בעיטה במוח

//

אוריאל דסקל

למה קטאר משחקת עם הקריירות של מסי ואמבפה?

מסי, אמבפה וניימאר באימון של פריז סן ז'רמן, השבוע. העסקה (שכשלה) למכירת אמבפה לריאל נראית כמו עוד הסחת דעת. צילום: אי.פי.אי

בעיטה במוח

אוריאל דסקל

*

סוג'אן מיאה, אזרח בנגלדש בן 32, מת בספטמבר 2020. הוא עבד בהנחת צינורות במדבר הקטארי, מקום שהטמפרטורה בו נעה סביב 40 מעלות בצל. לפני הגעתו לקטאר הוא עבר בדיקה רפואית ונמצא בריא דיו כדי לשלם 5,000 דולר תמורת אישור עבודה בנסיכות הנפט, אבל בעבודה הוא מת ממה שהוגדר "נסיבות טבעיות". למשפחתו לא שולמו פיצויים.

טול בהאדור גארטי, פועל בניין בן 34 מנפאל, הגיע גם הוא לקטאר. במאי 2020 גם הוא, כמו מיאה, מת אחרי שעבד בחום של 39 מעלות בצל. גם מותו הוגדר "טבעי". גם למשפחתו לא שולמו פיצויים. חודש לפני כן מת גם מוחמד סומאן, פועל בן 34 מבנגלדש, שעבד גם הוא בחום הקיצוני של קטאר. משפחתו לא קיבלה פיצויים. סיבת המוות: "טבעי". כמובן.

מקרי המוות הללו מוזכרים בדו"ח החקירה שפרסם לאחרונה ארגון אמנסטי, בעניין מותם של אלפי פועלים זרים בקטאר, שבונים את נסיכות הנפט לקראת אירוח המונדיאל בחורף 2022. מדובר במסמך מזעזע. רשמית, גם הרשויות הקטאריות חוקרות את מקרי המוות הרבים, אבל לפי אמנסטי, רוב החקירות מסתכמות במסקנה שהעובד מת "בנסיבות טבעיות".

אמנסטי מעריכה שבעבודות ההכנה הקטאריות למונדיאל נהרגו יותר מ־6,000 עובדים — רובם ככולם צעירים שאולצו לעבוד ולחיות בתנאים בלתי אפשריים בחום הקטארי, ללא פיקוח רפואי, לעתים ללא אספקת מים הולמת, ומתו מתשישות, התייבשות והתקפי לב. הערכות אחרות נקבו במספרים גבוהים אף יותר.

בקטאר יש כ־2.6 מיליון תושבים; כ־313 אלף מהם הם אזרחי המדינה ונהנים מהתמ"ג לנפש הגבוה בעולם (62 אלף דולר) בזכות מאגרי הגז והנפט שבבעלות הנסיכות. שאר ה־2.3 מיליון הם זרים שעובדים בשוק עבודה פיאודלי: לרבים מהעובדים אין זכויות עובד, הדרכון שלהם נלקח מהם, ולמעשה הם שייכים לסוכנות שהביאה אותם או לקבלן שמעסיק אותם. זו פשוט גרסה מודרנית של סחר העבדים הערבי, זה שהביא את השחורים לאירופה ולאמריקות.

במשך שנים קטאר עשתה מעט מאוד כדי למנוע מוות של עובדים זרים. במאי 2021 הוגבלה שם העבודה "בשעות החמות", אבל הפועלים ממשיכים לעבוד ולמות בבניית המדינה העשירה בעולם. ההערכה היא שרק ב־30% מהמקרים מדווחת הסיבה למוות, ורק ב־1% מדובר בסיבה האמיתית. משפחות הקורבנות מגששות באפלה, ובהיעדר מידע הן מתקשות לקבל פיצויים כלשהם.

