שם ברקס

//

דיאנה בחור ניר ותומר גנון

//

צילום: אוראל כהן

מכבי קרסו. "אני לא יכול להשאיר לילדים שלי כזה פצע. אסור לי"

"הקללה של ההון הגדול היא שאתה מאבד את המשפחה"

"כשסבא משה קרסו נפטר הוא השביע את הבנים שלא יריבו, אבל אז קרה אסון ביולוגי ונולדו הנכדים" "אני ובני דודיי זחלנו על אותו שטיח, אבל אותם חינכו רע" "אחי כועס עליי? משמע אני קיים" "כל עוד חברת הנדל"ן שלנו פרטית, כל אחד עושה במרתפים מה שהוא רוצה" "במשפחה יש מי שיודו לי, כי להם אין אומץ ללכת לבית המשפט כמוני".
רגע לפני גיל 70, למכבי קרסו, נצר לאימפריית הרכב והנדל"ן המשפחתית, נמאס להיות מנומס

שם ברקס

דיאנה בחור ניר ותומר גנון

צילום: אוראל כהן

מ

כבי קרסו אוהב פרובוקציות. "תסלחו לי על הדוגמה, אבל נניח שאתה מרביץ לאשתך כל יום", הוא יורה כשאנחנו מדברים על התביעה שהגיש בתחילת החודש נגד שותפיו לבעלות על אימפריית הרכב והנדל"ן קרסו, כלומר אחיו ובני דודיו. "אם אשתך תפתח את התריסים והווילונות, אתה תגיד לה פוצי־מוצי ולא תרים עליה אצבע, כי כל השכנים רואים אותך. וזה בדיוק מה שחסר אצלנו בעסקי הנדל"ן — הנהלה שקופה. זה מה שיגרום לבני המשפחה להכפיף את עצמם לכללים, רק כשהם יגידו לעצמם: 'כולם רואים, אז יש דברים שלא נעשה'. ועל זה אני נלחם".

השיחה עם קרסו משוחררת מהרגע הראשון, לא משהו שנתקלים בו הרבה אצל צאצאים של אחת ממשפחות אצולת ההון הוותיקות בישראל. הוא נכנס לחדר עם חיוך ממזרי בחסות מסכה קצת משוגעת שעליה חיוך צבעוני וחשוף שיניים ("בחרתי אותה כי היא דומה לי"), ומהר מאוד שופך את שעל לבו באופן נוקב, חסר עכבות ומלא בדימויים ציוריים ושנונים, אף שנושא השיחה הוא מסכת החיים הלא פשוטה של ה"קרסואידים", כפי שהוא מכנה אותם. "אני אוטוטו בן 70 וצריך לחשוב לא רק על ההווה שלי, אלא על העתיד של הילדים שלי. אם לא אחשוב עליהם עכשיו, לא יהיה לי זמן אחר".

אני לא מפחד משום דבר. יש כאלה שחושבים שאני טיפולי, שצריך לקשור אותי ולשים אותי בבית משוגעים. אבל יש לי חובה מוסרית כלפי הילדים שלי. אני צריך לארגן את ההווה הכלכלי בשביל העתיד שלהם. זה התפקיד שלי"

האימפריה של משפחת קרסו מתחלקת שווה בשווה בין תשעה בני דודים, נכדיו של המייסד משה (מואיז), והיא חולשת על שתי חברות גדולות: הראשונה, שנחשבת גולת הכותרת של הקבוצה, היא קרסו מוטורס, אחת מיבואניות הרכב הגדולות בישראל, שמחזיקה בהסכם יבוא בלעדי למותגים ניסאן, רנו ודאצ'ה. החברה, שנסחרת בבורסה בתל אביב לפי שווי של 957 מיליון שקל, היא פרה מניבה במיוחד, שמחלקת פעמיים בשנה דיבידנדים שמנים — 1.04 מיליארד שקל חולקו בדיבידנדים רק בעשור האחרון.

החברה השנייה היא קרסו נדל"ן הפרטית. קשה להעריך את שוויה משום שאינה ציבורית, אולם ידוע כי יש לה נכסים רבים בתחום הנדל"ן המניב (שמונה מרכזי קניות ושמונה בנייני משרדים) ובתחום הנדל"ן היזמי (21 פרויקטים של התחדשות עירונית ושמונה בנייני מגורים), כולל פרויקט אנדרומדה ביפו, שוק בצלאל בתל אביב ואומאמי בקריית אונו.

