בעיטה במוח

אוריאל דסקל

בעיטה במוח

//

אוריאל דסקל

מה הקשר בין חולדות ביציעי קאמפ נואו להיפופוטם של אסקובר?

ז'ואן לאפורטה, נשיא מועדון הכדורגל ברצלונה. החוב נטו של המועדון עומד על לא פחות מ־608 מיליארד יורו. צילום: אי.אף.פי

מוסף כלכליסט | 16.03.23

ב

שבוע שעבר נפלה בכדורגל הספרדי פצצת ענק, כשנגד מועדון הכדורגל ברצלונה הוגש כתב אישום חמור, הכולל שלל עבירות שחיתות. כתבי אישום הוגשו גם נגד שניים מנשיאי המועדון לשעבר, סנדרו רוסיי וז'וזפ מריה ברתומאו (המככבים בעוד תיק שחיתות משלהם), ונגד סגן נשיא איגוד השופטים הספרדי, חוסה מריה אנריקה נֵגרֵיירה. הטענות הן שברצלונה "יצרה ותחזקה הסכם מילולי סודי" עם נגריירה, שלפיו נגריירה "סייע לברצלונה בהחלטות לגבי שופטים" תמורת בצע כסף, שהוצג כתשלומים לחברת Dasnil 95 שבבעלות נגריירה עבור "סיוע טכני" ו"ניתוח של ביצועי שופטים".

ריאל מדריד, שמקיימת מערכת יחסים טובה עם ברצלונה ועם לאפורטה, תמכה בהגשת כתבי האישום נגד ברצלונה. "ריאל מוכנה להגן על האינטרסים שלה, כשההליכים ייפתחו", נמסר מהמועדון, שלכאורה היה הנפגע העיקרי מהיתרון הלא חוקי שהשיגה ברצלונה, לפי כתב האישום.

כדי לתקן את נזקי העבריינות, בקבוצות כדורגל ובמדינות, נדרש זמן רב, ולא תמיד זה אפשרי. כדי לשלם את חובותיה של ברצלונה, למשל, צריך שקאמפ נואו שורץ החולדות יכניס כסף, אבל לה אין כסף לשפצו בגלל אותם חובות

חאבייר טבאס, נשיא לה־ליגה, אמר בחודש שעבר שז'ואן לאפורטה, נשיא ברצלונה הנוכחי, חייב להתפטר אם לא יצליח לספק הסבר מניח את הדעת לתשלומים שברצלונה העבירה לנגריירה — שסכומם המצטבר, במשך שנות ההסכם, נאמד ב־8.4 מיליון יורו. לאפורטה, בתגובה, אמר ש"בארסה מעולם לא קנתה שופטים, ומעולם אף לא התכוונה לקנות שופטים. פשוט אף פעם" — אבל לא הצליח להסביר את התשלומים. הוא קרא לאוהדי הקבוצה "להישאר רגועים", וטען שהמועדון "נפל קורבן לקמפיין השחרה שנועד לפגוע בכבודו", אבל "אנחנו נגן עליו ונוכיח שהוא חף מפשע".

לאפורטה לא הואשם בשוחד, אבל הוא ייאלץ להתמודד עם תוצאות מעשיהם של קודמיו בתפקיד. זו ממש לא הפעם הראשונה שההתנהלות בעבר מכבידה על ההנהלה החדשה. בשבוע שעבר, למשל, ברצלונה נאלצה לעצור את גיוס ההון לשיפוץ האצטדיון המיושן שלה, קאמפ נואו. גיוס ההון, שהיקפו נאמד ב־1.5 מיליארד יורו, הוקפא בגלל עלייה באינפלציה ובעלויות ההלוואות מגופים פיננסיים אמריקאיים, וכעת המועדון מחפש מימון אלטרנטיבי לפרויקט.

