הצבעים משתנים

//

יוגב כרמל

הצבעים משתנים

יוגב כרמל

המהגרים* יכריעו את הבחירות?

*אלה שעברו מניו יורק לטקסס

רגע לפני סגירת הקלפיות, בארצות הברית עסוקים בשאלה אם ההגירה הפנימית הנרחבת ממדינות דמוקרטיות למדינות רפובליקניות, בעיקר בגלל יוקר המחיה בצפון, תגרום למהפך בדרום ותסלול לביידן את הדרך לנשיאות

י

מים ספורים לפני סגירת הקלפיות בארצות הברית, וכולם מדברים על טקסס, ועל סגול. האם טקסס "תתהפך", ואחרי שנים שהיתה מדינה אדומה, שבה ניצח המועמד הרפובליקני לנשיאות, יש סיכוי שתהפוך לכחולה, תעניק את האלקטורים שלה לג'ו ביידן הדמוקרט ותסיים את כהונתו של דונלד טראמפ?

וזו לא רק טקסס. כולם נושאים עיניים למפות, כי הפוליטיקה בארצות הברית היא קודם כל עניין של גיאוגרפיה. מסורתית, הדמוקרטים זוכים לתמיכה בעיקר בצפון־מזרח היבשת ובחוף המערבי. כל השאר, רוב שטח ארצות הברית, הדרום והמרכז, מזוהים עם הרפובליקנים. גבולות הצבעים ברורים, אבל אולי הם משתנים ממש עכשיו בכמה מה־Battleground states, מדינות שדה הקרב. יש סוקרים ופרשנים שכבר צופים התהפכות באריזונה, בג'ורג'יה וכאמור בזירה המדוברת ביותר — טקסס הענקית, שתעניק למנצח 38 אלקטורים, מספר שני רק לזה של קליפורניה (55 אלקטורים). המועמד הדמוקרטי האחרון שניצח בטקסס היה ג'ימי קרטר, והשנה היתה 1976. אם ביידן ינצח בבחירות, זה יהיה קרוב לוודאי בזכות אחת או יותר מהמדינות הללו. ואם זה יקרה, המהפך הזה יהיה נעוץ בין השאר בנטייה של האמריקאים להגר ממדינה למדינה, כחלק מהדנ"א של תושבי היבשת מאז הגיע אליה האדם הלבן לראשונה. פעם אלה היו מפריחי שממות ראשונים, מחפשי זהב, עבדים משוחררים, פועלי חקלאות שעברו לערים, תמיד האמריקאים חיפשו מקום טוב יותר לחיות בו. עכשיו הנודדים הם צעירים שעוזבים את ברוקלין לטובת אוסטין, או עוברים מערים דמוקרטיות גדולות למדינות רפובליקניות מתפתחות. במילים אחרות, אולי ההיפסטרים יכריעו את הבחירות האלה.

הנה בא עוד גל כחול?

את התחזקות הדמוקרטים ברחבי ארצות הברית אפשר היה לראות כבר בבחירות האמצע לבית הנבחרים והסנאט ב־2018, אז הם "לקחו" מהרפובליקנים 40 מושבים בבית הנבחרים. עם המבט קדימה לבחירות 2020, ד"ר וויליאם פריי, מחשובי הדמוגרפים הפוליטיים בארצות הברית, ניתח את "הגל הכחול" הזה ואת הגיאוגרפיה שלו וכתב: "ברוב המוחלט של המחוזות, אפילו באלה שבהם זכו הרפובליקנים ב־2018, מספר המצביעים לדמוקרטים גדל (...) 83% מהמצביעים חיים במחוזות שבהם התמיכה בדמוקרטים השתפרה מאז 2016. התגברות התמיכה לא הוגבלה רק למחוזות הדמוקרטיים המסורתיים, היא התרחשה בפרברים, במחוזות עירוניים קטנים יותר ובמחוזות כפריים". להערכתו באותו ניתוח מ־2019, "ברמת המדינה, מספיק מדינות עברו מרוב רפובליקני ב־2016 לרוב דמוקרטי ב־2018 כדי לצפות זכייה דמוקרטית בבחירות לנשיאות ב־2020".

נחזור רגע לטקסס. ב־2000 ג'ורג' בוש הבן ניצח שם את אל גור ב־21%. 16 שנה אחר כך טראמפ ניצח את הילארי קלינטון ב־9%. בבחירות לסנאט ב־2018 הרפובליקני טד קרוז ניצח את בטו או'רורק הדמוקרטי ב־2% בלבד. אלה תוצאות האמת — לא הסקרים והפרשנים — שמעידות על "הכחלה" של טקסס.