מאז נוסדה לפני 86 שנה, החברה ידעה לא מעט חיכוכים בצמרתה, בייחוד כשהנכדים החלו להשתלב בה, אולם הם תמיד יושבו בתוך המשפחה. בשבוע שעבר השקט התעשייתי נגמר כשמכבי החליט לשבור את הכלים ולגרור את כל המשפחה לבית המשפט. בכתב תביעה שהגיש למחוזי בתל אביב, באמצעות עורכי הדין שמוליק קסוטו, רונן בוך וספיר שמחי ממשרד קסוטו ושות', דורש מכבי להקליט את ישיבות הדירקטוריון בקרסו נדל"ן (שבה הוא מחזיק 12.4%), בטענה כי חלק מבני המשפחה, הנושאים גם בתפקידים בחברה עצמה, פוגעים בחברה. מכבי טוען כי דירות בפרויקטים של החברה נמכרות לנושאי משרה ובני משפחתם במחירים מגוחכים, הוצאות ההנהלה חורגות ב־30 מיליון שקל בשנה ומשיכת הרווחים מהחברה אינה מחולקת באופן שוויוני בין כל בעליה. "במהלך התקופה האחרונה נחשף מכבי קרסו לעובדות המלמדות, בשפה פשוטה, כי משהו רע מאוד מתרחש בחברת קרסו נדל"ן בע"מ, ובפרט באופן בו מנוהלת החברה", נכתב בתביעה.

בריאיון מיוחד ונדיר ל"מוסף כלכליסט" חושף קרסו את הרגע שבו החליט לצאת נגד אחיו ובני דודיו, ולחולל רעידת אדמה בחברה. "אני פשוט מבקש לשפוך אור על הכל, לשים את כל המידע על השולחן", הוא אומר. "הזכוכית נשברה כשזרקת את האבן, לא כשמישהו ראה את החלון שבור".

"החברה מפסידה, והמנכ"ל מקבל בונוסים. על מה?"

שורש החולי בקרסו נדל"ן, לטענתו של מכבי, הוא בכך שהחברה נותרה פרטית כל השנים האלה, הרבה אחרי שקרסו מוטורס הונפקה בבורסה ב־2011. "כשהחברה עברה לידי דור הנכדים, קיבלנו עלינו כולנו לפצל את הנדל"ן והרכב לשתי חברות וללכת לבורסה. בקרסו מוטורס זה קרה, ואני מוחא על זה כפיים עד היום. בנדל"ן זה לא קרה עד היום".

למה?

"לא יודע להגיד בצורה ברורה מה התשובה האמיתית. אני יכול לצטט תשובות שקיבלתי, אבל אני לא מאמין לאף אחת מהן".

כמה שנים אתה מרגיש כך?

"בשקט ועם חיוך משנת 2007. אומרים לי: 'תהיה קצת סבלני, זה יעבור. קח סוכרייה. תנשום, זה יעבור'. אבל ב־2010 זה לא קרה, גם לא ב־2011, ומתחיל להיות ברור שזה גם לא יקרה. מעלים בדירקטוריון וקוברים את זה כל הזמן. ועוד שואלים אותי: 'למה אתה חסר סבלנות?' מ־2007 אני מחכה. זה חוסר סבלנות?"

מה הסיבה האמיתית שלא מנפיקים, להבנתך?

"יש דבר שקוראים לו עסקאות בעלי עניין, ואחד מבעלי העניין — שאת שמו לא אגיד גם בעינויי מכות חשמל — כועס על כך שקרסו מוטורס היא ציבורית, כי כשהוא מכניס את האוטו שלו לתיקון, הוא לא מקבל 40% הנחה, וכשהוא קונה רכב חדש, הוא לא מקבל את ההנחות שקיבל פעם. התשובה שהוא מקבל היא 'זו חברה ציבורית. אני לא יכול, אסור לי'.

