חתיכת שבוע

חתיכת שבוע

/// החרדים פסימיים לגבי איחוי השסע בחברה היהודית /// אינסייט נאלצה לחשוף את המשבר בהון סיכון /// ג'וקוביץ' ויוקיץ' הם תוצר של מלחמת האזרחים היוגוסלבית /// מסטיק בזוקה הפך לדבק בשירות העולם החרדי

חוק ההסתה נגד חרדים

כבר עדיף לריב

ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה השבוע את הצעת החוק שהגישה יהדות התורה, שלפיה פרסומים שמעוררים "מדנים ועוינות" כלפי חרדים יהפכו לעבירה פלילית חמורה, שתיכלל בחוק נגד הסתה לגזענות (לצד שנאה על בסיס גזע, צבע ולאום). מאחורי ההצעה הזו עומדת תפיסה קודרת של היחסים בין החרדים לשאר הקהילות היהודיות בישראל. סעיף הגזענות בדיני העונשין הוא חריג בחריפותו ומטיל כבר היום הגבלות בוטות על חופש הביטוי. אף שהמשטרה, הפרקליטות ובתי המשפט ממעטים בהפעלת החוק, הרי שפרשנות מרחיבה שלו יכולה להגיע לכדי איסור השמעת ביקורת לגיטימית שמבוססת על נתוני אמת.

אם ההגבלות החריפות הנוספות על חופש הביטוי יאושרו, זו תהיה הרמת ידיים של המחוקק: למעשה, הוא אומר באמצעותן שהדרך היחידה לנהל את המתח בין החברה החרדית לקהילות היהודיות האחרות בישראל היא למשטר את הדיבור ולהגביל את הביטוי. החרדים שתומכים בגישה הזו מרגישים שכלו כל הקיצין, ושאת המתח הפנימי בחברה הישראלית־יהודית אפשר לפתור רק באמצעות השתקה גורפת.

אבל הבחירה החריגה הזו של המחוקק מדאיגה מאוד, מפני שהיא מייצגת תפיסה פסימית מאוד של השסע הדתי. וזו גם גישה שגויה לניהול הסיטואציה: המתחים בין הקבוצות השונות הם בעיקר סביב שאלות של חלוקת משאבים — ושאלות כאלו מוטב ללבן, גם אם בטונים גבוהים וצורמים. השתקה היא מוצא אחרון, ויתור מוחלט על האפשרות לחיות יחד בשלום. בלי להעליב, בחירה כזו צריך לשמור רק למקרים שבהם באמת אין ברירה אחרת.

/// שלמה טייטלבאום

אינסייט מקצצת את הקרן

הסיכון השיג את ההון

אם מצבן העגום של חברות סטארט־אפ מתגלה כאשר נגמר להן הכסף, הרי שבקרנות הון סיכון קל יותר להסתיר את המצוקה ולמשוך זמן, כמעט ללא פעילות. ואכן, הקרנות מושכות זמן כבר יותר מחצי שנה, כמעט ללא השקעות, ושומרות באדיקות זו על זו, במאמץ לא להסגיר את עוצמת השיתוק שאחז בענף.

אלא שהשבוע נחשף עומק השפל כשאינסייט פרטנרס, אחת הקרנות הפעילות והגדולות ביותר בעולם ובישראל, שיגרה למשקיעיה מכתב שבו עדכנה אותם כי ה"ריסט" הגדול בהייטק אינו מאפשר לה להשלים גיוס של 20 מיליארד דולר, כפי שתכננה. אינסייט, שבתחילת 2022 גייסה את הקרן הקודמת של 20 מיליארד דולר בקלילות רבה, מזיעה כבר שנה בניסיונות לשכנע את מנהלי הפנסיות ואת האנשים האמידים בעולם לתת לה עוד כסף — אבל אלה לא רוצים יותר הייטק. אפשר להבין אותם: למה להסתכן, כשאפשר לקבל ריבית ולישון בשקט?

התוצאה של המצב הזה היא שאינסייט תקועה כרגע על 2 מיליארד דולר בלבד. המכתב שלה אומר, בעצם, שלפי שעה לא נותר לה יותר מדי כסף להשקעות חדשות. בכך היא מצטרפת לסופטבנק ולטייגר גלובל, שתי הקרנות הנוספות שהיו מסמלי הבועה של 2021 והפסיקו להשקיע אחרי הפסדים כבדים.

אבל אל דאגה, לא מדובר בכיבוי אורות. נקודת השפל מזמינה את הקרנות הוותיקות והגדולות בחזרה למשחק. אלו, שהיו פזרניות פחות בשנים הטובות, המתינו בדיוק לרגע הזה, שבו שחקני מומנטום יפנו את המגרש, ויותירו עליו חברות טובות במחירי סוף עונה.

