להאזנה לכתבה
הוקלט על ידי הספריה המרכזית לעיוורים ולבעלי לקויות קריאה
אני והעמיתים שלי פחות מסתכלים על השווי בבורסה, אנחנו מסתכלים על ביצועים עסקיים", אומר צבי (ציבי) לנדו, ומועד לתוך הקלישאה שכמעט כל עמיתיו המנכ"לים מעדו לתוכה.
אפשר להניח במידה רבה של ודאות שמנכ"לים דווקא כן מציצים מעת לעת במחיר המניה שלהם. גם לנדו. ואם הוא עשה זאת בשנה החולפת, כל הצצה כזו דווקא הסבה לו נחת. ב־12 החודשים, שבהם העולם נאבק בקורונה, מניית סולאר אדג' (SolarEdge) הכפילה את מחירה פי שלושה ויותר, מכ־100 דולר בינואר שנה שעברה ל־330 דולר השבוע.
בחודש שעבר נהפכה לפתע סולאר אדג' לחברה הישראלית הגדולה ביותר מבחינת שווי שוק, יותר מ־18 מיליארד דולר. לפני צ'קפוינט, לפני נייס, לפני Wix. ארבע החברות הישראליות היחידות ששווי השוק שלהן גבוה מ־15 מיליארד דולר מחליפות ביניהן מאז מקומות בדירוג, אבל סולאר אדג' שם בשביל להישאר, ובאמצע השבוע השווי שלה עמד על כ־17 מיליארד דולר. שנת הקורונה, שנפתחה עם עצירת ההתקנות והאטה בהזמנות, הסתיימה עם עלייה בהכנסות, ל־1.46 מיליארד דולר. כשאלה הנתונים, קשה לתלות את הזינוק בשווי רק בהייפ העצום של שוק האנרגיה המתחדשת.
"כשהגענו בפעם הראשונה למיליארד דולר מכירות שנתיות בהחלט היתה תחושת הישג", אומר לנדו. "כשאתה מגיע לסכום הזה אתה חושב איך לדחוף ליותר, להגיע ל־2 מיליארד דולר מכירות. היום אנחנו כבר סביב 1.5 מיליארד".
ועם שווי פנטסטי כזה לחברה, לא עוברת לך בראש מחשבה על מכירה שלה ואקזיט שיהיה בקלות הגבוה בכל הזמנים במונחים ישראליים?
"זה לא על הפרק. הרצון, הכוונה ואופן הפעולה הם להרחיב את החברה לעוד תחומים סביב אנרגיה מתחדשת וירוקה. סולאר אדג' היא סוס אמיתי שאפשר לרכוב עליו אל השקיעה. זה מה שאנחנו רוצים לעשות".
הזרם שמייצרים תאים פוטו־וולטאיים בפאנל סולארי הוא זרם ישיר. צריך ממיר שיהפוך אותו לזרם חילופין, שמתאים לרשת החשמל. זה היה הדבר הראשון שסולאר אדג' פיתחה. היא הוקמה ב־2006 בידי חמישה שותפים, ונדרשו עוד שלוש שנים עד שהיה לה מוצר. כשהמוצר הושלם הוא כבר לא היה רק ממיר, אלא גם כלי לבקרה מרחוק ואופטימיזציה של הפקת החשמל בכל פאנל סולארי בנפרד (בהתאם למיקום השמש, הצללות וכדומה). זה היה השלב שבו הצטרף לנדו, כמנהל הפעילות העסקית, ובתוך כמה חודשים כבר היה לסולאר אדג' לקוח ראשון, בגרמניה.
