חתיכת שבוע

חתיכת שבוע

/// יהדות התורה לא מבחינה בין עיקר לטפל /// שרי השיכון אינם קשורים להאטה בדיור /// זיהום האוויר לא מעניין אף פוליטיקאי /// בנקמן־פריד שקרן, למרות מה שכותבים

חשמל כשר

מי שמחמיר, שישלם

במדינת ישראל אין יכולת אמיתית להפריד את הדת מתקציבי המדינה. אי אפשר להתעלם, למשל, מהעובדה שפעילות הפנאי והתרבות העיקרית של רבים באוכלוסייה היא בילוי בבתי כנסת, או מכך ששיעור משמעותי של הנשים החיות בישראל לא יעברו טיפולי פוריות ללא ליווי הלכתי. גם העובדה שהמדינה מפנה תקציבים לבניית מקוואות טבעית ומקובלת על רוב החברה.

אך הדרישות האחרונות של מפלגת יהדות התורה עוברות את קו הגבול הזה. היא רוצה שהמדינה תממן גם "חומרות הלכתיות". ניקח למשל את נושא "קבורת שדה". הקבורה בקומות מותרת על פי פוסקים רבים, אך הרב אלישיב המנוח החמיר בכך. זכותו של הפרט החרדי להחמיר, אך אין היגיון בכך שהמדינה תממן את ההחמרה הזו. וכך גם בעניין החשמל הכשר. מדובר בהחמרה הלכתית מבית מדרשו של החזון איש, וניתן לחוש אמפתיה לחומרה הזו, אולי אף ראוי לתקן את הרגולציה כך שמי שרוצה לרכוש חשמל כשר יוכל לעשות זאת. אבל אסור שמימון החומרות ייעשה על ידי הציבור הרחב.

בעולמות ההלכה והיהדות, ההבחנה בין חומרה לבין עיקר הדין היא הבחנה יסודית, והיא חייבת להיות אבן בוחן במציאות הפוליטית בישראל. גם אם החלטנו לערב בין דת למדינה, כי אין ברירה, החומרה צריכה וחייבת להישאר מחוץ לכיסו של משלם המסים.

/// שלמה טייטלבאום

האטה בשוק הדיור

בלי עזרת פוליטיקאים

אם ההאטה החדה בהיקף העסקאות לרכישת דירה תימשך, היא תוביל לירידת מחירים. יש לא מעט שרים שהיו שמחים לזקוף הישג כזה לעצמם, מאורי אריאל שבכהונתו נולדה התוכנית מחיר מטרה, דרך יאיר לפיד שחשב לפתור את משבר הדיור עם מע"מ אפס, משה כחלון שריכז מאמץ והגה את מחיר למשתכן, יעקב ליצמן שהקופירייטר שלו כינה את התוכנית דיור במחיר מופחת, ועד זאב אלקין שאימץ את השם הקליט דירה בהנחה. התוכניות האלה הניבו הרבה רעש ומאות כתבות, אך המחירים המשיכו לנסוק.

ובכל זאת סביר שבעוד כמה חודשים נצפה בפוליטיקאי שינכס לעצמו ירידת מחירים או לפחות האטה. לכן חשוב להזכיר כי שינוי המגמה בשוק הדיור הוא בעיקר תולדה של משבר גלובלי שאינו בשליטת פוליטיקאי ישראלי, בכיר ככל שיהיה. האינפלציה גררה עליית ריבית חדה, ויחד עם העלאת מס הרכישה, כל העניין של רכישת דירה נהיה הרבה פחות אטרקטיבי. תרומת שרי השיכון לדורותיהם, ככל שהיתה, היא בכך שלא התערבו בצעדי האוצר ונגיד בנק ישראל. גם זה משהו.

/// אמיתי גזית

הגנת הסביבה

תיק ללא דורש

עוד חודש שגרתי עבר על מדינת ישראל: בראש העין שוב נאלצו התושבים להגיף את התריסים כדי לא לנשום עשן חונק של שרפות פסולת; ביבנה דיווחו על ריח חריף התוקף את השכונות מאזור התעשייה באשדוד; במתחם בז"ן שבחיפה היתמר עשן שחור מעל המפעל, לאחר ששנאי בכרמל אוליפינים, המייצרת פלסטיק, עלה באש; באשקלון נאלצו להתמודד עם דליפת שמן לים של קצא"א; ובקריית חיים מים מזוהמים בנפט של תש"ן דלפו מקו ניקוז אל הקרקע.

הרשימה החלקית מאוד של האירועים ה"שגרתיים" הללו לא גורמת לאף חבר כנסת להניד עפעף. לתיק הגנת הסביבה אין כמעט אף דורש, כשמנגד — חברי הכנסת מציבים על ראש שמחתם את ההבטחות לביטול מס החד־פעמיים והפיקדון על בקבוקי משקה. כשהם מסדרים לעצמם את רשימת הג'ובים הארוכה, הם ממשיכים לעצום את עיניהם אל מול כ־2,000 מתים מזיהום אוויר בשנה בישראל  — הערכה גסה מאוד של ארגון הבריאות העולמי, שאפילו לא משקללת את כל סוגי הזיהומים.

