אחד מכלי הנשק המרכזיים במאבק בקורונה הוא הריחוק החברתי, וכבר עכשיו הוא מחלל שינויים גדולים — במבנים הסוציאליים שאנחנו רגילים להם, בלא מעט ענפים עסקיים, וגם בנפש האדם. שלל מומחים כבר עוסקים בשאלה איך הבדידות וההסתגרות שנכפות עלינו ישפיעו על האנושות. אבל יש עוד שינוי מרכזי אחד עם השפעות ארוכות טווח, ונדמה שבהשלכות שלו אנחנו נוטים לעסוק הרבה פחות: הדפסת הכסף.
במשך כל ההיסטוריה של מדע הכלכלה הסבירו לנו שאסור לבזבז, אבל 2020 הפכה לא מעט דברים שאינם מתקבלים על הדעת למובנים מאליהם. למשל טריליוני דולרים של "כסף ממסוקים" (Helicopter Money). מילטון פרידמן, הכלכלן חתן פרס נובל, טבע את הביטוי הזה ב־1969, אבל מאז הוא נשאר רק מושג תיאורטי בדיונים בתוך הדיסציפלינה. היום הוא המציאות.
הרעיון פשוט: כסף שמתפזר מלמעלה מהממשלה ונוחת על כולם, משום מקום, בצ'ק בדואר או בהעברה בנקאית. בארצות הברית זה שיפר את מצבם של מיליוני אזרחים, שכל אחד מהם קיבל באפריל צ'ק חתום בידי הנשיא בסכום של 1,200 דולר. עכשיו שוקלים שם גל שני של מענקים. אצלנו הגל הראשון הגיע להורים לקטינים (500 שקל על כל ילד), והגל השני אמור להגיע בקרוב לכולם (750 שקל למבוגר, 500 על כל ילד), ומתעכב בינתיים מסיבות טכניות. במדינות אחרות הכסף מוזרם באופן פחות ישיר או יותר מצומצם: תשלום רק למי שמבקש או רק לשכבות החלשות, סיוע לעסקים ועצמאים, מענקים והקלות שנועדו לשמר משרות ולחזק את התעסוקה וכדומה.
כל זה מנוגד לפרידגמה שהכתיב פרידמן, אולי הכלכלן המשפיע ביותר; הוא התנגד לכסף ממסוקים, והאמין שהמדינה לא צריכה לפזר כסף על האזרחים, לפחות לא כך, באופן כה ישיר. גם כל שרי האוצר, נגידי הבנקים ואנשי הבנק העולמי וקרן המטבע - כולם במשך עשרות שנים דיברו איתנו על אחריות מוניטרית ופיסקלית ועל מעורבות מצומצמת של הממשלה בכלכלה. ופתאום רוח פרידמן מתה, ורוחו של ג'ון מיינרד קיינס קמה לתחייה; הכלכלן שטען שבעתות משבר "היד הנעלמה" לא מספיקה ודרושה התערבות ממשלתית נרחבת נהפך לכוכב של הזמן החדש. רק לפני חצי שנה הזדעזענו מגירעון שחרג מ־3%, ועכשיו בישראל מדברים על 10% בלי למצמץ. והבנק המרכזי קונה אג"חים של חברות והממשלה מחלקת כסף לאזרחים. הקורונה הפכה את כולנו לקיינסיאנים.
מה ההשלכות של כל זה? אפילו כשקיינס דיבר על התערבות ממשלתית, הוא כיוון ליצירת מקומות עבודה על ידי הממשלה, לא לחלוקת מזומנים מהשמים. אבל מגפות גדולות יכולות לשנות את ההיסטוריה, ליצור סדר עולמי חדש וגם לבסס תפיסות מהפכניות. ובימים אלה, כשחלוקת כסף על ידי ממשלות מטלטלת את עולם הכלכלה, מתעורר מחדש וזוכה לתומכים נלהבים הרעיון המוקצה עד כה של "הכנסה בסיסית אוניברסלית" (UBI) — מצב שבו המדינה משלמת לכולם משכורת בסיסית שמספיקה לקיום צנוע, ורק מי שמעוניין יוצא לעבוד כדי לשפר את רמת חייו.
