אדם בעקבות גורלו

//

סופי שולמן

"הייתי סקפטי, ואז ראיתי את הקסם"

הנפוטיזם, שיגעון הגדלות, הפגישה החשאית עם טראמפ, התקרית עם אלון מאסק, הכיבוש של מסיושי סאן, ההיעלמות במסיבה, התשקיף שנהפך למגזין צילום - והכריזמה העל־אנושית שאפשרה להתגבר על כל אלה. הביוגרפיה שחיבר ריבס וויידמן על מייסד WeWork אדם נוימן עמוסה רכילות מענגת, אבל גם משרטטת בדייקנות את עידן הסטארט־אפים שנופחו בכסף גדול

אדם בעקבות גורלו

סופי שולמן

כ

שאני שואלת את ריבס וויידמן מה הדבר שהכי הפתיע אותו במפגש עם אדם נוימן, הוא עונה באופן ישיר "הגובה שלו".

המראה החיצוני?

"הוא פשוט בן אדם שמותיר רושם. הייתי מאוד סקפטי כשהגעתי לריאיון איתו, אבל ראיתי את הקסם, את החוצפה ואת הכריזמה. הוא פשוט בן אדם ששולט בחדר ואתה רוצה להיות בסביבתו".

התשובה המפתיעה של וויידמן, מחבר הביוגרפיה על נוימן "Billion Dollar Loser", שראתה אור באחרונה בארצות הברית ומעוררת מאז עניין רב, תשוב ותעלה בשיחה בינינו. ולא רק בינינו. "כשאדם נוימן מסתכל עלייך - אני מניחה שככה זה הרגיש כשיוליוס קיסר הסתכל עלייך", מצוטטת בספר של וויידמן אלנה אנדרסון, מנהלת קהילה ב־WeWork.

כמוה, מרואיינים רבים בספר מתייחסים גם הם למראה הלא שגרתי והמרשים של מייסד WeWork. מה שנשמע כמעט כמו החפצה של נוימן עובר כחוט השני בספר הביוגרפי, מעין נקודת ארכימדס שבה ניתן לתלות הרבה מההצלחה חובקת העולם של נוימן ו־WeWork.

למשל סופטבנק, קרן ההשקעות היפנית האדירה של מסיושי סאן, שהשקיעה בחברה של נוימן כמעט בהינף יד 4 מיליארד דולר והפכה בן רגע את WeWork מעוד סטארט־אפ מעניין לכזה שמתיימר להפוך לאמזון של הנדל"ן המשרדי ולשנות את העולם.

"לא מעט אנשים בסופטבנק לא רצו להשקיע ב־WeWork, או לפחות לא כל כך הרבה", אומר וויידמן. "גם 'מאסא' עצמו מודה היום שהוא טעה, אבל באותה עת הוא התבלבל. זה לא שנוימן עבד עליו, הוא פשוט הקסים אותו. יש לו היכולת לשכנע אחרים לעשות משהו, ואני חושב שבמידה לא מבוטלת זה קשור גם במראה החיצוני שלו. זה לא מקרי, גבר גבוה ונאה יכול לשכנע אנשים".

"נוימן יקבל עוד הזדמנות. זאת היתה ההרפתקה העסקית הראשונה שלו, שהסתיימה באקורדים צורמים במידה מסוימת בגלל אישיותו, אבל גם כי הוא היה מעין 'ילד' שנותר ללא השגחת מבוגר אחראי. הוא רק בן 41 והוא לא בן אדם שרק יגלוש בים"

"חותך גרונות ניו־יורקי"

אבל הספר של וויידמן (Wiedeman) מספק הרבה מעבר להתייחסות למראה החיצוני של מייסד WeWork. הוא משרטט היטב את עידן הסטארט־אפים המנופחים בכסף הגדול של המשקיעים הפרטיים, והוא בעיקר פורש עלילה מרתקת, מתובלת בלא מעט רכילות עסיסית שסיפקו עובדים, משקיעים ויריבים עסקיים, על עלייתו המטאורית ונפילתו הגרנדיוזית של נוימן.