יש לזה כל מיני הסברים. ארצות הברית נמצאת בעיצומו של שינוי דמוגרפי וכלכלי נרחב: ההגירה מבחוץ אמנם נחלשה בשנים האחרונות, אבל יותר ויותר מהגרים מתחילים להצביע, ולצד חשיבות הקול השחור בשנים האחרונות מרבים לדבר על מרכזיות הקול ההיספני. הטכנולוגיה דוחקת ענפים מסורתיים לטובת עיסוקים חדשניים יותר, וכך מחלישה מוקדי כוח ותיקים כמו פועלי תעשייה וחקלאים. אותה טכנולוגיה גם חושפת עוד ועוד צעירים למגוון דעות ליברליות יותר, המזוהות עם הדמוקרטים. ולצד כל אלה, כאמור, ההגירה הפנימית משמעותית מאוד.

אמריקאים, בעיקר צעירים ומשכילים, מהגרים בין מדינות — בשביל הלימודים בקולג' או לתואר שני, בגלל עבודה, כדי להחליף סגנון חיים, בעקבות האהבה. יוקר המחיה בערים גדולות מדרבן את התהליך, ואינספור הטיסות הפנימיות מקלות על המהגרים לחיות רחוק מבני משפחה וחברים. נתוני ההגירה מובהקים (ראו מפה). אם מסתכלים על הנתונים בין קיץ 2018 לקיץ 2019, מגלים שחמש המדינות שמובילות בהיקף העזיבה הן מדינות שנחשבות מתקדמות יותר, ודמוקרטיות — קליפורניה, ניו יורק, אילינוי, ניו ג'רזי ומסצ'וסטס. מנגד, חמש המדינות שקלטו הכי הרבה מהגרים מתוך ארצות הברית עצמה הן מדינות רפובליקניות יותר — פלורידה, טקסס, אריזונה ושתי הקרוליינות. ואנשים שעברו לפני הקיץ שעבר בדרך כלל כבר מצביעים במקום מושבם החדש.

כך, אמריקאים שצמחו על רקע דמוקרטי מהגרים למדינות עם מסורת רפובליקנית, ומצביעים שם. יש כמובן גם רפובליקנים שמהגרים למדינות דמוקרטיות, יש מי שמשנים את הצבעתם, יש המון גוונים של מצביעים. ובכל זאת, המגמה הבולטת היא של מעבר מצביעים ממדינות כחולות לאדומות, והתפקיד של ההגירה הפנימית בבחירות האלה כל כך משמעותי, שפתאום חברות לתיווך נדל"ן מציגות מחקרים וניתוחים פוליטיים, שאותן הן מבססות על הבקשות לקניית בתים של תושבי מדינה X שמעוניינים לעבור למדינה Y.

למה ניו יורק אם אפשר יוסטון?

יש, כאמור, הרבה סיבות לעבור למדינה אחרת, אבל המרכזית שבהן היא כנראה הפרוזאית ביותר: כסף. אריזונה היא לא קליפורניה, אבל היא ממש ליד. ויוסטון או אוסטין שבטקסס הן לא ניו יורק, אבל הן ערים גדולות, שוקקות, מגוונות מבחינה גילאית ואתנית — ובעיקר הרבה יותר זולות מניו יורק, ועם לא מעט אפשרויות תעסוקה והתפתחות.

"בכל העולם ובכל ההיסטוריה המניע הראשון והעיקרי להגירה הוא לחץ כלכלי", מסביר שמואל רוזנר, מומחה לארצות הברית. "זה נכון גם באמריקה. אנחנו רואים מדינות שהן כבר כבדות ואיטיות מדי, ולכן ההתפתחות הכלכלית שלהן יותר מסובכת" — הוא מתייחס, למשל, לקליפורניה וניו יורק. "זה מקשה על עסקים חדשים לצמוח, וכשאנשים מחפשים מקום לפרוץ בו, אז כמו במאה ה־19 הם הולכים מערבה, או במקרה הזה — דרומה, לארץ לא זרועה שיש בה שטח ובסיס נוח להתפתחות, כי עוד אין שם ממסד כבד שמונע את זה. ויש שם גם מזג אוויר נעים, זה בונוס נחמד".

2018 היתה השנה הראשונה שבה האוכלוסייה בכל שלוש הערים הגדולות בארה"ב, ניו יורק, לוס אנג'לס ושיקגו, התכווצה. הצעירים עזבו. אוסטין היתה לעיר הצומחת ביותר, 29% בתוך עשור

אז עמק הסיליקון הבא נמצא בטקסס?

"אי אפשר שכל ארצות הברית תהיה סיליקון ואלי, בסוף כל מקום יצטרך למצוא את הנישה שלו. אבל יהיו באזורים האלה גם תעשיות כאלה, המונופול של המערב על הטכנולוגיה וגם המונופול של הצפון־מזרח על הבנקאות לא יישמרו. אפילו בתחום כגון אמנות, ענפים שאתה אומר לעצמך היום 'הכל בניו יורק', יצמחו ויתרחבו ואנשים יזוזו בעקבותיהם. יכול להיות שבעוד 40-30 שנה המרכז התרבותי של אמריקה יהיה כבר במקום אחר".

