ערוץ החיים

//

אריאל גרייזס

איזה לקח עגום למד נתניהו מתאצ'ר והנסיכה דיאנה?

ערוץ החיים

אריאל גרייזס

הנסיכה דיאנה ב"הכתר". לא הבינה מעולם את עומק ההקרבה שדורש התפקיד. צילום: נטפליקס

ב

פרק השני בעונה החדשה של "הכתר" (נטפליקס) מוזמנת מרגרט תאצ'ר, ראשת הממשלה הטרייה, לבלות כמה ימים עם בני המלוכה באחוזתם. אלא שאין מדובר בבילוי כלל, אלא במבחן, שבו תאצ'ר נכשלת כישלון חרוץ: היא לובשת בגדים לא מתאימים לציד, מסרבת להתבוסס בבוץ ומוותרת מראש, במה שבני המלוכה רואים כסימן של חולשה. את שאר הזמן היא מעדיפה להשקיע בעבודה במקום במשחקי חברה, ולבסוף עוזבת מוקדם, משהו שאף ראש ממשלה לא עשה בעבר.

את אותו המבחן עוברת בפרק השלישי דיאנה ספנסר, המגיעה ל"הערכה" לקראת שידוך אפשרי לנסיך צ'ארלס. אלא שהיא עוברת אותו בהצלחה רבה — בסוף כולם מאוהבים בה ובטוחים שתהיה נסיכה מושלמת.

למרות תוצאות המבחנים, במשך זמן רב היה נראה דווקא שההיסטוריה חושבת אחרת מהארמון: תאצ'ר, שהיתה מוכנה להסתכן בשנאת ההמונים כדי ליישם את המדיניות שלה, החזיקה בתפקיד התובעני יותר מעשור והגשימה את יעדיה. דיאנה, לעומת זאת, לא הבינה מעולם שתפקיד המלכה דורש הקרבה עצמית אדירה, והיתה בעיקר אומללה — לא בנויה ללחצי התקשורת, קרירות המלכה והטינה של בעלה הבוגדני.

תאצ'ר ב"הכתר". היתה מוכנה להסתכן בשנאת ההמונים כדי ליישם את המדיניות שלה. צילום: נטפליקס

אבל ב־2020 — כשתאצ'ר נחשבת המנהיגה השנואה בתולדות עמה ודיאנה היא אייקון קדוש — נראה שמבחני בית המלוכה חזרו להיות רלוונטיים מאוד. מנהיגים כמו בנימין נתניהו או דונלד טראמפ מוכיחים שוב ושוב שהם לא רוצים להתפלש בבוץ האמיתי של התפקיד, כלומר לקבל החלטות דרמטיות שעלולות לסכן את מעמדם הציבורי, ובכל זאת ממשיכים לזכות בתמיכה כי השיפוט שלנו תלוי בפרמטרים שלא קשורים לתפקיד כלל. האנגלית היפה של ביבי, החוצפה של טראמפ, ואפילו הגובה שלהם – מעולם לא נבחר נשיא אמריקאי נמוך מ־1.80 מ' – משפיעים על קבלת ההחלטות שלנו יותר מאשר נכונותם לבחור את טובת האומה ולא את טובתם האישית. בני מלוכה או סתם אנשים מהרחוב — בני אדם אינם רציונלים כשהם מעריכים אחרים, ואם ההיסטוריה מוכיחה לנו משהו, זה שהם גם ימשיכו להיות כאלו.