תורת המשחקים

לירון סיני

תורת המשחקים

//

לירון סיני

האם אפשר לשחק ב"הארי פוטר" בלי לתמוך בג'יי קיי רולינג הבעייתית?

"Hogwarts Legacy". שמה של רולינג גם לא מופיע בקרדיטים, והמשחק מאופיין בגיוון אנושי, כולל דמויות טרנסיות. צילום: Avalanche Software

מוסף כלכליסט | 02.03.23

כ

ל אחד יכול להיות קוסם במשחק הווידיאו "Hogwarts Legacy", שמכניס את שחקניו לעולמו הקסום של הארי פוטר. זהו משחק "עולם פתוח" שבו השחקנים יכולים לעצב דמות לבחירתם, להסתובב כסטודנטים במסדרונות של בית הספר הוגוורטס לכישוף ולקוסמות, ולהילחם בגובלינים מורדים. המשחק היה אמור להיות להיט בטוח — אחרי הכל מדובר במוצר נלווה מתבקש למותג שנהנה מפופולריות אדירה כבר כמעט 30 שנה. אבל כגודל ההצלחה שלו (המשחק יצא בתחילת החודש וכבש את טבלאות המכירות בכל הפלטפורמות) — כך גם גודל מהומת העולם שהוא עורר ברשת, עם הקריאות להחרימו.

מה יכול לעורר כזאת תגובת נגד במשחק תמים על קוסמים טובי לב? התשובה היא ג'יי קיי רולינג, הסופרת שיצרה את "הארי פוטר", ולכן מקבלת תמלוגים מכל מוצר ויצירה שקשורים במותג. בשנים האחרונות היא מייצרת כותרות בעיקר סביב דעותיה החשוכות על טרנסג'נדרים/ות. רולינג מתבטאת ופועלת בנושא מאז 2019, ובין היתר טענה כי טיפולים להתאמה מגדרית הם "צורה חדשה של טיפולי המרה לקהילה הגאה", שנשים טרנסיות רוצות להיכנס לשירותי נשים כדי לתקוף מינית ושחקיקה שנועדה להיטיב עם הקהילה "משמידה זכויות של נשים". בקיצור, מדובר בטרפית (TERF, קיצור ל: Trans Exclusionary Radical Feminist) — זרם של פמיניסטיות, שמאשימות נשים טרנסיות כי הן בעצם גברים שמתחזים לנשים כדי לפגוע בנשים "אמיתיות".

רולינג אינה היוצרת הבעייתית הראשונה, שיצירתה וזהותה נתנו קול וכוח למיליוני אנשים מוחלשים: מדיוויד בואי, האייקון הקווירי שניצל קטינות, דרך מייקל ג'קסון, הסופרסטאר השחור שהתגלה כפדופיל, ועד זוהר ארגוב, גיבור מזרחי פורץ דרך ואנס. ובכל זאת יש הבדל בולט בין כל הכוכבים הפגומים האלה לבין רולינג — הם מתים, ואילו היא חיה ובועטת (וממשיכה לפלוט שטויות הרסניות), כך שקניית משחק של "הארי פוטר" עדיין מממנת אותה אישית, ולכן גם את הרע שהיא עושה.

וורנר ברוס, מפיצת המשחק, נערכה מבעוד מועד לתגובת־הנגד, ומיקדה את מאמציה בניסיונות להפריד בינה לבין הסופרת. "רולינג לא הייתה מעורבת ביצירת המשחק", מודגש בעמוד השאלות הנפוצות באתר, כפי שהובהר גם במסיבת העיתונאים שנערכה כשהמשחק היה עוד בפיתוח. "זהו לא סיפור חדש שלה, אבל שיתפנו פעולה באופן צמוד עם הצוות שלה, כדי להבטיח שהוא יעמוד בציפיות הקסומות של המעריצים". שמה של רולינג גם לא מופיע בקרדיטים של המשחק. וכדי להסיר כל ספק לגבי עמדותיהם של יוצרי המשחק בנושא — העולם של "Hogwarts Legacy" מאופיין בגיוון אנושי, עם שלל דמויות ממוצאים שונים ונטיות מיניות ומגדריות מגוונות, כולל דמות משנה טרנסית, ואפשרות לגלם דמות ראשית טרנסית.