מאז החברה צמחה, וזה שנתיים היא מחזיקה בנתח השוק הגדול ביותר בתחום הממירים (לפי מכון המחקר הבינלאומי IHS). מספר השווקים והלקוחות שלה גדל בהתמדה, וגם ההשקעה בה. ב־2015 הונפקה בניו יורק. בשנתיים האחרונות, באמצעות רכישת חברות, היא נכנסה גם לתחומי הסוללות לאגירת חשמל, הנעה חשמלית לרכבים ומערכות אל־פסק. היא מעסיקה במרכזי הייצור והפיתוח כ־3,400 עובדים, 1,800 מהם בישראל. מפעל האלקטרוניקה החדש שלה, הפרוס על פני 14 אלף מ"ר באזור התעשייה ציפורית בגליל התחתון, הושק לפני כחצי שנה בלבד.
אבל אי אפשר לדבר על סולאר אדג' ועל ההצלחה שלה בלי לדבר על גיא סלע, המייסד, הרוח החיה והמנכ"ל עד אוגוסט 2019, אז מת מסרטן אלים במעי. לנדו הוא הראשון שיגיד את זה. "גיא היה דמות מיתית", הוא אומר. "גם היום, כשאנחנו עומדים לעשות משהו שהוא לא היה עושה, אנחנו מסתכלים על התמונה שלו שתלויה במשרד ואומרים: 'כסו לו רגע את האוזניים'".
סולאר אדג' נבנתה במידה רבה בצלמו של סלע, שבשבוע הבא היה אמור להיות בן 57. הוא שירת בסיירת מטכ"ל, ונפצע בזמן השירות. אחר כך למד הנדסת תעשייה וניהול בטכניון, חזר לצה"ל, ליחידה הטכנולוגית של חיל המודיעין, התקדם, זכה בפרס ביטחון ישראל, ובאזרחות השתלב בעולם ההון־סיכון, עד שהקים את סולאר אדג' יחד עם כמה מפקודיו לשעבר.
הוא גם מי שהוביל את הקמת מפעל הייצור בציפורית, שנחנך ביום השנה למותו ונקרא על שמו, "סלע 1". הדבר הראשון שהעין נתקלת בו בכניסה למפעל הוא קיר הנצחה לסלע, עם שיר שכתב ותצוגה אלקטרונית של תמונות שלו וקטעים פרי עטו. מפעל הסוללות החדש שמקימה כיום סולאר אדג' בקוריאה ייקרא סלע 2, ו"יהיו עוד הרבה סלעים", אומר בכיר בחברה.
סלע זכור כנחוש ואגרסיבי, דמות יצירתית, סוערת וצבעונית. אחד מסימני ההיכר שלו היו כפכפים, שאיתם היה מגיע לעתים גם לאירועים רשמיים. "כשהחלפתי אותו, הייתי צריך להיכנס לכפכפים גדולים", אומר לנדו בחיוך.
"גיא היה יצירתי אבל בעיקר נחוש. לפעמים היינו מתחבטים במשהו המון זמן, אבל מרגע שהחלטנו היינו עושים את זה בכל הכוח, הולכים כדי לנצח, נאחזים במשימה בנחישות מוחלטת, וכולם ידעו מאיפה זה בא. עד היום אנחנו צוחקים מדי פעם בינינו, כשאנחנו שואלים אצל מי גיא הופיע בחלום עם איזה הנחיות לביצוע.
"אבל גיא היה קודם כל חבר שלי. אנחנו בני אותו גיל בערך, גם הילדים שלנו, היינו יחד כמשפחות. זמן קצר אחרי שהצטרפתי לסולאר אדג' ליוויתי את הבת שלי לתחרות טניס של ילדים, ושם נתקלתי במקרה בגיא, שהגיע גם הוא עם הבת שלו. הבנות נהיו חברות, ומדי פעם נסענו יחד לכמה ימי תחרויות, גם בחו"ל.
"סך השעות שביליתי איתו היה יותר מאשר עם אשתי. אנחנו קצת יותר מבוגרים מהאחרים, ומצאנו סקרנות משותפת, הערכה גדולה למקצוענות, שבאה למשל בעניין שלנו בספורט, בספרי ביוגרפיה. הוא היה מעריץ גדול של צ'רצ'יל ושל ג'ון מקיין. היה לנו מנהג, בנסיעות עסקיות, לרדת לאכול גלידה ב־2 לפנות בוקר. שולחים אחד לשני סמס 'גלידה?', ויורדים".
