חדר המבצעים הלאומי

//

סופי שולמן

//

צילום: יובל חן

חדר המבצעים הלאומי

סופי שולמן

צילום: יובל חן

ראשת אמ"ן של הקורונה

תניה אטיאס הקימה סטארט־אפ מבטיח שמספק לחולים את המידע העדכני ביותר על הטיפולים המתאימים להם. ואז פרצה המגפה, ובגיל 32 היא בנתה חמ"ל של 200 חוקרים ואנשי רפואה שאוספים עבור משרד הבריאות כל בדל מידע על הקורונה בעולם. למוסף כלכליסטהיא מסבירה איך עושים באזרחות עבודה שמקבילה לאיסוף מודיעין צבאי, ולמה החברה שלה מסתפקת במשקיע אחד בלבד, המיליארדר ניר קלקשטיין

אטיאס, השבוע במשרדי מדינט בתל אביב. "המוטו שלנו הוא 'מידע זה כוח — וכוח זה חיים'"

שוב הצי"ח כאן

עשר שנים עברו מאז שתניה אטיאס השתחררה מחיל המודיעין, ופתאום היא שוב מקבלת צי"ח על בסיס יומיומי. צי"ח — "ציון ידיעות חיוניות" — הוא תדרוך שאנשים העוסקים באיסוף מודיעין מקבלים בכל בוקר, והוא כולל את רשימת המידע החשוב שצריך לאסוף באותו יום, זה שהכי חשוב לחפש ולספק. הוא מתעדכן כל הזמן בהתאם להתפתחויות האחרונות, כדי להשלים את החוסרים בהבנת התמונה המלאה ולקבל את ההחלטות הטובות ביותר לגבי הצעדים שיש לנקוט.

זה נשמע בסיסי בעבודת הצבא והמודיעין בפרט, אבל בשנה האחרונה אטיאס מקבלת את הצי"ח שלה באזרחות, וממשרד הבריאות. כי גם במלחמה בקורונה יש ידיעות שחיוני לאסוף כדי להבין את התמונה המלאה ולקבל את ההחלטות המבוססות ביותר. בגיל 32, למעשה, אטיאס היא קצינת המודיעין של ישראל לענייני קורונה. ויש בזה המון סיפוק.

"בתחילת המגפה ראיתי כאוס, ראיתי אנשים בלחץ, ורציתי להשפיע", היא מספרת ל"מוסף כלכליסט". "לפני חמש שנים קיבלתי החלטה: שחשוב לי שכל דבר שאעשה בחיים יוכל לשנות חיי אדם. החיים קצרים מכדי לעשות עוד אפליקציה".

פצצת נחישות תחת מעטה שברירי

איסוף מידע בענייני בריאות הוא מה שאטיאס עושה כבר שש שנים, מאז הקימה את Medint (קיצור של Medical Intelligence, מודיעין רפואי). בשגרה, החברה אוספת את המידע הרפואי המעודכן ביותר, כולל המחקרים, הטיפולים והתרופות הכי חדשים, בשביל חולים במחלות שונות. מאז פרוץ המגפה, החברה מפעילה זרוע נוספת, שהיא ספקית המידע המרכזית של משרד הבריאות. 200 חוקרי מודיעין מיומנים, יוצאי יחידת האיסוף הגדולה ביותר בצה"ל 8200, וגם סטודנטים לרפואה וסטאז'רים, מחפשים ללא הפסקה כל בדל מידע אמין על הקורונה — פרסומים רשמיים של המדינות, דיווחים בכלי התקשורת וכמובן עדכונים ממוסדות רפואה ומחקרים מסודרים — ומאגדים אותו בדו"חות מקיפים. עשרות כאלה הוגשו בשנה האחרונה למשרד הבריאות, ובחנו כל היבט של מאבק במגפה: יעילות הסגרים, ניתוח של תמריצים להתחסנות שניתנים במקומות שונים, נזקי המחלה, סכנת המוטציות. מה שמשרד הבריאות ובעיקר הממשלים עושים אחר כך זה כבר מחוץ להישג ידם, בדיוק כמו בעימות צבאי, אבל אנשי מדינט יודעים שהם סיפקו למקבלי ההחלטות את המידע האמין והעדכני ביותר.

