הבן של שאול

//

דיאנה בחור ניר

//

צילום: אוראל כהן

הבן של שאול

דיאנה בחור ניר

צילום: אוראל כהן

גילה את האור

אור אלוביץ' סומן על ידי אביו שאול כיורש העסקי של אימפריית התקשורת הגדולה בישראל. רק אחרי שהיא קרסה, המיליארדים התפוגגו וכתבי האישום הוגשו, נחשפים היחסים המורכבים בתוך המשפחה. כעת הבן, שעבד שנים לצד אביו בלי שקרא לו "אבא", מבין שהדרך שלו להתאושש ולהצליח היא להתרחק מהדמות הכל כך דומיננטית שליוותה אותו

בקטע שטרם פורסם מחקירתו של אור אלוביץ' במשטרה בפרשת בזק־yes, ממש בסוף החקירה, כשהשיחה הופכת נינוחה יותר, הוא נשמע אומר: "לי הדבר הזה יעשה טוב בחיים, בטוח".
החוקרת: תיקח צעד אחורה?
"אולי אגשים את החלומות שלי", עונה אלוביץ'.
והם בחוץ?
"עד עכשיו הרגשתי כלוא. עכשיו יהיה לי תירוץ".
והם בחוץ, החלומות שלך?
"לגמרי".ברגע נדיר של כנות חושף אלוביץ' הבן בפני החוקרת את המקום היחיד שבו יוכל להגשים את חלומותיו: בחוץ. מחוץ למסגרת העסקית־המשפחתית, שבסיטואציה הנוכחית הוא חש כלוא בה. רחוק מאבא שאול.

"הזדמנות לפרוש כנפיים"

בגיל 44, אור אלוביץ' כבר הספיק לרחף בשמים הגבוהים ביותר, וליפול לתהומות עמוקים. נצר למשפחת מיליארדרים ישראלית רבת־עוצמה, שראה את אביו מאבד את כל ההון המשפחתי ומועמד לדין בגין עבירות חמורות של שוחד ומרמה. צעיר שסומן מתוך אחיו כיורש האימפריה ובגיל 35 כבר מונה למנכ"ל שלה, רק כדי לגלות בחלוף כמה שנים שהאימפריה איננה, משרתו נלקחה ממנו, וגם מעליו מרחפת סכנה של כתב אישום.

תהפוכות חייו של אלוביץ' הבן יכלו לספק חומר לטרגדיה יוונית, והן מעלות כעת דילמה שכמו נלקחה מאחת כזו: כל מה שהיה לו, ניתן לו מאביו. ואילו כעת, כל מה שיכול עוד להיות לו תלוי בכך שיצליח להתנתק מאותה דמות דומיננטית – דווקא כשהיא נמצאת בנקודת השפל של חייה.

אנשים שמכירים אותו מעידים שהוא ככל הנראה כבר קיבל את ההחלטה. "אחרי התפוצצות הפרשה פגשתי אדם עם רגליים על הקרקע, הוא לא הקרין החוצה שום דבר שבור", מספר בכיר מחוץ ליורוקום שעבד מול אור אלוביץ' שנים רבות. "בפגישות שלנו הוא שידר שפרק יורוקום מאחוריו, ושהוא רץ קדימה לדברים הבאים, 'לבלוע את העולם מחדש'. לא להתעכב או לעצור בגלל מה שקרה".

מה זה אומר?

"שהוא בונה לעצמו פעילות עסקית חדשה. יש לו ידע, יש לו יכולת, הוא יודע לייצר עסק. הוא מבין שהוא טלנט, או לפחות נבנה ככזה, בכלל בלי קשר לאבא. לזכותו ייאמר שזו לא תחושה מנותקת מהמציאות, למרות שבדברים הגדולים באמת עד היום האב החליט".

"הוא מאוד כואב את מה שאבא שלו עובר, הוא חרד לו, בעיקר בריאותית. אבל יש בזה מבחינתו מעין יציאה החוצה", אומר גורם שמכיר את אלוביץ' בנסיבות מקצועיות. "פתאום הוא פורש כנפיים, יוצא מהעולם המוגן שהיה בו, פורץ החוצה. כשמחפשים את החיובי במה שקרה, אז הוא עכשיו בזכות עצמו. לא מחזיק בכנף של אף אחד".

