הוא מהאום

ארי ליבסקר

צילום: אוראל כהן

הוא מהאום

//

ארי ליבסקר

//

צילום: אוראל כהן

"זאת בעיה של כולנו. ממש כמו יוקר המחיה, זה משפיע על כולם"

ד"ר סמיר מחאמיד, ראש עיריית אום אל־פחם, רואה בעיניים כלות כיצד הממשלה מתנערת מטיפול באלימות ובפשיעה בחברה הערבית. תוכניות משטרתיות הופסקו בן לילה, יוזמות אזרחיות הפסיקו ליהנות משיתוף פעולה של המדינה, וכל זכר ליוזמות של הממשלה הקודמת נמחק: "כמו יוקר המחיה, גם האלימות היא בעיה של כולנו, והיא לא תיעצר ביישובים הערביים. אז תפסיקו לשאול איך אני מגדיר את עצמי ובואו נטפל כולנו במצב"

מחאמיד השבוע באום אל־פחם. "בעיר פוליטית קשה לבוא ולירות בראש רשות"

מוסף כלכליסט | 15.06.23

א

ת ראש עיריית אום אל־פחם, ד"ר סמיר מחאמיד, אני פוגש בלשכתו בבניין העירייה ביום ראשון השבוע, אחרי שמרחץ הדמים בחברה הערבית הגיע לשיא ומניין הנרצחים מתחילת השנה טיפס לילה קודם למספר הבלתי נתפס 102. במהלך השיחה הוא מבקש לעצור לכמה דקות כדי להתראיין ליומן בגלי צה"ל ולשלול באופן גורף את הרעיון של ראש הממשלה והשר לביטחון פנים לערב את השב"כ בהתמודדות עם גל האלימות במגזר הערבי בישראל. "בשום פנים ואופן אסור לערב את השב"כ", מחאמיד הנסער מרים את קולו. "זה ייצור יותר נזק מתועלת, ויעורר התנגדות אצל רוב הציבור, שמעוניין שיתייחסו אליו כאל אזרחים שווים. האם היית מציע לערב את השב"כ גם ברציחות בנתניה או בערים יהודיות שבהן גואה הפשע והן נשלטות על ידי העולם התחתון?", הוא שואל את המראיין. "רעיון כזה מעולם לא היה עולה, אבל לערביי ישראל רוצים להתייחס כאל ערביי השטחים".

בתום הריאיון לרדיו הוא חוזר לשלוותו, ואני מקשה עליו בעניין שילוב השב"כ בסיכול הפשיעה. אם מה שחשוב זה חיסול האלימות, אני שואל, למה זה משנה אם יעשה את זה שב"כ או משטרה?

"זה משנה. זו חציית גבול. אנחנו צריכים לעמוד על כך שיתייחסו אלינו כאל אזרחים שווי זכויות. אבל מעבר לעניין העקרוני, ההתערבות של השב"כ עלולה לגרור את בעיית האלימות לכיוונים לאומיים ופוליטיים, וזה לא המצב שבו אנחנו נמצאים. אסור שהשב"כ יבלוש אחר אזרחים חפים מפשע ויערוך חיפושים בבתים. ולא רק אני טוען את זה, השב"כ טוען את זה בעצמו".

"בן גביר הקפיא את פרויקט 'לעצור את הדימום'. הוא אמר 'אם הג'וינט מעורב, אני לא רוצה'. אנשי המקצוע במשרד שלו הסתכלו לנו בעיניים שעצרו את הדמעות ואמרו 'תמשיכו, אבל אין לזה גב'. הפרויקט הלך ודעך. זאת תוכנית שיכולנו רק לחלום עליה"

"להיכנס לכיס של העבריינים"

מחאמיד (59) הוא בעל תואר דוקטור בהנדסה גנטית של צמחים, איש חינוך שניהל בעבר בית ספר בעיר, בוגר תוכנית מעוז לפיתוח מנהיגות, ובקרוב יקבל את אות אביר השלטון. הוא נבחר לראשות העירייה ב־2018, ופועל מאז בפומבי, כולל באמצעות תוכנית מיוחדת של העירייה, למאבק באלימות באום אל־פחם. כחלק מהמאבק הוצבו בכניסה לעיר שלטי ענק שעליהם נכתב "רוצים לחיות" בעברית, ערבית ואנגלית. מטרת הקמפיין, הוא אומר, שפועל גם ברשתות החברתיות, היא גיוס הציבור לפעילות אקטיבית.

