איל וולדמן
בן 61, מייסד מלאנוקס, שנמכרה ל־Nvidia ב־6.9 מיליארד דולר
יוסי ורדי
בן 79, מראשוני יזמי האינטרנט, כיום יזם עסקי וחברתי
מוסף כלכליסט | 16.12.21
להאזנה לכתבה
הוקלט על ידי הספרייה המרכזית לעיוורים ולבעלי לקויות קריאה
לאורך הקריירה השקעתי ב־30 חברות שלא הגיעו לשום מקום, וזה לא נעים. בשנת 2000, כשבועת הדוט.קום התפוצצה וחברות שלא היה להן מספיק מזומן נכחדו – זכיתי ללא מעט כותרות בסגנון 'עוד חברה נסגרה לורדי'. זה היה מביך, לא נעים, עצוב".
איך מתמודדים?
"לא בדיוק ידעתי מה לעשות עם זה, עד שפתאום היתה לי הארה והבנתי שאין מה להתבייש בזה. מאז בכל פעם שהוזמנתי לכנס דאגתי להזכיר במצגת שלי שמלבד ההצלחות גם נסגרו לי 30 חברות. שהיו לי גם החמצות מפוארות. הוצאתי את הערמונים מהאש בעצמי, וזה הקל עליי מנטלית. כמו שאומרים, אחרי שעוקצים אותך הרבה פרעושים אתה נהיה מחוסן. כי זה לא נעים שחברה שהשקעת בה נסגרת, אבל אתה צריך להיות מוכן להתמודד עם זה. אתה לא יכול לצפות להצליח אם אתה לא יודע לחטוף בבטן.
"ומילא אני, שאני מבוסס אז זה רק לא נעים. לשותפים הצעירים שלי זה הרבה יותר קשה, הם רואים את החלומות שלהם מתנפצים וצריכים להתמודד עם השבר".
אתה יכול לתת דוגמה להחמצה מפוארת?
"יום אחד בסביבות 2010 נסעתי עם חברי הטוב אהוד לוי, שאמר לי: 'ורדי, השקעתי בחברה - אל תשאל. קוראים לה Waze, הנהגים מציירים לה את המפות והן יוצאות הכי מדויקות'. הוא הזמין אותי להשקיע גם".
לפי איזה שווי?
"5 מיליון דולר".
שווה!
"אבל אני אמרתי לו: 'מה נראה לך, שאני פראייר? להשקיע במשתמשים שמציירים מפות? מה הקשקוש הזה, עזוב אותי באמא שלך'. אחרי שלוש שנים מכרו את ווייז ביותר ממיליארד דולר, וכמובן קיבלתי צביטה בבטן. התקשרתי לאהוד ואמרתי ששיניתי את דעתי ואני מוכן להשקיע".
מה היתה ההצלחה האחרונה שלך?
"האקזיט האחרון שהיה לי כמשקיע היה עם Similarweb (שהנפיקה במאי השנה לפי שווי של 1.6 מיליארד דולר)".
יזם שהחברה שלו כשלה הוא יזם לא מוצלח?
"זו טעות לשפוט יזם שנכשל ולהגיד שהוא לא מוצלח. מזל משחק תפקיד חשוב בהצלחה, ובאותו אופן הוא גם יכול לשחק תפקיד חשוב בכישלון".
כמו נפוליאון, משקיעים צריכים לחפש יזמים עם מזל?
"אני אצטט את שלמה אליהו, יזם לדוגמה, אדם שבכוח הרצון, האמביציה והתבונה שלו בנה אימפריה מאפס: 'אלת המזל חשובה מאוד, אבל כשהיא דופקת לך בדלת – עדיף שלא תהיה בדיוק בשירותים'. כך שאם אתה מתרוצץ הרבה ועושה דברים, זה משפיע לטובה גם על המזל. למי שעובד ומזיע יש יותר סיכוי".
מיראביליס, שאותה סייעת להקים עם בנך ושלושת השותפים שלו, נהנתה מהצלחה מהדהדת של תוכנת המסרים ICQ שפיתחה. גם שם היה מזל?
"ICQ היא דוגמה נהדרת להצלחה מתוקה שהפעימה דור שלם, והיא דוגמה מצוינת לעיתוי. אילו ארבעת הילדים החכמים שחברתי אליהם היו באים שנה קודם, לא היה שוק למוצר שלהם בכלל. שנה אחר כך, לעומת זאת, כבר היו כמה עשרות בחוץ. אני רוצה לחשוב שנתתי שם ערך מוסף כלשהו, אבל שם באמת כל הכוכבים הסתדרו במקום הנכון".
כלומר?
"מספיק שמעבר לקיר יושבת חברה שעושה את אותו הדבר אבל עם עוד פיצ'ר אחד - וכל היוזרים יעברו אליה. שבע שנים תמימות היינו מוצר האינטרנט המוביל באתר הורדות התוכנה download.com. ואז אחרי שבע שנים בא מישהו מאסטוניה שהוסיף קול ל־ICQ וכל היוזרים שלנו נדדו לסקייפ. ואז סקייפ נעלם כי הופיע ווטסאפ. בקיצור, ההבדל בין כישלון להצלחה זעיר מאוד, והמוצר של לא מעט יזמים מוכשרים לא מצליח בגלל דבר פעוט. דברים הם עדינים מאוד. זה כמו מסעדה שמגישים לך בה מרק חם שריחו עולה באפך, אבל אז נכנס למסעדה זבוב והכל הולך לאיבוד. במוצרים מהסוג הזה, זו המציאות".
מיראביליס נמכרה ב־400 מיליון דולר וטלטלה את הענף.
"הסכומים שהיו זמינים אז היו הרבה יותר צנועים. ביוניקורנים של היום יש מספיק מימון לכסות על כישלונות".
אתה אומר שאתה מקווה שהיה לך ערך מוסף במיראביליס. אתה רואה את עצמך כאדם יצירתי?
"אני רואה את עצמי לא כאדם יצירתי, אלא כמי שמעצים אנשים יצירתיים. אני מבין מה צריך לתת לאנשים".
מה?
"בניגוד למה שחושבים, הדלק שמניע אנשים יצירתיים זה לא הרצון שלהם לעשות אקזיט ולהרוויח המון כסף, אלא הרצון ליצור משהו מקורי ולקבל עליו הכרה — בדיוק כמו אמנים. וכדי להצליח היזמים גם צריכים ליהנות מהיעדר עכבות, כך הם יכולים לרוץ ולעשות משהו יוצא דופן".
כשמגיעה הצלחה, אפשר להיות חסין בפני השתן שעולה לראש?
"הצלחה צובעת הכל בצבעים עזים מאוד, וזה גורם לך להתבלבל. היא עושה אותך יותר זחוח, גורמת לך לחשוב שהכל בזכותך — גם לעבדך הנאמן. וזה בזמן שכמו שאמרתי, יש הרבה מזל בלהיות עם המוצר הנכון בדיוק בזמן ובמקום הנכון".
אז איך אתה מתמודד?
"כשלי זה קורה, אשתי דופקת לי את הנבוט על הראש. רק כנראה שלא מספיק".