תקציר מנהלים

דיאנה בחור ניר

תקציר מנהלים

//

דיאנה בחור ניר

"הקמפיין פוגע ברגשות הציבור? בעיקר ברגשות של חברות החלב"

הדמות המפתיעה שמאחורי הקמפיין של חוות החופש נגד צריכת חלב, שנפסל לשידור, היא אודי רקנאטי - נצר לאצולת שוק ההון המקומית, שהחליט לצאת נגד המילייה שלו ולהפוך לאקטיביסט זכויות בעלי חיים: "אנחנו לא מטיפים מוסר, אלא מעלים מודעות"

הקמפיין של חוות החופש. "הרשות השנייה אמורה לפקח על טובת הציבור, לא רק על טובת גופי השידור"

מוסף כלכליסט | 02.06.22

אודי רקנאטי (72) הוא יו"ר חברת ההשקעות נפתלי, שמשקיעה בטכנולוגיה ותעשייה ומחזיקה בחברת ערוצי הטלוויזיה RGE (ערוץ הספורט, ערוץ הילדים ועוד). הוא נכדו של ליאון רקנאטי, ממקימי בנק דיסקונט ובעלי קונצרן אי.די.בי לשעבר, ושימש בין היתר משנה למנכ"ל בנק דיסקונט, ויו"ר משותף של אי.די.בי. כחלק מפעילותו הפילנתרופית מכהן רקנאטי כיו"ר חוות החופש, מרכז חינוכי חברתי ומקלט לבעלי חיים שניצלו מתעשיות המזון, השוכן במושב עולש.

לאחרונה השיקה החווה קמפיין פרסומי שעלותו כ־400 אלף שקל וכותרתו "שבועות זה בכלל לא חג של חלב". המטרה היתה להעלות מודעות לסבל שעוברות פרות, עיזים וכבשים בתעשיית החלב. השבוע נפסל הקמפיין לשידור בערוצי הטלוויזיה ולפרסום ברכבת ישראל, בטענה שהנושא שנוי במחלוקת. הרשות השנייה התקוממה נגד ה"קשר בין צריכת מוצרי חלב לגרימת סבל לבעלי חיים", ואילו בכאן11 נטען כי תוכני הקמפיין "עשויים לפגוע ברגשות מגזרים בציבור ובטעם הטוב".

רקנאטי. "פסילת הקמפיין רק עוררה יותר רעש ציבורי סביבו. זה לא עזר לחברות החלב". צילום: סטייסי רקנאטי

מה עמד מאחורי הקמפיין שהעליתם לקראת שבועות?

"המטרה שלנו היתה להסביר לציבור שחג הביכורים אינו חג החלב. זה חג לביכורים מהצומח. אבל חברות החלב הצליחו בחוכמה שיווקית להפוך את החלב לסמל של החג, וככה הן מוכרות כמויות עצומות של גבינות, מעדנים, בלינצ'ס ומה לא בתקופה הזאת. ואנחנו באנו להזכיר שלחלב יש מחיר — פוגעים בבעלי החיים האלה שלוקחים מהם חלב".

רציתם בכוונה לעורר פרובוקציה?
"ממש לא. חשבתי לתומי שהקמפיין שלנו סביר והגיוני, ושהוא יעורר קצת דעת קהל. לא באנו להטיף מוסר. כל אחד זכאי לעשות מה שהוא רוצה, אבל שיעשה זאת מתוך מודעות למה שכרוך בזה. מטרת הקמפיין היא לעודד אנשים להיכנס לאתר שלנו כדי להבין יותר לעומק מה שנעשה לפרות. אלה לא דעות, אלא עובדות קשיחות, וחשוב להבחין בין השתיים".

אתה חושב שאנשים לא מודעים לסבל של בעלי חיים בתעשיית החלב?

"לא מספיק. אנשים חושבים שפרה נותנת חלב בכאלה כמויות באופן טבעי, ובפועל היא צריכה להיות בהיריון קודם במשך תשעה חודשים, בדומה לנשים, ואז מיד לוקחים ממנה את העגל ולא מפסיקים לשאוב ממנה חלב כדי שהיא תייצר עוד ועוד חלב עבורנו, לא עבור העגל שלה — שאותו ברוב המקרים מפטמים ושוחטים בגיל חודשיים או שזורקים אותו והורגים אותו. אז כן, צריכת חלב יכולה להיות גם עניין אכזרי מאוד. וזה שונה מאוד מהדימוי הפסטורלי שמוכרים לנו, על פרות מחייכות שמלחכות עשב בשדה ירוק".

הקמפיין נראה כמו קריאה להעביר אנשים לטבעונות.

"הוא לא. המטרה שלו היא לעורר מודעות. מי שרוצה להתעלם מהעובדות ולהמשיך לצרוך חלב — זו זכותו. כפי שיש אנשים שמעשנים ויודעים טוב מאוד שזה לרעתם, אבל ממשיכים לעשן. גם לאנשים שבאים לבקר בחווה אנחנו לא מטיפים מוסר או מתעקשים על טבעונות, ומזמינים גם קרניבורים גדולים לבוא ולשמוע מה קורה".

ציפיתם שבטלוויזיה יחסמו אתכם?

"להפתעתי, הרשות השנייה נכנסה לעניין ופסלה את הקמפיין. אבל בסופו של דבר מה קרה? כולם צעקו געוואלד נגדנו, וזה רק עורר את התקשורת לעסוק בנו עוד יותר, והפעם גם בסוגיות של חופש הדיבור. זה לא בדיוק עוזר לתעשיית החלב. היה עדיף שפשוט ייתנו לנו להגיד את דברנו. כי שידור של הקמפיין היה משפיע על אחוז קטן של האוכלוסייה, אבל עכשיו התקשורת מדברת על זה הרבה יותר".

