להאזנה לכתבה
הוקלט על ידי הספריה המרכזית לעיוורים ולבעלי לקויות קריאה
לפני שנה בדיוק, במרץ 2020, נדבקתי בקורונה. כמו חולים רבים אחרים, איבדתי את חוש הריח שלי. הנחתי אז שמדובר בעניין זמני, ושחוש הריח ישוב במהרה. בשנה שחלפה מאז, זה לא קרה.
אני לא חש מוגבל במידה שהייתי חש לו הייתי מאבד את היכולת לראות או לשמוע, אבל היעלמות הריח מציקה לי, וככל שחולף הזמן היא רק נהפכת למתסכלת יותר. לזיכרון, לרגש ולאינטואיציה יש קו ישיר לחוש הריח. בהיעדרו, העולם הוא מקום שונה לחלוטין.
נדבקתי בקורונה מוקדם יותר מרוב האמריקאים. רעייתי היא רופאה בבית חולים במנהטן. במרץ שעבר היא מונתה למנהלת המחלקה לטיפול נמרץ קורונה, שהוקמה אז. באותה עת, הקורונה היתה עניין חדש ולא מוכר, מה שהפך הכל למסוכן יותר.
הראשונה שהפגינה תסמיני חום היתה בתנו בת השנה וחצי. יום או יומיים אחר כך עלה גם חומן של אחותה התאומה ושל רעייתי. הן היו תשושות ומיוזעות. התפללתי, כמו כל אדם במצבי. ניסיתי להציע את עצמי לאלוהים בתמורה. בתפילותיי פניתי להיגיון: אנשים נזקקו לאשתי. בית החולים הפעיל "קומת קורונה", אבל במהרה כל הקומות נהפכו לקומות קורונה, ועוד ועוד אנשים מתו. חשוב מכך — בנותינו נזקקו לה.
כמה חודשים קודם לכן אימצנו הרגל לפזר מעט שמן לבנדר בחדר השינה של הבנות כדי לסייע להן להירדם. כשהקורונה נכנסה לביתנו התחלתי לפתוח את הבקבוקון בכל פעם שניגשתי לבדוק את הבנות: שאפתי את אדי שמן הלבנדר, רחרחתי את הבשומת המוכרת והמבריאה שלו, והבנתי שאלוהים עדיין לא נעתר להצעתי.
היה לנו מזל: איש מאיתנו לא נזקק לאשפוז. אבל אז, בדיוק כשמצבן של אשתי ובנותיי החל להשתפר, הקורונה תפסה גם אותי. בשלושת השבועות הבאים הייתי תשוש כל כך שהתקשיתי לעמוד על רגליי אפילו דקות אחדות. לכאבי הגרון התלוו במהרה הזעות לילה, ובעקבותיהן כאב אוזניים, ובעקבותיו שיעול מלא ליחה, ובעקבותיו שיעול יבש, ובעקבותיו אובדן של חוש הריח.
מחקרים מדעיים הראו שאיבוד או שיבוש של חוש הריח קשורים משמעותית בדיכאון, וקל להבין מדוע זה כך. בהיעדר ריחות, החיים נהפכו מרוחקים ודלים כמו שיחת זום
לפני הקורונה היה לי חוש ריח חד במיוחד. בשמים, דשא קצוץ ואפילו הסבון שעל עורו של מישהו יכלו לגרום לי לדמוע. יכולתי לומר אם אדם זה או אחר שהה בחדר באחרונה. מעולם לא ניצלתי את הכישור המוזר הזה כדי להיהפך לסומלייה או לצייד כמהין. חשבתי על חוש הריח שלי כמו שחושבים על כל רגישות יתר: יותר מטרד מכישרון.
אובדן חוש הריח היה חוויה מבלבלת מאוד, אבל בתחילה היא לא היתה קשה מנשוא. בחנתי את המוזרות הזו בסקרנות של "יא אללה": שמן לבנדר: לא. קינמון: לא. קפה: לא. פח חיתולים: לא.
ואולם ככל שהחודשים התארכו האובדן הלך והתחדד. לאף אנושי בריא יש רגישות עזה לתרכובת הגופריתית תִּיוֹל (מרקפטאן), המצויה בהפרשות הפה, הזיעה ופי הטבעת. כיוון שלא יכולתי להריח אותן בעצמי, ריחות הפה והגוף שלי היו כמעין סרח של נייר טואלט שנדבק לגב הנעל שלי.