במאמציה להפוך את הכדורגל למכבסת תדמית, קטאר נחתה בענף עם יותר מ־330 מיליארד יורו. מול ההון הזה, אפילו מועדוני הכדורגל העשירים ביותר נראו כאילו הגיעו למלחמה גרעינית כשהם חמושים במסרק

את המונדיאל של 2022 קטאר קיבלה לידיה ב־2010. ב־11 השנים שחלפו מאז, היה אפשר לקוות שלנוכח תשומת הלב העולמית היא תשנה את יחסה לעובדים. בפועל, מקרי המוות הצטברו בעוד פיפ"א עוצם עיניים. זה רק עודד את קטאר להפוך את הכדורגל למכבסת התדמית הגדולה בעולם, בעודה מנצלת עבדים כדי להתחזק ולהפוך לכוח עולמי. קטאר נחתה עם יותר מ־330 מיליארד יורו לתוך הכדורגל, תעשייה שמגלגלת 20 מיליארד יורו; מול ההון הזה, אפילו מועדוני הכדורגל העשירים ביותר נראו כאילו הגיעו למלחמה גרעינית כשהם חמושים במסרק.

אחרי שהשיגה את המונדיאל, בעזרת מעטפות אטומות והסכמים עם מדינות שהיה להן נציג בוועד הפועל של פיפ"א (טענות שגובו בשלל ראיות שהוצגו בעשרות ספרים ומאות תחקירים), קטאר רכשה את קבוצת הכדורגל פריז סן ז'רמן, כחלק מהמאמץ להשיג את תמיכתם של נשיא אופ"א לשעבר מישל פלאטיני ונשיא צרפת לשעבר ניקולא סרקוזי. בן לילה, פריז סן ז'רמן הפכה להסחת דעת: במקום לדבר על קטאר כמקום שהעביד למוות את מיאה, גארטי וסומאן, הנסיכות מוזכרת בתקשורת כמעסיקה של קיליאן אמבפה, ליאו מסי וניימאר.

בשבוע שעבר, קטאר וריאל מדריד נשאו ונתנו על אמבפה. יודעים מה עוד קרה בשבוע שעבר? פורסם הדו"ח של אמנסטי שהזכרנו קודם. בגוגל היו בערך פי 4 יותר ידיעות עם המילים "קטאר" ו"קיליאן אמבפה" מאשר ידיעות עם המילים "קטאר" ו"אמנסטי". האלגוריתם של טוויטר זיהה את הסיפור של אמבפה כ"מעורר עניין" (Trending) במשך כמה ימים; הדו"ח של אמנסטי לא הוגדר ככה אפילו לדקה. זה מעלה חשד כבד שכל הסיפור עם אמבפה היה הסחת דעת.

כך עובדת המכבסה: על כל ידיעה על הדו"ח של אמנסטי יש מאות ידיעות על הרכב הפלא של פריז סן ז'רמן. על כל טור דעה על הפשעים הקטאריים ישנם עשרות טורי דעה על איך מסי ישתלב עם ניימאר. את הפשעים מעלימים מעין הציבור על ידי הצפת סיפורים על קבוצת כדורגל מהחלומות.

ניקולאה צ'אושסקו, שליט רומניה לשעבר, היה דיקטטור שנוא. כשהוא הורה לבנות לפרלמנט הרומני את אחד המבנים הגדולים בעולם, זה נמשך 11 שנים ועלה בחייהם של 3,000 פועלים. בסוף דרכו, ירו בו אחרי משפט בזק של שעה וחצי. קטאר בונה את המונדיאל שלה על גופותיהם של יותר מ־6,000 פועלים זרים. בסוף התהליך היא תארח את העולם כולו. אולי לפני כן היא תניף את גביע אירופה עם פריז סן ז'רמן, אחרי שתדיח מועדוני כדורגל שלא נתמכים על ידי נסיכויות נפט. על הדרך, אולי תנצח גם את מנצ'סטר סיטי, שנתמכת על ידי אבו דאבי, שלפי Human Right Watch משתמשת בקבוצה כ"כלי מיתוג" עבור משטר המואשם בהפרת זכויות אדם. אבל איש לא ידבר על זה. כולם ידברו על איזה גול גדול של מסי.