פני שבוע נכנס גולש המכונה Ultach לוויקיפדיה בגרסתה הסקוטית (Scots leid: שפה הדבורה בדרום סקוטלנד) וחשכו עיניו. היה נראה כי רוב הערכים בסקוטית נכתבו למעשה באנגלית עם חיקוי פונטי מגוחך של מבטא סקוטי. דמיינו מישהו עושה חיקוי גרוע של שון קונרי, ואז דמיינו ויקיפדיה שלמה כתובה במבטא הזה. ככה נראית כרגע הוויקיפדיה הסקוטית, שמונה 58 אלף ערכים. פדיחה.
כך למשל, בערך "כפר" נכתב "A veelage is a clustered human settlement or community" — כלומר פשוט משפט באנגלית עם איות שגוי של המילה "כפר". באופן דומה היצור המיתולוגי מינוטאור הוגדר: "creatur wi the heid o a bull an the body o a man", ואילו הביטקוין: Peer-tae-peer payment seestem introduced as open soorce saftware in 2009 bi developer Satoshi Nakamoto". זה ממש לא סקוטית, אבל אם מקריאים את זה בקול רם, זה בהחלט נשמע כמו פרודיה על מבטא סקוטי.
לחושף הסקנדל היתה לא רק שליטה רצינית בשפה הסקוטית, אלא גם שליטה מספקת בנבכי ויקיפדיה וקצת סקרנות בריאה. אז הוא הלך ובדק, וגילה לתדהמתו שכ־27 אלף ערכים — כמעט חצי מכל הוויקיפדיה הסקוטית — נכתבו בידי אדם אחד, מאוד לא סקוטי. מדובר באמריקאי בן 19, המכונה AmaryllisGardner, שאינו דובר ילידי של סקוטית (אם כי טען שיש לו רמה גבוהה של שליטה בשפה), שהחל לערוך את הוויקיפדיה הסקוטית בעודו בן 12 בלבד.
Ultach העלה פוסט זועם בפורום "סקוטלנד" של רדיט, ובן רגע הסיפור זכה לאלפי צפיות. Ultach המנומס הקפיד לציין כי הוא לא בטוח שלעורך הנמרץ היו כוונות זדון, אבל "הוא פשוט לא יודע סקוטית". לקראת סוף הפוסט הוא איבד את העשתונות: "זה הנזק הגדול ביותר שנגרם לשפה הסקוטית בכל תולדותיה".
ב־2020 אנחנו לא באמת צריכים עוד תזכורת לכך שוויקיפדיה יכולה להיות מקור מידע מאוד לא מהימן. ובכל זאת המקרה של הוויקיפדיה הסקוטית הוא חסר תקדים — ילד עם יותר מדי זמן פנוי שעשה את המקבילה ללקשקש שטויות במחברת — רק במשך שבע שנים ולעיני כל העולם.
בשנים האחרונות מדברים הרבה על אוריינות דיגיטלית, הצורך להוסיף לשלל המיומנויות הנדרשות מאיתנו את היכולת להבדיל בין אמת לשקר. אחת השיטות המומלצות בזיהוי שקרים באינטרנט היא לנסות להבין מי עובד עליך ולמה, מי מרוויח מזה. זו הגרסה האינטרנטית לעצה העתיקה: "תעקוב אחר הכסף". אבל מה אם אף אחד לא מרוויח? מה אם אין כאן זדון, אלא בדיחה תמימה וחסרת אידאולוגיה?
במקרה של AmaryllisGardner, אפילו לא בטוח שיש כאן בדיחה. בימים האחרונים הוא פרסם התנצלות בפרופיל הוויקיפדיה שלו — טקסט מגומגם ומלא סתירות, שבו כתב כי הוא "חשב שהוא עושה משהו טוב", אך גם התנצל על כך שלא הפסיק לעשות את זה במשך כל השנים האלה אף שהוא "ידע שזה הרגל לא בריא שעושה רע" והסכים לקבל כל עונש מוויקיפדיה, כולל מחיקת כל הערכים שיצר וחסימה לכל החיים מהאתר. אחרי כזה טקסט בעיקר קשה שלא להרגיש קצת חמלה לילד בן 19 שמואשם בגרימת "נזק חסר תקדים" לשפה בת 1,400 שנה.
אבל לפרשה הזאת מסתמן סוף טוב. הסיפור המצחיק, המוזר ונטול הזדון הזה ייצר עניין חסר תקדים בשפה הסקוטית בכלל, ובוויקיפדיה הסקוטית בפרט, וכעת מאות מתנדבים ברחבי העולם, כולל אקדמאים סקוטים ומומחים לשפה נרתמו לשיפוץ הנזקים באתר. וכך, בדרך הכי עקומה שהאינטרנט יכול לאפשר, AmaryllisGardner בכל זאת נהפך למחייה השפה הסקוטית.