חתיכת שבוע

חתיכת שבוע

/// העסקים נרמסים ללא סיבה /// משקיעי הנדל"ן צריכים להתפכח /// נהגי האוטובוסים הופקרו בידי המדינה /// וטראמפ עושה שכונה גם כשהוא חולה

סגירת עסקים

שעירים לעזאזל

נציגי האוצר הגיעו השבוע לדיון בקבינט הקורונה עם מסר ברור: חייבים לפתוח את מקומות העבודה שאינם מקבלים קהל מיד בתום החג. הם ידעו שההמלצה תיתקל בהתנגדות ולכן הביאו כמה נתונים שמבהירים כי מוקדי ההתקהלות והתחלואה אינם במקומות העבודה (שלא מקבלים קהל) — מהגודש בכבישים ועד הנוכחות במקומות העבודה. פתיחה סלקטיבית כזאת תחסוך 6 מיליארד שקל למשק בתוך שבועיים ותמנע קריסה של אלפי עסקים. אפילו משרד הבריאות תומך במתווה כזה ובהיגיון שמאחוריו.

ובכל זאת, כבר בפתח הדיון הודיע ראש הממשלה בנימין נתניהו כי שום הקלה לא תהיה על הפרק בשבוע וחצי הקרובים. ההצעה והנתונים שגיבו אותה אפילו לא עלו לדיון. אפשר להתווכח על טיב הבנתו של נתניהו בדמוקרטיה, אבל במספרים הוא אמור להבין. הסגר הנוכחי יעלה לנו 13 מיליארד שקל בשבועיים הבאים — פי 2 מאשר נפסיד אם נפתח את העסקים תחת מגבלות. והיות שהעסקים אינם גורמים לעלייה בתחלואה, אין סיבה שהם ישלמו את המחיר על סגר שנועד בעיקר להשתיק הפגנות. מצד שני, כבר למדנו שכשנתניהו הוא לא זה שחותם על הצ'ק, המחיר פחות משנה לו.

/// עמרי מילמן

התחבורה הציבורית

חשופים בחזית

ענף התחבורה הציבורית חטף השנה שלל מכות: הקורונה הבריחה את הנוסעים, הפעילות צומצמה, ואלפי נהגים יצאו לחל"ת. תוסיפו לזה את היעדר התשתיות, הפקקים והאלימות שהנהגים סופגים גם בלי שינסו לגרום לנוסעים להקפיד על מסכות וריחוק — ותקבלו מתכון להברחת נהגים. המצב כל כך חמור, שאגד ודן מדווחות כבר תקופה ממושכת על מחסור של 3,000 נהגים. מי ירצה עבודה בתנאים כאלה?

ומה עושה משרד התחבורה בנדון? מחמיר את המצב. השבוע פורסם כי ההבטחה להתקין מחיצות מגן באוטובוסים תקועה. עוד במאי אישר השר בצלאל סמוטריץ' התקנת מחיצות שיגנו על הנהגים מפני קורונה, לאחר שבגל הראשון כ־10% מהם נדבקו, לפי ההערכות. ביולי הבטיחה השרה מירי רגב שהמהלך יקודם בבהילות. התקציב אושר מזמן, ובכל זאת, מאז רק 10% מהרכבים צוידו במחיצות. למה? "התהליך מורכב", אומרים במשרד. ומה יהיה על הנהגים? שיחכו בתחנה ויתפללו, כמו כולנו.

/// ליאור גוטמן

צילום: אם.סי.טי

טראמפ

בולם את הבלמים

עד לפני שבוע, איש לא הכיר את שון פטריק קונלי, הרופא הצבאי הצעיר שמשמש בחצי השנה האחרונה הרופא של נשיא ארצות הברית. אבל בסוף השבוע שעבר הוא נהפך לסמל של דיסאינפורמציה והסתרת האמת מהציבור, בפרט על בריאותו של דונלד טראמפ ומשך הזמן שבו הסתובב נטול מסכה, מפזר קורונה לכל עבר. במקום לומר את האמת ישירות למצלמה, נשמע קונלי כמו קריין בקמפיין של הנשיא.

