בעיטה במוח

//

אוריאל דסקל

למה הבלגן בפרמייר ליג הוא ההסבר הכי טוב לנחיצות של חיסוני הקורונה?

ליברפול נגד טוטנהם, השבוע. כל ניצחון בפרמייר ליג שווה כמה מיליונים, כך שכל דחיית משחק היא נזק כלכלי משמעותי. צילום: אימג'בנק/Gettyimages

בעיטה במוח

אוריאל דסקל

מוסף כלכליסט | 23.12.21

ו

ריאנט האומיקרון עשה לא מעט בלגן בליגת הכדורגל האנגלית הפרמייר ליג: שחקנים נדבקו, משחקים נדחו והקבוצות כנראה יידרשו לדחוס מספר רב של משחקים דחויים בשבועות האחרונים של העונה — מה שסטטיסטית מעלה את הסיכויים לפציעות חמורות לשחקנים ולאובדן נקודות. ובפרמייר ליג, שבה כל ניצחון שווה כמה מיליונים, מדובר בנזק כלכלי משמעותי.

הפרמייר ליג היא הליגה הגדולה היחידה שסובלת מדחיות משחקים בגלל התפרצויות המגפה בקבוצות. לא צריך להיות אימונולוג כדי לקשר זאת לשיעור המתחסנים הקטן יחסית בקרב שחקניה. 98% משחקני סריה A האיטלקית התחסנו, 94% בבונדסליגה הגרמנית, 93% בלה ליגה הספרדית ו־92% בליג1 הצרפתית — בכולן לא היו שום דחיות קורונה. יוזואה קימיך, השחקן הגרמני הבולט ביותר שלא התחסן, ואז חלה בקורונה וממשיך לסבול מסיבוכים שלה, אף הביע חרטה פומבית על כך שלא התחסן. ובפרמייר ליג? עד כה רק 68% מהשחקנים — העשירים ביותר באירופה — התחסנו באופן מלא.

קבוצה אנגלית שלא דחו לה משחקים בגלל הקורונה היא ליברפול, וזאת משום ש־100% מהשחקנים שלה חוסנו שלוש פעמים, וכך גם כל צוותי הסיוע. הסיבה העיקרית לכך היא ההנהגה של יורגן קלופ — קול רם וברור בעד החיסונים והמדע. "מבחינה מוסרית, אני חושב שזו חובה שכל אדם יתחסן כדי להפוך את הסביבה שלו לבטוחה יותר", אמר מאמן ליברפול בשבוע שעבר. "מבחינה חוקית, זה קצת טריקי, אבל אם אני יכול לעשות משהו שיעזור לאנשים סביבי — אז מבחינתי זו חובה מוסרית".

קלופ. "אני לא אומר לשחקנים 'תקשיבו לי', אלא 'תקשיבו למומחים ולרופאים'". צילום: אימג'בנק/Gettyimages

מבחינת קלופ, החיסון הוא הדבר הנכון לעשות לא למען הבריאות האישית, אלא למען אוכלוסיות חלשות. הוא לא ניסה לשכנע את הכדורגלנים שהקורונה מסוכנת להם, אלא הצליח לגייס אותם לפעול למען הקהילה. העמדה הברורה שלו בנושא עוררה לא מעט ביקורת מצד מתנגדי חיסונים. "לא ייאמן כמה אגרסיבית היא סצנת האנטי־חיסונים", אמר קלופ. "הם בטוחים שהם יודעים יותר טוב מאיתנו והכל מאוד ברור להם. כל מה שאני אומר הוא שצריך להתעלם מאלו שמעמידים פנים שהם יודעים. צריך להתעלם ממידע שגוי. צריך להקשיב לאנשים שיודעים הכי טוב. אני לא אומר 'תקשיבו לי', אני אומר 'תקשיבו למומחים ולרופאים. אם תעשו זאת, אתם תרצו גם את החיסון וגם את הבוסטר'".

