/// דו"ח החוב השנתי מספק רגע של תקווה /// מכירת יד מרדכי מעידה ששטראוס עוברת שינוי דנ"א /// מינהלת תקומה מתעדפת מיזמים שלא יועילו לסביבה /// הקומבינה של לימודי הליבה חייבת להיחשף
דו"ח החוב השנתי ל־2023 שפורסם השבוע הוא מסמך טכני, יהיו אפילו מי שיכנו אותו משמים. הוא מתאר את הדרכים שבהן הממשלה גייסה מהציבור בישראל ובשוקי ההון הבינלאומיים איגרות חוב בשווי 160 מיליארד שקל ב־2023, רובן בתקופה שאחרי ההכרזה על הרפורמה המשטרית, וחצי מהן אחרי פרוץ המלחמה הנוכחית. מתברר כי גם ברגעים המאתגרים והמורכבים שעוברים על המדינה יש לשווקים ולמשקיעים בעולם אמון רב בה, וכי לישראל יש יכולת תיאורטית לגייס אגרות חוב גם בהיקפים כפולים ומשולשים מאלו שגויסו ב־2022.
קריאת הדו"ח מעוררת לרגע אופטימיות — הנה, המשקיעים מחו"ל, שוחרי הטווח הארוך, בטוחים שנצא מזה, שלא נפגר בתשלומי החוב והריבית שלנו, הם מאמינים בנו שאנו מסוגלים לכך. אחרת, הם לא היו רוכשים את איגרות החוב הישראליות, גם אם הריבית עליהן גבוהה מעט. האם האופטימיות של המשקיעים מעידה על נאיביות או על הסתכלות ריאלית? אם הם צודקים, למה אנחנו מרגישים שהעסק כל כך שביר, שהכלכלה, הביטחון והדמוקרטיה הישראלית יכולים להתערער בקלות?
דומה שמי שמסתכל על ישראל מבחוץ יודע שנתעשת, שנמצא בסוף את הכוחות והדרכים לצלוח את האתגרים שעמם אנחנו מתמודדים. אך אנו, שהמטלה מוטלת עלינו, יודעים כמה היא קשה ונתקפים בתחושת חוסר אונים. אולי כדאי מדי פעם לדמיין את השחקנים הקשוחים של שוק ההון, לשאוב מהם רגע של עידוד, ולהמשיך להילחם.
/// שלמה טייטלבאום
החלטת שטראוס למכור את חלקה בחברת הדבש יד מרדכי, שנחשפה השבוע ב"כלכליסט", זכתה להנמקה רציונלית: הרווחיות הנמוכה שהעסק מניב לקבוצה. לכאורה, מדובר בשלב נוסף בתהליך השיקום שעוברת חברת המזון הישראלית השנייה בגודלה, שנקלעה לפני שנתיים למשבר קיצוני בעקבות גילוי זיהום סלמונלה בשניים ממפעליה.
אלא שהאמת היא שמדובר בתהליך אחר לגמרי, של שינוי דנ"א, בדרך להיות חברה מהסוג ששטראוס בזה לו בעבר. בדיעבד, הרצף החריג של העלאות מחירים ופיטורי עובדים במהלך המלחמה מתבררים כמתאבן לצעד הנוכחי, של יציאה מהשותפות עם הקיבוץ של ניצולי השואה, הנקרא על שמו של מרדכי אנילביץ', מפקד המרד בגטו ורשה.
במשך השנים אהבו לספר בשטראוס את הסיפור על סגירת הסכם השותפות עם יד מרדכי, כאשר רגע לפני החתימה התקרב לבמה אחד מחברי הקיבוץ המבוגרים וביקש מעופרה שטראוס לזכור ולא לשכוח ש"יד מרדכי זה לא רק דבש". הסיפור נתמך באמירה של מיכאל שטראוס עצמו, אביה של עופרה, שאמר שהמשמעות של המפעלים סמוכי הגבול "היא הרבה יותר מעסק, היא גם תעסוקה".
אבל כל זה הוא רומנטיקה ישנה. שטראוס החדשה לא רואה בעיניים ונפטרת מהרומנטיזציה. לא מפריע לחברה שהפרידה שלה מיד מרדכי מתרחשת בעיתוי אומלל במיוחד, כשחברי הקיבוץ עדיין מפונים מבתיהם וטילים ממשיכים ליפול בסמוך למפעל. בפרפרזה על דבריו של אותו קיבוצניק מבוגר, שטראוס זה לא רק דבש.
/// נורית קדוש
ביתכם נפגע ב־7 באוקטובר? חבל הארץ שבו גרתם נחרב והשטחים הפתוחים שבו נהרסו? מינהלת תקומה והמשרד להגנת הסביבה מצאו פתרון: יוקם מרכז לחידוש רהיטים בעוטף עזה. "פריטי ריהוט רבים ניזוקו במלחמה", אומרת הצעת המחליטים שבה תדון הממשלה בקרוב. "תושבים יוכלו למסור את הרהיטים למחדוש ולעבור סדנאות מחדוש בעצמם". 7,000 דונם של שטחים טבעיים ופתוחים ניזוקו בעוטף, אך לאחר שבמינהלת תקומה קיצצו את תקציבי הסביבה, ספגו על כך ביקורת והחזירו אותם בשלמותם להחלטת הממשלה, בחרו במינהלת לתעדף מיזמים שלא ברור כיצד יועילו לסביבה.