איך הגעת בעצם לקורונה?

"לפני שנה, בתחילת פברואר, התחלתי לדבר פה עם כולם על המגפה שהולכת להגיע אלינו, וכולם אמרו לי שאני משוגעת. הרוב ראו את הדיווחים בטלוויזיה וזה נראה מעניין אבל רחוק ואקזוטי. אני רציתי להבין מה באמת קורה לא מהתקשורת, אז פניתי לחוקר של מדינט שמתמחה בסין ודובר סינית. הוא הכין לי דו"ח שלפיו מדובר בווירוס מידבק מאוד. 24 שעות אחרי שקראתי את הדו"ח שלו כבר הקמתי צוות מיוחד שהתחיל לפרסם מידע על הקורונה בעמוד הפייסבוק שלנו (Medint Community) ובבלוג באתר החברה — ובתוך כמה ימים קיבלתי טלפון ממשרד הבריאות".

כך הוקם החמ"ל של החברה, שחלק מהזמן הצליח לעבוד פיזית במשרדי החברה בתל אביב ובשאר הימים פועל בעבודה מרחוק, ועליו מנצחת אשה שהמפגש הראשון איתה בהחלט מטעה. אטיאס נערית כמעט, רזה ושברירית, מרכיבה משקפיים ומדברת בשקט. אין כאן אגו מתפרץ של מומחי בריאות שהתרגלנו לראות בכל משדר טלוויזיה. ובכל זאת, כשהיא מדברת, מתחילה להתבהר התשובה לשאלות איך אטיאס הגיעה למקום הזה בגיל צעיר כל כך, ולאן היא עוד מתכננת להגיע.

כי לאטיאס היה תמיד גם צי"ח אישי: להקים משהו משלה ולנהל אותו. היא כיוונה לשם כל הזמן. ביחידת המודיעין הטכנולוגי 81 שבה שירתה הסיפור הזה כבר נהיה לאגדה: איך כחיילת צעירה היא עברה בין החדרים של הקצינים, סגן אלוף אחרי סגן אלוף, כדי לשכנע אותם לאפשר לה לצאת לקצונה. ביחידה הזאת, שבה רוב גברי מכריע, תפקידי הקצונה שמורים בעיקר לעתודאים, והיא לא הלכה לעתודה אלא הגיעה היישר ליחידה. אבל המאמצים העיקשים שלה הצליחו לשכנע את אחד הבכירים לשלוח אותה לקורס קצינים במקום עוד עתודאי. היא הבינה אז שוב את מה שהבינה עוד קודם ותבין בהמשך: הנחישות שלה היא אחד הכישורים הכי גדולים שלה.

לא היו לי ציפיות ממשרד הבריאות, כי זה כמו בעבודת המודיעין בצבא - התפקיד שלנו הוא לספק את המידע, מה עושים איתו זה עניין אחר, כשמנגנון קבלת ההחלטות מושפע מהרבה מאוד דברים"

כך ייבאנו את שיטת הרמזור

צריך אנשים נחושים כדי להתמודד עם נגיפים נחושים. בימים אלה החוקרים של אטיאס מזהים דעיכה קלה של המגפה ברחבי העולם, שמיוחסת בין השאר לחיסונים, אבל בצד הבשורה הטובה יש להם גם ממצאים מטרידים על כך שהשפעת דווקא מתחזקת בחורף הזה. השנה הזאת הפכה את חוקרת המודיעין הצעירה למומחית לא קטנה למגפות באשר הן.

איך משרד הבריאות הגיע אלייך?

"היתה לנו כבר היכרות מוקדמת, כי ניסיתי לשכנע את אנשי המשרד להכניס לסל הבריאות את השירות של מדינט שמעניק לחולים תיקים של מידע רפואי על המחלה שלהם. כך שהם ידעו שיש בחברה חוקרים ואנשי רפואה, והתחילו פשוט להזרים אלינו שאלות ובקשות לקבלת מידע על הקורונה. קיבלתי צי"ח ברמת 24/7".