וויידמן הוא כתב סטארט־אפים של ה"ניו יורק מגזין". המפגש היחיד שלו עם נוימן נמשך חצי שעה בלבד, במסגרת ריאיון שנערך בשנה שעברה לקראת ההנפקה של WeWork, שלא צלחה. כמו שקרה לרבים אחרים, נוימן הצליח לסקרן אותו. אבל וויידמן אינו משקיע עם כיסים עמוקים אלא עיתונאי. אז הוא לא שם כסף על הסטארט־אפ, ובמקום זה התיישב לכתוב ספר על מייסדו. כמי שהתחיל את הקריירה העיתונאית כבודק עובדות, וויידמן עבד ביסודיות על כתיבת ספרו הראשון ודיבר עם לא פחות מ־200 איש. זה אפשר לו לפרסם ביוגרפיה שמצליחה לחדש רבות בנוגע לדמות שחשבנו שהיא כבר מוכרת לנו היטב.

בין היתר, וויידמן הוא שחשף בספרו את הפגישה שהתקיימה בין נוימן לנשיא דונלד טראמפ. נוימן, כותב וויידמן, נמנה עם מעגל חבריו הקרובים של ג'ארד קושנר, חתנו היהודי של טראמפ. “הם בערך בני אותו גיל והכירו כאנשי נדל”ן בניו יורק שאחרי המשבר של 2008. כשרק נפגשו, סביב 2010, קושנר לא סמך על נוימן. אבל בהמשך, גם על רקע קרבתם לדת, הם התחברו ונוימן אף שכר נדל”ן עבור WeWork בלוקיישנים של משפחת קושנר. את המחלוקות העסקיות הם פתרו בהורדת שוטים של אלכוהול בבר או בקרבות הורדת ידיים, שחלק מהן נערכו במשרדו של נוימן, לעיני עובדי החברה”.

ב־2017, כותב וויידמן, זמן קצר לאחר השבעת טראמפ לנשיאות, קיבל נוימן הזמנה לבית הלבן. אנשי יחסי הציבור שלו ניסו לשכנע אותו לסרב בנימוס. אבל נוימן רצה מאוד לפגוש את טראמפ, ולנוכח העובדה שמסיושי סאן עצמו כבר נפגש עם טראמפ, הוא החליט לא לוותר על ההזדמנות אך לעשות זאת בפרופיל נמוך. וויידמן מביא עדויות של עובדים לשעבר, שציינו כי אחרי אותו הביקור החל נוימן לסגל לעצמו התנהגויות ששאל מהנשיא הטרי. למשל, הוא ביקש שישלהבו את הקהל לפני שהוא עולה לבמה, וגם היה פוטר בצמד המילים “פייק ניוז” אמירות ביקורתיות על WeWork.

"למרות ההבדלים, יש ביניהם הרבה קווי דמיון", אומר וויידמן, "שניהם בומבסטיים, יודעים מה הקהל רוצה לשמוע ומספקים את זה. אני לא יודע מה ההשקפה הפוליטית של נוימן, אבל אם אתה שואף למעלה, איך לא תיקח דוגמה מטראמפ?".

אתה חושב שחלק מההיקסמות מנוימן קשורה בכך שהוא לא לגמרי אמריקאי?

"האם הוא אמריקאי או ישראלי? כנראה שילוב שלהם. הרבה אנשים אמרו לי שיש בו ישראליות, הוא מוקף תמיד במעגל הקרוב של חברים ומשפחה ישראלים ורואה בהם את השבט שלו. אבל יש בו גם את הניו־יורקיות. בסופו של דבר הוא איש נדל"ן ניו־יורקי שחותך גרונות".

השבטיות של נוימן, כותב וויידמן בספר, התבטאה בכך שכו־ל־ם היו מעורבים עמוקות בחברה מרגע היווסדה. לא רק אשתו רבקה (בת דודתה של השחקנית גווינת' פלטרו, ס"ש), אלא גם "חברי ילדות, חברים מהשירות הצבאי בחיל הים, חברים מלימודי הקבלה, אחותו, גיסים וגיסות ושני אחיינים... בשלב מסוים עובדי WeWork התבקשו לשמור כתובות מייל של החברה גם לילדיה של עדי נוימן, אחותו הדוגמנית, שבאותם ימים עוד לא היו בני עשר. ההרגשה הכללית בחברה היתה שקרבה לאדם היתה המפתח להתקדמות".

