/// לשר האוצר קפץ נער הגבעות /// הכסף שלא מגיע הוא הנעלם הגדול /// תקדים השופטים עלול להכות בנו חזק בעוד שנה /// שר החינוך מכוון להרחבת הפערים, לא לצמצומם
אפשר להושיב נער גבעות במשרד האוצר, אבל זה לא הופך אותו למנהיג כלכלי רציני עם התבוננות כלל־משקית. כך, בזמן שבשבוע הבא תקציב המדינה צריך להיסגר, בצלאל סמוטריץ' עסוק בדברים אחרים לגמרי. שלשום, למשל, הוא מצא זמן לזמן אליו את מנהלי הבנקים הגדולים. זו הפגישה הראשונה של שר האוצר איתם, אבל הוא התמקד בה לא בתקציב, לא בהתקררות שוק הנדל"ן, לא בהשלכות האינפלציה והריבית. במקום זה, לשר קפץ הסמוטריץ', והיה לו בעיקר דחוף לנזוף במנהלי הבנקים על שהעזו לחשוף את המצב האמיתי בבנקים: לקוחות וחברות מוציאים את הכסף מישראל, ובקצב הולך וגובר — מחשש לנזקי התוכנית לחיסול הדמוקרטיה בישראל, שסמוטריץ' אחד ממקדמיה. הוא כעס עליהם שהם לא משדרים יציבות, ואם לא די בכך, גם נכנס בהם על שלא התבטאו בימי הסכם אוסלו או תוכנית ההתנתקות. הממשלה חדשה, אבל החשבונות שלה ישנים מאוד.
חשוב להבהיר לסמוטריץ': בנקאים לא אמורים "לשדר יציבות", אלא לשקף את המציאות הרלבנטית לחוסכים, ללווים, למשקיעים — ולמעשה גם לממשלה. ומנהלי בנקים שותקים לא ימנעו את בריחת הכסף, אולי אפילו יחמירו אותה, כי הם לא יאפשרו לאיש להבין עד כמה מצב הכלכלה הישראלית באמת חמור. ואולי סמוטריץ' סבור שזו תכלית תפקידו. הרי השתקת האמת ודרישה להתגייסות לתמיכה בשלטון הן מאפיינים מוכרים במשטרים פופוליסטיים. וזה שכאן מתקדם ממש לפי הספר.
/// רועי ברגמן
הקואליציה יצאה להפיכה המשטרית חמושה במספר הזהב 64 מנדטים. אחר כך שמענו ש־400 אלף המצביעים של ש"ס הצביעו ישירות כדי למנות את העבריין אריה דרעי לשר. מאז הדיבורים על מספרים לא נגמרים. אחרי כל הפגנה שופרות הקואליציה מתנהגים כמומחים גדולים בנגזרות ואינטגרלים, רק כדי להפחית ככל יכולתם את מספר המשתתפים במחאה ולהגדיל עד אינסוף את מספר דגלי פלסטין. ואת הכסף שבורח מישראל הם בכלל לא מצליחים לספור, כל כך לא מצליחים שטוענים שהוא פשוט 0.
אלוהים אולי מסתתר במספרים, אבל השטן שוכן בלא נודע, במה שאי אפשר לכמת. בין שיצאו מישראל 500 מיליון דולר או 5 מיליארד — זה הכסף הקטן. האיום הממשי יותר על הכלכלה הישראלית, הגדול מאוד, הוא לא הכסף שיצא, אלא זה שלא ייכנס למדינה קטנה שתלויה בהשקעות זרות. הכסף שכרגע יושב על הגדר, מוקפא, רואה בהשתאות איך הסטארט־אפ ניישן לוחץ על Delete ומקווה שימצא בזמן את מקש ה־Undo. את הכסף הזה אין שום דרך לאמוד, אבל האסון בהיעדרו אכן עלול להיות אינסופי.
/// סופי שולמן
גם אם תהיה הידברות, גם אם ההפיכה המשטרית תרוכך, קשה להאמין שהממשלה תוותר על ליבת הדברים: שפוליטיקאים יבחרו את השופטים. לזה כבר יהיו השלכות כלכליות שמדוברות זה שבועות: חולשה של המטבע, הורדות דירוג, עליית ריבית, התייקרות החוב הלאומי, פחות משאבים לבריאות, חינוך ותשתיות, פחות צמיחה, פחות הייטק.