תיול הוא גם החומר שמוסיפים לגז בישול, מטעמי בטיחות. כיוון שלא יכולתי להריח אותו, נותרתי מביט בכיריים כשאימה מזדחלת בגבי, תוהה כמה זמן עבר מאז שסובבתי את חוגת הגז עד המקסימום בלי להדליק את הלהבה.
ואז, אחר צהריים אחד בתחילת אוגוסט, אשתי ואני הסבנו לארוחת צהריים במסעדה, באחת מאותן חניות שהוסבו בחופזה לפאטיו. בשעה שעיינו בתפריט שטפה אותנו הצחנה הצורבת והדוחה של אספלט כבישים. אני יודע זאת היות שחוש הריח של אשתי השתקם במהרה. אני, לעומת זאת, נותרתי המום מריחו של צבע טֶמְפֶּרָה (צבע שאחד מרכיביו הוא ביצים, ושלעתים מפתח ריח גופריתי של ביצים סרוחות, בדומה לריח האספלט).
לפתע, ריחו של צבע טמפרה נהפך לריח עצמו — למודעות הפשוטה שהריח קיים. חוש הריח שלי חזר, אבל רק בשחור־לבן. בקצה האחד של סקאלת גוני האפור הזאת היה לא כלום, בקצה האחר היו גוונים של טמפרה.
ריחות מסוימים, כמו תיול, נותרו שקופים במידה מסוכנת. אבל לאותם דברים שאני כבר יכול להריח יש את ניחוח הטמפרה — עם כמה ניואנסים: חלק מהם מפיצים ריח מבחיל, לאחרים יש ריח שעשוי להיות נעים במידה מסוימת. הריח יכול להיות חזק או קלוש. הוא יכול להתנדף או להשתהות. קינמון: נעים, חלש למדי, מתנדף במהירות. קפה: קצת מגעיל, חזק מאוד, משתהה. פח חיתולים: נעים למדי (אני יודע!), די חזק, משתהה למדי.
חולי קורונה רבים מאבדים הן את חוש הריח והן את חוש הטעם. כשלא יכולתי להריח דבר, ההבדלים בטעמם של מזונות שונים נהפכו למינוריים (חוץ מחסינות מרשימה לאוכל חריף). רק כשחוש הריח שלי חזר בצורת צבע טמפרה גיליתי מחדש את הקשר בין האף לפה. שתיית קוקה־קולה היתה ללגימת טמפרה תוססת, אכילת דוריטוס היתה לנשנוש צ'יפס טמפרה, טעמם של פירות הדר היה זה של טמפרה שעורבבה בחומץ. אוכל תמיד היה נחמה קלה בשבילי. כעת, בכל פעם שאני מתכוון להכניס לפה משהו שלא אכלתי באחרונה אני חש באותה חרדה שעכברי מעבדה חשים בשעה שמתגי האוכל שלהם מתוכנתים להמם אותם בזרם חשמלי אקראי.
באחרונה זכיתי בכמה משבי ריח שנעלמו במהירות. חיתול עמוס במיוחד, מרווה טרייה. בהזדמנות אחרת הבחנתי, לרגע מאושר אחד, בריחה של פיצה הנאפית בתנור
תתרנות (אָנוֹסְמִיָּה), היעדרו המוחלט של חוש הריח, ופָּרוֹסְמִיָּה, שיבוש חוש הריח, הן תסמינים אופייניים בקרב כמחצית מהחולים הסימפטומטיים בקורונה, והם שני התסמינים העיקשים ביותר שלה. הסיבות המדויקות לכך אינן מובנות, אך החשודים המבטיחים ביותר הם נזקים עצביים ונוירולוגיים בדרגות חומרה שונות.
כאילו כדי להוסיף לתעלומה, באחרונה זכיתי בכמה משבים של ריחות מזוהים שהופיעו ונעלמו במהירות כמו פרצוף מוכר בקהל. כשהחלפתי חיתול עמוס במיוחד באישון לילה חוויתי פיצוץ־חוטם לוהט של הניחוח החד־משמעי שלפניי — ואז הוא נעלם. בחג ההודיה משב חולף של מרווה טרייה התחכך באפי. בהזדמנות אחרת הבחנתי, לרגע מאושר אחד, בריחה של פיצה הנאפית בתנור.
