הכל בסדר. כלום לא בסדר

דיאנה בחור ניר

צילום: יונתן בלום

הכל בסדר. כלום לא בסדר

//

דיאנה בחור ניר

//

צילום: יונתן בלום

"הם עשו טעות אדירה עם פרס ישראל, הם לא העריכו נכון מי עומד מולם"

איל וולדמן בריאיון חשוף: על ההתעקשות לחזור לחיים אחרי הרצח של בתו ב־7 באוקטובר, המאבק על הפרס גם עבורה ותחושת השליחות במאמצים להחליף את נתניהו

כיתוב תמונה. צילום: ???

וולדמן במשרדו, בשבוע שעבר. "צריך להתאמן בלחיות ובלחזור לחיים. זה חשוב מאוד. הייתי צריך לאלץ את עצמי לצאת מהבית"

להאזנה לכתבה

מוסף כלכליסט | 18.04.24

להאזנה לכתבה

ב

עוד כשלושה וחצי שבועות, במוצאי יום העצמאות, איל וולדמן אמור לעלות על מה שהיתה במשך עשרות שנים הבמה המכובדת ביותר, זו שבה מחלקים את פרסי ישראל. הוא לא מתכנן להחמיץ את זה. הוא יעלה, יישיר מבט אל ראש הממשלה בנימין נתניהו, וילחץ את ידו. "לא יהיה לי קשה לעשות את זה", הוא אומר. "עשיתי דברים קשים יותר".

ב־13 באוקטובר העלה וולדמן לפייסבוק תמונה של נתניהו כשעל פניו חותמת כף יד מגואלת בדם, וביקש מכולם לשתף אותה. "כל יום נוסף שהאדם הזה יושב על כיסאו, כל הצדדים יסבלו", כתב לצד התמונה, שלא במקרה עשויה לעורר אי נוחות. הוא עשה זאת כיומיים אחרי שהתבשר שבתו דניאל ובן זוגה נעם שי נרצחו בטבח במסיבת נובה ב־7 באוקטובר. בני המשפחה ניסו לאתר את דניאל ונעם במשך ימים אחדים, מורטי עצבים, וכשנמסר להם שנרצחו הכאב של וולדמן כבר היה מהול בזעם על נתניהו, כפי שהעידה התמונה ההיא, שוולדמן פרסם מאז שוב ושוב.

בממשלה לא אהבו את זה. כשאחת מהוועדות המקצועיות שבוחרות את הזוכים בחרה להעניק את פרס ישראל על יזמות וחדשנות טכנולוגית לוולדמן, מהיזמים המובילים בארץ, שר החינוך יואב קיש ניסה לבטל את חלוקת הפרסים בתחומים שאינם נוגעים למלחמה. קמה סערה, וגם חתן הפרס עצמו החליט שהוא לא מוותר. הוא מחה על העניין בראיונות לכלי התקשורת, ואף הגיע לוועדת המדע של הכנסת, לדיון מרגש וכואב בנושא. כעבור חודש התברר שהמאמצים הצליחו, הפרסים יחולקו כסדרם, וולדמן התחיל להתרגש לקראת הטקס.

"זה יהיה לי לכבוד להיות במעמד הזה ולקבל את הפרס", הוא אומר בריאיון ל"מוסף כלכליסט". "וזה גם משמעותי לדניאל. היא היתה מאוד גאה", הוא מוסיף, וקולו נשבר. "אני נלחם בשבילה".

"הפרס משמעותי לי מאוד, אבל מה שיותר חשוב זה המינהל התקין. על זה נלחמנו פה. כי לתחום הזה לא מכניסים פוליטיקה. צריך שמי שמגיע לו יזכה, לא שמשפחה מסוימת תחליט בתנאי שהזוכים מתאימים לה"

וולדמן בוועדת המדע של הכנסת במרץ, בדיון על פרס ישראל. "בהתחלה התלבטתי, אבל החלטתי שאני לא מוותר". צילום: נעם מושקוביץ/דוברות הכנסת

יואב קיש. "הוא התקפל רק כי הבין שהוא מכניס את כולם לצרה". צילום: איליה מלינקוב

לא היה רגע שחשבת "מה אני צריך את כל זה?"?