מאז 2011 לא היה יותר 'אבא', רק בוס. באף ישיבה בעשור האחרון לא שמעתי אותו קורא לשאול 'אבא', בטח לא ליד עובדים. לא יודע איך הוא קרא לו אחרי שעות העבודה, אבל 20 שנה לא ראיתי חיבוק או נשיקה ביניהם"

"לפני עשר שנים אמרתי לשאול: רוצה שחלל תצליח? תמנה את אור למנכ"ל. יצא לך בן טוב, מבין מימון, מבין עסקים, מבין אנשים", מספר איש העסקים חיים מר, שהיה שותף של אלוביץ' בבעלות בחברת הלוויינים חלל תקשורת. "אני לא מכיר את הילדים האחרים של שאול, אבל אני מכיר את אור. הוא חכם, מאוזן ומוכשר באופן מעורר קנאה. הוא מבין שוק הון, מבין ביזנס, יודע לעשות כסף, וגם בעל יכולת בינאישית על הכיפאק. אני חבר של שאול ואוהב אותו, אבל אור יותר ממוקד וחד ממנו. כשעשיתי דברים במימון באתי להתייעץ עם אור, לא עם שאול".

"הוא לא מדוכא, ממש לא", אומר אדם שמכיר את אור. "זה לא שהוא בהיי, עוד מעט (בחודש הבא) ייערך לו שימוע, אבל כמי שהיה הרבה מאוד שנים תחת הצל של האבא, המצב שנוצר הוא אפילו הזדמנות לפרוש כנפיים".

"הוא לא שקע בנפילה"

עשר שנים לאחור.

שאול אלוביץ' בשיא כוחו. קבוצת יורוקום שלו מחזיקה בשלל חברות בתחום התקשורת והלוויינים, ובעיקר היא מחזיקה בזיכיון לטלפונים של נוקיה בישראל, שבאותם ימים היה כמעט כמו להחזיק מדפסת כסף. הוא מחליט לקחת את הכסף שזורם בכמויות ולקפוץ לליגה של הגדולים באמת. הוא מנסה לרכוש את פרטנר, ונכשל. ואז, בראשית 2010, הוא מצליח לרכוש מקבוצת אייפקס־סבן את השליטה בבזק, תמורת כ־6.5 מיליארד שקל. מאותו רגע, כבעליה של אחת החברות הציבוריות הגדולות בישראל, הוא נאלץ לצאת מהאנונימיות היחסית שנהנה ממנה. ברבות הימים החשיפה הזאת, כמו גם הלוואות המיליארדים שלקח מהבנקים לרכישת בזק, יאיצו את הנפילה שלו.

אור, בנו הצעיר של שאול מנישואיו הראשונים למירה פרוכטר, מתבסס כילד הפלא העסקי של המשפחה. ב־2011, כשהוא בן 35 בלבד, הוא מתמנה למנכ"ל קבוצת יורוקום. זה נתפס כשלב מתקדם בתהליך הכשרת הבן כיורש הניהולי של האימפריה. עוד קודם שולב אור בדירקטוריונים של חברות רבות בקבוצה, אבל התפקיד החדש הקפיץ אותו למרכז הבמה. עם משכורת של 97 אלף שקל בחודש ומינוי במקביל ליו"ר חלל תקשורת ויו"ר חברת האנרגיה המתחדשת אנלייט, ברור לכל למי יועברו המושכות.

השלישייה שהובילה את קבוצת התקשורת החזקה בישראל אז הורכבה משאול אלוביץ', ולצדו איש אמונו הוותיק עמיקם שורר, והבן אור. "עמיקם הביא ניסיון עשיר ברגולציה ובשוק ההון, אור היה חזק בפן של המימון, שאול הביא הבנה גדולה בתקשורת. שלושתם די השלימו אחד את השני", אומרים מי שמכירים אותם מאז. "כל יום הם היו אוכלים ארוחת צהריים משותפת במשרד שלהם ברמת גן. מזמינים איזה בגט או חמגשית ממסעדת פועלים, מנות של 39 שקל פלוס שתייה. נדיר שראיתי אותם יוצאים החוצה", מספרת עובדת בחברה.