"העסק צריך להתנהל כמו רוסיה הקומוניסטית. כולם אוכלים פרוסת לחם אחת ביום, אין שווים יותר ושווים פחות. אבל כל עוד החברה פרטית, סגורה עם וילונות בעובי מטר, אז במרתפים כשאף אחד לא רואה — אתה עושה מה שאתה רוצה, כי 'למה, מי אתה שתגיד לי מה לעשות? זו החברה שלי'. ואני לא מקבל את הגישה הזאת. סליחה, זה לא למה הוא קיבל סוכרייה ואני לא. בסוף כולנו ניכנס לבור באדמה, אז מה זה מה משנה באיזה גודל הוא יהיה? לכן חברה ציבורית היא הדבר הכי טוב שיכול להיות, כדי שכמו ברוסיה, כולם יקבלו פרוסת לחם וכולם יהיו שווים. אחרת — עושים מהפכה וזורקים את צ'אושסקו לכלבים, אפילו שלא זה מה שאני רוצה".

הנחות פה ושם הן סיבה לפוצץ את היחסים במשפחה?

"אם קרסו נדל"ן היתה מפוצצת ברווחים ומחלקת דיבידנדים, הייתי אומר תודה וסותם את הפה. אבל החברה חילקה רק כמה גרושים, אז אני שואל — למה היא לא מחלקת דיבידנדים כמו חברת הרכב? הן הרי כמו תאומות, רק בענפים שונים. אתה קורא עיתונים, ורואה חברות בנייה ויזמות שמצליחות יופי, אז למה הן מצליחות ואנחנו לא? צריך מנהל זר? תביא מנהל. בינתיים המנהל הנוכחי מקבל בונוסים, ועל מה?

"עשינו לאחרונה ניתוח שמונה שנים לאחור. בכל התקופה החברה הרוויחה בעקביות בנדל"ן המניב. אמנם מעט, אבל כל שנה קצת יותר, עקביות חיובית. בשנה השמינית היא כבר הרוויחה פי 2 מהשנה הראשונה. ומה גודל הצבא? מזכירה, מנהל, ועוד שלושה תיקונצ'יקים. זהו. לעומת זאת בנדל"ן היזמי, אפילו שהעיתונים צועקים שחור על גבי לבן שהנדל"ן בפריחה — אנחנו מפסידים. איך זה קורה? יש ישיבות על ישיבות, החלטות ושקפים על למה אחוז רווח כזה ולא כזה, ובסוף — מפסידים כסף".

מתי התחלת לראות את זה?

"כשהתחלתי לקבל דוחות חיצוניים. אני יודע שאני מפגר. זה לא המקצוע שלי, ולפעמים אני לא יודע לקרוא את המספרים. אז אני הולך להתייעץ עם פרופ' חיים אסיאג, והוא מסביר לי בעברית שהנדל"ן היזמי מפסיד כבר שמונה שנים, ובנדל"ן המניב הרווחים הולכים וגדלים".

למה זה לא עובד אצלכם? בזבזנות?

"עסקאות בעלי עניין".

האח יואל קרסו. "כשחולקה הירושה של ההורים, הקשר נגמר. אנחנו לא רבים, פשוט לא מדברים. אם היינו רבים, זה היה נפתר". צילום: עמית שעל
האב אריה קרסו. "הוא רצה להיות רופא אבל סבא שלי אמר לו: 'מחר בבוקר אתה הולך לעבודה'. נתן לו חופש החלטה — עד הבוקר". צילום: ציבי שיכמן

"כשחסרים אפסים בסכום שהם שילמו, אני רוצה לראות חוזה"

נושא עסקאות בעלי עניין מרתיח את קרסו, והוא נוגע בסכומים גדולים הרבה יותר משווייה של הנחה על תיקון רכב. בכתב התביעה, שפורסם בשבוע שעבר בכלי התקשורת, הוא טוען שתי טענות עיקריות נגד המשפחה: הראשונה היא שהחברה מוכרת דירות במחירים נמוכים משמעותית ממחיר השוק לבני המשפחה, והשנייה היא שפרויקטים אישיים של בני המשפחה מנוהלים באמצעות התשתית והאמצעים של החברה.

כתב התביעה מפרט דוגמאות: "יו"ר דירקטוריון קרסו נדל"ן, גברת יוני גולדשטיין־קרסו, רכשה לעצמה דירת מגורים בפרויקט אומאמי בקריית אונו. גם בני משפחתן של הדירקטוריות דפנה אריאלה־קרסו, עדנה עוז־קרסו וציפורה מזרחי רכשו מספר דירות פרויקט הנ"ל, וכן בפרויקט 'הכנסת 32' בגבעתיים. כמו כן, רו"ח יוסי שחק, מקורבם ונציגם של חלק מבעלי המניות ונושאי המשרה בחברה, רכש לעצמו דירה גם כן. זוהי רק התמונה החלקית הידועה למבקש".

