להאזנה לכתבה
הוקלט על ידי הספרייה המרכזית לעיוורים ולבעלי לקויות קריאה
מוסף כלכליסט | 22.12.22
יילה שרוצה להפוך לאייל, שלגייה כהת עור, סינדרלה עם אב אלכוהוליסט, ארנב בעל שלוש אוזניים ושני נסיכים שמתאהבים זה בזה: אלה רק כמה מגיבורי ספר הילדים ההונגרי "A Fairytale For Everyone", שכפי ששמו מבטיח — מציע 17 סיפורי אגדות לכו־לם, מעין אנתולוגיה של מעשיות קלאסיות ארוזות בטוויסט עדכני, ליברלי ומגוון. אבל ספר הילדים המצויר והחינני, שראה אור ב־2020, התקבל במולדתו כאילו היה מטען חבלה. אחרי הכל הונגריה נמצאת מאז 2010 תחת שלטונו של ויקטור אורבן, "ויקטטור", כפי שהוא מכונה בידי מתנגדיו, שמוביל ב־12 שנותיו חקיקה שמרסקת את זכויות האדם במדינה, ושם לו למטרה בעיקר פליטים ולהט"בים. כך למשל, בשנתיים החולפות הוא הגדיר בחוק את מוסד הנישואים "איחוד בין גבר ואשה", העביר חוק האוסר הפצה בבתי ספר של תכנים "המקדמים הומוסקסואליות ותהליכי התאמה מגדרית", וניסה לבטל את מעמדם המשפטי של טרנסג'נדרים, כולל כאלה שכבר עברו תהליך התאמה מגדרית.
באקלים פוליטי שכזה, ספר שמקדם נרטיבים ליברליים ודמויות בכל גוני העור וגוני הקשת המגדרית נתפס כ"זוהמה" ו"פרופגנדה", כפי שכינתה אותו דורו דורה, חברת פרלמנט מהימין הקיצוני, שצילמה סרטון שבו היא קרעה את הספר וגרסה אותו. האקט עורר מהומת עולם, והספר הפך במהירות לסמל למאבק הנגד של קהילת הלהט"ב בהונגריה. אפילו אורבן הגיב עליו באומרו כי "יש קו אדום שאסור לחצות, וכך הייתי מסכם את דעתי בעניין: 'הניחו לילדים שלנו בשקט'".
"לא צפינו שהספר יהפוך לכל כך פוליטי, בסך הכל ניסינו ליצור כלי חינוכי", אומרת ד"ר דורוטיה רדאי (Redai), חוקרת מגדר ואקטיביסטית להט"ב מבודפשט, שיזמה את הפקת הספר במסגרת הארגון הלהט"בי לבריס (Labrisz), שמעביר תוכניות חינוכיות בבתי ספר. "אבל הממשלה, שקידמה מדיניות אנטי־להט"ב במשך זמן רב, כמובן קפצה על ההזדמנות ושמחה שיש לה משהו חדש שאפשר להשתמש בו כתירוץ להטיל הגבלות נוספות על זכויות להט"ב".
המהומה סביב הספר גלשה מעבר לגבולות המדינה, והוא כבר תורגם ל־10 שפות. השחקן האנגלי סר איאן מק'אלן מצוטט על כריכתו: "הלוואי שיכולתי לקרוא את הספר הזה כשהייתי ילד". ואילו רדאי עצמה התברגה בשנה שעברה לרשימת 100 המשפיעים של מגזין "טיים", שכתב עליה כי היא מהווה "מופת וסמל לאומץ הנדרש באקלים כזה... עם אנשים כמו דורוטיה רדאי ועמיתיה בחזית המאבק לשיוויון, אנחנו יכולים להמשיך להאמין בסוף טוב".
איך הרגשת כשחברת הפרלמנט קרעה את הספר?