משיא הכוח לשיא השפל

מנכ"ל בזק דאז אבי גבאי, שר התקשורת דאז משה כחלון, המיליארדר ריצ'רד ברנסון ואלוביץ' בכנס של בזק, 2011

שאול ואור באירוע של רוני מאנה, 2009

שאול ואיריס בדיון בתיק 4000 בבית המשפט, 2018. צילומים: רונן טופלברג, דנה קופל

"בעשור הראשון שאול הוביל את קבוצת יורוקום", נזכר דורון תורג'מן, ששימש מנכ"ל בי־קום ואינטרנט זהב בקבוצה. "כששאול רכש את בזק הוא זז הצדה. אור הפך למנכ"ל יורוקום ועבד עצמאית לגמרי מול בנקאים או מנכ"לים של חברות־בנות. הוא היה מעורב מאוד בבי־קום, החברה שאני ניהלתי. הוא הוביל תהליכים בצורה עצמאית, קיבל החלטות והיה ברור שהוא יכול לנהל את העניינים כמספר אחת. הוא לא היה צריך מישהו שיחזיק לו את היד ואף פעם לא אמר משפט כמו 'אני צריך לשאול את אבא'".

אלא שבשנים הבאות יתחילו להיבקע סדקים בסביבה העסקית הרגועה. הגעת האייפון של אפל לישראל והמעבר המהיר של השוק כולו לסמארטפונים מחקו את נוקיה ממפת הסלולר העולמית. גם בארץ פרת המזומנים הוותיקה של יורוקום הפסיקה להניב, כמעט בן רגע. בסוף 2015 אבד הקשר עם הלוויין עמוס 5 של חלל, מה שגרר נזק ישיר ליורוקום, שמוערך ב־100 מיליון דולר. ב־2016 התפוצץ עמוס 6 בשיגור והוליד עוד נזק בסדר גודל דומה. באמצע 2017 החלה רשות ניירות ערך לחקור את עסקת בזק־יס, ושווי מניות אינטרנט זהב, שבאמצעותה הוחזקה בזק, החל לצנוח. התפוצצות חקירת תיק 4000 בתחילת 2018 כבר היתה המכה הסופית. "ארבע מכות שמסתכמות בהפסד אמיתי של 1.2 מיליארד שקל למשפחת אלוביץ' בפרטי", אומר גורם בשוק ההון. "זאת נפילה שקשה להיחלץ ממנה".

"במשך כל השנים הקשות", מספרים גורמים בחברה, "אור היה במשרד מתשע בבוקר עד תשע בלילה ותפקד כרגיל. לא היתה פאניקה. הוא היה קוּל, ניסה למצוא פתרונות. הוא יצר קשר עם המערכת הבנקאית וניסה לפתור בעיות, למחזר חוב, למקסם שווי של נכסים כדי למכור ולצמצם חובות. בין היתר שוחררו מנהלים בכירים, דוללו האחזקות באינטרנט זהב, באנלייט ובחברות הלוויינים, נמכר נדל"ן. כל הזמן הזה היחסים בין הבן לאב היו תקינים, לפחות למראית עין. לא ראינו מתח ביניהם. עד שבמאי 2018 הבנקים לקחו להם את המפתחות, והכל נגמר. זה הפסיק להיות משחק בשליטתם".

ב־18 בפברואר, לפני שנתיים בדיוק, נקשו שוטרים על דלת ביתו של אור אלוביץ' ולקחו אותו לחקירה ולמעצר באבו כביר. במקביל נעצרו גם אביו שאול ואשתו איריס, ויתר בעלי תפקידים בקבוצה שייהפכו בהמשך לנאשמים בפרשות השונות. "לאור יש חוסן נפשי", מספרים חברי משפחה. "כשהוא קם בבית המעצר אחרי לילה בלי שינה והחוקר שאל 'נו, איך היה לך?' הוא השיב: 'בסדר, כמו מילואים. קיוויתי שיקפידו יותר על אוכל בריא, אבל אין תלונות’".