השיפוץ הזה חיוני למודל הכלכלי של ברצלונה. תחת ניהולו המופקר של ברתומאו היא הוציאה סכומי עתק על שחקנים בינוניים. בעונת 2020/21 היא הפסידה יותר מ־500 מיליון יורו; בעונה שאחר כך היא רשמה רווח של 98 מיליון יורו, בעיקר בגלל הלוואות ומכירת נכסים של המועדון, אבל החוב נטו עומד על 608 מיליארד יורו, אחד החובות הגדולים ביותר בכדורגל העולמי. כדי לעמוד בהחזרי החוב ולתחזק קבוצה בכירה, ברצלונה חייבת להגדיל את ההכנסות — למשל, באמצעות הכנסות מהאצטדיון. זה מה שעשתה ריאל מדריד, למשל, שהשיפוץ של האצטדיון שלה, סנטיאגו ברנבאו, צפוי להפוך אותו לאחד ממתקני הספורט הרווחיים בעולם. בקאמפ נואו, בינתיים, האוהדים מצלמים חולדות מתהלכות ביציעים.

היפו קולומביאני. ב־30 שנה, ארבעה פרטים הפכו לעדר של 130. צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קריאייטיב

ומחולדות להיפופוטמים. בשנות השבעים, ברון הסמים הקולומביאני פאבלו אסקובר — שאגב, שלח ידו גם בפוליטיקה והיה ציר בבית הנבחרים — קנה ארבעה היפופוטמים, זכר ושלוש נקבות, וצירף אותם לגן החיות שבנחלתו הפרטית. ב־1991, כשאסקובר נכנע לרשויות, הממשלה עיקלה את נחלתו ושחררה את החיות לטבע. זו היתה טעות חמורה: כיוון שהיפופוטמים (היפוז, ברשותכם) אינם בעל חיים אנדמי לדרום אמריקה, אין להם שם אויבים טבעיים. הם התרבו באין מפריע, וכיום מספרם בקולומביה מגיע ל־130 והם שולטים על חלק מנהר מגדלנה שבמרכז המדינה וגורמים נזק עצום למערכת האקולוגית שלו. הם גם מהווים סיכון אדיר לבני אדם: מדובר באחת החיות המסוכנות בטבע, שאחראית למותם של כ־500 איש מדי שנה.

הממשל הקולומביאני חושש שעד 2040 אוכלוסיית ההיפוז במדינה תמנה כ־600 פרטים, שיחוללו נזק אקולוגי בלתי הפיך. ניסיון לעודד ציד של החיות נתקל בביקורת ציבורית, כיוון שההיפוז, כמו אסקובר בשעתו, הפכו לגיבורים עממיים. גם ניסיון לסרס ולעקר אותם התגלה כלא יעיל. גם ניסיון למכור ולייצא את הבהמות הללו נכשל, בהיעדר קופצים על המציאה, בין היתר מפני ששינוע היפו יחיד עולה 400–900 אלף דולר. כעת דנים שם ב"העברה" של 60 היפוז להודו ועוד עשרה למקסיקו. וכך, ארבעה היפוז שייבא עבריין־שהיה־לנבחר־ציבור הפכו לבעיה עצומה, שהממשל הקולומביאני מתקשה לפתור גם שלושה עשורים לאחר מותו.

מתברר שצריך לומר את המובן מאליו: עבריינות גורמת למדינות, לחברות וכמובן לקבוצות ספורט נזק עצום, שלא מסתיים גם אחרי עזיבתם של העבריינים. לא משנה אם מדובר בקבוצת כדורגל עשירה - אולי המפורסמת ביותר בעולם - שהעמידה בראשה מנהלים מושחתים, או במדינת ענק שהפקירה את גורלה בידי מאפיונר אלים ותאב בצע. לא משנה אם זה יבוא היפופוטמי קוקאין, שיחוד שופטי כדורגל או הסתבכות בחובות מטומטמים. כך או אחרת, את הנזק לוקח הרבה זמן לתקן, ולא תמיד זה בכלל אפשרי. אבן שטיפש אחד זרק לבאר, גם אלף היפוז לא יצליחו להוציא.