"בהתחלה התלבטתי. אבל זה הפרס הכי מכובד בארץ, ואמרתי לעצמי: אני לא מוותר על הסיפור הזה. ולא בשבילי, אלא בגלל מה שקרה עם הפרסים השנה. הפריע לי שגם לדבר הזה עושים פוליטיזציה. שאם אתה משויך לנתניהו'ז תקבל פרס ישראל, ואם לא — לא תקבל. אי אפשר לקבל את זה. צריך שמי שמגיע לו יזכה, לא שמשפחה מסוימת תחליט בתנאי שהזוכים מתאימים לה. אני בדרך כלל לא נכנס למקומות שאני לא יודע איך לצאת מהם, וכשהבנתי מה קרה שם לא היה לי ספק שנוכל לנצח במאבק הזה. הם עשו טעות אדירה עם הפרס. הם לא העריכו נכון את מי שעומד מולם".

מה הבנת?

"ההערכה שלי היא שקרו דברים שבהם היו מעורבים שלומי פוגל (איש עסקים המקורב לנתניהו) והשר קיש, ואני חושב שגם משפחת נתניהו".

וחודש אחרי הביטול בוטל, והוכרזת רשמית כחתן הפרס. כביכול העניין סודר.

"אבל קיש המשיך לשקר. הוא התראיין והתעקש שהביטול הוא ההחלטה הנכונה, אבל אז זה הגיע לבג"ץ, היועצת המשפטית הבהירה לו שלא תוכל להגן על ההחלטה, והוא הבין שיהיה צורך לערב בעניין את פוגל ונתניהו, וזה מה שגרם לו לחזור בו. זו הסיבה היחידה. הוא יכול לדבר על אחדות העם, אבל זה לא היה המניע, רק ההבנה שאם הוא ממשיך הוא מכניס את כולם לצרה".

ולא היה רצון לוותר, פשוט כי למי יש כוח למאבק על זה עכשיו, ולמי יש מצב רוח לפרסים?

"הפרס משמעותי לי מאוד, אבל מה שיותר חשוב זה המינהל התקין. נלחמנו פה על המינהל התקין, לא על פרס לאיל וולדמן. כי לתחום הזה לא מכניסים פוליטיקה. יש ועדות מקצועיות, והן מחליטות מי מקבל את הפרס".

וכשקיש התקשר לבשר לך בסוף על הזכייה, איך היתה השיחה?

"לפי הפרוטוקול. הוא חייב להתקשר, אני אמרתי תודה".

המינהל התקין הזה, מדינה שמתנהלת מסודר — גם על זה אתה מדבר כשאתה אומר שאתה נלחם בשביל דניאל?

"כן", הוא אומר, מוחה דמעות שנקוו בעיניו, ולא מוסיף עוד.

דניאל וולדמן ונעם שי, ודניאל עם אביה. "קיווינו שהם חטופים. אחד הצעירים שהיה איתם ברכב חטוף, עדיין בעזה". צילומים: מתוך האלבום המשפחתי

"דניאל היתה רוצה שנילחם על מדינה מתוקנת"

המאבק על פני המדינה, הוא אומר, הוא אחד ממקורות הכוח שלו בחצי השנה האחרונה. ולא רק שלו, גם של גרושתו אלה וילדיהם הגדולים שרון (36) וגיא (32). "אמרתי להם שדניאל היתה רוצה שנמשיך לחיות, ולחיות חיים טובים", הוא מסביר. "שלא נהיה עצובים, ושנילחם על מדינה מתוקנת. אנחנו צריכים לעשות את מה שהיא היתה רוצה שנעשה".

דניאל (24), סטודנטית לעיצוב פנים, ונעם (24), סטודנט לניהול, היו יחד שש שנים. "הוא היה אמור להציע לה נישואים", מספר וולדמן. "במקום לחתן אותם נקבור אותם יחד", אמר ל־CNN זמן קצר אחרי שנודע דבר הירצחם של בני הזוג.

כשדניאל ונעם נסעו לנובה וולדמן ובת זוגו שהו בחופשה בבאלי, אינדונזיה. "שמעתי שיש טילים, לא נלחצתי, אבל אז גיא ושרון התקשרו להגיד שדניאל היתה במסיבה בנובה והיא נעדרת. חזרתי לארץ הכי מהר שיכולתי — לקחתי מטוס פרטי כדי לצאת מהאי, ואז טיסה לקפריסין ומשם לישראל — וירדתי דרומה לחפש את דניאל. עדיין היו היתקלויות עם מחבלים סביב שדרות, היו גופות בכל מקום.