לא הייתם לגמרי דומים.
"במופע החיצוני אנחנו בדיוק עם אותה תסרוקת", לנדו מחייך ונוגע בקרחת, "אבל אנחנו מרקע שונה ועם אופי די שונה. אני מרקע שמרני יחסית, לא הרפתקן גדול. גיא היה הרפתקן, דינמי, יצירתי. ובואי נהיה כנים, גיא בא עם עבר הרבה יותר מגוון ושלל הישגים. הוא גם טיפוס הרבה יותר סוציאלי ממני. ועדיין, הסקרנות, ההערכה למקצוענות ותפיסות הבסיס שלנו, הערכים, היו די דומים, בכל הנוגע לביזנס ולמשפחה".
הוא המשיך לכהן כמנכ"ל ויו"ר עד שלושה ימים לפני מותו. הספקתם להיפרד?
"השנתיים של המחלה שלו היו תקופה מסובכת, בהרבה מובנים. עשרה ימים לפני הישיבה האחרונה שהוא ניהל נסעתי ללקוח בארצות הברית. כשנחתי בניו יורק חיכתה לי הודעה שבה גיא ביקש ממני להתקשר אליו. הוא אמר לי 'לפי הבדיקה שעשיתי אתמול – זהו, זה סופי, עניין של שבועות. צריך להתחיל להתארגן'".
מה אומרים ברגע כזה?
"אמרתי לו: 'גיא, אני אוהב אותך', והוא ענה לי 'ממך אני יודע שזה אמיתי'".
ניסית לעודד אותו, לטעת תקווה?
"הוא היה ריאליסט, מדען, ידע בדיוק את המצב, מה נותר בארסנל, הוא לא אחד שמתבסס על מילות עידוד בהערכת המצב שלו.
"בשבועיים שאחר כך הוא סידר את הכל, בכל החזיתות, האישיות ובתוך החברה. הוא דיבר על מה שצריך לעשות בעתיד, כולל מסרים של 'זה תלוי בכם', והוא הודיע שאני אכנס לתפקיד המנכ"ל. דגש על 'הודיע', כי הוא לא היה אחד ששואל אלא מודיע".
איך בכלל הגעת לחברה מלכתחילה? מתי פגשת אותו לראשונה?
"במשך 16 שנה הייתי באפלייד מטיריאלס וניהלתי את הפעילות העסקית של החטיבה הישראלית. הליבה של אפלייד היא מכונות לייצור מוליכים למחצה, אבל בשלב מסוים היא נכנסה לתחום האנרגיה הסולארית. אחרי שהיא קנתה חברה באיטליה נשלחתי לנהל אותה, וכך נחשפתי לעולם הסולאר. זה היה ב־2008. במקביל לסולאר אדג' היה מוצר מוכן והגיע זמן לבחון איך להגיע איתו לשוק. המייסדים — יואב גלין, מאיר אדסט, אמיר פישלוב, ליאור הנדלסמן וגיא עצמו, כולם יוצאי יחידת הפיתוח של חיל המודיעין — היו חסרי ניסיון עסקי, ולי נמאס לנסוע הלוך ושוב לאיטליה. מכאן הדרך הובילה לפגישה עם גיא בחומוס אבו חסן בהרצליה".
בכפכפים?
"ברור, איזו שאלה. אחר כך נפגשתי עם המייסדים האחרים, ובאמצע 2009 הצטרפתי לנהל את הפעילות העסקית של סולאר אדג'".
ועשר שנים אחר כך אתה מוצא את עצמך יורש אותו כמנכ"ל. איך הרגשת בנסיבות האלה?
"יש בחברה מי שהשתמשו בדימוי של סטיב ג'ובס וטים קוק. הדבר היחיד שנכון הוא ההשוואה של גיא לג'ובס. ההשוואה שלי לטים קוק מוגזמת".