את מקור האלימות בחברה הערבית הוא תולה בבעיית הדיור המתעצמת, שיוצרת שוק אפור ומזינה את ארגוני הפשע. לא במקרה, מחאמיד היה ראש העירייה הערבי הראשון שחתם באוגוסט 2021 על הסכם גג עם משרד השיכון ומינהל מקרקעי ישראל, שיאפשר פיתוח ובנייה של דירות בעיר.

"הכל קשור לשוק האפור, שמבחינתי הוא שוק שחור, שנוצר מכיוון שערבים בתחומי ישראל נאלצים לבנות בצורה לא חוקית", הוא אומר. "אני מנסה לקדם את הבנייה החוקית בוועדות התכנון, אבל זה לוקח זמן. הצעירים באים ואומרים לי 'אין לנו זמן', והם צריכים לבנות בית כדי שיוכלו להתחתן. אצלנו לרוב לא מתחתנים אם אין לך בית. לרוב הצעירים יש אדמה שקיבלו מהמשפחה, אך הבנייה על אותו שטח אדמה לא חוקית. ברגע שצעיר כזה בונה, המדינה מתייחסת אליו כאל עבריין, והבנק מסרב לתת לו משכנתא, והוא צריך ללכת למרבה הצער לשוק האפור. ואז, אחרי חודשיים־שלושה, באים ואומרים לו 'אדוני בוא תשלם'. ואלה חובות בריבית קצוצה שגדלו במאות אחוזים".

הבעיות שיוצרים הבתים הלא חוקיים, הוא מסביר, מתגלגלות הלאה: חברת החשמל לא מסכימה להציב מונה בבית שנבנה באופן לא חוקי ואז בעליו נאלץ לגנוב חשמל או לקחת מבני משפחה אחרים ולשלם מחיר יקר מאוד, כי מעבר לכמות מסוימת התעריף מתייקר. זה יוצר גם סכסוכים בין בני משפחה שגרים על אותו שטח ויש להם חשבון משותף.

מחאמיד מנסה לפתור סכסוכים כאלה במתכונת של ועדת סולחה: "הקמתי ועדת סולחה דרך מועצת העיר ויחד עם שני חברי מועצה מיפינו את הסכסוכים. עם סכסוכים כאלה אני יכול להתמודד. אבל עם סכסוכים שקשורים לעבריינים אין לי כלים להתמודד".

אז מה הפתרון שאתה מציע?

"הבעיה צריכה להיות מטופלת בכל הרמות. זו לא בעיה רק של המשרד לביטחון לאומי, אלא גם של משרדי הרווחה, החינוך, התחבורה, השיכון. אלו הרבה משרדים שצריכים לשבת יחד. לכן ההצעה שלי היא שראש הממשלה יטפל באירוע, או דרך המנכ"ל שלו או באמצעות פרויקטור שהוא ימנה עם סמכויות להסיר חסמים מול גורמים במשרדי הממשלה. כשמסירים חסמים רוב הבעיות נפתרות, כי רוב הפשיעה היא פשיעה כלכלית.

"לכן כדי למגר את הפשיעה צריך גם להיכנס לכיס של הבוסים וברוני ארגוני הפשע. כשאני רוכש בית, אני הולך ישר לתת הצהרת הון. לכן לא יעלה על הדעת שמישהו בן 40 כבר מחזיק 200-100 דונם, טונות של כסף ומכוניות פאר, ואף אחד לא שואל אותו מאיפה כל זה".

ומה אתה עושה כראש עירייה?

"עשיתי מה שאני יכול בחלקת האלוהים הקטנה שלי. זה היישוב היחיד בחברה הערבית שהרים תוכנית למאבק באלימות. השגתי תרומה והושבתי את כל מי שאתה יכול לחשוב עליו — משרד הפנים, משטרה, מועצות תלמידים — והוצאנו לדרך תוכנית חירום להפחתת האלימות והפשיעה באום אל־פחם.  מצאנו עוד פילנתרופים דרך יוזמת אברהם, עשינו סקר עמדת תושבים והפכתי אותו לתוכנית מעשית. צעד ראשון היה הקמת מגרשי ספורט מוארים ומועדוניות".