אור משדר שפרק יורוקום מאחוריו, ושהוא רץ קדימה לבלוע את העולם. הוא מאוד כואב את מה שאבא שלו עובר, אבל פתאום הוא פורש כנפיים ופורץ החוצה. עכשיו הוא בזכות עצמו, לא מחזיק בכנף של אף אחד"

"לא מעט מנהלים בכירים בסיטואציות קשות כמו מעצר נשברים", אומר מקורב. "חלק מהם שוקעים במחשבות אובדניות, חרדות של פרנסה, פירוק המשפחה. אור לקח את המחשבות לכיוונים חיוביים, ולהבנה שאולי זה סימן ש'אני צריך לעשות משהו אחר'. לפתח דברים לבד. ללכת לכיוונים אחרים. הוא לא שקע בנפילה ולא נתן לה לחרוט בו צלקות".

להבדיל מאביו, אור נחלץ מהפרשות המרכזיות. כתב האישום התלוי נגדו עוסק במעורבות בקבלת המידע שהועבר על ידי עו"ד לינור יוכלמן, ששימשה לפי החשד "חפרפרת" בדירקטוריון בזק. גם אם יוגש כתב אישום ואור יורשע, ניתן להניח שהעונש יהיה קל בהרבה מזה שצפוי לאביו במקרה של הרשעה.

וכך, בלי העושר האדיר שהיה מנת חלקו, אבל גם בלי המשקולת של עבודה צמודה עם אב דומיננטי, נדמה שאלוביץ' הבן כבר החליט לגבי המשך דרכו. או, כפי שמנסח זאת מנכ"ל באחת החברות בקבוצה: "אור עדיין מספיק צעיר כדי לעשות עסקים גם מחוץ ליורוקום. בסיטואציה הנוכחית לא פשוט להתפתח עסקית, אבל לי ברור שהוא ימצא את הדרך לעשות את זה גם לבד, בחוץ".

"שימי לב שמשבעת השמות המרכזיים שנחקרו בפרשה, שישה ירדו למחתרת ולא יוצאים מהבית", אומר מקורב לקבוצה. "רק אחד מהם, אור אלוביץ', חי כרגיל. יוזם, מנסה לעשות עסקים, הולך לאירועים עסקיים. אני רואה אותו בשוק ההון בפגישות, בארוחות צהריים. הוא המשיך את חייו כרגיל. ברור שביום שישי בערב, או כשהוא מתייעץ עם עורך הדין שלו, הוא אולי מדוכא מהסיטואציה. אבל כלפי חוץ אין שאלה".

"ראיתי אותו במצגת משקיעים שהוא עשה לקרן ההשקעות שלו אצל משקיעים מוסדיים בשוק ההון", מספר גורם בשוק ההון. "ראיתי אותו בפגישה שעשה עם בנקאי השקעות אמריקאי פה בארץ. הוא מסתובב", אומר אדם אחר.

"ממציא את עצמו מחדש"

הפעילויות בשטח מלמדות שהתחזיות לגבי אור אלוביץ' היו נכונות. במקום להיעלם מהרדאר, הוא עשה את ההפך. "הוא מנצל את הקשרים שיצר בשוק ההון כדי להמציא את עצמו מחדש", אומר מקורב. "מרגע שיורוקום הלכה לפירוק, הוא מתנהג כמו מי שעזב מקום עבודה – ופשוט צריך להתחיל הכל מהתחלה".

טפח מהפעילות העסקית החדשה שלו נחשף לפני כארבעה חודשים, כאשר נודע כי קרן נובאסק שבשליטתו, יחד עם אשתו אורנה, תשקיע כ־80 מיליון יורו תמורת כרבע מפרויקט אנרגיה ענקי של אנלייט בספרד. נובאסק מגייסת את הכסף ממשקיעים מוסדיים, ואלוביץ' משלב את הניסיון שלו במימון עם ההיכרות המצוינת עם אנלייט, שעד לא מזמן הוא עצמו היה בעליה והיו"ר שלה.