בספר מתאר וויידמן אירוע חברה שבו נשא נוימן ברכה, ואז שאל את מייקל גרוס, אחד העובדים הבכירים ב־WeWork וממקורביו, "מה המילה הזאת שאתה תמיד שולף כשאני מגייס לחברה חברים או משפחה?".

"נפוטיזם?", ענה גרוס.

"כן בדיוק, לכבוד הנפוטיזם!" בירך נוימן את העובדים ההמומים.

וויידמן. "הבנתי שהכל מתנקז לנוימן, גם מה שטוב ב־WeWork וגם מה שרע בה. בלתי אפשרי להפריד בינו לבין החברה". צילום: Makayla Booker

קושנר. "פתרו מחלוקות בהורדת שוטים או בהורדת ידיים במשרד" צילום: אי.אף.פי

ב־2017 נוימן קיבל הזמנה לבית הלבן, וחרף התנגדות אנשי יחסי הציבור הלך לפגוש את טראמפ - אך עשה זאת בפרופיל נמוך. לפי עדויות עובדים, אחרי הביקור החל נוימן לסגל התנהגויות ששאל מהנשיא. כך, למשל, הוא ביקש שישלהבו את הקהל לפני שהוא עולה לבמה

"האנרגיה של We"

וויידמן (34), שמתגורר בניו יורק, התחיל להתעניין בנוימן לא בגלל אישיותו, אלא בגלל הצמיחה המהירה של WeWork, שגרמה לכך שהוא נתקל יותר ויותר בלוגו שלה על בניינים בעיר. "המשרד שלנו היה בסוהו, ולפתע ראינו מלא 'וויוורקים' מסביב. זה סִקרן אותנו, כי מדובר בהתפתחות מהירה מאוד במונחים של נדל"ן ניו־יורקי", אומר וויידמן. "די מהר אחרי שהתחלתי להתעניין בחברה, היה לי ברור שהכל שם מתנקז לנוימן, גם מה שטוב ב־WeWork וגם מה שרע בה. היה בלתי אפשרי להפריד בינו לבין החברה".

למשל?

"בתקופה שבה ראיינתי אותו, החברה השיקה קרן השקעות חדשה שהוחלט לקרוא לה ARK. כששאלתי את נוימן מה משמעות המילה הוא אמר לי שזה Adam, Rebekah and Kids. מאוחר יותר דוברות WeWork אמרה לסוכנות הידיעות בלומברג שהמשמעות היא Asset, Return, Kicker (נכס, תשואה, שותפות ברווחים).

סימן נוסף לשיגעון גדלות מזהה וויידמן בסכום גיוס החוב המוזר שהשלימה WeWork ב־2018: 702 מיליון דולר. לפי מקורבים לנוימן, המספר הוא מכפלה של 39, גילו של נוימן אז, ב־ח"י (18). קצת כמו נוחי דנקנר, רק בגרסה אמריקאית מוגזמת.

בשלב מסוים נוימן, שהתקרב לדת וללימודי קבלה, הפציר בעובדיו ללכת למפגשי קבלה ואף הביא את הרב שלו איתן ירדני למטה החברה בניו יורק להרצאות ומפגשים. באירוע אחר, ביולי 2018, בהפתעה וללא היוועצות מוקדמת עם המנהלים הבכירים, הכריז בשיחת וידיאו עם עובדי החברה בעולם כי הוא אוסר מעתה אכילת בשר בכל אתרי החברה. "זו לא היתה ההכרזה המוזרה ביותר של נוימן, אבל היא הפתיעה את כולם", אומר וויידמן. "אנשים לא הבינו אפילו אם האיסור נוגע רק לעובדים או גם למי ששוכר משרדים. בתוך זמן קצר קמה לנוימן התנגדות של ממש, למשל מצד עובדים עם בעיות בריאות שהסבירו כי הם חייבים לאכול בשר. במדינות כמו אורוגוואי, למשל, הבהירו לו שמדובר בסוגיות רגישות מבחינה תרבותית".