"גיא ושרון איתרו את אותות האיכון של הטלפון והשעון החכם שלה, והאלוף ישראל זיו חיפש אותה בנקודות האלה — בשלוש מחמש הנקודות היו היתקלויות עם מחבלים. היתה גם הודעת SOS שנשלחה מהטלפון שלה לאנשי הקשר שהגדירה למצבי מצוקה, וככה איתרתי את הרכב שלה, שהיה מלא חורי ירי משלושה כיוונים. כל כריות האוויר הופעלו. המשכתי לקוות שהיא פצועה באיזשהו מקום, או פצועה וחטופה. והטלפון של נעם בכלל הגיע לעזה, חשבנו שהוא חטוף. אחד הצעירים שהיה איתם ברכב, אלמוג סרוסי, חטוף, עדיין בעזה. חמישה ימים לא ידענו איפה הם. אבל ביום רביעי הודיעו שזיהו אותם".

בעמוד הזיכרון לדניאל בפרויקט הנרצחים של ynet, בין תגובות של מי שהכירו את דניאל וגם מי שלא, וולדמן כתב: "אין בוקר שאני לא חושב / אוהב אותך. אבוש". הוא מתאר אותה כצעירה "מחייכת, שמחה, לא עשתה רע לאף אחד, כל מי שפגש אותה התאהב בה". והיא איתו כל הזמן, לא רק בבוקר. "בבוקר כשאני מתעורר אני רואה תמונות שלה, עכשיו אני נוהג אז אני בג'יפ שלה, אני מטפל לפעמים בכלבה שלה, ג'סי, שאחותה מגדלת עכשיו, הקשר שלנו עם המשפחה של נעם התהדק, נפגשים. זה בכל דבר. אני מוקף בשכול כל חיי, אבל אלה עוצמות אחרות לגמרי".

דודו, אחי אמו, גיורא־יואל ישינסקי, נהרג בהתרסקות מסוק בסיני ב־1971, כשוולדמן היה בן 11. "מאז כל יום זיכרון היינו בהר הטייסים. סבי וסבתי איבדו את בנם, אמא שלי איבדה את אחיה. החברה הכי טובה שלה קראה לבנה יואל, על שם דוד שלי, וגם הוא נהרג בשירות. שניהם נהרגו בגיל 24. גם דניאל נהרגה בגיל 24. כולם באותו הגיל, במרחק של 18-17 שנה זה מזה".

וישנם גם החברים. "איבדתי שבעה חברים קרובים ועוד יותר מעשרה ידידים", אומר וולדמן, ומונה אותם: "אדי לב בניסיון נטישה של סקייהוק. גיל עברי באף־16 בנגב. נפתלי דודלס במילואים בלבנון. גוני הרניק בבופור. ארז גרשטיין, אמיר מי־טל גם הם בלבנון. ויואל דיליאן, בתאונת דרכים באימון של הצנחנים".

ועם הכאב רב השנים הזה, והכאב הטרי על דניאל ונעם, אנחנו מגיעים ליום הזיכרון וליום העצמאות. בני משפחות שכולות מבקשים כבר שנים להפריד בין הימים האלה, והשנה החיבור קשה במיוחד, ודאי לך, בין האובדן והפרס במוצאי החג.

"כל המדינה בטראומה, ולאט לאט צריך להוציא אותה מהטראומה. אבל לא הייתי משנה את מה שקבעו האבות המייסדים, צריך לשמור על זה. יש בהצמדה של הימים הרבה חוכמה — אתה עובר מאבל על אנשים שנתנו את חייהם ליום העצמאות, כי בכל זאת אנחנו מדינה מדהימה ושילמנו בשבילה מחיר כבד. מצעד הדגלים בערב יום העצמאות הוא תמיד לא קל, והכל יהיה קשה לא רק השנה, אלא גם בשנים הקרובות. אבל המדינה צריכה לצאת מההלם. יהיו עוד גלים, למשל כשתהיה ועדת חקירה ויבינו מה קרה, מי האשמים, ינתחו את המחדלים שקשה לתאר את החומרה שלהם".