הטענה נגדכם היתה שזה פוגע ברגשות הציבור כשאתם קושרים בין צריכת חלב לסבל של בעלי חיים. שזה נושא שנוי במחלוקת.

"חברות המזון מפרסמות ששבועות הוא חג של חלב ואיזה יופי זה לשתות חלב, אז אנחנו רק אומרים תפקחו עיניים ותתעוררו — זה חג ביכורים ולא חג חלב. איזה מסר נורא זה? מקומם אותי שבישראל 2022, שמתקדמת במיליון ואחד דברים, מונעים את חופש הביטוי מאנשים שבסך הכל מפרסמים עובדות על הסבל שצריכת החלב גורמת. באה הרשות השנייה עם עורכי הדין שלה ואמרו 'שנוי במחלוקת', 'פגיעה ברגשות הציבור' — אבל אם זה שנוי במחלוקת, אז תתנו גם לצד השני להביע את עמדתו. לפי ההיגיון הזה אולי היינו צריכים לפסול קמפיינים נגד הסכנות בעישון סיגריות? זה לא שנוי במחלוקת?"

ובכל זאת אפשר להבין הורים שלא רוצים שהילד שלהם יתייסר כי הוא אוכל מעדן חלב.
"גם לאוהבי בעלי חיים יש רגשות, וגם לבעלי חיים יש. ובכל זאת יש קמפיינים שמפריעים להם בטלוויזיה. להגיד 'פגיעה ברגשות הציבור' זה שטויות, זה טיעון חלש ולא הגיוני, שנותנים רק כי צריך לנמק את ההחלטה איכשהו".

והנימוק האמיתי הוא הפגיעה במפרסמים הגדולים.

"פה קבור הכלב. לה פונטיין אומר שהסיבה של החזק יותר היא תמיד הנכונה. אני מסוגל להבין מסחרית את הטיעון שהכנסות הטלוויזיה מגיעות מהחברות הגדולות, והן יגידו 'איך נותנים לפרסם את זה', אבל הרשות השנייה אמורה לדאוג לטובת הציבור, לא רק לגופים המשדרים. איך היא לא נותנת לשדר משהו? במקום להגיד שזה פוגע בהכנסות של חברות החלב ובהכנסות של הערוצים מפרסום, היא אומרת שזו פגיעה ברגשות הציבור. זה מצחיק בעיניי".

אז בפועל קיבלתם רוח גבית מהרשות השנייה, בהפוך על הפוך.

"אולי עשו את זה בכוונה לעזור לנו. הדיון על הדמוקרטיה בסוף עורר מודעות למה שרצינו בקמפיין שלנו. זה מה שיצר רעש והמולה. אבל ברצינות, אני לא מבין למה התערבו בזה בכלל".

מה בכלל הביא אותך לחוות החופש?

"אשתי סטייסי טבעונית, ואני אישית לא אוכל בשר כלל כבר ארבע שנים. רק כשביקרתי לראשונה בחוות החופש, התחלתי להבין לעומק את מידת הסבל של בעלי החיים בתעשיית המזון. עד אז לא הבנתי שתרנגול הודו, למשל, הוא ממש כמו כלב. היה בחווה תרנגול הודו אחד שהיה רץ אליי ושם את הראש עליי. התאהבתי בו ממש, והבנתי שכל בעלי החיים — ברגע שהם לא פוחדים ממך או חושבים שאתה עלול להזיק להם, מתייחסים אליך כמו חיות בית.

"אשתי התחילה להתנדב בחווה ואני חשבתי שהחינוך הוא מטרה שאני יכול להירתם אליה — לנסות להסביר לאנשים את מה שאני הבנתי בחווה. לפני כחמש שנים ביקשו ממני בחווה להיות היו"ר, ואמרתי 'מה פתאום? אני אפילו לא טבעוני'. אז הם אמרו לי שלא הטבעונות שלי חשובה, אלא איפה נמצא הלב שלי. והשתכנעתי".

אתה מעודד טבעונות ואוכל מוצרי חלב. זה לא מוסר כפול?

"אני כבר לא אוכל בשר וביצים, ושואף גם לרדת לגמרי ממוצרי חלב. אני אוהב גבינות, אבל בכל פעם שאני לוקח ביס מגבינה אני מרגיש רע עם עצמי. אני מאמין שבסופו של דבר אהפוך לטבעוני, אבל כל אחד צריך לעשות את זה בקצב שלו".

את הילדים שלך הצלחת לחנך בנושא?

"הילדים שלי כבר מזמן לא קטנים: הקטנה בת 45 והגדול בן 48, שניהם יודעים מה אני חושב, אבל כל אחד מחליט על עצמו. הבת שלי יותר בעניין, ולא אוכלת בשר, אבל הבן שלי לא בעניין כלל. כל אחד חופשי לעשות מה שהוא חושב".

מה תעשו בכסף הפנוי של הקמפיין שלא ישודר?

"נמשיך בקמפיין בדרכים אחרות. מה שלא ייתנו לנו על פי חוק לעשות — נעשה בדרך אחרת. לא נוותר על הצד החינוכי שבעניין".

משונה שאתה לא לוקח את הצד של בעלי ההון, שבסוף אתה אחד מהם.

"יש גבול שהוא העקרונות שלי. לפני כמה שנים, כשעוד אכלתי בשר, הציעו לנו לקנות חברה לגידול בקר, ואמרתי 'על גופתי המתה'. והילדים שלי הסכימו איתי ב־100%".

מחר תפגוש את עפרה שטראוס באירוע של המילייה שלכם. תרגיש אי־נוחות?

"אני צריך להרגיש אי־נוחות? להפך".