"האת'לטיק" מדווח כי הרבה כדורגלנים באנגליה חוששים מהחיסון בעקבות קונספירציה נבזית במיוחד, שקושרת בין מקרי מוות על המגרש לחיסון. אלא שהמחקר שעליו הסתמכו מפיצי השקר עוסק בכלל במקרי מוות של כדורגלנים מאירועי לב, והוא נערך בכלל לפני הקורונה. אין שום ראיה שתומכת בכך שיותר כדורגלנים מתים או סובלים מבעיות לב בגלל החיסון. כמו כן, כל המחקרים מראים שהסיכוי לבעיות לב־ריאה־שרירים־מוח מהווירוס גבוה בהרבה בטווח הארוך מכל מתופעת לוואי של החיסונים.

קונספירציות נכנסות לוואקום שנוצר מחוסר ידע, שמייצר חרדה. הקונספירציה מתיימרת לספק הסבר למקור האיום, אבל בעצם מציעה מטרה נוחה להוציא עליה את כל התסכולים, אף שאין לה כל אחיזה במציאות. זו הרגעה של קבוצה באוכלוסייה במחיר של פגיעה בכלל האוכלוסייה. וזה בדיוק ההפך מהאלטרואיזם שקלופ רוצה לראות אצל שחקניו.

בליגה האיטלקית 98% מהשחקנים התחסנו, בגרמנית 94%, בספרדית 93% ובצרפתית 92% - ובכולן לא היו דחיות קורונה. אבל בפרמיירליג רק 68% התחסנו, ולכן שחקנים נדבקו, משחקים נדחו והקבוצות יידרשו לדחוס משחקים בסוף העונה, מה שמגדיל את הסיכוי לפציעות

מתנגדי החיסונים מאמינים שהם מיוחדים, היחידים שחושבים עצמאית ויודעים טוב יותר מכולם מה הבעיה. הם יודעים את האמת, כי התחושות שלהם מבוססות יותר מכל המחקרים וההוכחות, בעוד רוב האנשים הם כבשים. זה בדיוק המקום שבו האגו פוגע בכלל. רוב השחקנים בפרמייר ליג אינם קונספירטורים, אבל הם מלאי אגו — בכל זאת, סלבריטאים מפורסמים מאוד — כך שחרדותיהם האישיות והביטחון הזחוח שהם עצמם לא ייפגעו מהקורונה הפכו אותם לקורבן של קונספירטורים, שהם הבעיה המרכזית. ואולי בהם צריך לטפל חוקית, ולא רק מוסרית.

במחקר התנהגותי חדש צוות חוקרות מאוניברסיטת האלם בשפילד חילק שאלון למאות משתתפים ומצא שיעור גבוה של נרקיסיזם (תחושת חשיבות עצמית מוגזמת ויכולת נמוכה לחוש אמפתיה לאחרים) ואף מַקְיָאוֶלִיזְם (אישיות נטולת כל עקרונות מוסריים, שבה כל האמצעים כשרים להשגת המטרות) בקרב מתנגדי חיסונים וקונספירטורים.

אולי זה קשור למחקר אחר שפורסם לאחרונה. חוקרים באוניברסיטת לונד בשבדיה גילו שיש קורלציה ברורה בין נרקיסיזם לאמונה באסטרולוגיה. "נרקיסיזם הוא המנבא החזק ביותר לאמונה באסטרולוגיה", אומרים החוקרים. "אנשים חושבים שהם כל כך מיוחדים, שאפילו הכוכבים חושבים שהם מיוחדים". וזה מחזיר אותנו לדבריו של קלופ. מוסרית הדבר הנכון לעשות הוא להתחסן. זו הקרבה מינימלית ומבוססת מדע למען יציאה קולקטיבית מהצרה המשותפת. הקרבה קטנה שלרוב האנשים שאינם נרקיסיסטים או אגואיסטים אין בעיה איתה.