מה גיליתם כבר בהתחלה?

"מדינט עלתה ראשונה על שיטת הרמזור. אמנם לא קראנו לה ככה, אבל ראינו שבמדינות שהצליחו להתמודד עם המגפה, ניו זילנד למשל, עשו סגרים מוניציפליים. הכנו גם מחקרים על יעילות הסגרים, על החיסונים, זיהינו והתרענו על התפשטות הווריאנטים. אמרנו עליהם מההתחלה: זה לא יותר קטלני, אבל זה הרבה יותר מידבק".

בשגרה, מדינט מעסיקה רק 10 חוקרים ועוד שלל פרילנסרים, אבל לצורך חמ"ל הקורונה גויסו עוד מאות עובדים, והחברה מועסקת כספק קבוע, בתשלום חודשי, של משרד הבריאות.    

הציבור הישראלי נחשף השנה באופן חסר תקדים לנעשה במשרד הבריאות, לניהול ולתפקוד שלו, ויש הרבה מאוד ביקורת על איך שהמשרד עבד בצל המגפה. איך היתה החוויה שלכם מהעבודה מולו?

"עבדנו מול מוריס דורפמן (שהיה סמנכ"ל הרגולציה במשרד, וכמו בכירים אחרים פרש בינתיים — ס"ש), והוא היה מדהים. אבל מראש לא היו לי ציפיות כי זה בדיוק כמו בעבודת המודיעין בצבא — התפקיד שלנו הוא לספק את המידע, מה עושים איתו זה עניין אחר, כשמנגנון קבלת ההחלטות מושפע מהרבה מאוד דברים".  

מה מטריד את המשרד עכשיו? מה הצי"ח?

"מה שהכי קריטי היום זה להבין אם המוטציות גורמות למחלה חוזרת אצל המחלימים ואצל מחוסנים. כרגע אנחנו במאני טיים, והשבועיים הקרובים הם הקריטיים ביותר, כי עד עכשיו כל הנתונים על יעילות החיסונים מבוססים על תקופת הסגר. אם נראה עכשיו, אחרי הפתיחה, שהמספרים לא עולים, אז עברנו את הגרוע מכל. אם נראה את המספרים עולים בכל זאת, זה אומר שנצטרך להמתין לקבלת מנת חיסון נוספת שתהיה יעילה נגד הווריאנטים".  

ואת אופטימית?

"כבר די ברור שנצטרך להתחסן נגד קורונה בכל שנה, כמו נגד שפעת, אבל אני תמיד אופטימית. אני עסוקה עכשיו גם בהשלכות האחרות של הקורונה, מה שהיא עשתה למשל לחברות המדיקל והרפואה מרחוק זה מדהים. אנחנו רואים את זה גם אצלנו: ההכנסות שלנו צמחו השנה פי חמישה־שישה, ולא רק בגלל משרד הבריאות; כולם מבינים פתאום שהם זקוקים למידע רפואי. חתמנו על הסכמים עם חברות הביטוח הפניקס ואיילון, כללית פלטינום הכניסו את מדינט לפוליסה שלהם. עכשיו אנחנו סוגרים עסקאות גם עם ארגוני עובדים בחו"ל. זו יכולה להיות מקפצה גדולה נוספת אם מעסיק של 100 אלף עובדים ישלם עבור השירות של מדינט דולר לכל עובד".

וברמה האישית, עם עיסוק בלתי פוסק במגפה, לא קשה לחזור הביתה בסוף כל יום לנוכח כל מה שאת יודעת? איך בורחים מזה?