/// סופי שולמן

האלופים הסרבים

ג'וקר קבוצתי, ג'וקר אישי

אנשים אוהבים לכנות גם את ניקולה יוקיץ' וגם את נובאק ג'וקוביץ' "ג'וקר". זה קל מאוד, איות שמות המשפחה ממש מבקש את זה — וגם מתאים להם, אם כי מסיבות שונות. הג'וקר יוקיץ', שזכה השבוע באליפות ה־NBA, הוא קלישאת הקלף: הוא יעשה למען הקבוצה מה שצריך כדי שהיא תנצח, ויהיה הכי טוב בכל מה שיבקשו ממנו. הג'וקר ג'וקוביץ', לעומתו, הוא דמות הג'וקר מספרי הקומיקס: לא רק טניסאי מושלם, אלא ניהיליסט שנמצא בקצה המסלול להפיכתו לגדול בכל הזמנים, ומשאיר אחריו אדמה חרוכה של טניסאים עם תקוות.

אבל יוקיץ' וג'וקוביץ' הם תוצאה של דבר אחד, גדול מהם: אתוס הספורט של סרביה — מדינה שמונה פחות מ־8 מיליון תושבים,  אשר רק לפני 25 שנה עוד היתה מעורבת במלחמת אזרחים אכזרית. ג'וקוביץ' היה בן 4 כשהחלה המלחמה ביוגוסלביה, יוקיץ' נולד במהלכה. אין שום סיבה הגיונית לכך שהם יצמחו להיות הטובים בעולם, בשניים מענפי הספורט הפופולריים והתחרותיים בעולם, חוץ מהאתוס הספורטיבי שאליו נולדו ועליו גדלו, ושאותו לקחו השבוע לשיאים חדשים לגמרי.

/// ציפי שמילוביץ, ניו יורק

בזוקה מוצע למכירה

מסטיק של חזירים

בעלי מותג המסטיקים בזוקה, מנכ"ל דיסני לשעבר מייקל אייזנר, הציע אותו השבוע למכירה ב־700 מיליון דולר - שווי נאה למסטיק שבישראל הפך, במרוצת השנים, לתחליף עודף נפוץ בקרב חנוונים. רוב הישראלים לא יודעים, אבל רק ב־2015 בזוקה קיבל הכשר למהדרין. עד אז גדלו דורות של ילדים חרדים על המיתוס שלפיו צבעו הוורוד של המסטיק מופק מדם חזירים. שכבת גיל שלמה תספר לכם על מנהל בית הספר שצרח שמדובר ב"לשד חזיר", או על היום שבו ההורים שרפו בזוקות. הסיפורים האלה היו אבני דרך של הילדוּת החרדית. לכן כשהוענק ההכשר המהודר, הוא התקבל בתדהמה רבתי ואף במחאות — חלק מהן על כך ש"היום אפשר להכשיר הכל", ואחרות על כך ש"הגדולים שיקרו לנו".

הסיפור האנקדוטלי הזה הוא תזכורת לכך שאחת ממטרותיהם המרכזיות של כללי הכשרות היא להרחיק את מי ששומר עליהם ממי שאינו שומר. במקרה של בזוקה, נראה שהמטרה היתה להרחיק את הילדים גם מהקומיקס וה"עתידות" וגם מהקיוסקים. לא צריך את בזוקה ג'ו כדי לדעת שקרוב היום שבו החברה החרדית כבר לא תוכל להתחמק מהאתגר שהטלפון החכם מציב בפניה.

/// שחר אילן

צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קריאייטיב

מילת השבוע

//

דור סער־מן

מילה שנולדה כל כולה מחיבור ואחווה נהפכה למילה של שליטה וכליאה

שרית אחמד נרצחה. החשוד ברצח הוא אחיה. זה סיפור מחריד לא רק כי כל רצח הוא מחריד, ולא רק בגלל ההקשר הלהט"בי. הוא מקבל גוונים נוספים כשאח רוצח את אחותו.

רצח בין אחים הוא עניין מיתי — הוא התחיל באחים הראשונים, קין והבל — אבל הוא תמיד נשאר בין גברים. אחות, לעומת זאת, היא סמל לאהבה ודאגה, עדינות ורכות. "אחותי כלה" בשיר השירים, ביאליק שמחפש "אם ואחות", האחות הרחמנייה שמטפלת בחולים. גברים שמרו על האחות, וציפו שהיא תטפל בהם. הדברים תמיד כרוכים זה בזה: הם דואגים לה כי הם מצפים ממנה למשהו מסוים מאוד.

המלכוד של להיות אשה בחברה פטריארכלית כאילו מגולם כולו במילה הזאת, אחות. מילה שנולדה כל כולה מחיבור ואחווה נהפכת למילה של שליטה וכליאה (רחל שפירא כבר שוררה על "אחות קטנה, חרפת העדר", וקובי אוז כתב את זה יפה בשיר על התעללות שנקרא פשוט "אם ואחות"). מרעיפים ביטויי אהבה על אשה, אבל רק בתנאי שהיא שלהם, ושהיא מטפלת בהם. התנאי הזה כבר מגלם את האיום, ולאשה אין קיום שאינו כרוך בגבר שאוהב, מגן, מטופל, מתעלל.