"הידע שלו הוא בגיוס המוסדיים שמעמידים את ההשקעה, כשהוא גוזר עמלת בנקאי", מסביר אדם שבקיא במודל העסקי שלפיו אור פועל. "יש פעמים שבהן הוא תופס פוזיציה גם כמשקיע, ובהמשך מוכר את מניותיו בפרויקט. בכל עסקה הוא יכול להיות גם בעל מניות וגם הבנקאי של העסקה".

מוקף בריץ' אנד פיימס

אורנה ואור באירוע של המיליארדר טדי שגיא

האח ארז אלוביץ' ואשתו לשעבר שרון אילון, מכוכבות הריאליטי הראשונות בישראל

בני הזוג רינגלר־משה. חברים שהם גם מקורבי הזוג נתניהו

אורנה (מימין) עם סנדרה רינגלר, בר רפאלי ושלי גפני. צילומים: אביב חופי, דנה קופל, מאיר פרטוש, אנטולי מיכאלו

באילו עוד פרויקטים עסקיים הוא מעורב?

"אחד הפרויקטים היה מימון פרויקט נדל"ן בניו יורק, במודל עבודה דומה. הוא גייס כסף ממקורות פרטיים וממוסדיים וקיבל עמלה. בפרויקט בניו יורק אור היה זה שזיהה את הנכס, גיבש את קבוצת המשקיעים, ובמקרה הזה גם השקיע איתם".

יש לו כסף? להשקעות כאלה צריך לפחות הון ראשוני.

"יש סכומים שהוא הרוויח מהשקעות פרטיות במשך השנים, והוא גם השתכר סכומים גבוהים מאוד ביורוקום", אומרים גורמים המצויים עמו בקשר. "לפי הערכות מדובר בעשרות מיליוני שקלים. רק הבית בתל ברוך מוערך בקרוב ל־20 מיליון שקל. כך שהוא אמנם רחוק ממה שהיה למשפחה בשיא, אבל לא הייתי מגדיר אותו מסכן. יש לו, אבל פחות ממה שאפשר לחשוב. תזכרי גם שהוא מתמקד בפרויקטים של מימון. זה כסף חיצוני שמגיע לא ממנו, והוא רק גוזר עמלה".

"אבא? הוא קרא לו שאול"

"יחסים מורכבים" הוא ביטוי שחוזר שוב ושוב במהלך השיחות עם מכריו של אור אלוביץ' בכל פעם שהם נשאלים על הקשר בינו לבין אביו. מורכבות שנובעת מעבודה צמודה מאוד במשך שנים, שהיה קשה לשרטט את גבולותיה מחדש מחוץ למשרד.

הביטוי החיצוני המובהק ביותר של המורכבות הוא שאור מעולם לא קרא לשאול "אבא" בעבודה. "אור היה קורא לאבא שלו 'שאול'", מספר אדם שעבד עמו במשך כמה שנים.

זה לא נשמע מוזר?

"בהתחלה זה מוזר, אבל מתרגלים. אתה מבין שזו ככל הנראה החלטה שהתקבלה כדי שהכל בעבודה יהיה ענייני. הוא היה אומר 'שאול חושב ככה', 'שאול פחות אוהב את זה', 'ההוא רוצה להיפגש עם שאול'".

"צחקנו שמבחוץ אף אחד לא יבין שאלה יחסי אב ובן", אומר בכיר בבזק, "כי הם התייחסו מאוד עניינית".

"אלה יחסים מורכבים", אומר מקורב לבן. "מצד אחד יש הערכה גדולה מאוד לאבא שהצליח, ומצד שני לא בטוח שהוא והאב מאוד קרובים ברמה האישית".

משבעת השמות המרכזיים שנחקרו בפרשה, שישה ירדו למחתרת. רק אחד, אור אלוביץ', חי כרגיל. יוזם, מנסה לעשות עסקים, הולך לאירועים. אני רואה אותו בשוק ההון בפגישות, בארוחות צהריים. הוא המשיך את חייו"

למה?

"כי כמה קרוב אפשר להיות לאבא שהוא גם בוס? התוצאה של העבודה האינטנסיבית יחד היא שיחסי אב ובן קצת מתעמעמים. זה לא כמו אבא שחוזר הביתה ואת נחשפת שם רק לצד המשפחתי שלו. אור היה מודע לזה וחי עם זה".