אבל למרות אנקדוטות מוזרות שהחלו לצוף מעת לעת, העסק של נוימן עבד כמו מכונה משומנת במשך שנים, עד שנחשף במלוא תפארתו וכיעורו בתשקיף לקראת הנפקה בוול סטריט, שתוכננה לספטמבר 2019.

תשקיף אמור להיות מסמך פיננסי יבש, שמתאר את המודל העסקי של החברה ומסביר למשקיעים מהיכן תגיע התשואה העתידית שלהם. למרבה ההפתעה ולמגינת לבם של בנקאי ההשקעות, תשומת לבו של המייסד לא התמקדה בהיבטים הפיננסיים של התשקיף אלא בכל הפרטים שהם כמעט זניחים במסמך ההנפקה.

נוימן עם אחותו עדי (משמאל) ואשתו רבקה. “לכבוד הנפוטיזם!" בירך את העובדים. צילום: אימג'בנק/Gettyimages
צילומים מתוך התשקיף. "רבקה התייחסה אליו כאל מהדורת ספטמבר של ווג". צילום: sec.gov

נוימן, יחד עם אשתו רבקה, התייחסו לתשקיף כאל עוד מסמך למיתוג WeWork. או כפי שתיאר זאת באוזניו של וויידמן אחד מבכירי החברה, "רבקה התייחסה לתשקיף כאילו הוא מהדורת ספטמבר של ‘ווג’".

במקום להתמקד בהצדקה של הפסדי העתק - 2 מיליארד דולר רק ב־2018 ו־3.6 מיליארד דולר בשלוש השנים האחרונות - הנוימנים הוציאו מאות אלפי דולרים כדי לשלם לצלמי אופנה מוכרים שעובדים עם המגזינים הנחשבים ביותר כדי שיצלמו דמויות מפורסמות בחללי העבודה של WeWork.

כך מצאו את עצמם מצולמים בתשקיף הבמאי הנודע רון הווארד, מנכ"ל זום אריק יואן, העיתונאית והסופרת אריאנה האפינגטון והשחקנית אנה פריס. לתדהמת הזאבים הוותיקים בוול סטריט, נספח הצילומים בהפקת רבקה נוימן התפרס על פני 37 עמודים. "באחת הישיבות על התשקיף", כותב וויידמן, "רבקה נוימן נכנסה והתלוננה כי המסמך המתגבש שעבדו עליו כמקובל רואי חשבון, עורכי דין וחתמים, 'כבד ועמוס מדי במספרים ואינו מספר את סיפורה של We".

ועדיין, שום דבר לא סיבך את העניינים כמו העמוד הראשון של התשקיף, שבו נדרשת החברה בסך הכל להגדיר את תחום עיסוקה ומטרותיה. שורש הבעיה היה נעוץ בכך ש־WeWork ראתה עצמה כחברת טכנולוגיה שמשנה חיים, בעוד במציאות האפרורית היא היתה בעיקר חברת נדל"ן. "בסופו של דבר", כותב וויידמן, "למורת רוחם של חלק מהבנקאים, עורכי הדין ובכירי החברה, בבוקר פרסום התשקיף התנוסס בעמוד הראשון שלו המשפט הבא: 'אנחנו מקדישים את זה לאנרגיה של We - גדולה יותר מכל אחד מאיתנו אך נמצאת בכל אחד מאיתנו'". במקום להוביל את החברה למסלול המראה לקראת שווי של 50 מיליארד דולר, המפגש בין התשקיף המוזר לאנשי וול סטריט כמעט גרם לקריסתה - והוביל להדחה הרועשת של נוימן.