2018 היתה השנה הראשונה שבה האוכלוסייה בכל שלוש הערים הגדולות בארצות הברית, ניו יורק, לוס אנג'לס ושיקגו, התכווצה. עוד ועוד צעירים עזבו, ליעדים מפתיעים. למשל אוסטין, שהיתה לעיר עם גידול האוכלוסייה המהיר ביותר ביבשת, 29% בתוך עשור, וכבר נחשבת למעוז היפסטרי. יונתן רוזין, מתכנן תחבורה וחוקר עירוניות, שחזר לאחרונה מלימודי תואר שני בתכנון ערים באוניברסיטת קורנל בניו יורק, עקב אחרי התהליך הזה בעניין. הוא מספר שטקסס, אימפריית נפט ותיקה, "משקיעה סכומי שיא באנרגיה מתחדשת. הם כבר מבינים שהם לא יכולים להרשות לעצמם ש־80% מהכלכלה יישענו על נפט".

בניו יורק ובערים גדולות אחרות, הוא מספר, "יוקר המחיה נהיה בלתי אפשרי ואנשים מתחילים לחשוב: 'אני לא צריך ללכת להצגה בברודוויי פעם בשבועיים ולבזבז את כל הכסף שלי על דירת 30 מ"ר בהארלם כשאני יכול לחיות כמו מלך ביוסטון'. אם אתה לא עובד בחברת הייטק, בקרן גידור או משהו כזה אין לך היום מה לחפש בעיר כמו ניו יורק. ואז נוצר באזז, אנשים רואים שלאט־לאט אטלנטה, ג'ורג'יה, למשל, נהפכת למקום מגניב ואומרים לעצמם: 'וואלה! יש מספיק חברות גדולות שיושבות שם, אז אני יכול לחפש שם עבודה'".

"זה דור של סטארטאפיסטים שרוצים להמציא דברים, וגם את עצמם", אומרת יעל לביא, לשעבר עורכת ומפיקת חדשות בכירה ברשת ABC, שמספרת שהיא עדה להגירה מצפון־מזרח לדרום בקרב ילדיהם של חבריה האמריקאים. "אנשים בני 22 עד 25 שגדלו בחוף המזרחי והבינו שהאפשרות לפתח את עצמך ולחיות בנוחות קיימת רק אם עוברים למדינה אחרת".

כמה האנשים האלה פוליטיים? כמה הם יורגשו בבחירות?

"נדע בקרוב, אבל כרגע הקורונה לא מאפשרת לאף אדם בארצות הברית, לא משנה מאיזה דור, לא להיות פוליטי. וזה נוגע מאוד גם לחיים של הצעירים — האבטלה, היציאה שלהם, בגיל הזה, לשוק עבודה שמשתנה. לדעתי אין להם ברירה אלא להיות פוליטיים, ומדובר גם באנשים שצורכים את החדשות ברשתות החברתיות, לכן הם צורכים יותר חדשות".

ובכל זאת, היא מעריכה ש"הדרום חזק מכדי שישתלטו עליו". גם רוזין אומר: "לא הייתי שם כסף על זה שביידן ינצח בטקסס. המושל ומזכיר המדינה מנסים נואשות לדכא את ההצבעה, יש שם כרגע מלחמה על כל תיבת דואר ועמדת קלפי. אבל יש סיכוי סביר שהדמוקרטים יצליחו להחליף שם את הסנאטור וזה משמעותי לא פחות".

בסוף השבוע הבא (הערכה אופטימית, לנוכח היקפי ההצבעה בדואר שיעכבו את ספירת הקולות) נדע מה ההגירה לטקסס ולמדינות אחרות עשתה, אם מדינות אדומות נהפכו לכחולות ואולי יהיו גם כחולות שייהפכו לאדומות, בין השאר בגלל עזיבת הצעירים. בינתיים, יש מי שמסתכלים אחורה בניסיון להבין מה יקרה בשבוע הבא. חוקרי מדעי המדינה פרופ' סת מקי מאוניברסיטת אוקלהומה ופרופ' ג'רמי טייגן ממכללת ראמאפו בניו ג'רזי ניתחו את ההגירה לדרום ואת השפעתה על ההצבעה, ומצאו הטיות קטנות ברוב נתיבי ההגירה (למשל מהחוף המערבי) — והטיה אחת ברורה בהגירה מצפון־מזרח ארצות הברית, הריכוז הדמוקרטי הגדול מכולם, לדרום. "עלייה של 10% בהגירה מצפון־מזרח לדרום הגדילה את ההצבעה למועמד הדמוקרטי לנשיאות בדרום בכ־5% ב־2008 ו־2012", הם כתבו ב־2016. שמונה שנים עברו מאז הבחירות האחרונות שהם מתייחסים אליהן, ההגירה נמשכה, ובקרוב מקי וטייגן יוכלו לנתח את הנתונים החדשים. אנחנו, עד אז, נוכל לחפש את הנתונים האלה על המפה.