"תמיד היה כבוד לאב", אומר בכיר ביורוקום. "לא הכל הם ראו עין בעין, היו מחלוקות, אבל לא שמעתי הרמת קול גם בישיבות הקשות".

"היה ברור שבמסגרת המקצועית, בעבודה, מתקיימים ביניהם יחסי בוס ומנהל. הם ידעו לעשות את ההפרדה בין אבא לבן, ולכן בעבודה הוא קרא לו שאול", מספרים גורמים ביורוקום. "היה לו ברור שבמקום העבודה יש לו בוס, והוא רק אחד המנהלים, גם אם היה עצמאי בקבלת החלטות. היתה בו צניעות לא להיכנס לחדר ישיבות ולבלוט, אלא להסתכל, ללמוד ולשמוע".

"בעשור הראשון אור עוד פנה לאביו כ'אבא'. אלה היו שנים שבהן השקיעו בלהכשיר אותו ולחבק אותו לתוך החברה", אומרים גורמים בחברה שליוו את פעילותה שנים רבות. "אבל בעשור האחרון לא היה יותר 'אבא', רק בוס. ברגע שהוא השתלב ועמד ברשות עצמו, החיבוק נגמר. מאז 2011 לא שמעתי אותו קורא לשאול 'אבא', בטח לא ליד עובדים. באף ישיבה בעשור האחרון, והיו עשרות כאלה".

ואחרי שעות העבודה?

"אני לא יודע איך הוא קרא לו אחרי שעות העבודה, אבל קרוב ל־20 שנה לא ראיתי חיבוק או נשיקה ביניהם. אולי זה באמת לא מתאים כשאבא שלך הוא הבוס, שיבוא לתת לך נשיקה".


"אור, זה בסדר מבחינתך?"

אלוביץ' נשוי לאורנה (47), סמנכ"לית פיתוח עסקים בחברת האופנה עדיקה ובעלת מניות בה. יש להם שלושה ילדים בני 12-5, ולאורנה יש בת בגיל 18 מנישואיה הקודמים. המשפחה מתגוררת בבית פרטי בצפון תל אביב (שנרכש לפני כעשור תמורת 9 מיליון שקל מעורכת הדין פנינה דבורין).

הוא גדל בהרצליה פיתוח, צעיר הבנים אחרי ארז (51) וגיא (49) אלוביץ'. ארז היה המוחצן מתוך האחים, איש של בילויים ומסיבות, שלימים נישא לשרון איילון, מכוכבות הריאליטי הראשונות בישראל (השניים התגרשו לפני כמה שנים). ארז וגיא עבדו בתפקידי ביניים בעסק המשפחתי, עד שפרשו לפני כמה שנים ופנו לעסקים פרטיים.

אב המשפחה שאול התגרש מאשתו הראשונה בראשית שנות התשעים, ולו ולבת זוגו הנוכחית איריס יש שני בנים (ליאור ולירון, בני 24 ו־22). "אור מספר שאיריס היא לא בדיוק מאמהות העיראקיות שמזמינות לארוחות בכל שישי", אומר גורם בסביבתו. "אבל אני מכיר עוד משפחות כאלה. גם אור עצמו מגדיר את עצמו כטיפוס של משפחה גרעינית בעיקר. אורנה מאוד חמה, זה מזלו בחיים".

סביבת המחיה של האלוביצ'ים הצעירים היתה משפחות האלפיון העליון. "לאור יש חברים שעובדים בבנקי השקעות בינלאומיים, מנכ"לים של חברות בורסאיות, הרבה אנשי עסקים שלמדו איתו בשנות התשעים ונשארו בקשר", מספר מקורב לאור.

