חתיכת שבוע

חתיכת שבוע

/// "הרוב" מתגלה בכל מקום /// סמוטריץ' יוצא למסע עולמי של נזק /// קריסת SVB ממחישה שטכנולוגיה יכולה לסחרר /// המבקר מדגים שכדי להיות חלש צריך להיות חזק

השיח הציבורי

"הרוב" הגדול נחשף

המושג "הרוב" נהפך לאחד מכוכבי השיח הציבורי בשבועות האחרונים, נישא בפי כל. חלק ממי שנדרשים לו, ובראשם בנימין נתניהו, יריב לוין ושמחה רוטמן, מגייסים את הרוב כדי להצדיק את ההפיכה המשטרית, בטענה ש"הרוב" בחר בהם, וש"הרוב" מעוניין להפקיע מבית המשפט העליון את סמכויותיו, "הרוב" לא רוצה חמץ בבתי החולים, "הרוב" חייב את אריה דרעי בממשלה, ולמעשה "הרוב" מבקש לתת למעט נבחריו לעשות מה שהם רוצים.

נניח כרגע לשאלה אם מהלכי הממשלה הזאת אכן נהנים מתמיכת "הרוב"; ונדלג לצורך הדיון על הנחת היסוד שבדמוקרטיה גם שלטון שנבחר בידי הרוב לא מקבל היתר לפגוע במיעוט; גם כך, ברור שמשהו בתודעה הציבורית השתנה. פתאום אנשים מבינים ש"רוב" יש לא רק בקלפי, ויש הרבה מאוד "רוב"ים בישראל.

יש כאן רוב של נשים, יש רוב של אזרחים ששירתו בצבא, רוב של עובדים משלמי מסים, רוב של אזרחים ישרים ושומרי חוק. כל ה"רוב"ים האלה, בכל דבר שהם עושים כאזרחים, מחזיקים את המדינה. הם מאפשרים לממן שירותי חינוך ורווחה לכולם, הם מי שמגינים על הגבולות הרחבים וגם על המעטים שמגיעים להתפלל בקבר יוסף, והדבקות שלהם בסדר הציבורי היא שמבטיחה שלא תהיה כאן אנרכיה. כל אחד מאנשי ה"רוב"ים האלה תורם את חלקו, ממלא את תפקידו. זה הרוב האמיתי, בלעדיו באמת אין דמוקרטיה. והדיון הציבורי עכשיו מזכיר את זה לכולם, לתומכים ולמוחים, ומבהיר גם עד כמה רוב אכן צריך לשמור על המיעוט. אם נדמה לנו לרגע שהשיח הציבורי כאן כבר הרוס לגמרי, תובנת ה"רוב"ים יכולה להיות ההתחלה של השיקום שלו.

/// גלית חמי

סמוטריץ'

צריך אזהרת מסע

הביקור של שר האוצר בצלאל סמוטריץ' בארצות הברית היה פיאסקו ידוע מראש. על רקע קידום חוקי ההפיכה המשטרית, אחרי "למחוק את חווארה" ולנוכח התנערות הממשל והארגונים היהודיים, היה ברור שבמקום לראות שר בכיר שמתקבל בכבוד אצל השותפה העיקרית של ישראל, מחזק את הקשרים ומבטיח את המשך התמיכה בנו, נקבל המחשה ראשונה לדרך שבה נוהגים בנציגי מדינה מנודה.

סמוטריץ' אומנם ניסה להסתיר את הביזיון, ושלח תמונות שלו מפגישות רשמיות: עם נשיא הבונדס דני נוה, עם השגריר באו"ם גלעד ארדן ועם השגריר בוושינגטון מייק הרצוג. שלושתם מועסקים בידי המדינה, מתפקידם להיפגש עם השר, בשביל זה הם שם (שניים הם גם אנשי ליכוד ותיקים, והשלישי הוא במקרה אחיו של הנשיא המדינה). שליחת התמונות הדגישה בעיקר עם מי סמוטריץ' לא נפגש, וממילא הן נקברו בין אינספור תמונות מהפגנות נגד השר בכל יעד שאליו הגיע.

הבעיה היא שגם מהפיאסקו הזה סמוטריץ' לא לומד: באוצר כבר תופרים את הביקור בצרפת, אף שגם שם הבהירו גורמים רשמיים שאין להם עניין לפגוש בו. זו לא רק מבוכה אישית לסמוטריץ', ולא רק כתם תדמיתי לישראל; זה נזק ישיר לאופן שבו הכלכלה הישראלית נתפסת בעולם, וכפועל יוצא גם נזק ישיר לכלכלה עצמה.

/// אדריאן פילוט

צילום: רויטרס

צילום: ערוץ הנכסת

קריסת SVB

לעידן המהיר יש מחיר

קריסת סיליקון ואלי בנק (SVB) הזכירה לשלל גולשים השבוע את הסצנה המפורסמת מ"אלו חיים נפלאים", זו שמתארת ריצה אל הבנק ורואים בה מאות לקוחות צובאים על הסניף כדי למשוך את כספם.

הסרט הזה הוא קלאסיקה מ־1946; היום אף אחד לא צריך לרוץ אל הסניף. ועדיין המהירות שבה התרחשו הדברים נראתה כלקוחה מהסרטים. ברביעי בלילה (שעון ישראל) הבנק דיווח על הפסד גדול בתיק האג"ח שלו, בחמישי המניה התחילה ליפול, מנהלי קרנות הון סיכון צייצו בטוויטר המלצות למשוך את הכסף, הלקוחות מיהרו לעשות זאת — ובשישי בערב הממשל האמריקאי כבר סגר את הבנק. בפעם האחרונה שמוסדות פיננסיים קרסו בגלל "ריצה אל הבנק", ב־2008, זה נמשך כמה שבועות, הפעם זה לקח יומיים. בנק שקיים 40 שנה התמוטט בקצת יותר מ־40 שעות.