העיקר שבוועידת האקלים הבאה נראה את כולם מברברים על כמה חשוב להפחית את הפליטות ולהגן על הציבור והסביבה. כמו הממשלה היוצאת, גם הם ינסו ללכת בלי וליחצן עם. אף אחד לא יפספס את ההזדמנות לסלפי עם נשיא ארצות הברית או המיליארדר ביל גייטס. על העבודה הקשה שיכולה באמת להשפיע במשהו אפשר לוותר.

/// שני אשכנזי

צילום: איגוד ערים חיפה

בנקמן־פריד נעצר

העיתונות מיהרה לחבק

"ברור שעשיתי הרבה טעויות... מעולם לא ניסיתי להונות אף אחד. התרגשתי מהעתיד של FTX עד לפני חודש. ראיתי בזה עסק משגשג וצומח. הייתי בהלם ממה שקרה החודש". כך התחיל סם בנקמן־פריד את הריאיון גדוש הפרטים המטעים שנתן לכתב הבכיר של "הניו יורק טיימס" אנדרו רוס סורקין ב־DealBook, הוועידה החשובה ביותר של העיתון החשוב ביותר, לפני שבועיים. באותה העת האימפריה של בנקמן־פריד כבר קרסה, הוא לא היה מנכ"ל החברה, כל 136 הישויות שהקים הגישו בקשה לפשיטת רגל ומאות אלפי לקוחות איבדו את כל כספם בפלטפורמה. כל זה לא הזיז דבר לעיתון, ובנקמן־פריד קיבל במה תקשורתית לצד דוברים מכובדים אחרים כמו ראש הממשלה המיועד בנימין נתניהו ושרת האוצר האמריקאית ג'נט ילן. "דווקא בזמן הזה" צריך לראיין אותו, אמר סורקין, וטעה.

דווקא בזמן הזה צריך לעובדות לדבר, למשל אלו שעולות מכתב האישום שהוגש נגד בנקמן־פריד, שמבהירות שלא מדובר בטעויות. הוא לא רק ניסה להונות, אלא גם הצליח, ומיומה הראשון של החברה. FTX מעולם לא היתה עסק משגשג, ולכן אין סיבה להיות בהלם. "הטיימס" לא היה היחיד שהתפתה לראיין את הארכי־רמאי. בנקמן־פריד התראיין בשבועות האחרונים כמעט בכל יום והפיץ את גרסתו (המעוותת) לאירועים. כעת על התקשורת לשאול את עצמה אם נכון לראיין מנהלי פלטפורמות ריכוזיות ופרטיות בשוק הקריפטו, ואולי כך לאפשר להם לבצע דרכה מסע הונאה נרחב, או לחכות לפרסום כתבי האישום.

/// ויקי אוסלנדר

מילת השבוע

//

דור סער־מן

בהרכבת הממשלה, כמו במונדיאל, כולם רק מושכים זמן כדי להתיש אחד את השני

פתאום הארכה. בנימין נתניהו דרש, וקיבל, מהנשיא עוד זמן. אמנם לא ציפינו שהממשלה תוקם מהר, ובכל זאת. הארכה ניתנת כשיש תיקו בין יריבות, אחרי קרב מר של יזע ודמעות. אבל כאן בכנסת מה הבעיה בעצם? הרי נתניהו מכר לנו גוש, טען שהכל באותה קבוצה. ולפתע מתברר שיש אינטרסים. שיש קהלים שונים עם אינטרסים שונים, ולפתע ממשלת השינוי מרובת ההבדלים פתאום נראית יותר הומוגנית.

אם נחפש את ההארכה במקומות אחרים, נבין למה הפעם ההארכה חריגה כל כך ועל מה היא מאותתת. אנחנו בתקופה משופעת הארכות בזכות משחקי המונדיאל — שהפעם כוללים יותר הארכות מבעבר. הכדורגל כבר לא משוחק 90 דקות אלא 140 דקות, כולל כל ההארכות. התוצאה היא קבוצות יריבות מותשות שנגררות לשלבים האחרונים של המשחק בלי שיקרה בהם הרבה. כולם מושכים זמן עד הפנדלים.

למעשה זה מה שקורה עכשיו במדינה. התוכנית של נתניהו לכאורה עבדה, והוא קיבל את הגוש שרצה. ואז מסתבר, הפלא ופלא, שהגוש מפורר עוד לפני שגיבשו אותו. החלוצים לא מתקשרים עם הקשרים, ההגנה לא מסונכרנת. פתאום נתניהו לא בטוח כמה הוא רוצה פסקת התגברות, ופתאום לחרדים יש דרישות ועוד דרישות, ובן גביר מסרב לרדת מהכותרות. ואז מתברר שצריך עוד ועוד זמן, וכבר לא ברור אפילו אם ההארכה תספיק. כי בעצם זו לא כזו ברית אחים. גם במקרה של גוש ה"ימין על מלא", מדובר בסופו של דבר בקבוצות יריבות שמנסות להתיש אחת את השנייה. אנחנו נאלצים לצפות במשחק, לנחש מי תתעייף קודם ומייחלים לשריקת הסיום. רק שהפעם אי אפשר להעביר לתוכנית אחרת.