מעגל חברתי קרוב נוסף של אור ואורנה אלוביץ' מורכב מאנשי ה"ריץ' אנד פיימס" של צפון תל אביב: סנדרה רינגלר ומשה שגב, שלי גפני ואופק קאירי. אגב הקשרים בין משפחת אלוביץ' לבנימין נתניהו, כל בני ה"חבורה" הזו קשורים לזוג נתניהו: רינגלר היא אחראית הסטיילינג של אשת ראש הממשלה, שלי גפני איפרה אותה בעת ביקור דונלד טראמפ, ושגב משה אמון על ארוחות השף בבלפור. חברים נוספים הם בר רפאלי, אילן שילוח, שירה מרגלית וגם דדי שוורצברג, מנכ"ל עדיקה.

בניגוד לאחיו הגדולים, שמיד נכנסו לעסק, אור הלך קודם ללמוד. "הוא שונה לגמרי בנטיות מהאחים שלו, שמים וארץ", אומר מקורב לקבוצה. "קשה לי להאמין ששאול, שהיה מבוסס, דחק בבניו לוותר על לימודים כדי למכור טלוויזיות, ובכל זאת שני האחים הגדולים נכנסו מהר מאוד לחברה. בדיעבד, ברור שאור היה חכם יותר כשהלך ללמוד.

"שאול זיהה מיד את החריצות והחריפות העסקית שלו. הוא הגיע ליורוקום רק אחרי תואר ראשון במינהל עסקים (מהמכללה למנהל) ותואר מוסמך עם התמחות במימון מאוניברסיטת ניו יורק. הוא החל את דרכו בקבוצה כאנליסט, כפוף לסמנכ"ל הכלכלה, והחל להכיר את חברות הקבוצה ברמת המספרים, ממש כמו כלכלן מתחיל".

עמיקם שורר. יד ימינו של שאול והחונך העסקי של אור

החונך העסקי העיקרי, לצד האב, היה עמיקם שורר. אור הוצמד אליו ועבד עמו בצמוד על פרויקטים של פיתוח עסקי בקבוצת יורוקום, כמו רכישת 012 מאליעזר פישמן ביוני 2006. במקביל הקימו חברה למסחר בניירות ערך ששמה 'יורוקום קפיטל'. "שאול ראה שאור משקיע היטב את כספי החברה וסמך עליו. זה נתן גם לאור המון כוח", אומר גורם במערכת הפיננסית. "שאול הוא איש פשוט, וכמה מאיתנו חשבו שאור הוא למעשה המוח המתוחכם מאחוריו. ראיתי פעם את שאול שואל את אור 'מה אתה חושב, זה בסדר מבחינתך?'".

"אור, כמו אבא שלו, סולד מחשיפה תקשורתית", אומרת שירה מרגלית. "אילו היה יכול בזמנו להיפטר ממשהו, זה היה מ'וואלה'. הוא שנא את זה. תמיד אמר 'זה רק צרות, כל הזמן רצים ומבקשים ממך, מה שאתה לא כותב זה לא בסדר'. הוא היה חלוק פה על שאול, ובסוף שאול היה מחליט. ואולי היתה מניעה להיפרד ממנה בגלל יס, הרי זה לא נולד להיות עסק שישרת את משפחת המלוכה".

היו מחלוקות ביניהם?

"מהסוג הזה. אבל ביחסים היה ברור ששאול בראש הפירמידה. היה הרבה כבוד הדדי, אבל הוא היה המחליט והחותך".

ההפוגה המשותפת הקבועה, אומרת מרגלית, היתה בספורט. "שניהם אוהדי מכבי תל אביב שרופים, ובערבי חמישי הלכו קבוע למשחקים בהיכל הספורט ביד אליהו. היה להם תא צפייה פרטי — ולפחות עשור הם היו הספונסרים של הקבוצה וההיכל נקרא היכל נוקיה. הם כמעט לא החמיצו משחק".

הם היו הולכים גם למשחקי קבוצת הכדורגל?

"שניהם אוהדים שרופים של מכבי גם בכדורגל, אבל למשחקים האלה שאול היה הולך עם הבנים הצעירים יותר שלו, מנישואיו לאיריס".