"אחרי אסון כל כך גדול אתה לא יכול להישאר בתפקיד, מה גם שהמוטיבציה שלך יכולה להיות זרה. ולא רק ראש הממשלה, גם שר הביטחון, הרמטכ"ל, ראש אמ"ן וראש השב"כ צריכים להסיק מסקנות"

בנימין נתניהו והפוסט שפרסם וולדמן ב־13 באוקטובר. "לא יהיה לי קשה ללחוץ את ידו. עשיתי דברים קשים יותר". צילומים: מארק ישראל סלם/הג'רוזלם פוסט, מתוך פייסבוק

"זה לא עניין של אנטי־ביבי, זה לטובת מדינת ישראל"

אחרי ועדת החקירה, אומר וולדמן, "יהיו גם התפטרויות". אבל להתפטרות של נתניהו הוא מחכה כבר מהשבוע הראשון, כפי שמעידה התמונה ההיא. "הוא אחראי והוא צריך ללכת", הוא מסביר. "זו לא תמונה שיצרתי, ראיתי אותה והעליתי. היא קשה, אבל היא אומרת: לראש הממשלה יש אחריות וצריך להסיק מסקנות. היה מחדל אדיר, ומי שבראש הפירמידה צריך לקחת אחריות למה שקורה פה במדינה. אחרי אסון כל כך גדול אתה לא יכול להישאר בתפקיד, מה גם שהמוטיבציה שלך יכולה להיות זרה. ולא רק ראש הממשלה, גם שר הביטחון, הרמטכ"ל, ראש אמ"ן וראש השב"כ צריכים להסיק מסקנות".

תוך כדי מלחמה?

"המלחמה כבר הסתיימה במידה רבה, עכשיו זה בעיקר בט"ש מועצם, אז צריך לראות איך מתחילים לתקן פה דברים".

מה צריך לתקן?

"מה שעשיתי בפרס ישראל זו דוגמה טובה, שלא רק מי שמקורב לצלחת יקבל את הפרס. יש ועדה מקצועית וההחלטות מתקבלות באופן ענייני והוגן. חשוב לוודא שאין שחיתות. מינהל תקין צריך להיות לב המגזר הציבורי וגם העסקי במדינה. שאנשים כמו שלומי פוגל לא יוכלו לקבל הטבות רק כי הם מקורבים לנתניהו.

"וצריך שכולם יישאו בעול, לא רק סקטורים מסוימים — גם בעול הביטחוני וגם בעול הכלכלי. כל אזרח במדינה צריך לשרת שירות לאומי או צבאי, זה צריך להיות שוויוני. ואין סיבה להבדל של אלפי שקלים בין מה שמקבלת משפחה חילונית, שגם משלמת אלפי שקלים למדינה, למה שמקבלת משפחה חרדית. זה לא סביר. וגם התקציב — לא ייתכן שרובו משרת מגזרים מסוימים. זה לא צריך להיות ככה".

"התקציב הוא בושה", אמר וולדמן בוועידת "כלכליסט" בסוף דצמבר, והתייחס גם ל"שר האוצר הסקטוריאלי" ולכל הממשלה "הסקטוריאלית והמשיחית. צריך ממשלה עם סדר עדיפויות אחר שתפעל לטובת כל האזרחים". עוד לפני אסון אוקטובר הוא יצא נגד סדרי העדיפויות של הממשלה והיה מאנשי ההייטק הבולטים במחאה נגד ההפיכה שהוביל נתניהו, אבל כעת דבריו כואבים וזועמים עוד יותר, והביקורת טבולה במחיר דמים, לא רק שלו.

אתה מדבר על המלחמה שהסתיימה במידה רבה, אבל החטופים עוד לא פה.

"צריך להחזיר אותם כמה שיותר מהר, יהיה נורא אם נחגוג את הסדר בלי החטופים. וכמה זה נורא למשפחות, איזה כאב נורא לא לדעת מה עובר על היקירים שלהן. אז צריך לפעול גם צבאית וגם במו"מ, לחץ אינטנסיבי בשני הערוצים. זו לא משימה קלה. אני לא אוהב לשבת מרחוק בלי לדעת את כל הפרטים ולבקר, אבל בצלאל סמוטריץ', איתמר בן גביר וקיצונים אחרים מהווים משקולת לא קטנה על גבולות הגזרה ועל איך שהמו"מ מתבצע, ואני חושב שהיה קל יותר עם הרכב קואליציה אחר. חזרתי מדובאי לא מזמן, גם שם אומרים שקשה לדבר עם הממשלה הנוכחית, וגם נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן אומר את זה".