"כשאני מגיעה הביתה אני שמה את הטלפון בצד, ושלוש שעות אני רק עם הילדים. ואני מתאמנת בקרטה, מגיל 11, כבר באופן מקצועי. יש לי חגורה שחורה, אני משתתפת בתחרויות, מאמנת אחרים. זה מספק לי שקט ונחת. אחרי שאני הולכת מכות, אני מרגישה יותר טוב. ואנחנו בורחים להרפתקאות, פעם בכמה שבועות נוסעים בלי לדעת לאן, אפילו בלי לדעת איפה נישן. מתחילים לנסוע, ופתאום אנחנו בחרמון, בלי לו"ז, בלי בגדים מתאימים. זה מנקה את הראש".

מחלקת קורונה באיכילוב, השבוע. "אם נראה עכשיו, אחרי היציאה מהסגר, שהמספרים לא עולים, אז עברנו את הגרוע מכל". צילום: עמית שעל

למצוא לאנשים את הטיפול שיציל את חייהם

היא נולדה במינסק, בלארוס, ועלתה לישראל בגיל 8. המשפחה התיישבה בחולון, אמצע שנות התשעים, והילדה זכתה לחינוך שמכוון למקום מובהק מאוד: הייטק. "ההורים שלי מתמטיקאים והסבים שלי פיזיקאים", היא מספרת. "כבר בגיל בית ספר יסודי אמא שלי לימדה אותי מתמטיקה וסבא לימד אותי פיזיקה, וההורים החליטו שאני חייבת ללמוד בתיכון להנדסאים בתל אביב ולא להישאר בחולון". גם בתיכון להנדסאים, המלא כולו בתלמידים מבריקים במדעים מדויקים, היא בלטה, והפוטנציאל שלה המשיך להקפיץ אותה קדימה. "בכל שכבה בוחרים את עשרת התלמידים המצטיינים ביותר, והם נשלחים ללמוד לתואר ראשון באוניברסיטת תל אביב במקביל ללימודים בתיכון, כבר מכיתה י'".

היא למדה מדעי המחשב, הכירה את מי שנהפך לבן זוגה עד היום, וחשבה שכמו כולם מסביב תמשיך לעתודה. אבל אז הגיע טלפון מפתיע מיחידה 81, שידעה לאתר תלמידי תיכון מבריקים ולמשוך אותם אליה. "הם יודעים לעשות עבודת שיווק מעולה. הציגו לי את עבודת היחידה כאילו אני עומדת להיות ג'יימס בונד. על ילדים בני 17 זה עובד מצוין", היא מחייכת חיוך קטן. בכלל — היא עניינית מאוד, לא רק בחייה, גם בשיחה איתה. וכך, למגינת לבם של הוריה והורי הוריה, היא ויתרה על העתודה ועל השלמת התואר במחשבים, והתגייסה ל־81. היא מעולם לא חזרה ללימודים ההם, אגב, ומאוחר יותר השלימה תואר דווקא במשפטים, כדי להכין את עצמה טוב יותר לעולם העסקי. השירות הצבאי שינה את המסלול שלה לא רק בהקשר הזה. "ביחידה הבנתי סופית שמחשבים זה בכלל לא בשבילי, אבל התאהבתי במודיעין, באיסוף מידע וחיפוש הפתרון הגדול יותר".

אחרי השירות אטיאס השתלבה בתעשיית הסייבר, יעד מקובל ליוצאי היחידה. ואז המסלול שוב קיבל כיוון תפנית לא צפויה, כשחבר קרוב חלה בסרטן נדיר בגזע המוח. "פתאום היתה לי תובנה: יש טכנולוגיה שעובדת מצוין בסייבר ומשרתת הרבה עסקים, אבל בתחום החשוב ביותר בחיים, הבריאות, היא לא מיושמת".

מה עשית עם ההבנה הזאת?

"גייסתי קבוצה של 30 חברים, רובם יוצאי יחידות מודיעין, והם ישבו וחיפשו מידע על הסרטן הספציפי הזה. היתה לנו גם קבוצה בפייסבוק, קראנו לעצמנו cyberfriday. והצלחנו לאתר עבור החבר שלנו טיפול חדשני באירופה שהאריך לו את החיים בשנתיים, שנתיים שבהן גם נולד לו ילד".