"זה היה הלם, לקח לי הרבה זמן לצפות בווידיאו של זה. הרבה אנשים הזדעזעו מזה, כי פגיעה בספר היא אקט שהוא הרבה מעבר לחוסר סובלנות, ולהונגריה יש כמובן היסטוריה עגומה של פגיעה בספרים בידי נאצים וקומוניסטים, אז אנשים עשו את הקישור. אבל באופן אירוני, הדבר הזה בסופו של דבר עזר לנו לקבל יותר תשומת לב ממה שהיינו מקבלים באופן טיפוסי, ואנשים התחילו לרכוש את הספר בכמויות. היינו צריכים להוציא מהדורה שנייה ושלישית מיד, ולא היינו ערוכים לזה. היום כבר כולם צוחקים ואומרים: למעשה עשו לך קמפיין שיווקי טוב. ובאמת מכרנו כבר 33 אלף עותקים ממנו בהונגריה לבדה.
"מעבר לכך, לקמפיין הפוליטי הזה היתה השפעה כפולה — לצד ההומופוביה הגוברת והאלימות, אנחנו מרגישים גם עלייה משמעותית בתמיכה הציבורית בנו, כולל עצומה שצברה אלפי חתימות, כי אנשים הבינו שהעניין פה רחב הרבה מעבר לזכויות להט"ב".
הפופולריות הזו מרשימה במיוחד לנוכח מאמצי הממשלה לשים לספר רגליים בכל דרך אפשרית.
"נכון. אפשר אמנם לרכוש את הספר בהונגריה, אבל יש כמה מגבלות: חודש לאחר התיקון לחוק שאסר הפצה של תכנים להט"ביים בבתי ספר, יצא צו ממשלתי נוסף, שאומר שספרים שכוללים דמויות להט"ב חייבים להיות ארוזים בעטיפת פלסטיק אטומה, שאסור להציג אותם בחלונות ראווה או בכלל למכור אותם ברדיוס של 200 מטר מבתי ספר וכנסיות. ואת מבינה את המשמעות, בייחוד ביישובים קטנים שבהם הכל מרוכז במקום אחד — החנויות, בתי הספר והכנסייה".
נוסף על כך המדינה גם חייבה את לבריס להוסיף בתוך הספר הערה שאומרת שתכניו מציגים התנהגות שלא תואמת את תפקידי המגדר המסורתיים. "שמנו לב שחנויות ספרים מפחדות נורא", אומרת רדאי. "אני לא יודעת בדיוק ממה כי אין פקחים שמסתובבים בין החנויות, אבל הן עושות יותר ממה שהחוק מחייב וממש מסתירות את הספר. זה פשוט אבסורדי. גם בבודפשט יש חנויות ספרים שמחזיקות אותו מתחת לדלפק. זה ספר אגדות, למען השם!".
טוב, אפילו אורבן בכבודו ובעצמו הציג אותו כסכנה לילדים.
"כן. ההאשמות שאנו מזיקים לילדים הגיעו לנו עד פה. זה מאוד בעייתי כשראש ממשלה אומר דברים כאלה, כי אז גם אחרים חושבים שהם יכולים לומר אותם".
מה בספר הפריע כל כך לפוליטיקאים, לדעתך?
"חברי הימין הקיצוני מאמינים שאם נדבר על הומוסקסואליות עם ילדים, 'נשחית' את ההטרוסקסואליות התמימה שלהם והם יהפכו להומוסקסואלים. העובדה שזה לא נכון לא הטרידה אותם. אם מוציא לאור מהמיינסטרים היה מוציא את הספר, סביר להניח שהם בכלל לא היו שמים לב אליו. הם שמו לב אליו מפני שארגון להט"בי היה המו"ל שלו".
הונגריה תחת אורבן היא מקום שמונע חירות מכלל אזרחיו, לא רק להט"בים. כך למשל, אורבן רמס את הליך הבחירות הדמוקרטי במדינה באמצעות חקיקה שמבטיחה למפלגתו שני שלישים מהמושבים בפרלמנט גם אם זכתה רק ב־25% מהקולות, כדי לאפשר לה להעביר חקיקה ללא אישור של מפלגות נוספות.
גם מערכת המשפט לא יכלה לאורבן: ב־2018 הוא העביר סדרת חוקים המאפשרת לו לעקוף אותה, והעניק סמכויות מקיפות לשר המשפטים, שבאמצעותן יכולה הממשלה להתערב בעסקים מקומיים, במיסוי ובבחירות. וכאילו לא די בכך, בחסות מגפת הקורונה אורבן העביר חוק המעניק לממשלתו אפשרות לפעול ללא ביקורת של הפרלמנט.