מה צריך לעשות כדי להתמודד עם היחס אלינו בעולם?

"להחליף את ראש הממשלה".

גם לפני אוקטובר חשבת שצריך להחליף אותו.

"זה לא עניין של אנטי־ביבי, זה לטובת מדינת ישראל. חשבי עם מה קטאר או ביידן היו צריכים להתמודד שיוביל אותם לומר שקשה מאוד לעבוד עם ראש הממשלה. והאמירות שבחירות או התפטרות הן עידוד מורלי לחמאס לא רלבנטיות. אנחנו צריכים לעשות את מה שנכון למדינה שלנו, חמאס לא צריך להיות בשיקולים האלה. אם אתה מכניס אותו למערך השיקולים — אתה נותן לו לנצח".

"צריך הסכמות עם הפלסטינים, או שנמשיך להרוג זה את זה"

מלאנוקס, החברה שייסדת והובלת 21 שנה, העסיקה פלסטינים במשך שנים.

"ובגדה היא עדיין מעסיקה. ברצועה זה נפסק ב־7 באוקטובר".

איך הבחירה להעסיק אותם נראית ממרחק הזמן? אתה מרגיש נבגד?

"אני לא חושב שהייתי עושה משהו אחרת. אני כן מרגיש נבגד מצד בכירים פלסטינים שעבדתי איתם צמוד ואני חושב שתמכו בחמאס, שנתנו לחמאס מחסה בכמה מקומות, ולדעתי גם כספית".

מנגד, הוא מספר על תמיכה נרחבת מצד אנבידיה האמריקאית, שקנתה את מלאנוקס לפני כארבע שנים. "אבינתן אור, עובד החברה, חטוף עם בת הזוג שלו, נועה ארגמני. ויש 700 עובדים שעשו או עושים מילואים במלחמה. אנבידיה תומכת ותורמת ככל יכולתה. המנכ"ל ג'נסן הואנג ידיד שלי שנים, וגם הסיפור האישי שלנו היה לו קשה. הוא כל הזמן תמך מאוד בישראל אף שספג על זה ביקורת, תרם תרומות משמעותיות וניסה לעזור ככל יכולתו".

גם וולדמן עצמו מעורב בחודשים האחרונים ביוזמות סיוע שונות. "צריך לטפל בהרבה סקטורים, החטופים, המשפחות ששוחררו, הניצולים", הוא מסביר. בין השאר הוא מעורב במאבק להשבת החטופים, ותרם הרבה מאוד למפונים וליחידות צבאיות שונות (בעיקר לאגוז וגולני, כגולנצ'יק. "גולנצ'יקים זה אחים, זו אחווה, זו אמת").

אתה לא שוקל לקחת את הפעילות הציבורית שלך רחוק יותר?

"הרבה אנשים רוצים שאלך לפוליטיקה. אני מעדיף שלא אבל בנסיבות מסוימות אולי אעשה זאת. ובכל מקרה אני מאמין שייכנסו לפוליטיקה אנשים חדשים".

מה הנסיבות המסוימות שבהן זה יכול לקרות?

"אני לא עוסק בזה כרגע".

עבדת מול פלסטינים לא רק במישור העסקי, ניסית לקדם יוזמת שלום מקיפה, להניע תהליך.

"התוכנית שלי היתה לכונן נורמליזציה עם ערב הסעודית ולהשתמש בזה כפרוזדור למדינות המוסלמיות אינדונזיה, מלזיה, קטאר. אני חושב שהסעודים צריכים להיות הגשר שלנו למדינות האסלאם. אפשר בעזרתם להפסיק אפילו את העוינות מול איראן, ובסוף גם לפתור את הבעיה הפלסטינית".

איראן? אחרי השבוע? זה לא קצת נאיבי?

"אני נאיבי. מה עדיף, שנמשיך להרוג זה את זה?".

גם על פתרון הבעיה הפלסטינית קשה לחשוב אחרי אוקטובר.