איך מהמקרה הספציפי הזה נולדה חברה?

"אנשים פשוט התחילו להגיע אליי, בשטף. כולם אמרו: 'שמענו שיש קבוצה סודית של אנשי מודיעין שיודעים למצוא טיפולים ופתרונות שאף אחד אחר לא יודע עליהם ולא יכול למצוא'. הציעו לי כסף כדי שאעזור להם למצוא את המידע הקריטי על המחלה שלהם. עוד לא הבנתי בכלל שיש לי חברה".

עד שהיא הבינה. "בגיל 26 עזבתי את המשרה שלי, גייסתי חמישה עובדים — פרסמתי מודעות בקבוצות של יוצאי מודיעין — שכרתי משרד ב־WeWork, והלקוחות הגיעו. לא היה לנו שם אפילו, קראנו לעצמנו רק מודיעין לרפואה".

זו היתה קבוצה קטנה שכללה חוקרי מודיעין ואנשי רפואה, שעסקה בחיפוש בסיסי, אבל כזה שמסתמך על ההבנה והניסיון של אנשי החברה באיסוף מידע. מדינט של היום, לעומת זאת, כבר מתבססת יותר על טכנולוגיה, על מנוע חיפוש שבנתה ושבודק את כל המאגרים הרפואיים הקיימים, ועל הניסיון הרב שצברו אנשיה, הן בזיהוי המידע האמין והמבוסס ביותר והן בקשרים ישירים לרופאים וחוקרים מובילים בכל העולם. בדיקה "פשוטה" של החוקרים במנוע החיפוש, שמנסה לאתר טיפולים אפשריים לאבחנה ברורה, עולה 4,000 שקל. יש חבילות נרחבות יותר, כשהחבילה המקיפה מכולן כוללת ניתוח של כל הבדיקות של המטופל והתאמת הטיפול הטוב ביותר בשבילו לפי מצבו הרפואי והכלכלי, וגם מלווה רפואי אישי למשך חודשיים (שירות ייחודי שיוסבר בהמשך) — והיא עולה 16 אלף שקל. ויש מקרים שמקבלים שירות פרו בונו.

"עד היום אני בקשר עם אשתו של החבר שלי שחלה, אורן, ובכל פעם היא אומרת לי את מה שהוא למעשה המוטו שלנו: 'מידע זה כוח — וכוח זה חיים'", אומרת אטיאס. "אני אף פעם לא מתיימרת להציל את החיים, אלא אומרת שהכי חשוב שיהיה למשפחה את כל המידע על כל טיפול שקיים".

ובכל זאת, זו עבודה שמפגישה אותך עם הרבה מאוד מצבים לא קלים.

"יש קושי נפשי גדול, כי אנחנו כל הזמן מלווים אנשים בשלבים מורכבים מאוד בחיים. כל בוקר אני יודעת להגיד תודה על מה שיש לי, תודה שאין מחלות, זה גורם לאושר. וכל מטופל שאנחנו מצליחים לעזור לו — אני הולכת לישון ואומרת: 'לא סתם עברתי את היום'".

תני דוגמה.

"ממש באחרונה היה לנו מקרה של תינוק עם סרטן, שהצלחנו להשיג לו טיפול חדשני שמתאים בדיוק למה שיש לו, והמשפחה טסה לחו"ל לקבל אותו. הספקנו בדיוק בזמן, מהר מאוד — בתוך חודש מהדיאגנוזה הם כבר טסו לקבל את הטיפול. אם היו עוברים שלושה חודשים לא בטוח שהיה אפשר לעשות משהו... או נערה בת 18 עם סרטן ברחם שהגיעה מיד אחרי האבחון — הכי טוב להגיע מיד אחרי האבחון — וטסה לחו"ל לטיפול שהועיל לה. אחרי שהיא חזרה היא אמרה שהיא רוצה לעבוד אצלנו, עכשיו היא בתהליכי קבלה".

