ההיגיון אומר שבעת משבר הקהל יחפש תוכן קליל ואסקפיסטי כדי להסיח את הדעת מהכותרות ומהמציאות. אבל משבר הקורונה חושף תמונה הפוכה לגמרי: ככל שממדי ההדבקה של המגפה עולים ויותר מדינות מטילות על תושביהן סגר, כך הקהל מחפש דווקא תוכן שלוחץ לו על כפתורי החרדה. ברשימות הסרטים הנצפים ביותר בנטפליקס מככבים לאחרונה שני סרטים: "התפשטות", שביים סטיבן סודרברג ב־2011 (מקום שני בישראל), ו"התפרצות" שביים וולפגנג פיטרסן ב־1995 (מקום שישי בארצות הברית). שניהם סרטים לא חדשים, שלא זכו להצלחה בזמן אמת ולא קודמו עכשיו בידי נטפליקס או כל גורם אחר. הקהל פשוט חיפש תכנים שעוסקים בתרחיש דומה לזה המתחולל מחוץ לסלון ביתם והפך אותם ללהיטים אורגניים. במקום כדור נגד חרדה, תנו לקהל סרטים שהם חרדה מזוקקת.
"שילמתי 12.99 דולר כדי לצפות בסרט בן עשר שנים. מעולם לא עשיתי זאת", צייץ הבמאי בארי ג'נקינס ("אור ירח") על "התפשטות" (שאינו זמין בנטפליקס האמריקאי). "רציתי לראות איך הסרט מתיישב עם כל מה שקורה סביבנו עכשיו. הייתי בהלם. זה היה מפחיד". "הניו יורק טיימס" עדכן ש"התפשטות" היה בסוף 2019 במקום 270 ברשימת הסרטים המבוקשים בקטלוג של אולפני וורנר, והחודש הוא זינק למקום השני. לפניו נמצאים רק סרטי "הארי פוטר". כלומר הוא עקף את כל סרטי "באטמן" ו"סופרמן", גם הם של אותו אולפן. באמריקה הוא אחד הסרטים המבוקשים ב־itunes ובשירות הסטרימינג של אמזון. בישראל, נוסף על הצפיות הרבות בנטפליקס, הוא גם אחד הסרטים הכי מבוקשים ב־VOD של yes.
יש הרבה קווי דמיון בין "התפשטות" ל"התפרצות". שניהם סרטים בדיוניים שמבוססים על תחקירי עומק שנעשו על מגפות אמיתיות, אבל לוקחים אותם צעד קדימה: "התפרצות" מבוסס על מגפת האבולה שהתפרצה באפריקה ומתאר מצב שבו היא מגיעה לאמריקה, ואילו "התפשטות" מבוסס על מגפת הסארס שפרצה בהונג קונג ב־2003, ומתאר מה היה קורה אם במקום למגר אותה בתוך 100 יום, כפי שקרה במציאות, הווירוס היה מתפשט בכל העולם באמצעות תיירים.
אלו כמובן לא הסרטים הנשכחים הראשונים שקיבלו חיים חדשים בעקבות אירועים אקטואליים. כך למשל, כשיצא "המצור" ב־1999 הוא נכשל בקופות, אבל שנתיים לאחר מכן הופלו מגדלי התאומים, והוא נהפך ללהיט בספריות הווידיאו. הסיבה? הסרט בכיכובם של דנזל וושינגטון וברוס וויליס דמיין מתקפת טרור איסלמית על דרום מנהטן, שממוטטת גורד שחקים ומובילה את אמריקה לתגובה קיצונית נגד האוכלוסיה המוסלמית בעיר. בזמן אמת איש לא רצה לראות אותו, אך שלוש שנים אחר כך הוא התגלה כנבואי. יש סיפורים שאנחנו לא רוצים לשמוע, עד שמתברר לנו בדיעבד שהיינו צריכים להקשיב להם.
"פנדמיק" סדרה תיעודית חדשה שעוסקת באיך מגפות נוצרות ומתפשטות
"12 קופים" ברוס וויליס חוזר בזמן כדי לעצור מגפה שמפיץ בראד פיט
"93 ימים"
סרט אפריקאי העוסק בהתפרצות האבולה בניגריה
"קרגו"
אב יוצא להציל את בתו התינוקת מווירוס שמחסל את העולם
"Quarantine" סדרה של אירועים מלחיצים בתוך בניין שהוטל עליו הסגר בשל מגפה
אבל הסרטים הללו מציעים לצופה המבודד בביתו יותר מנבואה שהגשימה את עצמה. בתקופה של בלבול ואינפורמציה חלקית, רבים פונים אל הסרטים הללו, עם המראה ההיפר־מציאותי שלהם, פשוט כדי לדעת מה יהיה סוף הסיפור, מי ישרוד ומי ימות. כדי להרגיש שלמרות הכל אולי זה בסך הכל רק סרט, ושיש סבירות להפי אנד.
"התפשטות" מספק עוד משהו חשוב באקלים של 2020. יותר משהוא מדבר על התפשטות של נגיף, הוא עוסק באופן שבו מצב חירום יוצר תופעות לוואי הרסניות של פייק ניוז ותיאוריות קונספירציה. ואולי זו בעצם נבואתו הגדולה: הוא מראה כיצד שמועות, שקרים והטעיות משחקים תפקיד חשוב בהחמרה של משברים. כשהציבור לא יודע על מי לסמוך ולמי להאמין, הוא נהפך לאדיש. הנחמה היא שבניגוד לקורונה — באדישות אנחנו יודעים איך להילחם.