"אור היה חלש, ונגרר"

בחודש שעבר הוגש כתב האישום החמור נגד שאול אלוביץ' בתיק 4000. כתב אישום חמור נוסף, בכפוף לשימוע, מייחס לו עבירות של קבלת דבר במרמה, שיבוש חקירה ועבירות לפי חוק ניירות ערך, הפעם בתיק בזק. נגד הבן אור תלוי כתב אישום בעבירות באותה פרשה. לפי החשדות, מזכירת בזק, לינור יוכלמן, הדליפה פרטים חסויים ורגישים מוועדה מיוחדת שדנה בעסקת בעלי העניין של שאול אלוביץ' לרכישת מניותיו בחברת שידורי הלוויין yes, ובעסקה נוספת מול חברת חלל. שתי העסקאות היו בשווי משותף של שני מיליארד שקל, ולפי הראיות, אור אלוביץ' היה מעורב לכאורה בקבלת המידע מיוכלמן ובשימוש שנעשה בו, כדי לקדם את האינטרסים של יורוקום.

"בדיעבד, אם צריך להצביע על חולשה, החולשה הכי גדולה של אור היתה שלא ידע לעצור את אבא שלו", אומר אדם שמכיר את אור. "הוא היה חלש ואולי נגרר אחריו. צריך הרבה כוח התנגדות מול אבא כל כך חזק. אין לי ספק שאלמלא הוא היה הבן של שאול, אלא שכיר בכיר בחברה אחרת, הוא לא היה מלכלך ידיים או מסתבך. קל יותר להציב חומה סינית כשאתה לא הבן של. אני מניח שהוא לא רצה להשאיר את אבא שלו לבד שם".

"אם אני קולט נכון את האישיות שלו, אור הוא לא הטיפוס שישאיר את אבא שלו לבד במקומות המגעילים", אומר אדם שמכיר הן את האב והן את הבן. "ראיתי לא מעט משפחות הון מתנהלות. ברגעים הקשים, המגעילים עסקית, צריך מישהו שידחף ידיים לבוץ ויטפל בבעיה: מול הבנק, מול לקוח שלא משלם, משלוח שלא מגיע. לרוב בעל השליטה שולח מישהו, ופה את רואה את הבן של בעל הקבוצה הולך עם המנהלים שלו לפגישות הכי קשות לטפל בבעיות".

במבט לאחור, ייתכן שהתפוצצות הפרשות גרמה לאור אלוביץ' להפנים את הצורך לקחת מרחק ולהתחיל מחדש - באופן עצמאי לגמרי הפעם, כאשר רק הוא אחראי להצלחותיו או נפילותיו. אדם שמכיר אותו יודע לספר על שיחה שהתנהלה בין אור ושאול לאדם שלישי. "כיף לך שאול, יש לך חבר ראש ממשלה", אמר אותו אדם. "עדיף שהוא לא היה מכיר את ראש הממשלה", היתה התשובה של אור.

"הופתעתי לגלות שהנרטיב המשפחתי ביחס לתמרון משרד התקשורת בנושא בזק־yes הפוך מזה שהתקשורת דיווחה עליו", אומר אדם שפגש את אור בנסיבות מקצועיות. "הדיבור במשפחה היה 'היה מתווה ונסוגו', 'הבטיחו ולא קיימו', 'ההפרדה המבנית הורגת אותנו', 'אין סיכוי מול הפקידים'. לכן זה נפל עליהם כרעם ביום בהיר, לפחות עליו".

זאת קצת היתממות. אור כבר היה מנהל מנוסה, יד ימינו של האבא, הוא ידע, או היה צריך לדעת, מה מתרחש ומה משמעותו.

"אני לא בטוח שידע כל מה ששאול יודע. הפרקליטות בדקה מאוד לעומק את טיב היחסים. ניסו לטעון שאור היה שותף עם האב בהכל, אבל בתיקים מרכזיים, כמו ניפוח התזרים והשוחד, לא מצאו דבר".

* * *

"יש חיסרון בלעבוד עם אבא שלך", אומר אור אלוביץ' לחוקרת בסוף חקירתו. "כל כך הרבה שנים, שאתה מאבד את הקטע של האבא... אף אחד לא חשב שאני הבן שלו. אני מנכ"ל שלו, שכיר, אני כמו כולם, כמו אחרים. ואני גם לא קורא לו אבא, אני קורא לו שאול. בבית אני קורא לו אבא".