אום אל־פחם. כאוס תכנוני שמשאיר בתי מגורים נטועים לצד משחטות רכב. צילום: אוראל כהן

שלטי חוצות "רוצים לחיות". קמפיין לגיוס החברה הערבית לפעילות אקטיבית

"זה עבד, ואז הגיע בן גביר"

הממשלה הקודמת הוציאה לדרך תוכנית לטיפול בבעיית הפשיעה בחברה הערבית שנקראה "מסלול בטוח". היא תוכננה להתפרש על פני ארבע שנים, עד 2026, בהובלת השר לביטחון פנים עמר בר־לב וסגן השר יואב סגלוביץ, עם מבצעי אכיפה משולבים של משרדי הממשלה ורשויות האכיפה נגד מחוללי פשע מרכזיים. המספרים הראו על הצלחה מסתמנת: מאז מאי 2022 הצליחה המשטרה להגביר את הטיפול בתיקי סחיטה ודמי חסות והוגשו 188 כתבי אישום בעבירות האלה — עלייה של 90% בהשוואה לשנה קודמת. נרשמה גם עלייה של כ־40% בתפיסת כלי ירייה, בוצעו כאלף מעצרים, חיפושים ופעילות משטרתית נגד מחוללי הפשיעה המרכזיים, 29 מאנשי ארגוני הפשע נעצרו עד תום ההליכים והוחרמו כ־200 מיליון שקל ורכבי יוקרה. אף שהתוכנית היתה רק בראשיתה, נרשמה ירידה מתונה גם במספר הקורבנות.

"כאיש שחי את השטח, זה עבד", אומר מחאמיד. "היתה נראות. אנשים ראו שנכנסו לארגוני פשע והוציאו להם את הנשמה, וזה גרם להרתעה. תשאל היום כל בחור בחברה הערבית, הוא יגיד לך שבשנה שעברה הרגשתי שיש תזוזה. כל נרצח הוא עולם ומלואו, אבל אתה יודע מה? לפחות הקטינו את המספרים.

"מי שהוביל את המהלך היה סגן השר יואב סגלוביץ, אבל לצערי הרב הוא הופסק על ידי הממשלה הזאת. איתמר בן גביר נכנס לתפקיד ופשוט סגר את התוכנית. נפגשתי בשבוע שעבר פעמיים עם מנכ"ל משרד ראש הממשלה. אמרתי לו שמע, עזוב אותך ממשחקי אגו. יש תוכנית שעבדה אז תאמץ אותה, או לפחות תלמדו אותה וקחו את הדברים הטובים שלה. תקראו לה בשם אחר, זה לא משנה, רק תעשו משהו".

ומה הם עשו?

"זרקו את זה. זה נעצר".

נוסף על כך, הוא אומר, בן גביר גם הקפיא את פרויקט "לעצור את הדימום" של הג'וינט להתמודדות חדשנית עם האלימות והפשיעה בחברה הערבית. הפרויקט היה מערך משותף של המשטרה, המשרד לביטחון פנים, הרשות הלאומית לביטחון קהילתי, פרקליטות המדינה ומשרד ראש הממשלה, שנועד לצמצם משמעותית בתוך שנתיים את מספר אירועי האלימות ביישובים שסומנו מראש כבעייתיים במיוחד.

"ישבו אצלי בלשכה אנשים מהפרקליטות, מהמשטרה, ממשרדי ממשלה, עשו תוכניות והתייחסו לבעיות עומק, כמו שיקום אסירים וצעירים. לקחו 80 חבר'ה מאום אל־פחם והתבייתו עליהם, בדקו איך אפשר להוציא אותם ממעגל הפשיעה. הם שאלו את הקהילה איפה הבעיות החמורות, הגדירו זירות אדומות מקומות שמועדים לפורענות ושמו שם יותר ניידות. ואז הגיע בן גביר, שלא מבין כלום בביטחון לאומי, ואמר, 'הג'וינט מעורב? אז אני לא רוצה'. פנינו לאנשי המקצוע במשרד שלו, שהסתכלו עלינו בעיניים שעצרו את הדמעות ואמרו 'תמשיכו, אבל אין לזה גב'. הפרויקט הלך ודעך. זאת תוכנית שרק בחלום יכולנו לחשוב שנצליח להושיב את כל האנשים וליצור מערכת אמון כזו".

אז אתה אומר שהממשלה הקודמת לפחות ניסתה למצוא פתרונות?