כשדירות של החברה נמכרות לבני המשפחה על בסיס 5%–10% מערכן, אז לי כבר אין סימן שאלה למה החברה מפסידה. מה היא, קוסם? היא תקטוף את הכסף מהעצים? ברור שיהיו הפסדים"

"אחת הסיבות שנכנסתי איתם לעימות היא שהם לא מוכנים לתת לי מידע, כי אני מניח שהוא בעייתי מבחינתם", אומר מכבי. "אם הם שילמו מחיר הוגן — הכל בסדר. אבל כשאני רואה שחסרים אפסים במספר ששילמו, אני רוצה שיראו לי את ההסכם, שיוכיחו שזה רק תשלום מקדמה ואסתום את הפה. שיראו את לוח התשלומים, מתי כל תשלום, אבל אין שום ציוץ.

"כשהדירות האלה רשומות על שמם על בסיס 5%–10% מהערך שלהן, אז לי כבר אין סימן שאלה למה החברה מפסידה. הסיבה היא שהחברה לא לוקחת 100% תשלום על הדירות ולא מקבלת את כל הכסף. מה, היא קוסם? החברה תקטוף את הכסף מהעצים? ברור שיהיו הפסדים בצורה כזאת".

מה הדליק אצלך נורה אדומה?

"לסבא שלי היו הרבה נכסים שהוא הוריש לבנים שלו, והם לנו. אלה נכסים ישנים מאוד, שהיום צריך לחפור ולהרים במקומם בניין חדש. בני משפחה אחרים עושים את זה, וגם אני מתכוון לעשות זאת. אבל אני מבקש הצעות מחיר, ומתגרד עד שאין לי יותר שערות לתלוש, כי אני יודע כמה זה עולה. ואז אני רואה שהם עושים את זה ושואל אותם  — מאיפה הבאתם את הכסף? הם לא עונים לי. כשאשה שואלת ב־2 בלילה את בעלה 'איפה היית?', והוא לא עונה — היא כבר יודעת בדיוק איפה הוא היה. אז מה אני אמור לחשוב?".

אתה גם טוען שמטפלים בנכס פרטי של המשפחה אגב שימוש בשירותי החברה המשותפת.

"כן. קחו למשל את הבית החדש שהם בנו ברחוב הרכבת 20 בתל אביב. הוא בבעלות פרטית של גורמים במשפחה, אבל על אתר הבנייה שלו תלו שלט של קרסו נדל"ן בע"מ. זה נכס סופר־פרטי. החברה לא אמורה להופיע שם. שאלתי למה, ואמרו לי: 'אה, לא תקין, נתקן את זה'. אבל למה השם בכלל הופיע שם? ולמה לקח חודש להוריד אותו? אז כן בניתם את זה מכספי החברה? הם אמרו לי שחתמו על הסכם שבו קרסו נדל"ן עוזרת לבעל הנכס לבנות, הבעיה שהם עושים עבודה של 10%, נניח, ומחייבים 2%. זה הראה לי את קצה הקרחון של הבעיה".

מיניתם מנכ"ל חיצוני לקרסו נדל"ן — דן פרנס. הוא לא מספק את הסחורה?

"ממש לא. יכול להיות שהוא מסוגל, אבל כנראה שכופפו לו את הזרוע יותר מדי פעמים, כך שהוא כבר לא מסוגל. צריך להגיד לו תודה רבה, ולהביא במקומו מישהו עם אגרוף חזק שאיתו דופקים על השולחן".

הטענות של קרסו הולכות רחוק עוד יותר מעסקאות בעלי העניין. בכתב התביעה הוא טוען שמכיוון שחלק מבעלי המניות בחברה משמשים גם נושאי משרה בחברה, הם "מחזיקים בדעה כי תכלית החברה היא לא להשיא רווחים ולהטיב עם כלל בעלי המניות, אלא להגדיל את הכיס הפרטי שלהם, ושלהם בלבד. כך נוצר מצב בו חלק מבעלי המניות מושכים רווחים מהחברה ופעילותה, וחלק אחר, דוגמת המבקש, אינם זוכים לדבר".

נוסף על כך, הוא טוען בכתב התביעה כי לקרסו נדל"ן הוצאות הנהלה והוצאות כלליות חריגות ביותר — פי 2, לטענתו, מחברות דומות בתחום. "נראה כי הנהלת החברה מפזרת כספים בסכומי עתק, למעלה מ־30 מיליון שקל בשנה, כשעל פניו אין כל טעם והצדק כלכלי להוצאות אלה", נכתב.