היה לנו מקרה של תינוק עם סרטן, שהצלחנו להשיג לו טיפול חדשני והמשפחה טסה לחו"ל לקבל אותו. הספקנו בדיוק בזמן, בתוך חודש מהדיאגנוזה. אם היו עוברים שלושה חודשים לא בטוח שהיה אפשר לעשות משהו..."

מה שד"ר גוגל לעולם לא יעשה

אבל לקח זמן עד שכל זה התבסס. בהתחלה היה בום ראשוני, אטיאס תמחרה איכשהו את השירות — "עשיתי חישוב שנועד רק כדי לכסות את המשכורות של העובדים ואת עלות המשרד" — אבל אז המומנטום נעצר. "אחרי חצי שנה הבאז הראשוני דעך. לא שיווקנו את השירות, לא גייסנו כסף, רק עבדנו, עד שיום אחד הכסף פשוט נגמר. נאלצתי לפטר את כל העובדים, אבל ידעתי שאני רוצה להקים חברת סטארט־אפ מסודרת בתחום הזה, וגם החלטתי שאני רוצה ילד".

כך, את 2015 אטיאס הקדישה להיריון כפול: זה של בנה הבכור, וזה של הסטארט־אפ החדש, מדינט. בניגוד לחברה הקודמת, שישר התחילה לעבוד, הפעם אטיאס קודם כל בנתה תוכנית עסקית והתחילה לחפש משקיעים.

"חשבתי שלהקים חברה לא יהיה כזה קשה וזה התברר כקשה מאוד, אבל כבר הייתי בתוך זה. מאוד לא נוח לגייס כסף בהיריון ולהיפגש עם משקיעים פוטנציאליים עם תינוק בעגלה".

ובכל זאת, זה היה תהליך מלמד מבחינתה, שחידד את מה שהיא רוצה שהחברה תהיה. "פגשתי עשרות משקיעים שהתלהבו, אבל כולם הציעו מודלים מוטי חברות תרופות או חברות ביטוח, כאלה שמושפעים מאינטרסים של החברות האלה. זה הפריע לי מאוד, כי אז המטופל לא במרכז והמידע לא יהיה אובייקטיבי. זה גם חלק מהבעיה עם ד"ר גוגל, שרבים כל כך נעזרים בו. אנשים חושבים שאפשר למצוא כל מידע לבד, אבל תוצאות החיפוש בגוגל מאוד לא אובייקטיביות, כי חברות התרופות והמכשור הרפואי עובדות בזה. התוצאות יהיו מושפעות ממאמצי השיווק והקידום של החברות, ממילות החיפוש שמזינים וגם ממה שיש לך בפייסבוק. 70% מהתוצאות בגוגל הן לא רלוונטיות, או שלא מבינים אותן. מדינט עובדת בשיטות של חיל המודיעין — מגדירים שאלה מדויקת, מסננים מקורות אוטומטית כך שיהיו רק הרציניים והרלוונטיים והתוצר שמביאים הוא רק השורות התחתונות".

החיים הנוחים עם משקיע יחיד

סאגת המשקיעים הסתיימה כשאטיאס פגשה את המיליארדר ניר קלקשטיין, שעשה את הונו בחברת האלגו־טריידינג פיינל והיה לאחד האנג'לים הבולטים בישראל. "הגעתי אליו בכלל בטעות, כי משקיעה ששקלה להשקיע ביקשה שאציג את הרעיון בפניו כדי לקבל את חוות דעתו. הוא התלהב והשקיע בעצמו. עד כה הוא הזרים לחברה 3.5 מיליון דולר, בכמה פעימות".

ולמה בעצם קלקשטיין נותר המשקיע היחיד?

"היו מאז עוד לא מעט משקיעים שרצו להצטרף, אבל קלקשטיין לא רצה ותמיד העדיף להכפיל את ההשקעה שהציעו לנו. על פי ההסכם בינינו, כל מי שרוצה להשקיע במדינט חייב לעבור אצלו כדי להבטיח שהחברה תישאר נקייה ואובייקטיבית. קלקשטיין עוסק היום רק בהשקעות אימפקט (במיזמים עם משמעות חברתית ולא רק עסקית)".

