בעיטה במוח

//

אוריאל דסקל

איך אבות משקיענים בונים קבוצות ספורט מובילות?

הארדן ואנדטוקומבו. הראשון גדל עם אב עבריין שנעדר רוב הזמן, השני עם אב משקיען שמעורר בו השראה גם אחרי מותו. צילום: אי.פי

בעיטה במוח

אוריאל דסקל

*

ג'ו אבונאסר, מאמן כדורסל אישי, עובד עם הכדורסלנים הבכירים ב־NBA כבר שני עשורים, ומכיר מקרוב את הליך המיון הדקדקני של הקבוצות. "היום ב־NBA עושים עבודת רקע אינטנסיבית לפני שבוחרים שחקן בדראפט", הוא מספר. "זה תהליך ארוך: מדברים עם המאמנים והמורים שלו בתיכון, החברים, הדודים, כל הסביבה שלו. אם צריך, אז גם עם המורה לספורט מכיתה ג', ואני לא צוחק. מחפשים אנשים שבמשך כל חייהם הפגינו רצון ללמוד ולגדול. קוראים לזה 'אישיות איכותית'. הרבה מאמנים יוותרו על שחקן שאינו כזה, גם אם הוא ניחן בכישרון יוצא דופן. ההבנה היא שאי אפשר לנצח עם שחקנים שאינם ממוקדי מטרה, ושאינם יודעים ורוצים לעבוד בצוות. כששואלים את קווין גארנט (שזכה באליפות עם בוסטון סלטיקס) במה היה הכי טוב כשחקן, הוא תמיד עונה 'הייתי החבר לקבוצה הכי טוב שיש'. מי ששיחק איתו יסכים: הוא יילחם עבורך, יחסום עבורך, ייקח ריבאונד כשצריך, ימסור כשצריך, יקלע כשצריך, יבין שלא הכל קשור אליו. אלו מרכיבי האישיות הנכונים".

איפה אבא?

בנים לאבות מזניחים

ג'יימס הארדן

קווין דוראנט

ג'ון וול

ב־NBA מכנים שחקנים כאלה "Culture Guys", שחקנים שתורמים לתרבות תחרותית בריאה, חסרת אגו וערכית בתוך חדר ההלבשה. כשהשכר החציוני בליגה הוא כ־4 מיליון דולר לעונה ומספר השחקנים בסגל הוא 15, כדאי מאוד שרוב השחקנים בסגל יהיו "קאלצ'ר גאייז".

אבל משיחות עם אנשי NBA — בעלים, סקאוטים, ומנהלים — עולה שהשחקנים המוכשרים ביותר הם פחות "קאלצ'ר גאייז" ויותר טאלנטים. ולאחרונה, בעקבות סאגת המעבר של ג'יימס הארדן מיוסטון רוקטס, התברר שהטאלנטים קובעים הרבה דברים: זמני אימון, זמני טיסה, בתי מלון. הכוכב יקבע איזה מאמן מתאים לו ולקבוצה, ואף יקבע מי השחקנים שישחקו בה. "זה לא יוצא דופן, ככה זה מאז ימי ג'ורדן", מסביר בראיין ווינדהורסט, שמסקר את ה־NBA עבור ESPN. "כוכבים בסדר גודל של הארדן הם נדירים מאוד, ולכן קבוצות יעשו הכל כדי שיהיו מבסוטים".

הנה אבא!

בנים לאבות מסורים

יאניס אנדטוקומבו

סטף קרי

דמיאן לילארד

דני אבדיה

היסטורית, הקבוצות הכי מוצלחות הן אלו עם טאלנט שהוא גם "קאלצ'ר גאי". סטף קרי הוא הדוגמה האולטימטיבית למישהו שהוא גם כוכב יוצא דופן, וגם עובד בשביל החברים לקבוצה כמו גארנט (רק עם חיוך ויכולת לקלוע מכל מקום על המגרש). גם יאניס אנדטוקומבו הוא כזה. אבל לרוב, את הקבוצות הטובות בונים סביב 2–3 טאלנטים שכישרונם מפצה על התנהלותם; שאר השחקנים צריכים להיות חבר'ה טובים ויציבים נפשית, שיוכלו לספוג את ההתנהגות המשונה מעט של הטאלנטים, וגם יעשו את מה שצריך על המגרש.