הרבה מילים גדולות נאמרו בחודשים האחרונים, והיו גם תוכניות גדולות: במשרד להגנת הסביבה התחייבו שנושא השיקום הסביבתי יזכה למקום נרחב בתוכנית המינהלת, ובמשרד האנרגיה פרסמו תוכנית להפיכת העוטף ל"אי אנרגטי שיהיה מודל עולמי של אנרגיה מתקדמת ומתחדשת". טיוטת הצעת המחליטים בנושא פורסמה השבוע, ונראה שמהמילים הגדולות נותרו מעשים קטנים. שיקום ופיתוח הסביבה הטבעית כמעט שלא זוכים למענה, שעה שצעדים שאינם נוגעים לנזקי המלחמה ייושמו על הדרך. אולי הטבע לא ישתקם כל כך מהר, אבל התושבים יוכלו לפחות לחדש רהיטים ספוגים בטראומה שהשאירו מאחור.
/// שני אשכנזי
השבוע דנה ועדת החינוך של הכנסת בהחרמת מבחני הידע הארציים והבינלאומיים על ידי רוב מערכת החינוך החרדית. מנתוני מרכז המחקר והמידע של הכנסת עולה שהחרדים אינם משתתפים במבחני פירלס וטימס הבינלאומיים, רק שליש מהבנים החרדים משתתפים במבחני פיזה, הבודקים אוריינות בקריאה, מתמטיקה ומדעים, ו־73% מהתלמידים החרדים אינם משתתפים במבחני ההערכה הארציים בשפה.
זו לא מקריות, אלא חלק מקומבינה: החינוך החרדי לבנים מקבל תקציבים כדי ללמד לימודי ליבה בהיקף מלא או חלקי, אבל חלק ניכר ממנו פשוט לא עושה את זה. וכדי שהעובדה הזו לא תיחשף פומבית, בתי הספר החרדיים לא יכולים להרשות לעצמם השתתפות במבחנים שיחשפו בורות והיעדר כישורים. הצד השני של הקומבינה הוא משרד החינוך, שנוח לו לדעת כמה שפחות על הישגי הבנים החרדים. הרי אם אין נכשלים, אין צורך לתקן.
הבעיה היא שלא מדובר בקומבינה שרק הפוליטיקאים החרדים ומשרד החינוך משתתפים בה. הנזק שהיא גורמת לעתיד כלכלת המדינה, וכמובן לתלמידים עצמם, הוא אדיר. הם יתקשו להשתלב בשוק העבודה, יכולת ההשתכרות שלהם תהיה מצומצמת, רבים מהם נדונים מראש לעוני והתרומה שלהם לכלכלה הישראלית תהיה ענייה בהתאם. לכן בדיון משפטי שנערך כיום על חוקיות תוספות השכר למורות החרדיות, התוצאה צריכה לגעת בלב הקומבינה: בלי פיקוח ומבחנים שבודקים רמת למידה, אין תקציב. חשיפת המצב לאשורו היא נקודת המוצא היחידה לכל תיקון עתידי.
/// שחר אילן
במהלך הלילה של המתקפה האיראנית ובוודאי אחריו, היה ברור שאזרחי ישראל מוגנים לא רק בזכות צה"ל והסיוע האמריקאי: שוב ושוב הזכירו את הקואליציה ששמרה עלינו, וכללה גם את בריטניה, צרפת, ירדן, איחוד האמירויות וערב הסעודית. מזרח תיכון חדש שפועל עם המערב, וישראל היא המרכז של כל זה. אם זה לא היה כרוך במטחי טילים חסרי תקדים, היה אפשר לחגוג את זה.
ובאמת שצריך לשמוח מהעניין. פתאום אנחנו נזכרים מה יכולה להיות קואליציה. הרי הקואליציה שאנחנו רגילים לה היא פוליטית, זו שמחברת קבוצות דומות, מתוך אינטרסים צרים מאוד, למען מטרות סקטוריאליות למדי, תוך הדרה של כל השאר, חשיבה טקטית חמדנית ותחושה של חולשה נואשת. ותמיד יש ריבים וחיכוכים ולכלוכים והכל על זמן שאול, מתנדנד, עד שמתפרק. זה עניין שהחמיר בשנים האחרונות, אבל למעשה אברהם שלונסקי התייחס ל"גועליציה" כבר בשנות השישים.
ופתאום אנחנו רואים קואליציה אחרת. אומנם זו לא ברית, משהו חזק, יציב וממושך, אלא חיבור יותר אד־הוקי סביב אינטרס משותף מרכזי שיכול לחלוף מחר, ובכל זאת. הנה קבוצות שונות ומגוונות שמניחות בצד את המחלוקות למען מטרה גדולה, שגוברת על האינטרסים הנקודתיים ומשרתת אוכלוסיות נרחבות. אלה לא גורמים קטנוניים שלוקחים לעצמם מתוך מה ששייך לכלל, אלא מדינות שנותנות מעצמן ומתעלות על עצמן למען הכלל, ולמעשה למען אחרים. הרבה דברים אפשר ללמוד מהמתקפה האיראנית ביום ראשון ומההתמודדות שלנו איתה, אבל גם את זה כדאי לזכור: הרעיון של קואליציה הוא אחר לגמרי מזו שאנחנו מקבלים כאן.