מקלבי. "הוא אישיות שונה לגמרי, ולא היה לו הטמפרמנט לעצור את נוימן". צילום: נתן בן זאב

מאסק. "מבחינת נוימן הוא היריב, לא כרישי הנדל"ן" צילום: אי.פי.אי

שנתיים אחרי שנוימן הכריז ש"WeWork מאדים היא חלק מהתוכניות", הוא זכה סוף־סוף לפגישה עם מאסק. "נוימן אמר לו שאם יצליח להביא בני אנוש למאדים, WeWork תוכל לסייע בבניית קהילה. מאסק נפנף אותו, אחרי שהסביר לו שהחלק הקשה הוא להגיע למאדים"

"רשימת דרישות של 4 עמודים"

פרק נרחב בספר מוקדש לסיפורים ותיאורים ממחנות הקיץ המפורסמים שערכה WeWork מדי שנה לעובדיה. הראשון התקיים ב־2012, כשהחברה הסיעה את 200 עובדיה באוטובוסים לאירוע שעלותו הסתכמה ב־200 אלף דולר, שאכן התקיים בשטח מחנה קיץ. ב־2014 כבר היה מדובר באירוע של 1,400 עובדים וחברים. ברחבי המחנה פוזרו סירות קאנו עמוסות בבקבוקי סמירנוף אייס, על השולחנות הוצבו נרגילות וריח מריחואנה אפף את המחנה כולו.

עלות המחנה בקיץ 2015 כבר הרקיעה למספר עם שבע ספרות. השחקן והקומיקאי טי.ג’יי מילר גויס להנחיה, ועל החלק האמנותי הופקד הזמר והמפיק המוזיקלי “דה וויקנד”. באותו אירוע נוימן נעלם, ועובדי החברה סיפרו לוויידמן שבשלב מסוים אף היה חשש לחייו. כולם היו שיכורים, אופנוע ים אחד נעלם, ומארק לפידוס, בן דודה של רבקה נוימן, שגם היה אחראי הנדל"ן בחברה, יצא בראש משלחת חיפוש. בבוקר נמצא נוימן בריא ושלם, עם שרשרת סטיקלייטים לצווארו, בקצה השני של האגם, שאליו הגיע עם אופנוע הים. לפי עדויות, זה היה הרגע שבו החל נוימן להרגיש שהוא מאבד שליטה ואולי כמענה לכך החל גם להתקרב לדת.

האחרון והמפורסם שבמחנות הקיץ התקיים בקיץ 2018, מיד אחרי שסופטבנק הסכימה להשקיע עוד מיליארד דולר בחברה. המחנה הזה כבר דרש הטסה של 6,000 עובדי החברה ללונדון, ללינה באוהלים על מזרנים - לכאורה ברוח קיבוץ ניר עם, שנוימן גדל בו, וגם ברוח הקומונה שבה גדל המייסד השני, מיגל מקלבי (McKelvey).

אלא שלפי וויידמן, כאן כבר נחשפו הפערים בין שני המייסדים. "רשימת הדרישות של מקלבי הסתכמה בדף אחד וכללה בקשות צנועות כמו הכנת בור למדורה, בירות, יין, מי קוקוס וצ'יפס", הוא כותב. "הרשימה שסיפקו אדם ורבקה נוימן, שהגיעו לאירוע במטוס גולף סטרים חדש מהניילונים שנרכש עבורם ב־60 מיליון דולר, היתה קצת יותר ארוכה".

כמה יותר ארוכה? וויידמן פורש בספרו על פני 4 עמודים את רשימת הדרישות המפורטת. זו כללה בין היתר שלושה מזגנים, מיטת קינג סייז, שני מקררים, ריינג' רובר סיגנצ'ר, מרצדס V קלאס, 400 כוסות שוטים מפלסטיק וארבעה סוגי תה. גולת הכותרת היתה רשימת אלכוהול אינסופית, שכללה פירוט מדויק של סוגי המשקאות השונים, משני בקבוקי וויסקי Highland Park, שמחיר כל אחד מהם 1,000 דולר, עד שמונה בקבוקי יין כשר של פטיט קסטל בציר 2014.

