק, שהם לא הגדירו את השוק כראוי. זה בדרך כלל קורה כי הם לא לבנים, או לא גברים. עוד לפני שהם יוצאים מהבניין, המשקיעים כבר חותמים על איזה צ'ק שמן לאנשים כמו נוימן, שהסביר שהמטרה של חברת חללי העבודה שלו היא "לרומם את התודעה האנושית" ושכעת המשקיעים טוענים שהחברה החדשה שלו תפתור את משבר הדיור. כדי באמת לעשות משהו טוב לאנושות, צריך להפסיק לממן את האדם נוימנים של העולם, ולהתחיל לממן את כל השאר.
/// ויקי אוסלנדר
בתחילת השבוע חשפנו ב"כלכליסט" כי יגאל עמדי, יו"ר החברה הממשלתית נתיבי ישראל (לשעבר מע"צ), עזר למירי רגב בפריימריז של הליכוד. אותה רגב שהעניקה לעמדי את הג'וב שלו, בזמן כהונתה הקצרה כשרת התחבורה. על פניו, התגובה המתבקשת לאירוע הזה היא הדחה מהירה של עמדי משירות המדינה. זה לא יקרה, משום שדירקטורים ויו"רים של חברות ממשלתיות לא מוגדרים עובדי מדינה, ואין אף תקנה שאוסרת עליהם להיות פעילים פוליטית למען הפטרונים שלהם, או כל אחד אחר. ואם אין תקנה, ואם אף אחד לא יתקין זאת רגע לפני בחירות, אולי צריך ללכת עם זה עד הסוף, ולהפסיק עם נשף המסכות: שכל חברה ממשלתית פשוט תשרת את המפלגה שמינתה את היו"ר שלה. מקורות תהיה מסופחת לישראל ביתנו, התעשייה האווירית לעבודה, הרכבת לש"ס, נתיבי ישראל לליכוד. חלקו את גופת השירות הציבורי, ואל תעצרו שם. למה לא להמשיך לשופטים נאמני מפלגות, שוטרים שמשועבדים לראש העירייה וחיילים שנשבעים לח"כים? זה רק עוד שלב מתבקש בדרך למלחמת אזרחים.
/// יובל שדה
בריטניה פרסמה השבוע תוכנית סחר לעבודה מול 65 מדינות, מאפגניסטן ובורונדי עד גמביה ורואנדה, שנועדה לפשט הליכים ביורוקרטיים, להקל על יצואנים ולהפחית מכסים על סחורות, כולל מלפפונים, ביגוד והנעלה, צמר, מתכות יקרות ופנינים. בצד המקל, היא מחייבת את המדינות המשתתפות בתוכנית לשמור על זכויות האדם ולעמוד ביעדים סביבתיים, או שיסולקו ממנה. זו תוכנית שאפתנית בכל אחת מהחזיתות שלה: ממשלת בריטניה מבטיחה שהיא תוריד את המחירים במדינה ותילחם באינפלציה, הגבוהה ביותר מתוך הכלכלות הגדולות באירופה, ובמקביל היא אמורה לצמצם את פליטות הפחמן, לסייע למדינות חלשות ולמנוע הפרת זכויות. אי אפשר שלא להעריך את השאפתנות, אבל אפשר לשמור על סקפטיות בריאה. כשמדינה אירופית אחת ניצבת מול עשרות מדינות חלשות ומתיימרת לעשות רק טוב לעולם, הכישלון כמעט מובטח. ההיסטוריה, למרבה הצער, מלמדת שכאשר מעצמות חזקות יוזמות מהפכות אוטופיות, הן מסתיימות לרוב כשהן בצד המרוויח, ושאר העולם מלקק את פצעיו.
/// תמר טוניק
הצירוף של גדי אייזנקוט לבני גנץ וגדעון סער הוליד עוד שם של מפלגה שכמו נולד במחולל שמות של מפלגות חדשות, "המחנה הממלכתי". הבחירה ב"ממלכתי" מובנת: הממלכתיות של היום משדרת איזו אחדות, מכובדות וניקיון, גישה ג'נטלמנית שמעדיפה את המדינה על האנשים. אצל חלקים נרחבים בציבור הממלכתיות נתפסת כהפך הגמור של הביביזם, של מחנאות ותרבות "אני" נהנתנית.
תפיסה כזו של ממלכתיות אינה הכרחית, והיא חדשה יחסית. פעם הממלכתיות היתה משהו אחר לגמרי, לא נקי, לא ג'נטלמני ולא מכובד. דוד בן־גוריון גייס אותה כדי לדרוס עשרות אידאולוגיות שרחשו כאן והתחרו על לב הציבור במדינה המאוד צעירה — הממלכתיות מחצה לא רק את הקומוניסטים והרביזיוניסטים, אלא גם את הסוציאליזם החזק של מפ"ם, את הבורגנות שחשבה רק על עצמה, את הדתיים שהעדיפו הלכה על מדינה. היא יישרה את כולם לפי קו אחד, עם צבא אחד, שפה אחת, מערכת חינוך ממלכתית אחת. זה היה נדרש, כנראה, אבל היו לזה הרבה מאוד מחירים שסודקים את החברה הישראלית עד היום. כל זה כמובן תקף רק ליהודים; הערבים לא היו ראויים אפילו שהממלכתיות תדרוס אותם.
70 שנה אחרי, הממלכתיות כעת רחוקה מהממלכתיות האקטיביסטית של בן־גוריון. היא בדיוק ההפך: פסיבית מאוד, חסרת צבע וכוח, נטמעת לגמרי. מה עוד נשאר כאן "ממלכתי"? רק הנשיא, תפקיד ריק מתוכן, ומשעמם למדי. האם הכתרת החיבור הפוליטי החדש כ"ממלכתי" תספק לו עוד כמה קולות? ספק רב. אבל אולי היא תצליח לגרום לאנשיו להתקוטט ולהתלכלך פחות, בשם השם.