"אני אישית לא הצבעתי לממשלה הקודמת, התנגדתי לה, אבל הם לפחות עשו. לא עבר שבוע בלי שסגן השר סגלוביץ התקשר לראשי הרשויות כדי לשאול מה אפשר לעשות. הוא כינס את כל מנכ"לי משרדי הממשלה הרלוונטים בימי חמישי כדי לדון בסוגיות שקשורות לפשיעה בחברה הערבית. ואותי זה הרגיע לדעת, כאזרח קודם כל, שיש מישהו שדואג ועושה ורוצה לשמוע ולהבין".

ואתה חושב שלהזנחה של הממשלה יש סיבות אלקטורליות? שזה משרת את הנרטיב שלפיו החברה הערבית היא חברה של עבריינים ורוצחים?

"מדובר בבעיה של כולנו. ממש כמו יוקר המחיה, זה משפיע על כולם. כשאתה מדבר על פרוטקשן שהולך ומתפשט, בסוף זה לא יפסח על אף אחד. ראיתם שזה כבר הגיע אליכם".

"בכל הכבוד, כשמגיעה אליך בתל אביב משטרה אחרי אירוע פשע, היא לא שואלת אותך איך אתה מגדיר את עצמך, ישראלי או פלסטיני.  אני מקבל אותך בהרבה אהבה כיהודי וכישראלי, אתה מקבל אותי בהרבה סימני שאלה ותהיות. זה ההבדל בינינו"

"עץ אחד לא היה פה"

בדרך לריאיון, אחרי הכניסה לאום אל־פחם, הווייז הפנה אותנו לדרך צדדית כדי לעקוף את הפקק התמידי בכניסה היחידה לעיר. ירדנו לכביש משובש, מחורר, עמוס מהמורות ונטול מדרכות, שלא לומר רמזורים, שילוט או תאורת רחוב. בתי מגורים היו נטועים לצד משחטות רכב, ולכל אורך הדרך חנו כלי רכב הרוסים. כאוס תכנוני טוטאלי.

בכל העיר, על כ־60 אלף תושביה, יש רק כביש דו־מסלולי אחד שלאורכו כמה איי תנועה עם דשא סינתטי. בכיכר הראשית יש גם עציצים. "עד לפני שלוש שנים לא היה עץ אחד באום אל־פחם", אומר מחאמיד כאשר אני שואל על ההזנחה. "אפילו מכרז גינון לא היה. תבין, עיר בלי גנן".

בפקק התנועה נצמדת אלינו ואן לבנה. הנהג פותח את החלון ואומר שניזהר כי יש יריות בכניסה לעיר בצומת. כשהוא מבחין שאנחנו נלחצים הוא פורץ בצחוק, אומר שעבד עלינו ושואל "מה אתם כיהודים עושים כאן בעצם? אתם לא מפחדים?". הוא צודק. לפני שבועיים נורה ונהרג גבר בן 50 בתוך מכוניתו בעיר ואשה נפצעה בינוני. יומיים קודם נפצעו ילד בן 5 וצעיר בן 26 כמעט באותו מקום.

מה אתה עושה כשמתרחשות רציחות כאלה?

"בכל המקרים אני הולך לנחם משפחות".

בניין העירייה שאליו אנחנו מגיעים לבסוף נמצא מעל מרכז קניות. דלת הכניסה אליו נעולה ושומר מופקד עליה. גם הכניסה ללשכת ראש העירייה עוברת דרך אינטרקום ומצלמות. אבל מחאמיד מתעקש שאינו מאוים. "בניגוד לראשי מועצות אחרים, אני לא הרגשתי אף פעם מאוים על ידי העולם התחתון", הוא אומר.

מה לגבי מכרזים? באחרונה פורסם שהרבה מכרזים בעיריות נתפרים כך שיתאימו לארגוני הפשע.

"אני ארבע שנים וחצי בתפקיד ולא תפרתי אף מכרז לאף קבוצות פשע, אפילו לא ברמיזה. מישהו מאזור הצפון זכה במכרז אצלנו, וכשהוא בא לחתום הוא התחיל לבכות ואמר לי שביישוב שלו לא היה לו סיכוי".

אתה אומר שלא איימו עליך כראש עירייה, אבל קודמך בתפקיד, סלימאן אגבאריה, נורה בתחילת 2021 בכניסה לעיר ונפצע קשה. תראה כמה קרוב זה הגיע.