יש לא מעט שמות מוכרים שביקשו להשקיע בחברה וסורבו, כולל למשל המיליארדר מריוס נכט, ממייסדי צ'ק פוינט, שבשנים האחרונות מתמקד בהשקעות בטכנולוגיות בריאות. בעלי המניות במדינט כיום הם אטיאס עצמה, קלקשטיין ורואי קידר, שעבד בצמוד לקלקשטיין בשנותיה הראשונות של החברה, ולפני שנה עזב כדי לקדם יוזמות אחרות.

מה מצב הרווח שלכם?

"החברה מכניסה כסף מיומה הראשון, והיא מאוזנת".

ורווח?

"זה תלוי רק בי, אם החברה תעבור להיות רווחית. אם נרצה להשקיע יותר בפיתוח הטכנולוגיה, אז הרווחיות תידחה. יש לנו את הגב הכלכלי של קלקשטיין, וזו סיטואציה טובה".

ניר קלקשטיין. "לא רצה שמשקיעים נוספים יצטרפו". צילום: עמית שעל

איך לגרום לחולה לעשות משהו עם המידע

מאז פגישות המשקיעים עם עגלת התינוק, החיים הפרטיים של אטיאס מעורבבים לחלוטין בעבודת החברה שהיא מנהלת. היא חיה עם משפחתה בניין מידטאון בתל אביב, הצמוד למגדל שבו שוכנת החברה, בנה נועם (4) רגיל להתרוצץ במשרדים, את בתה עדן (שנתיים) הניקה בישיבות דירקטוריון. "חופשת לידה זה משהו שמעולם לא לקחתי. שלושה ימים אחרי הלידה כבר חזרתי לעבוד. זה פשוט לא בשבילי לשבת בבית", היא אומרת.

בימי הקורונה הטשטוש בין בית לעבודה, זה שהחמיר אצל כולנו, הגיע אצלה לשיאים חדשים. אבל היא משתדלת לא להתמקד רק במגפה, כשהשירותים ה"רגילים" של החברה ממשיכים כסדרם, בשוק שהמתחרים בו הולכים ומתרבים. לא מעט חברות של ייעוץ וליווי רפואי קמו בשנים האחרונות, אפילו לפרופ' גבי ברבש יש אחת כזאת, שמסייעת לחולים לקבל החלטות בנוגע לטיפולים שלהם.

לטענת אטיאס, בחלק מהמקרים "מאחורי החברה יש גורם לא אובייקטיבי כלשהו שמעורב", אבל היא מודה שהחברה של ברבש, קונסיליון, למשל, שונה, "כי מדובר שם בצוות של רופאים שמגבש דעה לגבי מצב רפואי מורכב ונותן המלצת טיפול". והשוק, היא אומרת, רק ילך ויצטופף. "אני יודעת שבעוד שנה תהיה תחרות, כי הקורונה נתנה דחיפה לכל התחום. לכן אנחנו משקיעים עכשיו לא מעט כסף בפיתוח מנוע חיפוש חזק יותר לסקירת כל מאגרי המידע הרפואיים".

בתוך התחרות, מן הסתם חשוב לה להדגיש את הערך המוסף של מדינט. "קודם כל, אני לא מכירה חברה שנלחמת על האובייקטיביות למטופל. ויש לנו אינטרס להשאיר מטופלים בישראל — אם אנחנו מאתרים טיפול מתאים בחו"ל, נעשה את כל המאמצים להביא אותו לישראל. אנחנו יוצרים את הקשר בין הרופא הישראלי לרופא שעושה את הטיפול הייחודי בחו"ל ומביאים לכאן את המחקר. עשינו את זה כבר לא מעט פעמים, וזה מביא לישראל יכולות חדשות.