הוא ממשיך בדרכו של סלע, אבל גם עושה דברים אחרת. למשל, "גיא היה איש מכניקה מדהים. בתוך כל סל היכולות שלו הוא היה מכונאי ומתכנן. יש לנו מכונאים מצוינים, אבל היה מקובל שאת ההחלטות בתחום המכניקה גיא מקבל. עד היום, כשאנשי המכניקה מציגים מוצר חדש והם מתלבטים אם להשתמש בבורג כזה או אחר, משתרר שקט וכולם מסתכלים עליי. ואז אני אומר להם 'חבר'ה, הימים שבהם המנכ"ל מחליט באיזה בורג להשתמש נגמרו".
חשבת שיום אחד תחליף אותו?
"מעולם לא לטשתי עיניים למקום של גיא, בשום דרך. פשוט תכננתי להיות חלק מחבורה שתבנה חברה ישראלית גדולה".
גיא היה דמות מיתית. גם היום, כשאנחנו עומדים לעשות בחברה משהו שהוא לא היה עושה, אנחנו מסתכלים על התמונה שלו שתלויה במשרד ואומרים: 'כסו לו רגע את האוזניים'"
שוק האנרגיה המתחדשת לוהט בשנים האחרונות, ככל שגוברת המודעות לעומק משבר האקלים ולמשמעות הקטסטרופלית שלו. הוא הואץ גם בזכות פיתוחים טכנולוגיים שמגבירים יעילות אנרגטית, וירידת מחירי הפאנלים הסולאריים ומתקנים לאחסון אנרגיה. בחירתו של ג'ו ביידן לנשיאות ארצות הברית והתמריצים שהבטיח לקידום המעבר לאנרגיה ירוקה האיצו עוד יותר את המהפכה.
ועדיין, כמו כל שוק מתפתח, גם ענף האנרגיה המתחדשת נתון לזעזועים, חלק מהם מצד כוחות בלתי צפויים. לאחד מהם, שבשבועות האחרונים מטלטל את וול סטריט כולה, קוראים אלון מאסק. לפני כחודש הכריז מייסד טסלה שיצרנית הרכבים החשמליים עתידה לייצר לעצמה את ממירי המתח הסולאריים שכיום היא קונה מסולאר אדג', ומניית החברה צללה בכמעט 16% בתוך יום.
איך ההרגשה לאבד 3 מיליארד דולר מהשווי ביום אחד?
"טסלה היא לקוחה שלנו יותר מעשור, וההחלטה שלה תקטין בהדרגה את כמות הרכישות שלה מאיתנו. אנחנו מצדנו ננסה להראות לה שהמוצרים שלנו טובים ושכדאי לה להמשיך לקנות. כיום טסלה היא עדיין לקוח מכובד, אבל כבר פחות משמעותית בהכנסות".
המשקיעים היו מבוהלים הרבה יותר.
"כי טסלה זה שם שנושא הרבה משקל וזה אכן אירוע אמיתי — אבל האימפקט לא עצום. מתוך 50 הסיבות לדאגה שמדירות ממני שינה, זו רק אחת".
המניה שלכם נסחרת כיום ביותר מ־300 דולר. מחירים כאלה מחזקים את הטענה ששווי חברות האנרגיה הסולארית בוול סטריט מנופח ושמדובר בבועה גדולה.
"אמרו לנו משפטים כאלה גם כשהיינו בשווי של 200 דולר ו־250 דולר. אנחנו לא חושבים במונחים של איך מעלים את ערך המניה, אלא את ערך החברה: יותר מכירות, יותר רווח, יותר צמיחה.
"לפני עשור, כשחיפשנו מדינות עם שוק סולארי בעל נפח כדי להיכנס לפעילות בהן, היו עשר כאלה. כיום יש 20-15. הטרנדים הבסיסיים של יותר אנרגיה סולארית ויותר רכבים חשמליים הם בלתי הפיכים ומתקדמים במהירות. בלא מעט מדינות הפניית משאבים לתחום היא חלק ממנגנון היציאה ממשבר הקורונה. נכון שיש השפעה של ממשל כזה או אחר, אבל מאחורי הטרנד עומדים החיים עצמם".