לבחירת הטאלנט והקבוצה סביבו יש משמעות כלכלית עצומה. אנדטוקומבו, למשל, חתם לאחרונה על חוזה של 228 מיליון דולר לחמש שנים. בשביל להתחייב לשלם כמעט רבע מיליארד דולר לשחקן אחד, כדאי לדעת שאפשר לבנות סביבו קבוצה מנצחת, ושלא יגיע לשובע או יתנהל כמו פרימדונה בלתי נסבלת.

אחד הדברים המשותפים ליאניס ולקרי הוא משפחה חזקה, ובעיקר מעורבות משמעותית של האב בגידול הילדים. שני אלה הם אמנם מדגם זערורי, אבל גם כשבוחנים את קבוצת "שחקני המקסימום" (בעלי השכר המקסימלי בליגה), רואים שאלה מהם שסביבם נבנתה קבוצה בריאה, הם פעמים רבות בנים לאבות משקיענים: כאלה הם למשל דמיאן לילארד, אנתוני דיוויס, קליי תומפסון, דונובן מיצ'ל וכריס פול. גם דני אבדיה ומנור סולומון, כוכבי ספורט ישראליים מובילים כיום, הם בנים לאבות כאלה. מנגד, טאלנטים שאת התנהגותם "צריך לסבול" הם פעמים רבות כאלה שגדלו ללא דמות אב משמעותית: למשל, קווין דוראנט, ג'יימס הארדן, ג'ון וול, ובעבר אלן אייברסון ודניס רודמן.

זה לא מקרי. חוקרים מאוניברסיטת ראטגרס האמריקאית פרסמו לאחרונה מחקר שמצא כי אבות משקיענים עוזרים לילדיהם לשפר את בריאותם המנטלית, את התנהגותם ואת חייהם בגיל מאוחר יותר. החוקרים בדקו נערים ונערות בגיל 15 מערים גדולות בארצות הברית, כולם ממשפחות ממעמד סוציו־אקונומי נמוך. הם מצאו שכאשר אבות גילו מעורבות בחיי הילדים בגיל צעיר — קראו איתם, שיחקו איתם, גילו כלפיהם חיבה וסיפקו את צורכיהם הרגשיים והפיזיים — הילדים גדלו לבני נוער שהיו מעורבים פחות בפשע, סבלו פחות מבעיות נפשיות, והפגינו יכולת גבוהה לעבודה בקבוצה.

יאניס אנדטוקומבו חתם לאחרונה על חוזה של 228 מיליון דולר לחמש שנים. בשביל לשלם סכום עצום כזה לשחקן יחיד צריך לדעת שהוא לא פרימדונה ושאפשר לבנות סביבו קבוצה מנצחת. סטטיסטית, אלה מאפיינים של בנים לאבות מסורים

ישנם עוד מחקרים רבים שתומכים במסקנות דומות. הסוציולוג פול אמאטו ריכז את הממצאים הללו בספר עב כרס ששמו "אפקט האב". "זה עניין של איכות, לא של זמן", כותב אמאטו. "סתם לשבת ולראות טלוויזיה יחד זה לא משהו שיעזור. צריך מעורבות בטיפול ובחינוך הילד. מבדקים מראים שילדים שגדלים עם אב מסור ב־36 החודשים הראשונים לחייהם הם מפותחים יותר קוגניטיבית".

הממצאים החד־משמעיים האלה הביאו את החוקרים מראטגרס להמליץ לקובעי מדיניות "לשקול מבנה שכר ומדיניות חוקית שיספקו לגברים יותר הזדמנויות להיות מעורבים בחיי ילדיהם, כדי לשפר את בריאותם הנפשית". היחסים בין אבות לילדיהם הם קריטיים לחברה מתפקדת, בדיוק כפי שהם חשובים לבניית קבוצות ספורט מצטיינות.