כל זה לא ריצה את המוחים, והקריאות להחרים את "Hogwarts Legacy" החלו בדיוני רדיט עוד בדצמבר, חודשיים לפני שהוא ראה אור, והציתו אלפי תגובות שעסקו בסוגיה: האם עצם רכישת המשחק היא מעשה טרנספובי, או שניתן גם לשחק בו ולהשאיר את העוגה האידאולוגית שלמה?

והמחאה לא נעצרה שם. שני חשבונות יוטיוב מוכרים, חסן פייקר וצמד מבקרי המשחקים Girlfriend Reviews, תכננו לשדר את עצמם משחקים במשחק ומגיבים לו, והבהירו שחלק מההכנסות על הצפיות ייתרם לעמותות למען טרנסים, כדי להחזיר לקהילה. אך בפועל מטח התגובות השליליות, כינויי גנאי והאשמות בטרנספוביה אילצו אותם להפסיק. מרחיקי הלכת גם דיווחו על יוצרי Girlfriend Reviews כמפיצי תוכן שנאה ברדיט, מה שהביא לחסימת החשבונות שלהם בפלטפורמה החיונית להפצת תכניהם.

הקריאות להחרים את המשחק "Hogwarts Legacy" החלו חודשיים לפני שהוא ראה אור. יוטיוברים שתכננו לפרסם ביקורת מצולמת למשחק ולתרום מההכנסות לעמותות למען טרנסים זכו למטר גידופים ונחסמו ברדיט

רולינג. האשימה נשים טרנסיות כי הן בעצם גברים שמתחזים לנשים כדי לפגוע בנשים "אמיתיות". צילום: אי.פי

אפשר להבין מדוע בני דור ה־Z מגיבים באופן כל כך קיצוני לרולינג. אחרי הכל מדובר כנראה בגיבורה הראשונה שלהם שירדה מגדולתה במהלך חייהם הקצרים. אבל הם שוכחים את מה שהם עצמם לימדו את הבומרים, והוא שבעידן שבו אנחנו חיים אי אפשר יותר לסתום פיות. לכל דעה בעולם תימצא הפלטפורמה שמוכנה לארח אותה. ולכן הדרך להילחם ברולינג אינה לירות בכל מי שמוכן לדבר על רולינג, אלא לדרוש מהם לדבר לא רק על הטוב שעשתה, אלא גם על הרע והמכוער. ובתחום הזה, המחאה כבר ניצחה: כל האתרים שסיקרו את המשחק — מוויירד, דרך פוליגון ו־IGN, ועד גיימספוט — נדרשו לסוגיה הטרנסית, ולהבהיר שהם לא תומכים בדעותיה של רולינג. נראה שאין דרך לדבר היום על יצירתה, בלי לדבר על דעותיה החשוכות.

כפי שהסביר חסן פייקר, המשחק יצליח בכל מקרה, כי מעריצי הארי פוטר רבים פי כמה מאלו בעלי המודעות הפוליטית שיחרימו אותו בגלל רולינג — ולכן מוטב לעודד יוצרי תוכן, שמגישים את הביקורת שלהם עם ההסתייגויות המתבקשות ועם תרומת הכנסות, מאשר כאלה שסתם מתעלמים מהסוגייה. רק כדי להמחיש את כוחם של יוצרי התוכן — פייקר גייס החודש 1.3 מיליון דולר לסיוע לנפגעי רעידת האדמה בטורקיה וסוריה באמצעות הפלטפורמה שלו. ודאי היה אפקטיבי יותר לתת לו לדבר מאשר לסתום לו את הפה באגרסיביות באופן שרק מגביר את הסיקור על המשחק ממילא, ועל הדרך מייצר אשליה של כוח ואלימות בקרב קהילה מוחלשת.

כפי שהסבירה ל"אל.איי טיימס" הגיימרית הטרנסית סמירה ארלי, שזכתה למטר של גידופים רק כי שיחקה במשחק — הדיון ברשת חייב להכיל מורכבות. ובמילותיה: "אני נערה טרנסית, אני אוהבת את 'הארי פוטר' ושונאת את ג'יי קיי רולינג". זה לא קסם — זה אפשרי.