חתיכת שבוע

חתיכת שבוע

/// אריה דרעי כבר מכין את השפן הבא בכובע /// אמיר ירון מפגין עצמאות במקום לחזור על טעויות העבר /// מירי רגב מתעקשת לנהל מהבטן /// אמדוקס שכחה שהיא מנסה להיות סקסית

דרעי

כבר בשפן הבא

לא היה עוד פוליטיקאי בישראל שכה תרם להעשרת המשפט הישראלי — זה החוקתי וזה הפלילי — כמו אריה דרעי: שלוש הרשעות, אינספור עתירות לבג"ץ, תקדים שרשום על שמו (הלכת דרעי־פנחסי), וכעת מצטרף לעושר המשפטי הזה גם חוק יסוד ששונה במיוחד למען דרעי, וייקרא על שמו. אבל דרעי הוא לא רק אדם שבוחן את גבולות החוק, אלא גם פוליטיקאי מנוסה, מתון ויעיל, שנוכחותו בהרכב הנוכחי של הממשלה, לצד סמוטריץ' ובן גביר, מתבקשת אם לא מתחייבת. בתמצית, דרעי הוא מורכבות שממזגת ריסון עם עבריינות, ואופורטוניזם עם אסטרטגיה.

קומבינת חוק דרעי, שסללה את דרכה של המורכבות הזו לתפקיד מרכזי בממשלה, תעלה היום (חמישי) על שולחנו של בג"ץ, שיידרש להכריע בסבירות המינוי. וגם הסבירות הזו דואלית ומורכבת: עליה לאזן בין שלוש הרשעות שנפסקו נגד דרעי (האחרונה לפני שנה) ובין 11 המנדטים שהצביעו לו, והאמון שנותן בו ראש הממשלה.

דרעי, כמו דרעי, ראה את הנולד, ובמסגרת הרפורמות ביקש לא רק את שינוי החוק, אלא גם את ביטול עילת הסבירות. כעת, העילה־שטרם־בוטלה מאיימת להפילו. אבל גם אם זה יקרה, צפו לשפן חדש במשחק השח הבלתי נגמר בין עולמות הפוליטיקה והמשפט בישראל: נדמה שהפעם, אחד מהשחקנים מבקש לא רק לנצח במשחק, אלא לחסל את המתחרה.

/// משה גורלי

צילום: אוהד צויגנברג

הנגיד

מפגין עוצמה חשובה

בתחילת 2021 קיבל נגיד בנק ישראל, אמיר ירון, החלטה אומללה, ואיפשר לנוטלי משכנתאות להגדיל את רכיב הפריים לשני שלישים מהמשכנתה, במקום שליש. הכוונה היתה טובה: ירון ביקש להיטיב עם נוטלי המשכנתאות, כדי שאלו ייהנו מריבית הפריים הנמוכה ששררה אז. אלא שבדיעבד, הגדלת הפיתוי הפריימי משכה למעגל המשכנתאות לווים שלא הבינו את המשמעות של הצמדה לריבית הפריים בסביבת ריבית עולה, כזו שמפגישה אותם מדי חודש עם עלויות משכנתה מתייקרות.

את ההחלטה ההיא ירון קיבל בעקבות לחץ פוליטי: שלמה קרעי, אז חבר כנסת והיום שר התקשורת, איים לחוקק מעל ראשו של הנגיד חוק שיאפשר את הנהירה לפריים. בבנק ישראל נבהלו, והמציאות השתנתה. והנה, השבוע התברר שגם כעת יש מי שמטיפים לבנק ישראל לאפשר את הגדלת המינוף במשכנתאות — כי קשה, והריבית עלתה, ונוטלי המשכנתאות כורעים תחת הר החובות. ח"כ משה גפני הגיש הצעת חוק להקפאת הריבית על המשכנתאות, ואפשר לצפות שבתקופה הקרובה הלחץ על הנגיד רק יגבר. אלא שהשבוע, כשהעלה את הריבית בעוד 0.5%, ירון הפגין עוצמה, והבהיר שעדיף לסבול קצת כעת מאשר הרבה בהמשך.

קווי היסוד של הממשלה הנוכחית לא מספקים פתרונות עומק לבעיית יוקר המחיה, ומסתפקים בתרגילים פופוליסטיים דוגמת "הקלה על נוטלי המשכנתאות". זו בדיוק הנקודה שבה בנק ישראל צריך לשמור על עמוד השדרה המקצועי שמאפיין אותו, ולתת לריבית הגבוהה לצנן את המשק — בלי לחזור על טעויות העבר.

/// גולן פרידנפלד

צילום: דוברות בנק ישראל

רגב

שוברת מסורת

נאום החזרה של מירי רגב למשרד התחבורה הוליד שלל כותרות, רבות נוגעות לתחבורה עצמה, להתנגדות השרה למטרו ולנת"צים, ולפתרונות ההזויים שהיא רוצה לקדם כגון שאטלים ימיים ורחפנים שיטיסו בני אדם. אבל החלק החשוב באמת בנאום הגיע בסוף, במשפט של רגב: "פקידים הם רק פקידים, יועצים משפטיים הם רק יועצים משפטיים ואנשי מקצוע הם רק אנשי מקצוע. באנו למשול". אליבא דרגב, מתברר, למשול זה להנהיג לפי האינטואיציה, או לפי חוכמת העם המגולמת בבשר הפוליטיקאי הנבחר. כמו לואי ה־14, רגב היא המדינה, היא ולא פקיד.