"ב־1973 האויבת הכי גדולה שלנו היתה מצרים, ובתוך ארבע שנים התחלנו תהליך שלום איתה. והשלום הזה הוא הצלחה עד היום. אז אני מקווה שזה יקרה גם עם הפלסטינים, אחרי חילופי הנהגות בשני הצדדים. אבל זה לא משהו שצריך לדבר עליו עכשיו. עכשיו צריך לשחרר את החטופים, להשמיד את חמאס ואת הג'יהאד האסלאמי, להוציא את צה"ל — ולוודא שכל מי שמתקרב לגבול נורה — ולבנות קואליציה של מדינות ערביות ואירופיות והאו"ם שייקחו את המנדט על עזה, שידאגו שלא יהיה ירי ויתחילו לבנות את הרצועה מחדש, למשל עם חינוך כמו באמירויות. ואז אני מקווה שבעוד ארבע שנים, אחרי חילופי הנהגות, נוכל להגיע להסכמות. האלטרנטיבה היא להמשיך להרוג זה את זה".

"מלאנוקס מוכרת ב־13 מיליארד דולר בשנה וזה מדהים. הבנו מההתחלה שנתונים זה הדבר החשוב וצפיתי שהבינה המלאכותית והדאטה ייצרו התפוצצות. מהיום הראשון כיוונו לשם ואנחנו מספקים לזה את התשתית"

"מלאנוקס היא האינסטלציה של מהפכת ה־AI"

וולדמן (63) הוא מהנדס חשמל בהכשרתו. ב־1993 הקים את חברת השבבים גלילאו, הנפיק אותה בנאסד"ק ועזב קצת לפני שנמכרה למארוול האמריקאית תמורת כ־2.7 מיליארד דולר. ב־1999 היה ממייסדי מלאנוקס, שייצרה רכיבים לרשתות תקשורת מהירות, שימש במשך השנים המנכ"ל, היו"ר והנשיא שלה, וב־2020 הוביל את מכירתה לאנבידיה תמורת כ־7 מיליארד דולר, ועזב זמן קצר אחרי השלמת העסקה. מאז הוא משקיע את כספו באמצעות קרן שהקים, וולדו הולדינגס, וגם מטייל בעולם ועושה סקי בשלג וסקי מים.

לפני החיבור עם מלאנוקס אנבידיה היתה שווה 93 מיליארד דולר. אחרי השקעה של 7 מיליארד וארבע שנים, היא נסחרת לפי שווי של 2.3 טריליארד. ואתה רואה את זה מהצד.

"ואני מאוד גאה בזה. וגם בזה שמלאנוקס מוכרת ביותר מ־13 מיליארד דולר בשנה. זה מדהים".

מה גורם לזה?

"ה־AI. צפיתי את זה מזמן, את העובדה שהבינה המלאכותית והדאטה ייצרו התפוצצות. אנבידיה בונה את התשתית של הבינה המלאכותית ומחשבי העל כבר שנים, וגם אנחנו במלאנוקס הבנו כבר בהתחלה שהנתונים, הדאטה, זה הדבר הכי חשוב. ואנחנו מספקים לזה את התשתית, למחשבים הכי גדולים בעולם, לעננים הכי טובים. מהיום הראשון כיוונו לשם, ועכשיו אנחנו האינסטלציה של מהפכת ה־AI".

ומה אנבידיה?

"היא מייצרת את המוח. הם על המעבד, אנחנו על החיבוריות. אנחנו מזרימים יותר נתונים למוח, הרחבנו את הצינור, וכך המוח יכול להיות יותר חכם ומהיר".

מרוב עיסוק ב־AI עולה לעתים התהייה אם זה לא הייפ שיחלוף.

"זה לא הייפ בכלל. בעתיד כל החיים שלנו יהיו מקושרים לבינה מלאכותית, בבריאות, בכלכלה, בתחבורה, בהכל. קשה מאוד להצליח בתחום הזה, אבל יש לו אינספור יישומים, וזה מלהיב את הדמיון שלי".

הדוגמה הטרייה שוולדמן בוחר להביא מחברת את המהפכה הטכנולוגית העולמית לכאב הפרטי שלו ולטראומה הלאומית. "אתמול הייתי באיכילוב", הוא מספר. "מישהו תרם לבית החולים מערכת לחקר המוח על שם דניאל ונעם. זו מערכת שיכולה אולי גם לטפל בפוסט־טראומה, להצליח להרגיע דרך המוח, באמצעות מכשור מיוחד שיוריד את הלחץ ואימון במציאות רבודה שילמד אותך להתמודד עם הלם קרב".