"המבקש גם נחשף לעובדה כי במשך השנים האחרונות פעילות מרכזית של החברה (תחום הנדל"ן היזמי) גורמת לחברה הפסדים ניכרים ביותר, וזאת מבלי שאיש מהנהלת החברה בחר להציף עובדה מהותית ומטרידה זו בפני חברי הדירקטוריון, ולבטח שלא בפני המבקש, חבר דירקטוריון החברה".

למה אתה חושב שבני המשפחה שלך יעשו משהו שיפגע בחברה?

"היה לי ויכוח עם יוני, בת הדוד שלי שמכהנת כיו"ר הדירקטוריון, ולשמחתי הוויכוח כתוב ומתועד. אמרתי לה שבמצב הנוכחי אנחנו לא פועלים לטובת החברה. ואחרי ששמעתי מה שהיא ענתה לי אמרתי לה: 'לא רק שאני לא רוצה אותך כיו"ר, אני לא רוצה אותך גם כדירקטורית. העולם שלך הפוך מותק!'".

קרסו נדל"ן

מכבי טוען בתביעה כי הוצאות הניהול גבוהות פי 2 מאלה של חברות מקבילות במשק

צילום: עמית שעל

קרסו מוטורס

"הבאנו אשכנזים לחברה. אסור היה לנו להגיד לאיציק המנכ"ל כלום חוץ מ'תודה'"

צילום: אוראל כהן

פעמיים בשנה דיבידנד

דיבידנדים שמשכו בני משפחת קרסו מחברת הרכב, במיליוני שקלים

"כשאבא נפטר, בקעתי מהביצה. מאז לא אומרים לי מה לעשות"

אימפריית קרסו נולדה ב־1924, כשהסב משה (מואיז) קרסו עלה לישראל מסלוניקי בעקבות מלחמת יוון־טורקיה, רכש קרקעות והקים עסקים שונים, ובהם טקסטיל, ספנות, קולנוע ואפילו בנק דיסקונט, שלהקמתו היה שותף עם ידידו הסלוניקאי ליאון רקנאטי. ב־1933 נכנס משה לעסקי הרכב, כשקיבל לידיו את רישיון היבוא של ג'נרל מוטורס. במהרה חברת הרכב גדלה ונהפכה לגולת הכותרת בעסקיו, בפרט לאחר קום המדינה, כשקרסו השיג גם את רישיון היבוא של רנו.

"סבא היה מאוד דומיננטי, וניהל את ארבעת הבנים שלו במוטת שליטה מאוד קצרה", נזכר מכבי. "היתה קבוצת פקודות כל שישי לפני כניסת השבת שנאמרה בצעקות סלוניקאיות כאלה חזקות בלדינו, שהשחפים היו בורחים".

ב־1962 מת משה והוריש את העסק לארבעת בניו חיים, אריה, שלמה ובנימין, "ארבעת המוסקיטרים" כפי שכונו במשפחה. "קצת לפני שסבא נפטר, הוא גירש את כולם מהחדר בבית חולים אסותא, קרא לארבעת הבנים שלו והשביע אותם שלעולם לא יריבו ביניהם", מספר מכבי. "הבנים תמיד צעקו עד שהקירות היו רועדים, אבל בסוף היו צוחקים. זו לא היתה מריבת אמת, וזה היה עיקרון. עד שקרה אסון ביולוגי ונולדו הנכדים".

לא לחינם מכבי משתמש במינוח "אסון", משום שמאבקי השליטה צצו על פני השטח בעוצמה, כשבני הדור השלישי החלו להשתלב בעסק. "היה מאבק שקט כשאבא ואחיו לא רצו לשחרר סמכויות לילדים", מסביר מכבי. "הם לא סמכו על עלינו".

בריאיון ל"מוסף כלכליסט" ב־2013, סיפר בכנות נדירה יואל, בנו הבכור של אריה ואחיו של מכבי, כי "אבא היה קשור ומחויב לאחים שלו יותר מאשר לכל דבר אחר. לקח לי זמן להבין... שהנאמנות של אבא לאחים שלו גדולה יותר מאשר נאמנותו כלפיי, וזה היה מאוד בעייתי. אבא חש שהוא לא חייב לי דין וחשבון. כשנכנסתי לעבוד הרגשתי שאבא מתנער ממני, כאילו 'למה יואל נכנס ומוצץ את לשד העסק שלי ושל אחיי?', כאילו אני פרזיט על העסק שלהם. ואם לא הסתדרתי עם אבא — ודאי שלא יכולתי להסתדר עם הדודים שלי".