מרבית העובדים נהנו במחנות הקיץ האלה, אך במהרה הם התפרסמו גם בזכות הטרדות מיניות שהתרחשו בהם. עובדת אחת, למשל, התעוררה בוקר אחד לצלילי מים זורמים וגילתה שקולגות שלה משתינים על האוהל שבו ישנה. במקרה אחר עובדת הגישה תלונה של ממש על הטרדה מינית במחנה הקיץ.

לפי הספר, אירועי הטרדה והתנהגות בלתי הולמת התרחשו גם מחוץ למחנות הקיץ, כשנוימן הפציר בכמה מעובדות החברה לצאת עם מארק לפידוס. מאוחר יותר העוזרת האישית של נוימן, מדינה בארדי, הגישה תלונה נגדו בגין אפליה על רקע מגדרי. היא תיארה בתלונתה כי כשהיתה בחופשת לידה הוא גייס במקומה עוזר בשכר כפול משלה, לאחר שסירבה לטוס איתו במטוסים פרטיים כשהיא בהיריון ואילו הוא מעשן מריחואנה.

ומה בנוגע לשותף השקט מקלבי? האם הוא ונוימן סיימו את ההרפתקה המשותפת מסוכסכים?

"מקלבי הוא אישיות שונה לגמרי מנוימן, הוא אוהב להיות בשוחות. הוא לא בקטע של עסקאות, אלא היה ונשאר אדריכל שאוהב את החלק העיצובי של WeWork. לא היה לו הטמפרמנט לעצור את אדם, כמו שגם למנהלים האחרים לא היה, כולם נשבו בקסם האישיות שלו ובהצלחתו. הם תמיד היו זוג מוזר, לא היה ביניהם דמיון באופי או במראה, למעט העובדה ששניהם גבוהים. יש ביניהם מתח שנובע מאיך שהדברים הסתיימו, אבל הם לא אויבים. מקלבי אמנם יצא עם פחות כסף מנוימן, אבל גם הוא הרוויח בסדר וחי כיום בלונדון".

"גבולות שנוימן לא מודע להם"

מעבר לאנקדוטות, הספר של וויידמן מספק גם את התמונה הגדולה ומסר מרכזי ברור: מה שקרה ל־WeWork היה אירוע נדיר למדי, אך לא ייחודי, שבו יותר מדי אמביציה פגשה יותר מדי כסף. "בהרבה חברות סטארט־אפ יש דחף לצמוח הכי מהר שאפשר ודחף להתרחב לתחומים שונים. לאמביציה הזאת יש צד טוב, אבל לעתים זה מסיט אותך מהמסלול", אומר וויידמן. "כדי להיות יזם מצליח צריך להיות טיפוס ייחודי ואקסטרווגנטי. הרי במקביל לנוימן היו מספיק אנשים שהקימו חברות של חללי עבודה, אבל מסיבות רבות ושונות הם לא צמחו כל כך מהר ולא הגיעו לרמות השווי של WeWork. חלק מהם אולי לא רצו, אחרים היססו או היו מודעים לגבולות שנוימן לא היה מודע להם, או שהיה מודע ורצה לפרוץ. אחרי הכל ככה יוצרים חברות ענק, ונוימן הוא התמונה בערך chutzpah באנציקלופדיה. זה מה שנדרש כדי להיות מנהיג".

בהקשר של השאיפות המגלומניות של נוימן, וויידמן מעיד ש"דיברתי עם אנשי נדל"ן רבים בניו יורק שהיו לכאורה יריבים שלו, אבל מבחינת נוימן הם כלל לא נתפסו ככאלה. אם תשאלי אותו הוא יאמר שהמתחרים שלו הם אילון מאסק מטסלה, בריאן צ'סקי מ־AirBNB ושאר מייסדי חברות הטכנולוגיה הגדולות”. בהקשר הזה מגלה וויידמן כי שנתיים אחרי שנוימן הכריז ש"WeWork מאדים היא חלק מהתוכניות”, הוא זכה סוף־סוף לפגישה המיוחלת עם מאסק. “השניים נפגשו במשרדי SpaceX בלוס אנג'לס רק לכמה דקות כי מאסק איחר”, כותב וויידמן. “נוימן אמר למאסק שאם יצליח להביא בני אנוש למאדים, WeWork תוכל לסייע בבניית קהילה שתאפשר לאנושות לפרוח על כוכב אחר. מאסק נפנף אותו במהירות, אחרי שהסביר לו שהחלק הקשה הוא להגיע למאדים”.