יזמים סדרתיים מספרים הרבה פעמים שהם תמיד חייבים להרים משהו חדש. לא בשביל הכסף, אלא כי זה עניין של אופי. אין לך דגדוג כזה?

"הקמתי שתי חברות שנמכרו במיליארדי דולרים, ואני יודע כמה קשה להצליח, אז עכשיו אני מתמקד בדברים אחרים. אני משקיע, אני יו"ר של כמה חברות, ואני פוגש יזמים. אני מכוון לתחומים של בריאות, אגריטק, פודטק, פינטק, סמיקונדקטורס, AI, סייבר, אפילו נדל"ן. לא אשקיע בהימורים או פורנו".

לא מתגעגע לריגוש של הקמה? או של ניהול?

"לא. אני עדיין מתאושש מלהיות מנכ"ל. אני כל הזמן ברדיפה אחרי הזמן, כל הזמן רץ, נוסע מהר מנקודה לנקודה, אין לי שנייה לעצמי, מביקור בטייסות של חיל האוויר לפגישה בנוגע לחטופים. מספר הדברים שאני מעורב בהם הוא גדול. וזה מה שאני רוצה לעשות עכשיו — שינוי. חשוב שהדברים כאן יהיו טובים יותר".

יזהר שי. "אני מבין מה הוא ואייזנקוט עוברים. יש בונדינג של שותפות גורל עצובה מאוד. זה מחבר אותנו בלי מילים". צילום: יונתן בלום

שניים משותפיו לכוונות השינוי האלה גם הם אבות שכולים טריים: השר גדי איזנקוט, "בן מחזור שלי מגולני, אני יודע מאיזה חומר הוא עשוי", והשר לשעבר יזהר שי. "אני מבין מה הם עוברים. יש בונדינג של שותפות גורל עצובה מאוד. זה מחבר אותנו בלי מילים. עם יזהר אני בקשר גם אישי וגם בענייני המדינה, וגם עם איזנקוט אני מחליף הודעות".

ובתוך כל העיסוקים, ובתוך הכאב, חזרת לסקי.

"עשיתי החורף שלוש פעמים, כולל באתר שבו עשיתי סקי עם דניאל. בפעם הראשונה שם זה כאב מאוד, אבל בפעם השנייה היא כאילו שחררה אותי, זה כאב פחות. בשלישית כבר נסעתי לאתר אחר. צריך להתאמן בלחיות ובלחזור לחיים. זה חשוב מאוד. אני רואה משפחות שקשה להן מאוד אפילו לצאת מהבית. גם לי היה קשה לצאת מהבית, הייתי צריך לאלץ את עצמי לעשות את זה אחרי השבעה, אז בטח לנסוע לחו"ל. הנסיעות הראשונות היו בכלל בעניין החטופים, משימתיות. גם ראיונות לערוצים זרים היו משימה בשביל המדינה. אבל עם הזמן אתה מבין שהחיים ממשיכים, וזה גם מה שדניאל היתה רוצה".

את הקושי להמשיך וולדמן תיאר גם בוועידה של "כלכליסט" בדצמבר: "אתה הולך בתחושה שאתה חסר משהו כל הזמן. אנשים שואלים מה איתך, אתה אומר שבסדר כי אתה לא רוצה לגרום לאנשים כאב, אבל בפנים זה קצת פחות".  

בשבוע שעבר הוא שיתף בפייסבוק את השיר "הכל בסדר" של המשוררת נגה אולמרט: "ואני עונה/ שבסך הכל/ הכל בסדר// ואני עונה/ כי בסך הכל/ אני רוצה/ שהכל/ יהיה בסדר// ואני עונה/ בשביל שאתם/ תרגישו/ בסדר/ (אבל כלום,/ כלום לא/ בסדר)".

אתה עדיין אומר שהכל בסדר כשכלום לא בסדר?

"כן. אני מבין שאנשים לא יודעים מה אתה עובר ולא יודעים מה לעשות מולך. החוויה שלנו קשה מאוד, ואנחנו לא היחידים, ואנחנו ממשיכים בחיים. אמא של דניאל, האחים — הם חזקים, ועדיין קשה להם. וגם אני. אבל כששואלים אותי מה נשמע, תמיד ישמעו 'בסדר'".