ה"קרסואידים" ביום הנפקת קרסו מוטורס בבורסה, 2011. "היתה אחווה משפחתית, אבל אחריה הגיע נתק". מימין: יו"ר הבורסה לשעבר סם ברונפלד, יואל קרסו, שרה קרסו־בוטון, שלמה קרסו, מנכ"לית הבורסה לשעבר אסתר לבנון, מנכ"ל קרסו איציק וייץ, אריאל קרסו. צילום: עמית שעל

כל עוד בניו של הסב משה היו בחיים, הנכדים היו מנוטרלים. "לא נתנו לנו להחליט כלום, לא נתנו לנו אפילו מידע", סיפר יואל. "זה עבד בצורה של: 'לא ידעת שלפני חודש חתמנו על הסכם יבוא עם יצרן רכב? לא שמעת שקנינו קרקע?'... איך אפשר לנהל כך עסקים?".

המנטליות הזאת היתה האתגר העיקרי גם כשהגיע הזמן של הדור השלישי ליטול את המושכות, עם מות בני הדור השני — תחילה אריה בשנת 2000, ולאחר מכן בנימין ב־2005. יואל ומכבי הפכו לבעלים של חברות הרכב והנדל"ן (יחד עם שבעת בני דודיהם, שקיבלו נתחים דומים. ראו תרשים), ותבעו לעצמם יכולת השפעה בחברה, כל אחד בדרכו: יואל, האח הדיפלומט שחרד לאחדות המשפחה, ניסה לשכנע את דירקטוריון החברה לעבור לניהול מודרני, ואילו מכבי נהיה לוחמני יותר: "כשאבא שלי נפטר, אני בקעתי מהביצה. החלטתי שמהרגע הזה אני עושה מה שאני רוצה, ואף אחד לא יגיד לי מה לעשות", הוא מסביר. "עד אז אבא היה אוטוריטה. לא עושים מה שהוא לא מסכים לו. זו תכונה שהוא ירש מסבא. אבא שלי רצה להיות רופא, כשאמר את זה לסבא, סבא ענה לו: 'מחר בבוקר אתה הולך לעבודה'. נתן לו את כל חופש ההחלטה — עד הבוקר".

איך פתרתם בסוף את המחלוקת על הניהול?

"הקלקול קרה כשאבי והדודים היו השליטים בחברה, ונהגו להשמיץ אחד את הילדים של האחר: 'מה אני אעשה שהבן שלי גאון, ושלך אידיוט', ו'מה אני אעשה שהבן שלי תמיד צודק, ושלך תמיד מפסיד'. אז כשהשליטה עברה אלינו, בני הדור השלישי, החלטנו להפסיק את זה. התכנסנו תשעה אנשים בחדר ישיבות קטנטן בגודל שירותים וקיבלנו החלטה: בעלי המניות מפטרים את כל בני משפחת קרסו מהתפקידים בחברה. היות שאנחנו היינו בעלי המניות, העפנו את עצמנו הביתה מה־1.1.2006, מהדוד הבכור חיים, שהיה אז בן 90 פלוס, עד הזאטוט הקטן מושי, שהיה בן 20 פלוס. לי היה תפקיד, הייתי מנהל השירות והמנהל הטכני. אבל מיום למחרת ההסכם הכל נגמר. קיבלנו מכתב פיטורין, פיצויים וקצת דיבידנדים שיהיה מה לאכול — ואל תפריעו".

בני המשפחה מינו מנכ"ל חיצוני לקבוצה — איציק וייץ שהיה מנכ"ל אוויס, והוא הביא עמו את יוסי שחק כאיש קשר בין תשעת הנכדים. וייץ יצר לקבוצה מבנה ארגוני וניהולי חדש ומקצועי: שמונה חברות הקבוצה מוזגו לחברה אחת, ואז פוצלו לזרוע הנדל"ן (קרסו נדל"ן) ולזרוע הרכב (קרסו מוטורס). מאותו רגע החברה החלה לתפקד עם הנהלה מקצועית חיצונית, דוברת יידיש", אומר קרסו בחיוך. "הבאנו אשכנזים לחברה. לא הבנו אף מילה. שברנו את כל הכללים. אסור היה לנו להגיד לאיציק רבע מילה חוץ מ'תודה רבה שבאת הבוקר'.