"כן, אבל זה קרה אחרי הקדנציה ואף אחד לא יודע במה מדובר. השמועה אומרת שהיה סכסוך על קרקעות, אבל חוץ משמועות אף אחד לא יודע דבר בנושא, כי גם כאן אין פענוח. העובדה שאין פענוח של הירי הזה או של מקרים אחרים, כולל מעשי רצח, פוגעת אנושות בכוח ההרתעה של המשטרה. איך ייתכן שנרצחו 102 איש מתחילת השנה ויש רק כעשרה פענוחים? רק 10% מהרציחות פוענחו והמשמעות היא שאין הרתעה. רוצח שמקבל כסף על הרציחות אומר לעצמו 'כדאי לי, אף אחד לא יתפוס אותי'. בחברה הישראלית שיעור הפענוחים הוא פי ארבעה. אז למה לא משתמשים באותם כלים?".

בן גביר. "תוכנית 'מסלול בטוח' יצרה הרתעה, עד שהוא בא וסגר אותה"
סגלוביץ. "לא עבר שבוע בלי שהוא התקשר לבדוק מה אפשר לעשות". צילומים: אלכס קולומויסקי, יונתן זינדל/פלאש90

"אתה רוצה שערבים יגידו 'אמן'"

לטענת מחאמיד, הסיבה לכך שאינו נתון לאיומים פוליטיים היא שאום אל־פחם היא עיר פוליטית ולא חמולתית. "בעיר שהיא פוליטית קשה לבוא ולירות בראש רשות, כי יש מעטפת מפלגתית שמונעת מאנשים להתקרב לדברים האלה. בערים שנשלטות בידי חמולות זה קורה יותר".

כשאתה אומר פוליטי למה אתה מתכוון?

"תנועות רק"ח וחד"ש נוסדו באום אל־פחם. תנועת בני הכפר נולדה פה (תנועת שמאל חילונית שקמה בסוף שנות השישים על ידי משכילים ערבים, לאחר שתנועת אל־ארד הוצאה אל מחוץ לחוק. היא התנגדה למדינה יהודית וקראה בגלוי להקמת מדינה דמוקרטית חילונית בכל פלסטין — א"ל). התנועה האסלאמית הצפונית נולדה כאן. מנהיגה ראאד סלאח כיהן פה כראש העירייה".

אתה נוגע בנקודה קריטית. חלק מהתנועות שהזכרת שצמחו באום אל־פחם שוללות לחלוטין את קיומה של מדינת ישראל. למה מי ששולל את קיומה של מדינת ישראל מצפה שהיא תגן עליו?

"אתה רוצה שערבים יגידו 'אמן'. זה בעיניך ערבי טוב. אבל החברה הערבית מסתכלת על אום אל־פחם כעל מקום שיש בו מודעות פוליטית מאוד גדולה, וכך גם אני מסתכל על זה: אני בעד הבעת דעה ונגד ונדליזם. כשיש פגיעה ברכוש ציבורי אנחנו הראשונים שנגיד 'לא'. אני הראשון שיצאתי חוצץ בין המשטרה לתושבים שרצו להשחית ציוד. מצד שני, אני כן בעד הבעת דעה. אני רוצה שהתושבים והנוער יביעו את דעתם, שייצאו למחות, אבל שלא ייגררו לאלימות. זה קו אדום, חד וחלק. את אותם דברים אני אומר גם בערבית. מבחינתי אלימות זו אלימות, והיא לא תתקיים אצלי".

השייח' ראאד סלאח שהזכרת עומד בראש הפלג הצפוני של התנועה האסלאמית שהוצא מחוץ לחוק, ואף ישב בכלא בגין תמיכה בטרור. הוא קורא לחיסולה של מדינת ישראל ותומך בפומבי בחמאס. אתה מבין את המורכבות כאן.

"קודם כל, שהשייח' ראאד סלאח ידבר בעד עצמו. הוא היה ראש עירייה כאן בדיוק כמוני, ובחברה הוא מקבל הערכה מאוד גדולה. הוא איש ראוי ואישיות מוערכת בחברה הערבית, ולא רק באום אל־פחם".

אז בוא נדבר על תושבי אום אל־פחם. האם גם הם, בהכללה, מחזיקים בדעות של סלאח? האם הם רואים את עצמם קודם כל כפלסטינים או כישראלים?