רשימת הדרישות של נוימן למחנה קיץ 2018 כללה בין היתר ריינג’ רובר סיגנצ'ר, מרצדס V קלאס, 3 מזגנים, מיטת קינג סייז, שני מקררים, 400 כוסות שוט, שני בקבוקי וויסקי Highland Park שמחירו 1,000 דולר ו־8 בקבוקי יין כשר של פטיט קסטל בציר 2014

מחנה קיץ של WeWork. "בבוקר משלחת החיפוש מצאה את נוימן בריא ושלם בצד השני של האגם, עם סטיקלייטים לצווארו". צילום: Andrew Whitton
נוימן עם מסיושי סאן. "נוימן הקסים אותו והוא התבלבל. גבר גבוה ונאה יכול לשכנע". צילום: Sanjay.K.Sharma

אז מה אפשר ללמוד מהסיפור של נוימן?

"שכל מייסד צריך ענווה, ושלעתים צריך לסרב ליותר מדי כסף. כפי שאמר אחד המשקיעים של החברה, 'הבעיה של יזמים רבים היא לא הרעב, אלא בעיות העיכול'". אלא שדברי הביקורת הללו לא נאמרו בזמן אמת, רק בדיעבד. בזמן אמת כולם היו מסונוורים מההצלחה של נוימן והחברה שלו. "WeWork צמחה, הערכת השווי עלתה עד שהגיעה ל־47 מיליארד דולר, ולאף אחד, כולל המשקיעים הוותיקים כמו ברוס דנלווי מקרן בנצ'מרק או מייקל אייזנברג מאלף, לא היתה מוטיבציה להתערב. הם העדיפו להתאפק", אומר וויידמן.

למה?

"כי צריך להיות משוגע כדי לצאת נגד משהו שעובד כל כך טוב. המפגש בין נוימן למסיושי סאן היה מפגש מושלם של שני אנשים שונים מאוד פיזית - אחד גבוה מאוד והשני נמוך מאוד - אך דומים מאוד בחשיבה. שניהם אנשים שרוצים לפרוץ. וגם העיתוי היה נכון".

אחד מפרקי הספר מוקדש לתיאור המפגש בין השניים בהודו, ולאחר מכן מפגש חטוף בניו יורק שבו שרבט סאן על מסך האייפד שלו - מעין "מפית דיגיטלית" - את התוכנית שלו שתהפוך את WeWork לענקית עולמית.

"כשסאן הגיע ל־WeWork כמעט נגמר לחברה הכסף", אומר וויידמן. "הם חיפשו יציבות, רצו הנפקה צנועה או השקעה נוספת, ואז פתאום קיבלו 4 מיליארד דולר. זה יותר ממה שמישהו קיבל אי פעם עד אז. היום, בדיעבד, עובדים ומשקיעים רבים אמרו לי שהיו רוצים שההשקעה של סופטבנק היתה מתבטלת. אבל גם הם לא מאשימים את נוימן שלקח את הכסף, מה הוא היה אמור לעשות?".

היום נוימן מנהל תביעת ענק מול סאן. אתה חושב שנוימן "שרוף”?

"אני חושב שהוא יקבל עוד הזדמנות. זאת היתה ההרפתקה העסקית הראשונה שלו, שהסתיימה באקורדים צורמים במידה מסוימת בגלל אישיותו, אבל גם כי הוא היה מעין 'ילד' שנותר ללא השגחת מבוגר אחראי. מאז פרישתו הוא כבר עשה כמה השקעות ובעבר דיבר על פוליטיקה. הוא רק בן 41 והוא לא בן אדם שרק יגלוש בים. אבל הוא צודק כרגע שבחר להוריד פרופיל".

שבוע שבוע | להב הלוי