"מעבר לכך, יש אצלנו דגש על סגירת מעגל הטיפול. אחד ממייסדי סקייפ הקים חברה מאוד דומה למדינט וסגר אותה בדיוק שנה לפני שאנחנו קמנו. כששאלתי אותו למה הוא אמר שחלק גדול ממי שפנו לקבל את המידע לא עשו בו שימוש, בסופו של דבר. זה גם היה חלק מהבעיה בסיבוב הראשון שלנו, ופתרנו אותה".

הפתרון נמצא בדמות מלווה רפואי אישי, מקצוע שמתחיל להתפתח בעולם כולו כדי לגשר בין הרופאים העמוסים לחולים, שמעבר להתמודדות עם המחלה והקושי לקבל החלטות לגביה מוצאים את עצמם טובעים גם בעניינים ביורוקרטיים. מדינט הקימה מרכז שמכשיר מלווים אישיים; חלק מהם מופעלים בידי החברה, אחרים השתלבו בתפקיד דומה בבתי החולים, וכרגע שני קורסים שמתנהלים במקביל מכשירים עוד דור של מלווים רפואיים.

איך המלווה הרפואי האישי מבטיח שהחולה יעשה שימוש במידע שנתתם לו?

"המלווים הם בעצם הזרוע הביצועית של המודיעין. הם יודעים לתכלל את תמונת המצב של כל מטופל, יודעים אם יש תופעת לוואי קשה לטיפול — דבר שלא תמיד עומד בראש סדר העדיפויות של הרופאים, הם בודקים מול החוקרים מה האפשרויות החלופיות, הם מקבלים 'אקשן אייטמס' מהחוקרים, למשל איזו תרופה לבקש מהרופא".  

איך המערכת הרפואית מקבלת את המלווים האישיים? ובאופן כללי את העבודה שלכם? יש ודאי רופאים שזה מאיים עליהם, מישהו אחר מוצא דרכי טיפול חלופיות למה שהם המליצו עליו.

"יש לא מעט רופאים שמפנים אלינו מטופלים. בסופו של דבר גם הרופא מברך על כך שיש מישהו שמלווה את החולה ומגיע איתו למחלקה — זה מאפשר לו להתמקד יותר בעבודה שלו כרופא. לרופאים לעתים קרובות אין זמן לחפש את כל המידע, ואנחנו כבר מביאים להם הכל מוכן, אחרי שגם יצרנו קשר עם רופא בחו"ל שפיתח שיטת טיפול חדשנית או עושה ניסוי קליני. הרופאים בישראל רוצים להביא את הדברים האלה לארץ".

השנים בתחום אפשרו לה לראות לעומק ולרוחב את יחסי הרופאים והמטופלים בישראל, עם המעגלים הנלווים, כולל הבלבול הרב שאליו נקלעים חולים. "לכל אחד יש העדפות משלו ואנחנו משקללים אותן בתוך התוצאות שנותנים למטופלים. אם מישהו אומר לנו שעוד חודש הבת שלו מתחתנת, לא נציע לו טיפול שכולל כימותרפיה עם תופעות לוואי. ואנחנו רואים סיטואציות נפוצות, כאלה של 'הוצאתי ים כסף, קיבלתי מספר דעות כמספר הרופאים שעמם התייעצתי, והבנתי לראשונה שרפואה זה לא מדע מדויק'. היו מקרים שבהם אחרי כל הבדיקות שעשינו הבנו שמדובר באבחנה שגויה, שלבן אדם אין כלל את המחלה הקשה שאבחנו לו. ויש אנשים שבאים לקנות חיפוש ספציפי, שאלה מוגדרת כגון 'עדיף לעשות קודם ניתוח ואחרי זה כימו או להפך?'. יש מקרים שכל רופא אומר משהו אחר ואדם צריך להחליט בעצמו. ובכל מקרה, אנחנו לא מקבלים כל אחד — רק את מי שאנחנו יכולים לעזור לו. בשלב הראשון אנחנו בודקים אם יש לנו בכלל מה לעשות, ולפעמים מתברר שאין לנו איך לעזור".

איך עוד לא הלכת ללמוד רפואה?

"זה לא בשבילי", היא מחייכת, רק חיוך קטן, לא יותר.