התקפים אלה של ריחו האמיתי של משהו היכו בי באותה עוצמה שיש לצבעים המוגזמים של הטלטאביז. הכל היה חי. לפתע הרגשתי רווי בהוויית העולם, במידה שחשפה בפניי עד כמה הייתי תלוש ממנו.
אבל כל רגע כזה היה כה קצר, שנותרתי תוהה אם מדובר בהזיה שנולדה מכוחה של סוגסטיה. ברפואה מכונות הזיות כאלה בשם פַנְטוֹזְמִיָּה, קראתי שתכופות הן מלוות פרוסמיה, ולנוכח הידע הזה משבי הריח המזדמנים שלי עוררו בי את אותו הבלבול של ספק חלום ספק זיכרון אמיתי.
מחקרים מדעיים הראו שאיבוד או שיבוש של חוש הריח קשורים משמעותית בדיכאון, וקל להבין מדוע זה כך. בהיעדר ריחות, איבדתי לא רק את היכולת להעריך את פרטי העולם; החיים עצמם נהפכו מרוחקים ודלים כמו שיחת זום.
בסתיו האחרון, הצפייה באוקיינוס בלי לחוש ברוח הים בנחיריי איבדה מהתחושה רבת ההוד שלה. החורף איבד מחמימותו הנעימה, והתחושה היתה שהאוויר איכשהו קר יותר, בהיעדר הריח של עשן קמינים המיתמר מארובות. חדר השינה של הבנות פחות מנומנם בהיעדרה של עננת הלבנדר הלילית.
איש אינו יודע כמה זמן נמשכת פרוסמיה הנגרמת מקורונה. והפרוגנוזה הפרטית שלי מעוררת בי בעיקר חשש שבנותיי חוות התקפי פרוסמיה משל עצמן. בשבועות הראשונים אחרי שחומן ירד שתיהן איבדו את שערן — עוד אחד מאוסף התסמינים הביזארי של הנגיף, בעיקר בקרב ילדים. אחת מהן פיתחה לזמן מה התקרחות "גברית", שהעניקה לה יותר מדמיון מזדמן לבנג'מין פרנקלין. אין לי כל דרך לדעת אם וכיצד נפגע חוש הריח של כל אחת מהן. אני מסופק אם הן עצמן יודעות. כשאתה פעוט, כל דבר הוא כפי שתמיד היה.
בדצמבר הצבתי אדניות על אדני החלונות בחדר של הבנות, כדי למנוע מהן לטפס עליהם. הצמחים היחידים במשתלה שהתאימו לדרישות הגודל, העמידות וחוסר הרעילות שלי היו שיחי לבנדר. אחרי ששתלתי באדמת האדניות את השיחים, שעדיין לא פרחו, ואחרי שהשקיתי אותם ודישנתי את האדמה, שטף אותי המשב הנפלא ביותר של לבנדר — רענן ומתוק ואדמתי, בהרמוניה מושלמת.
בשעה ששאפתי אותו לתוכי, שמתי לב שהריח אינו מתפזר. בחלל עמדה הבשומת המבריאה שהתחלתי לתעב עוד במרץ, כשאלוהים דחה באדישות את הצעתי.
הניחוח היה מלא חיים ונמשך זמן רב יותר מכל הריחות החולפים שחשתי עד אז. הסתחררתי מאושר לנוכח האפשרות שהפרסומיה שלי חלפה ואיננה. הלכתי לסלון לקרוא לאשתי. בעיניים פעורות מהנאה הכנסתי אותה לחדר הבנות כדי שתשאף את הניחוח בעצמה. נכון שהוא לא ייאמן?
היא רחרחה את האוויר ואז הביטה באבי בנותיה סומא־הריחות. עיניה הוצפו באהבה שגבלה בהתנשאות. ידעתי שדמיינתי את זה. "זה מריח כמו... בוץ", היא אמרה.
מישל פאראדי (Michel Paradis) הוא פרופסור למשפטים באוניברסיטת קולומביה ומחבר הספר "Last Mission to Tokyo"