ערוץ החיים

//

אריאל גרייזס

ערוץ החיים

אריאל גרייזס

איך "פרי מייסון" מסבירה את פריחת מתנגדי החיסונים?

מעט מאוד מחבר בין הסדרה "פרי מייסון" משנות השבעים לבין המיני־סדרה החדשה של HBO: הגיבור נהפך מעורך דין לבלש פרטי; במקום בשנות השבעים, העלילה מוקמה בשנות השלושים; ובמקום מקרה חדש בכל פרק, המיני סדרה עוסקת כולה בפרשה אחת: רצח מסתורי של תינוק. אולם דבר אחד מהותי נשאר מהסדרה הישנה — התחושה שהצדק לא נמצא בצד של החוק. בשתי הסדרות אנחנו מגלים מהר מאוד שהמשטרה, זאת שאמונה על עשיית צדק, מתעניינת בו הכי פחות מכולם. הבלשים משקרים, מעלימים ראיות ומשנים את דעתם בהתאם להלך הרוח התקשורתי.

התחושה שאין על מי לסמוך טיפוסית מאוד לשנות השלושים, ימי השפל הגדול. אז, הממשל הכזיב את אזרחיו ומיליוני אנשים הגיעו לחרפת רעב בעוד שהמשטרה בכלל התרכזה באכיפת חוקי היובש. בתזמון מושלם, הסדרה החדשה עלתה לאוויר בימי הקורונה, שבה כולם מסוגרים בבתיהם, הממשל האמריקאי מתנהל בחידלון מתמשך והאבטלה גואה. ההברקה של "פרי מייסון" היא שהיא מיטיבה ללכוד תוצר לוואי בולט של משברי אמון בין העם לשלטונות, והוא הפנייה לחוסר־רציונליות. הדמות הבולטת בסדרה, לצד מייסון, היא האחות אליס, מנהיגת כת שצוברת אלפי מאמינים ו"מתנבאת" שהתינוק המת יקום לתחיה.

"פרי מייסון". כשיש משבר אמון בין הציבור לממסד, הפסאודו־מדע חוגג. צילום: באדיבות yes

תיאורטית, המדע המפותח והאינטרנט היו אמורים למנוע מאיתנו ליפול לאמונות תפלות, ובכל זאת ככל שהמאה ה־21 מתקדמת, הן קונות אחיזה בציבור בעידוד מובילי דעה שכופרים במדע, מתעלמים מעובדות ורק מטיפים לחוסר אמון בכלי התקשורת: מהתנגדות לחיסונים והמלצות לשתיית אקונומיקה, דרך הקונספירציות על ה־G5 ועד כל מה שטראמפ אומר בערך.

הבסיס לכשלון מאבק המדע המוצק בפסאדו־מדע, כפי שמראה לנו "פרי מייסון", הוא חוסר האמונה בממסד. כשהציבור לא מסוגל לסמוך על הממסד, הוא מאמץ בחום תיאוריות המטילות בו ספק. המשימה שלנו אינה להילחם בתיאוריות מופרכות, אלא בחוסר האמון הבסיסי של הציבור כי כזכור השפל הגדול של שנות השלושים נגמר באחת משתי האופציות: ניו־דיל או מלחמת עולם.