"מאז שאיציק מנהל את קרסו מוטורס, החברה חילקה דיבידנדים בגובה של יותר ממיליארד שקל — לא רק לנו, לכל בעלי המניות, כולל הציבור. מרגע שהפסקנו להיות מעורבים והחברה הונפקה — הכל היה פיקס. זה גם מה שהיה צריך לקרות בנדל"ן".

מה עשית אחרי הפיטורים?

"נכנסתי לעסקי המים כדי לסייע במחסור הקריטי של ישראל: הקמתי מיזם פילנתרופי בשיתוף אוניברסיטת בן גוריון והטכניון שמנטר מים אפורים שטוהרו, הקמתי את מכבי קרסו בע"מ שקודחת בארות מים ומטהרת מי־בארות, ותמכתי גם בפיתוח של הטכניון להפקת מי שתייה מהלחות שבאוויר".

"כשחולקה הירושה של אבא ואמא, הקשר עם אחי נגמר"

גם בגיל 70 זיכרונות הילדות של קרסו עדיין מוחשיים מאוד עבורו: "אני גדלתי מתחת למכוניות. היינו מתקנים אותן בבורות, אחר כך בליפטים, אבל אני תמיד הייתי מתחת לרכב. בהמשך למדתי הנדסת מכונות בטכניון, ושירתי בצבא כעתודאי רכב וטנקים. זאת אומרת שהגלגלים אצלי בראש עובדים כמו מכונה, כלומר הם לא עובדים בכיוון של נדל"ן. אני לא נולדתי בן של קבלן או מהנדס בניין, וכשהייתי קטן לא לקחו אותי לפיגומים. אם אשתי תגיד שצריך לתקן פה כתם צבע, אני לא אדע איך לטפל בזה בשתי הידיים העקומות שלי. רכב זה העולם שלי".

כל חייך היו לצד האנשים שאתה תובע עכשיו. לא פחדת מנתק משפחתי כשפנית לבית המשפט?

"זה בהחלט היה שיקול, הרי אלה אנשים שזחלתי איתם יחד על השטיח של סבא כתינוק. אבל מאז חינכו אותם לא טוב. חוץ מזה לצד אלה שיכעסו עליי במשפחה יש לא מעט שיגידו תודה, כי להם אין את הכוח והאומץ. היות שזחלנו על אותו שטיח, אני גם יודע בדיוק מי יגיד כך ומי יגיד אחרת".

רעד לך הפופיק לפני שפנית לעו"ד?

"אני מתבייש להגיד שלא. אני לא מפחד משום דבר. אני לא אידיוט שחוצה כביש בעיניים עצומות, אבל מהיתר אני לא מפחד. למה, מה תעשה? תרביץ לי? אז אשכב חודש בבית החולים וידביקו אותי בחזרה. מה אתה יכול לעשות לי?.

"יש כאלה שחושבים שאני טיפולי, שצריך לקשור אותי ולשים אותי בבית אבות או בית משוגעים. אבל יש לי חובה מוסרית כלפי הילדים שלי. אני צריך לארגן את ההווה הכלכלי בשביל העתיד שלהם. זה התפקיד שלי. אני לא יכול להשאיר להם כזה פצע. אסור לי".

הילדים שלך בדירקטוריון?

"לא. הבת שלי דניאלה עוזרת הוראה באוניברסיטת תל אביב, ומלמדת על ניהול עסקים משפחתיים. לא בדיחה. הבן שלי בועז החליט לעבוד בנדל"ן, אז הוא עבד שנתיים כמפקח בנייה ואחר כך פשוט הלך לבת ים לקנות דירות מצ'וקמקות שאפשר לשפץ ולמכור".

אם קרסו נדל"ן היתה מפוצצת ברווחים ומחלקת דיבידנד, הייתי אומר תודה וסותם את הפה. אבל היא חילקה רק כמה גרושים, ואני שואל - למה היא לא מחלקת דיבידנד כמו חברת הרכב? הן הרי כמו תאומות, רק בענפים שונים"

אתה בקשר עם אחיך ובני הדודים? אירועים, ארוחות?