אבל הגיים צ'יינג'ר הכלכלי יגיע בעוד כשנה, כשנגיד בנק ישראל פרופ' אמיר ירון יסיים את כהונתו. אם הממשלה תצליח בימים הקרובים לקבוע במסמרות את עניין מינוי השופטים — כלומר ליצור תקדים דרמטי שבו ממנים מקורבים ואנשי אמון למשרות שאמורות לשמור על המדינה והציבור — סיום הכהונה שלו הוא רגע מסוכן. כי תחת הממשלה הנוכחית, מי שלא מתיישר עם רוח המפקד דינו להיות מוחלף. וכשלתפקיד המחזיק בשאלטר הכלכלי המשמעותי ביותר במשק, הריבית, ימונה אדם שנשלט בידי ראש הממשלה, יהיה אפשר לומר שהמהלך לחיסולה של הכלכלה הישראלית הושלם.
/// גולן פרידנפלד
שר החינוך יואב קיש כינס ביום ראשון מסיבת עיתונאים ראשונה כדי להציג את חזונו. אלא שהחזון הזה כולל סתירה פנימית. מצד אחד, קיש אמר שהמטרה העיקרית שלו היא צמצום פערי החינוך. מצד אחר, הוא הודיע שיאפשר לכל רשות מקומית לפתוח את אזורי הרישום לכל בתי הספר — מהלך שעלול ליצור בתי ספר אליטיסטיים מול בתי ספר מוחלשים. הוא גם הבהיר שיגבה מנהלים שירצו לסלק תלמידים אלימים — מהלך שאפשר לנצל לרעה לצורך סילוק תלמידים חלשים. אלה שני צעדים שיכולים, מהר ובקלות, להעמיק את הפערים, לא לצמצם אותם. וייתכן בהחלט שהם רק ההתחלה: פתיחת אזורי הרישום היא חלק מהחזון של פורום קהלת, שמנהלת מחלקת החינוך שלה, אביטל בן־שלמה, היא המשנה למנכ"ל המשרד של קיש. רכיב לא פחות חשוב בחזון של בן־שלמה הוא עידוד בתי ספר פרטיים, וקיש הודה שהנושא כבר בבדיקה. במילים אחרות, בצל ההפיכה המשפטית מתרקמת כאן הפיכה חמורה אחרת, שצריך לעקוב אחריה מקרוב — הפרטת מערכת החינוך.
/// שחר אילן
נשיא המדינה יצחק (בוז'י) הרצוג קרא השבוע להידברות על השינויים במערכת המשפט, וכביכול טמן לצדדים פח. אחרי הכל, מי לא רוצה להגיד שהוא מוכן לשבת ולדבר? והמילה הידברות מזכירה שיש לנו שפה משותפת לדבר בה, שבעצם אנחנו קרובים. ובכלל, היכולת לדבר היא מותר האדם. בימי הביניים נהגו לטעון שמדרג האובייקטים בעולם הוא דומם-צומח-חי-מדבר. הדיבור הוא מקור המשמעות ושורש התרבות. היכולת לנהל דיון מורכב, להעלות טיעונים, להתווכח — זה אידאל של האנושות.
ומצד אחר, כולנו מרגישים לא נוח מול המילה הידברות - בכלל, ובפרט עכשיו. ראשית, כי היא מדיפה אותו ניחוח של מילים מכובסות שהונחתו עלינו בשנים האחרונות, "משילות" למשל. בעבר לא היתה "הידברות". היו שיחות, מגעים, משא ומתן, דיאלוג. ולשיחות, מגעים, משא ומתן או דיאלוג, שני הצדדים מגיעים במעמד שווה.
כשהרצוג הציע השבוע "הידברות", הוא היה כמו מנהל בית ספר חסר רגישות שמזמין את הבריון שמטיל אימה על כל הכיתה ל"הידברות" עם הקורבנות שלו. והבריון הבהיר: בטח, רק תנו לגמור להחטיף מכות, ואז נדבר. זו בדיוק היתה תגובת יריב לוין ושמחה רוטמן. קודם נקדם את החקיקה, אחר כך אנחנו פתוחים להידברות. אין כאן שום מעמד שווה, רק מחנה שנלחם על חיי הדמוקרטיה ועל זכויות המיעוטים, ומולו מי שדורסים הכל. המיעוטים, כמובן, לא הוזמנו לשולחן. אם הם רק ינסו לדבר, הרי ממילא יגידו שזו הסתה.