אבל עוד לפני שמדברים על חלום המשכורת הקבועה מהממשלה, לחלוקת הכסף הנוכחית יש השלכות מיידיות. הראשונה היא בורות אדירים בקופות הממשלתיות. ישראל, למשל, הנפיקה אג"ח למאה שנה, לראשונה בתולדותיה, בניסיון להתמודד עם הבורות. לפי קרן המטבע הבינלאומית, המדינות העשירות בעולם ייקחו הלוואות בהיקף אדיר של 17% מהתוצר המצרפי שלהן כדי לממן את הבורות המצטברים, שנאמדים ב־4.2 טריליון דולר. אחרי עשור של ריביות אפסיות, שאִפשר למדינות העולם לצמצם את החובות שלהן, אנחנו עומדים בפתחו של עידן חדש. כי לגרעונות דו־ספרתיים ויחס חוב־תוצר גבוה יש השלכות, בדמות העלאת מסים והאטה בצמיחה.
השפעה מיידית אחרת היא אינפלציה. הכלל הבסיסי אומר שכאשר יש יותר כסף בשוק, אז מייצרים יותר — או שמעלים מחירים. הכסף הרי צריך ללכת לאנשהו. התרחיש של הגברת הייצור לא מאוד סביר כעת, עם צפי למגפה מתמשכת ונטייה לצמצום הוצאות ושינויים בהרגלי הצריכה. האפשרות של עליית מחירים סבירה יותר: חשבו למשל על מסעדה שיכולה לשרת כרגע פחות לקוחות ולכן מעלה את המחירים, או על חברות תעופה שיטיסו פחות אנשים. במקביל צפויה עלייה בביקוש למוצרים מסוימים (מחשבים וחפצים לבית, למשל) ולצדה סגירה של עסקים ונטייה לצמצם יבוא. התוצאה המתבקשת היא עליית מחירים. ניצנים כאלה אפשר לראות במלונות בארץ, שבהיעדר אלטרנטיבה בחו"ל ולנוכח הביקוש הגובר מעלים מחירים.
כן, עדיין לא רואים את כל זה: הריביות עוד נמוכות, ויישארו כאלה בקרוב; עול החובות הגדלים עוד לא מתגלגל לציבור כי הממשלות לא מעזות; ורוב המחירים טרם עלו. החשש הוא שדווקא כשנצליח לבלום את המגפה, המשק יחזור לפעילות רחבה והציבור יחזור לצרוך — אז הריביות יתחילו לעלות, ואיתן המחירים.
במילים אחרות, את השפעות הקורונה על משקי בית (אבטלה, קיצוצי שכר, צמצום הוצאות מסוימות ועלייה באחרות וכו') כל אחד חווה כעת. חלוקת הכסף אמורה לסייע בהתמודדות הזאת. אבל את ההשפעות הרחבות — והכואבות שלה — כולנו נרגיש בהמשך.
ועניין אחרון: פרידמן עצמו מעולם לא שיער שאכן תהיה חלוקת כסף המונית שהזהיר מפניה. מבחינתו היה מדובר בתרגיל מחשבתי. כרגע הסכנה שמה שמתרחש באופן "חד־פעמי" בגלל מגפה גלובלית ייהפך להתמכרות של ממשלות להדפסת כסף, בעיקר כשההשלכות המקרו־כלכליות לא מורגשות בטווח הקצר. מנהיגים עשויים לגלות שכסף ביד פועל על אזרחים זועמים כמו כדור הרגעה, וזה אכן ממכר. אלא שברגע שהג'יני יצא מהבקבוק, יהיה קשה להחזיר אותו לשם.