זו המחשה מצוינת למשמעות של העידן הטכנולוגי שבו אנחנו חיים. כשלא צריך לרוץ לסניף, אפילו לא להתקשר או לשלוח אימייל, ואפשר לעשות הכל בלחיצת כפתור, די בלחיצת כפתור כדי לרוקן בנק מ־42 מיליארד דולר, רבע מהפיקדונות שלו. אם אתה מוסד פיננסי שמתמקד במכוון בתעשיית ההייטק, מתגאה בנגישות הטכנולוגית שלך ומתבסס על אנשים שחיים בטוויטר, אתה צריך לדעת שיש לזה מחיר: עד שאתה מבין מה קורה, גורלך נחרץ.

/// סופי שולמן

דו"ח המבקר

רק חזק יכול להיות חלש

זה אומנם נדמה כמו זיכרון רחוק ומודחק, אבל בדיוק לפני שלוש שנים משבר הקורונה טלטל את הכלכלה העולמית והמקומית. בין השאר הוא שיתק את תעשיית התיירות, והמדינה התגייסה לסייע לה. אלא שדו"ח חמור של מבקר המדינה שפורסם השבוע מבהיר איך הסיוע הזה פספס את המטרה, ותמך בחזקים במקום במי שבאמת היו זקוקים לו: פתאל, ישרוטל ומלונות דן, רשתות המלונות החזקות והמבוססות בארץ, קיבלו 60 מיליון שקל, מורי הדרך לא קיבלו כמעט כלום — רק 16% מהם זכו לסיוע כלשהו, שהסתכם בכ־300 שקל לחודש. כולל מע"מ.

יש כמה סיבות לחלמאות הכפולה הזו. הראשונה היא הביורוקרטיה: למדינה קל יותר לשלם לרשת גדולה מלאדם פרטי. השנייה היא שמשרד התיירות הוא פשוט גוף לא יעיל, וברגע היחידי שבו באמת היו צריכים שהוא יעבוד כמו שצריך הוא לא הצליח לעשות את זה, ולא יצר מתווה סיוע מדויק.

אבל יש גם סיבה נוספת, עמוקה יותר. במדינת ישראל, גם כדי להיות חלש אתה צריך להיות חזק. קיבלת מנה מגעילה במסעדה? אם אתה מוחלש, כנראה תאכל בשקט את מה שבישלו לך; אם אתה חזק, או בריון, אתה תדרוש את הכסף בחזרה. זה נכון גם בנוגע למשרד התיירות והדרך לחלץ ממנו עזרה, ובמקום להצטמצם העניין רק הולך ומתרחב. למשל, ליוזמות כמו החוק שמבקש לאפשר גיוס תרומות לראש הממשלה. זה חלק מהמגמה של הפיכת ישראל לשטעטל מזרח־אירופי. יש פוגרומים, יש פריץ, ויש קוזאקים נגזלים שמקבלים פיצויים.

/// יובל שדה

מילת השבוע

//

דור סער־מן

כשהדחה מאיימת כמו הפיכה

אנחנו עם של מדיחים. כבר בתנ"ך המילה היתה נפוצה, על שתי משמעויותיה העיקריות, סילוק וניקוי. ועד היום אנחנו מדיחים מישהו מתפקיד, מדיחים כלים (להבדיל, זה שורש אחר), לפעמים אנחנו נקלעים למקומות נידחים, ומתישהו נדיח נבחרת אחרת מהמונדיאל. הכיוון תמיד דומה: הדבר החשוב, המרכזי, שמנסים לשפר באמצעות הדחה של מה שמפריע לו, והדבר המודח והנידח, הגרוע והזניח. גם כשאנחנו מדיחים עד או מדיחים לדבר עבירה, אנחנו בעצם מסיטים מדרך הישר, מהמרכז הטוב אל השוליים הרעים.

בדיוק בגלל זה התעצבנו כל כך על הניסיון של איתמר בן גביר להדיח את מפקד מחוז תל אביב במשטרה: כי הוא הפך את הכיוון של ההדחה. וכשהופכים לנו את הכיוון, זה מערער. בדיוק כמו שכל השקרים וכינויי הגנאי שמפיצה הממשלה הנוכחית מערערים, בדיוק כמו הערעור העמוק שחווים כשקוראים לאזרחים מן השורה "אנרכיסטים", "בוגדים" או "טרוריסטים".

במקום להשתמש בהדחה כפעולה נקייה ומשפרת, השר לביטחון פנים הציג "הדחה" מלכלכת ומפרקת. הדחה היא תמיד פתרון לא אידאלי, והיא עניין מורכב. אפילו נבחרת שמודחת מהטורניר מקבלת קודם הזדמנות להילחם. וגם את הכלים צריך לדעת איך להדיח, כדי לא לשבור. אבל אצל בן גביר אין מורכבות, הוא יודע רק לשבור. במקום לשמור את האקט הכואב של הדחה לאנשים שנכשלו קשות בתפקידם, מעלו באמון, פגעו בעבודה ובאחרים, הוא שלף אותו כמו נבוט על איש מקצוע מוערך שמנהל בעדינות את המציאות המורכבת במחוז שלו. בן רגע, הניצב המודח נהפך לסמל לשירות ציבורי נקי, והשר נהפך לסמל להתנהלות שמזוהמת בשיקולים לא ענייניים. בהדחה הוא לא ביקש לשפר את המשטרה, אלא את מצבו. במקום האחראי שנאלץ, בזהירות, להדיח, הוא שוב יצא בריון שכולם פשוט מקווים שיסתלק למקום נידח.