לנדו (56), בן למשפחה דתית שחי כיום כחילוני, הוא בוגר ישיבה תיכונית, הדריך בבני עקיבא ושם הכיר את אשתו, פסיכולוגית. בצבא שבר חוליה בגב בהתהפכות ג'יפ בלבנון, ואחר כך שירת כקצין מודיעין. את הזהות הישראלית אימץ רק בגיל 5, כשעלה מניו ג'רזי, ועד היום היא מהותית מבחינתו גם לפעילות העסקית של החברה, שהוא מתעקש שלא תזלוג מכאן לחו"ל.
סולאר אדג' נסחרת רק בארצות הברית, רוב הייצור שלה מחוץ לישראל, אז מה ישראלי בכם?
"כל ההנהלה יושבת כאן, כמעט כל הפיתוח נעשה כאן והיום יש פה גם קו ייצור. אבל מלכתחילה כיוונו לעולם, שם השוק הרבה יותר גדול. אני שמח שבשנתיים האחרונות השוק הישראלי התעורר וזה נחמד לשחק פה 'משחקי בית', לעבוד ולהתחרות על פרויקטים בישראל. ועדיין הפעילות פה היא אחוזים בודדים מהפעילות שלנו. אנחנו חברה טכנולוגית ירוקה שבאה מישראל, אבל עם אוריינטציה גלובלית".
גם טבע היתה כזאת, והיום היא חברה מאוד לא ישראלית.
"אין לנו כוונה ללכת בדרך כזאת. לא הוצאנו ישראלים לרילוקיישן. המנהל שלנו באמריקה הוא אמריקאי, הגרמני מגרמניה, האוסטרלי אוסטרלי וההודי הודי. היום הם יותר ישראלים ממני, אתה שומע מהם 'יאללה' ו'קדימה', עד כדי כך שהמנהל האמריקאי מתקשר אליי ואומר 'ציבי, איי וונט טו מייק א קומבינה'. עשינו להם ישראליזציה. גם כל המייסדים הישראלים מעורבים עד היום בחברה בהרמוניה חריגה יחסית לחברה בת 15 שהצליחה. גיא תמיד אמר 'חיזוי זה דבר מאוד מסובך, בעיקר של העתיד', וברוח הזאת אני יכול לומר שהכוונה היא להישאר ישראלים, אבל אני לא בעסק של ערובות והבטחות".
מה ההיגיון הכלכלי לפתוח אחרי 15 שנה מפעל בישראל, בהשקעה של 50 מיליון דולר, כשהנטייה של כמעט כל החברות היא לעבור לייצור זול במזרח?
"הרחבת הייצור בארץ היא באמת הנחה פחות סבירה, אבל מעבר לציונות זה חשוב לצורך פיתוח מוצרים חדשים. פתחנו את המפעל כדי לנצל את הקרבה של הייצור לאנשי הפיתוח. אנחנו רוצים לבנות פה תהליכי ייצור, לבנות אבות טיפוס של מוצרים חדשים שיהיה קל להעתיק לקבלני משנה בעולם. על פניו זה מפעל אלקטרוניקה ענק לכל דבר, אבל מה שחריג בו הוא רמת האוטומציה. זאת הדרך להתמודד עם עלויות השכר פה, שהן פי עשרה ביחס למפעל מקביל שלנו בווייטנאם. האוטומציה גם תומכת באיכות המוצר, שאמור להחזיק 25 שנה, אחרת עלויות התיקון אדירות".