במקביל לריסוק הרשות המחוקקת והשופטת, אורבן הוביל מהלכים לצמצום חופש העיתונות, ובראשם חוק התקשורת, שמחייב את כלל גופי התקשורת במדינה לספק "סיקור תקשורתי מאוזן", אחרת יוטלו עליהם קנסות כבדים. אף שהחוק רוכך מעט בהמשך בלחץ האיחוד האירופי, כלי תקשורת רבים עברו לידי מקורביו של אורבן. ב־2016 נסגר העיתון הגדול ביותר המזוהה עם האופוזיציה במדינה, וב־2019 נאסר על סוכנות הידיעות הממשלתית לפרסם דיווחים של ארגוני זכויות אדם כמו אמנסטי אינטרנשיונל ו־Human Rights Watch.
איך זה לחיות בהונגריה כיום, 12 שנה לתוך שלטון אורבן?
"הונגריה היא כבר לא מדינה דמוקרטית, אלא אוטוקרטיה, אבל מיוחדת, כי לכאורה יש פה בחירות דמוקרטיות, אלא שבפועל חוקי הבחירות מוטים כך שמפלגות האופוזיציה לא יכולות לנצח. אבל יש בחירות, ואנשים עדיין מצביעים, מה שנותן למפלגת השלטון לגיטימציה לחוקק חוקים שמכרסמים בדמוקרטיה. אז זה לא שהממשלה שולחת את המשטרה להכות אנשים בהפגנות, זה לא קורה. פשוט מחוקקים חוקים. בהונגריה אף פעם אי אפשר לדעת מה יהיה — את מתעוררת בוקר אחד ויש חוק שמוחק את הקיום שלך.
"האפקט הגרוע מכל הוא פסיכולוגי. אנשים נעשים כפופים, והולכים רחוק יותר מסתם לציית לחוק כי הם מפחדים. כל אחד מנסה למצוא את דרכו לשרוד במשטר כזה, אני שומעת מחברים פסיכולוגים שלי שאנשים לא בטוב נפשית, הם מדוכאים, מיואשים, אין להם תקווה. ויש גם כעס ותסכול, כל מיני מיקרו־אגרסיות שלא היו בעבר, למשל, את מפחדת לעלות לאוטובוס שלא יתקפו אותך כי התיישבת במקום לא נכון".
כיצד החקיקה האנטי־להט"ב משפיעה על חיי היומיום של חברי הקהילה?
"על הנייר אין משמעות מיוחדת לחקיקה על חיי היומיום שלנו, מלבד האיסור לאמץ ילדים והאפשרות להוסיף את שם המשפחה של בן/ת הזוג לשמך, שזה סתם מוזר. זוגות להט"ב יכולים לקחת משכנתא יחד ויש להם דרכים למסד את היחסים ביניהם באופן שמעניק להם כמעט את אותן הזכויות כמו זוגות נשואים, כך שלכאורה אין בעיה, אבל בפועל ראינו השנה עלייה חדה בפניות לקווי המצוקה, אנשי הארגון שלנו לא יכולים להיכנס לבתי הספר ולדבר עם בני הנוער, כי מורים מפחדים להזמין אותנו, וחנויות הספרים מפחדות להציג את הספר שלנו. החמרת החקיקה נגדנו נתנה להומופובים את התחושה שיש להם זכות להביע את השנאה שלהם.
באופן אישי, כחוקרת בתחום מגדר, בלתי אפשרי עבורי לעבוד כאן, כי לא מכניסים אותי לבתי ספר עם הנושאים שאני חוקרת, אפילו סתם לדיון על אי־שוויון מגדרי בחינוך. נוסף על כך, האוניברסיטה המרכז אירופאית (CEU), שבה עבדתי, סגרה את הקמפוס שלה בבודפשט בתגובה למהלכים של אורבן נגד האוניברסיטאות הזרות מ־2017 (הוא הגביר את הפיקוח עליהן, הגביל העסקת זרים והורה לסגור את החוגים ללימודי מגדר, ר"ד). לימודים גבוהים בהונגריה הם בעיה".