במשטר מודרני, כמובן, אין לזה מקום. ולא רק מודרני, אגב; במסורת היהודית היועצים והפקידים תמיד היו האנשים שעליהם נשענו הממלכות והמלכים; בלעדיהם, המלך הוא כלום. חשבו על יוסף, שחוכמתו ועצותיו הפכו אותו לאיש אמונו של פרעה. חשבו על משה בלי אהרון. חשבו על היועצים שהקיפו את דוד. חשבו על הרמב"ם, ששליטים זרים גדולים רתמו את תבונתו לצידם והפכו אותו ליועץ. כולם לא רק לחשו על אוזני המנהיגים, אלא גם העזו למתוח עליהם ביקורת ולתקן אותם, במידת הצורך.

אבל אולי הסיפור המתאים כאן בכלל הוא זה של רחבעם, בנו של שלמה, שהתלבט כיצד למשול לאחר שירש את המלכות. הוא הלך עם האינטואיציה, ועם המקורבים — סירב להקשיב ליועצים הזקנים ונתן לחבריו לשכנע אותו לייסר את העם בעקרבים. אז זה נגמר בפיצול ממלכת יהודה וישראל. ייתכן שככה זה ייגמר גם הפעם.

/// יובל שדה

אמדוקס

קלה על ההדק

את 2023 פתחה אמדוקס, אחת המעסיקות הגדולות בהייטק הישראלי, באקורד צורם קלאסי: ענקית התוכנה הודיעה שתפטר 700 מעובדיה, מהם 100 בישראל. האם הפיטורים האלה הכרחיים? מצד אחד, אמדוקס מצויה כיום במצב מצוין, אחד הטובים בתולדותיה: רק לפני חודשיים היא הודיעה על הגדלת הדיבידנד. מצד שני, היא כנראה מעריכה שהשנה הקרובה תהיה מאתגרת מאוד.

זו לא הפעם הראשונה או השנייה שבה אמדוקס מזדרזת לפטר: גם במשבר הדוט.קום ובמשבר הקורונה היא היתה אחת החלוצות. לכן, אף שמספר המפוטרים הפעם מצומצם (יחסית לחברה שמעסיקה 31 אלף איש), עצם ההכרזה היא דרמטית — פשוט מפני שהשוק נושא את עיניו אליה. זה הופך את המהלך למסר חד שהחברה מעבירה לשוק ולעובדיה.

ודווקא בגללם, בגלל העובדים, מהלך הפיטורים הזה נראה חפוז, אולי אפילו לא נחוץ. בשנים האחרונות אמדוקס הבינה שיש לה בעיה תדמיתית שמקשה עליה לגייס כוח אדם איכותי, והשקיעה מיליונים בקמפיין נוצץ שכלל שיר של נגה ארז, ושכולו נועד למתג את החברה כמעסיקה סקסית. כעת היא מוכיחה שדרוש יותר מקמפיין פרסומי כדי לשנות דנ"א של חברה.

/// מאיר אורבך

מילת השבוע

//

דור סער־מן

מה החרדים וליברמן צריכים ללמוד ממרי פופינס

הממשלה החדשה ששה אלי קרב כמעט בכל זירה, כשהאג'נדה הראשונה נראית פשוט כשאיפה לבטל כל מה שעשתה הממשלה הקודמת. אם הם, "השמאלנים", הכריזו על הסוכר כעל אויב, אז אנחנו נחבק אותו בחום ונמהר לבטל את המס על השתייה הממותקת. כל המסגור של המס הוא ככזה שמכוון נגד החרדים - תוך התעלמות גמורה, כמובן, מהעובדה שהסוכר הוא מה שפוגע (גם) בחרדים.

אבל אם יש משהו שאפשר ללמוד מסוכר, הרי זה שהכל שאלה של מינונים. כולם אוהבים סוכר, לא רק בבקבוקים על שולחן השבת. אנחנו אומרים על מישהו טוב לב שהוא "בן אדם סוכר", השיר המאוס של מוקי מכתיר את האהובה כ"סוכר", ואצל שאול צירלין זה בכלל איזה משל לכל מה שחסר לנו כדי שהחיים יהיו טובים. מצד אחר, סוכר הוא גם סמל להגזמה. אוכל שמפוצץ בסוכר נתפס כילדותי. כשמשהו קיטשי יתר על המידה הוא סכריני. על מוצרים או סרטים או שירים קל לנו להגיד שהם "מתוקים מדי". ובכלל, כל מה שמתוק מדי הוא כבר מגעיל, ממש מעורר בחילה - פיזית או אינטלקטואלית או רגשית.

וזו בדיוק הבעיה בדיון הנוכחי על השתייה הממותקת: צד אחד מתעלם מהסכנה ומעדיף את ההגזמה מעוררת הבחילה, אבל נראה שגם הצד האחר מפספס. הוא שכח שסוכר זה לפעמים פשוט כיף, משהו שממתיק את החיים, בטח של משפחות קשות יום. גם כדי להיאבק בסכנותיו צריך כפית סוכר, פשוט כי זה הרבה יותר חכם. דמיינו את מטיל המס, שר האוצר הקודם אביגדור ליברמן, כמו איזו מרי פופינס שמבטיחה שכפית אחת של סוכר מקילה את נטילת התרופה. זה טיפ שיכול להועיל להרבה מאוד שרים, משני הצדדים.