"אני לא רוצה לענות לך, אני לא אוהב את השאלה הזאת. אתם היהודים עסוקים יומיום בשאלה של איך אני כערבי מגדיר את עצמי, וזאת לא השאלה. המציאות היא שאני חי בתוך מדינת ישראל. עם כל הכבוד, כשמגיעה אליך בתל אביב משטרה אחרי אירוע פשע, היא לא שואלת אותך איך אתה מגדיר את עצמך. בסופו של יום אני אזרח מדינת ישראל ואני לא יכול להתכחש לעובדה הזאת. אני גם פלסטיני, ואני לא מתכחש להיותי פלסטיני. אני מקבל אותך בהרבה אהבה כיהודי וכישראלי. אתה מקבל אותי בהרבה סימני שאלה והרבה תהיות, זה ההבדל בינינו.

"אז בוא אני אספר לך משהו: רוב התושבים הערבים במדינת ישראל, לא משנה אם מאום אל־פחם, מטייבה או מכפר כנא, רוצים לחיות בשלום, גם כשהם לא מכירים או יודעים מה הדעות שלך ואם אתה ימני או שמאלני. הם רוצים לחיות לצדך, כמו שאתה. אבל אצלכם יש לגבינו כל הזמן הרבה סימני שאלה".

במרץ בשנה שעברה, אחרי הפיגוע האכזרי בחדרה, פוסט בדף הפייסבוק של עיריית אום אל־פחם הביע תנחומים לבני משפחות המחבלים. הפוסט אומנם נמחק כעבור זמן קצר והתנערת ממנו, אך גם הודעת שתתפטר מתפקידך וחזרת בך.

"תבין, הפיגוע היה ביום ראשון וההודעה יצאה בחמישי. באותו יום נפטרו שני אנשים רגילים, לא מחבלים, והדוברת הוציאה הודעה גנרית. אנחנו בדקנו את זה והבנו שטעינו, ולכן גם פרסמתי הבהרה. ברגע שהבנו את הטעות מחקנו אותה. כתבתי בכל שפה אפשרית שאני נגד טרור".

למה החלטת לא להתפטר?

"בגלל לחץ מאוד כבד מאנשים בעיר ובחברה היהודית. אנשים שאני מעריך ואוהב הבינו שעשו לי לינץ' תקשורתי על טעות. הייתי עוזב מחר, אבל יש לי אחריות כלפי המקום והאנשים שבחרו בי".

מחאמיד עם תושבת אום אל־פחם. "אנשים בעיר ובחברה היהודית לחצו עליי לא להתפטר". צילום: אוראל כהן

"סוף סוף יוכלו לקבל חשמל"

מחאמיד נולד באום אל־פחם, הוא אב לחמישה וסב לחמישה. בנו החמישי היה ילד מחונן שבגיל 12 פגע בקיר בעת שרכב על אופניים. לאחר תרדמת ארוכה הוא התעורר, אך בחלוף שלוש שנים מת. לראשות העירייה נבחר מחאמיד מטעם הרשימה העצמאית אלבית אלפחמאוי, ואחד מהישגיו המובהקים הוא חתימה על הסכם הגג הראשון בחברה הערבית, שיאפשר שיווק של אלפי יחידות דיור, במקביל להשקעה של המדינה בפיתוח תשתיות מתאימות.

"אילו היית שואל אותי לפני שלוש וחצי שנים, לא הייתי יודע מה זה הסכם גג. למזלי קלטתי מנכ"ל עירייה מנוסה, שהיה קודם ברמלה ובאור יהודה שחתמו על הסכמי גג. ניהלנו משא ומתן עם משרד השיכון ובסוף החלטנו לחתום, כי הדבר החשוב ביותר שההסכם הזה נותן הוא אופק לצעירים. כאן באום אל־פחם יש לי כ־60 אלף תושבים, 40% מהם צעירים. הדבר הראשון שנעשה זה להכשיר כמעט 8,000 יחידות דיור לא חוקיות כביכול, ואנשים יוכלו סוף סוף להתחבר לחשמל ולמים ולקבל משכנתאות. אחר כך נבנה עוד 5,500 יחידות דיור, בפרויקט בנייה לגובה של עשר קומות".

ואתה לא חושש שהממשלה הנוכחית תבטל את ההסכם, כמו שעשו עם התוכניות למאבק באלימות?

"מדובר בהסכמים שנחתמו. אני לא מאמין שיעשו זאת, כל עוד אפשר לערער לבג"ץ על ביטול כזה. אם הרפורמה המשפטית תעבור, הכל אפשרי — אבל זו תהיה החלטה מאוד בעייתית לחברה הישראלית, בלשון המעטה".