"היו בעבר. היינו הולכים לליל הסדר, לראש השנה, ומארחים גם אצלנו. אבל זה לא קיים. עם אחי אני לא בקשר כבר 15 שנה".

מה היה הטריגר לכך?

"כשחולקה הירושה של אבא ואמא, הקשר נגמר. בסוף קצת ויתרתי על כסף".

אז יש לך חופש להיות "הכבשה השחורה", כי אין לך מה לאבד?

"אני מאבד הרבה. אם אני מתאכזב מהאבא של הילדים — זה לא אומר שאני לא אוהב את הילדים. את בני הדור הרביעי אני אוהב, אבל אני לא רואה אותם".

זו קללת ההון הגדול — אתה מאבד את המשפחה.

"זה נכון. אבל המריבות הן תמיד על רגשות. מדברים על כסף, אבל השורש של הבעיה הוא 'אתה לא אוהב אותי', 'אני לא אוהב אותך'".

אתה חולם לשוב לאחדות במשפחה המורחבת?

"בטח. אחרי ההנפקה במוטורס יצאנו לטיולים יחד. כל הקרסואידים ישבו באוטובוס אחד ונסענו ברחבי הארץ, וגם ליוון. נסענו לראות את סלוניקי. היינו יחד והיה כיף. היתה אחווה משפחתית. אבל זה דעך כי אחר כך הגיע הנתק".

עורכי הדין בוך (למעלה) וקסוטו. כתב התביעה טוען לחריגה של 30 מיליון שקל בשנה בהוצאות ההנהלה

מטריד אותך מה חושבים עליך במשפחה?

"האדם היחידי שאכפת לי מה הוא חושב עליי זו אשתי והיא כמובן כועסת עליי מאוד. אני אוהב אותה והיא כועסת עליי"

לא אכפת לך מה אחיך חושב עליך?

"לא. יש לנו היסטוריה לא טובה. אנחנו לא רבים, פשוט לא מדברים. אם היינו רבים, זה היה נפתר".

איחוי השברים המשפחתיים היה פרויקט חייו.

"זה עדיין. הוא נשמה טובה".

הוא בטח כועס עליך.

"אם הוא כועס עליי, משמע אני קיים".

אתה הורס לו את החלום להציג קרסו מאוחדת.

"לא נכון. רק בדרך 'המגעילה' שלי נגשים את החלום — חייבים לפרק פה ולהרכיב מחדש. כמו בדיאטה, צריך להחליט שממחר אין מתוקים. בלי כל השטויות שהם עושים. חסר לכם כסף בחברה? הבנקים זוחלים על הרצפה כדי להלוות כסף לקרסו. לכו, קחו, תחזירו. הכל בסדר. לא יהיה חסר לכם כלום. צריך לנער הכל. כשזה לא עובד טוב, מכבים ומתחילים מחדש".

יהיה שלום בינך לבין יואל? זה חשוב לך?

"מאוד. אין לי נגדו שום דבר. הוא בחור זהב. אני רוצה את זה מאוד. אבל קודם לגמור את הבלגן. שיהיה פה סדר. אחר כך — כל מה שהוא רוצה. סגרתי את תיק ה'לא נעים לי'. המדד היחידי הוא המצפון שלי".

-----

מקרסו נדל"ן נמסר בתגובה: "החברה דוחה מכל וכל את טענותיו הכוזבות של מר מכבי קרסו בראיון ל"מוסף כלכליסט".

"קרסו נדל"ן הינה חברה משגשגת, המנוהלת תוך הקפדה על שקיפות, יושרה ומקצועיות ועל כך יעידו לקוחותיה, ספקיה ושותפיה לדרך לאורך שנות עשייה רבות.

"לאחרונה פעל מר מכבי קרסו בנסיון למכור את מניותיו בחברה ואנו מצרים על כך שבמסגרת כוונתו זו הוא בחר כאמצעי לחץ  , להיות הראשון מבני הדור המייסד, דור ההמשך והדור הנוכחי של משפחת קרסו, שפונה לבית המשפט, תוך הטחת שקרים ודברי רמייה נגד שותפיו - בני משפחתו ונגד מנהלי החברה והכול תוך הפרת חובותיו כדירקטור בחברה.

"במסגרת ההליך המשפטי אליו היא נגררה, בעל כורחה תשב קרסו נדל"ן לבית המשפט דבר דבור על אופניו ותפריך את כל טענותיו הכוזבות של מר מכבי אחת לאחת".