דמייני שכונה שבה הבתים הם תחנות כוח. הבית שלנו יהיה 'פרוסיומר', שילוב של יצרן וצרכן (פרודוסר וקונסיומר). הוא ייצר אנרגיה לעצמו, המוצרים ימקסמו את השימוש בשמש, והמערכות יהיו חכמות וכלכליות"
בשנתיים האחרונות ביצעה סולאר אדג' שלוש רכישות שמסמנות את כוונתה להתרחב לתחומים נוספים. ב־2018 קנתה תמורת 41 מיליון שקל את גמאטרוניק הירושלמית, חברה בת 40 שמפתחת מערכות אל־פסק; בסוף אותה שנה קנתה ב־88 מיליון דולר את החברה הקוריאנית Kokam, ספקית סוללות ליתיום־יון למערכות אגירת אנרגיה וכלי רכב חשמליים; ובראשית 2019 קנתה ב־77 מיליון דולר את SMRE האיטלקית, שמפתחת הנעה וסוללות לכלי רכב חשמליים.
אלה רכישות של התרחבות לתחומים חדשים. זה מפני שמיציתם את שוק הליבה?
"אנחנו המובילים בעולם בממירים לבתים פרטיים, ומהמובילים בהתקנות על גגות מסחריים, אבל כרגע אנחנו לא שחקן בשוק של השדות הסולאריים הגדולים שעל הקרקע, אז יש לנו עוד הרבה מרחב צמיחה בשוק הליבה. אבל נכון שנכנסנו באמצעות הרכישות לתחומי האגירה של אנרגיה וההנעה החשמלית, שם אנחנו מזהים פוטנציאל צמיחה גדול. כל המערכות האלה הן מערכות של המרת אנרגיה: גם ברכבים חשמליים, גם בבטרייה הסולארית, וגם מערכות אל־פסק. הכל יושב על היכולות שפיתחנו ב־15 השנה האחרונות".
אז מה בעצם החזון?
"דמייני שכונה שבה הרבה בתים הם תחנות כוח. בעולם הביתי הכי קל לדמיין את זה, כי הניצנים כבר כאן. הבית הפרטי שלנו יהיה 'פרוסיומר' — שילוב של יצרן וצרכן (פרודוסר וקונסיומר). הוא ייצר את האנרגיה של עצמו, המוצרים בו יהיו מתוכננים למקסום השימוש באנרגיית השמש, ההפעלה של המערכות בבית תהיה נבונה ומבוססת על יתרון כלכלי, גם אם המשמעות היא למכור למישהו אחר אנרגיה שאגרת. זה חזון שאפשר כבר לדמיין אותו.
"היום בכל סרט עתידני רואים מכשירים לבנים שמדברים איתך. עשינו פעם סרט כזה בתוך החברה, שבו אלקסה של אמזון מעירה אותך בבוקר ואומרת: 'כרגע המים חמים כמו שרצית, וגם חסכנו כריתת אלף עצים – לכי להתקלח'. זה אולי חזון קצת מוקצן כרגע, אבל יהיה קשה לעצור אותו".
איך הרכב החשמלי משתלב בחזון הזה?
"הרכב החשמלי יצטרך טעינה, והוא גם יוכל להיות ספק החשמל לבית בנסיבות מסוימות. יכול להיות שתטעני אותו בעבודה והוא ישמש גיבוי שלך לחשמל בבית, למשל בהפסקת חשמל. הרי יהיה בו חשמל שאפשר יהיה להמיר".
אפשר להמיר חשמל מהבטרייה של הרכב למערכת הביתית?
"לגמרי. הבטרייה שאנחנו מייצרים וטוענים מאנרגיית השמש היא זו שמתקינים היום ברכבים חשמליים. אתה יודע לטעון אותה, ובאותה מידה גם יודע לפרוק. אנחנו נספק את הממירים ואת הבטרייה. הממיר הוא הליבה של הטכנולוגיה שלנו".
החלפת הנשיא בבית הלבן תסייע להתפתחות בכיוון הזה?
"כרגע עלתה לדיון יוזמה של הממשל להקלת מס בשימוש באנרגיה מתחדשת גם באגירה בבטריות. זה עדיין לא עבר, אבל זה עשוי להגדיל את השוק. כיום ב־10% מהבתים הפרטיים יש בטרייה, ואם זה ייהפך ל־30%-40% זה יהיה מאוד משמעותי מבחינתנו".