לא רק הלימודים הגבוהים מצויים בבעיה בהונגריה. החינוך הציבורי הפך להיות ריכוזי מאוד תחת שלטון אורבן, ובשנה שעברה נקבע בחוק כי אסור למורים לשבות. ובכל זאת לפני כשלושה חודשים המורים פצחו בשביתה בדרישה להעלות את שכרם, שהוא מהנמוכים באיחוד האירופי. בתגובה השלטונות פיטרו שמונה ממובילי המחאה על בסיס החוק הדרקוני, אלא שזה היה צעד אחד רחוק מדי, כך נראה. בתגובה לפיטורים יצאו כ־80 אלף הונגרים לרחובות באחת ההפגנות הגדולות שידעה הונגריה, עם נייר דבק על פיותיהם כסמל להשתקת המורים. כיום קרוב לאלף מורים בעשרות בתי ספר ברחבי המדינה עדיין משביתים את הלימודים באופן חלקי, והפתרון אינו נראה באופק.
"מה שקורה עכשיו נותן לי קצת תקווה", אומרת רדאי. "כי לא רק המורים מפגינים, אלא גם התלמידים וההורים מפגינים כדי להגן עליהם. היתה סדרת הפגנות ושביתות בבתי ספר, והממשלה, ששולטת כרגע בבתי הספר במקום הרשויות המקומיות כפי שהיה לפני אורבן, התחילה לפטר מורים שעברו על חוק האי־שביתה — ואלה מורים כריזמטיים מבתי ספר יוקרתיים, שהתלמידים שלהם רואים בהם מודלים לחיקוי, אז עכשיו התלמידים שובתים יחד עם המורים שלהם מול משרד הפנים (שכולל בתוכו את משרד החינוך). מערכת החינוך משפיעה מאוד על כולם".
מדוע הממשלה לא מעלה פשוט את שכר המורים? כאן נכנסת לתמונה נציבות האיחוד האירופי, שהיתה אמורה להעביר להונגריה תקציב של 7.5 מיליארד יורו, והחליטה לחסום אותו בגלל השחיתות והפגיעה בדמוקרטיה במדינה. כבר ביולי 2021 הזהירה נשיאת הנציבות אורסולה פון דר ליין את אורבן: "בטל את החקיקה האנטי־להט"בית או שא בהשלכות". אבל סביר להניח שהיה זה סירובה של הונגריה להצטרף לחרם על הנפט והגז הרוסיים בעקבות המלחמה באוקראינה, שהטה את הכף.
"הממשלה טוענת שברגע שהאיחוד יזרים אלינו כסף, יעלו את שכר המורים", אומרת רדאי, "וזה פשוט מגוחך, אין עוד מדינה בעולם שבה התקצוב של מערכת החינוך תלוי באיחוד האירופי. סביר להניח שפשוט אין תקציב ממשלתי לחינוך, והמדינה סוחטת את המורים עם הדבר הזה. זה בלתי נתפס מה שקורה כאן".
איך מצליחים לשמור על אופטימיות?
"יש ניצוצות של תקווה פה ושם. באפריל השנה היו בחירות, וביום הבחירות נערך משאל עם על חינוך להט"ב, שכלל שאלות הומופוביות וטרנספוביות, כמו 'האם היית רוצה שילדך יקבל מידע על התאמה מגדרית בגן ללא פיקוח הורי?', ועוד שלל שאלות בניסוחים מניפולטיביים שהיה אפשר לענות עליהן רק ב'לא'. לקראת משאל העם הזה, ארגוני הלהט"ב וארגוני זכויות האדם בהונגריה התאחדו, והרצנו יחד קמפיין גדול לשכנע אנשים לפסול את הסקר, כדי שהוא לא יהפוך למחייב, אחרת לא יהיה אפשר לגעת בתיקון לחוק במשך שנים רבות. הדבר המדהים היה ש־1.7 מיליון איש הצביעו לפסול את משאל העם, שזה בערך 30% מהמצביעים, וכך הוא נפסל".
גם בישראל מוקמת בימים אלה ממשלת ימין קיצוני, שכבר פועלת להחלשת מערכת המשפט, הכפפת המשטרה לממשלה והנחלת ערכים שמרניים למערכת החינוך.
"זה פשוט בלתי ייאמן שהימין הקיצוני מתחזק בישראל, יותר מבכל מקום אחר בעולם. הרי אלה אותם רעיונות שבהם השתמשו כדי לחסל יהודים במלחמת העולם השנייה. איך זה יכול להיות?".