קונלי אינו לבד. אנשי מקצוע ותיקים ומפורסמים ממנו התפשרו בשנים האחרונות על היושרה המקצועית שלהם כדי לרצות את טראמפ. החל בשר הביטחון לשעבר ג'ים מאת'יס וראש הלשכה לשעבר של טראמפ ג'ון קלי, שאמרו למקורביהם כי טראמפ אינו כשיר להיות נשיא, אבל לא העזו להגיד זאת בפומבי; עבור במשרד המשפטים, שהפך למשרד עורכי דין פרטי של טראמפ, ומדעני המרכז לבקרת מחלות (CDC), שנכנעו להכחשות הקורונה של טראמפ; וכלה במנהל התרופות (FDA), שמכופף כעת את התקנות לאישור חיסון כי טראמפ רוצה אחד לפני הבחירות.

אחת הטענות השכיחות בארצות הברית היא שהאבות המייסדים לא ראו בדמיונם נשיא כמו טראמפ. אבל זה בדיוק ההפך: הם כן ראו נשיא כזה לנגד עיניהם, ולכן ייצרו את מערכת הבלמים והאיזונים המפורסמת בעולם. מה שהם לא צפו הוא שהמערכת הזו תתרסק בכזאת מהירות ובכזאת קלות מול מגיש תוכנית ריאליטי.

/// ציפי שמילוביץ, ניו יורק

משקיעי נדל"ן

בלון שמתפוצץ בשקט

משרד האוצר פרסם השבוע סקירת נדל"ן עם כותרת מבהילה — ירידה חדה של 27% ברכישות דירה ברבעון השני של השנה, "הרמה הנמוכה ביותר מאז הרבעון הראשון של 2003, שעמד בצל המיתון והאינתיפאדה". ובכל זאת חשוב לשפוך הרבה מים קרים על הדרמה המיותרת הזאת. בהתחשב בכך שלפחות חצי מהרבעון היינו סגורים בבית (אז עוד הקפדנו יותר ברצינות על ההנחיות), רכישת דירה היתה משימה כמעט בלתי אפשרית גם למי שחפץ בכך. אם כבר, העובדה שנסגרו פה 16.8 אלף עסקאות לרכישת דירה מעידה על עוצמת השוק ועל התיאבון המוגזם שלנו לרכישת דירות.

דווקא הנתון המטלטל באמת בדו"ח לא הובלט — 56% מהמשקיעים, שקנו דירה בשלוש השנים האחרונות ומכרו אותה ברבעון השני, לא רשמו רווח, פי 3 לעומת 2017. כלומר חרף כל הדיבורים על בועת נדל"ן ועל טירוף מחירי הדירות — רוב המשקיעים מהשנים האחרונות מסיימים את ההרפתקה הנדל"נית שלהם ללא רווח בין קנייה למכירה.

האם תור הזהב הנדל"ני נגמר? ממש לא. דירה להשקעה עדיין מניבה רווח שוטף מדמי השכירות, 3%–4% בממוצע, שאפילו נהנים מהטבות מס חריגות. גם ללא שום עליות במחירי הדירות, מדובר בדיל לא רע, ודאי בעידן של ריבית אפסית על פיקדונות בבנק וכששוק ההון משייט ברמות שיא. מצד שני עם כאב הראש מול השוכרים, פה ושם כמה חודשים ללא שוכר, ואיומים קבועים של פקידי האוצר למסות את דמי השכירות מהשקל הראשון — אולי הגיע הזמן להרגיע מעט את התיאבון הישראלי לדירות להשקעה.

/// דרור מרמור

מילת השבוע

//

דור סער־מן

המקום שבו אי אפשר להמשיך לשקר

מה משותף לשרה להגנת הסביבה גילה גמליאל ונשיא ארצות הברית דונלד טראמפ? שניהם התבשרו בשבוע האחרון שהם מאומתים לקורונה, ולא בגלל ביש מזל — שניהם פשוט זלזלו בהנחיות שהממשל שהם מייצגים הטיל על האזרחים. לא מדובר במקרים הראשונים של נבחרי ציבור שהפרו את ההנחיות לזמן הקורונה, ובישראל קדמו להם כבר ראשי עיריות, חברי כנסת, שרים (כולל שר הבריאות עצמו) וכמובן ראש הממשלה והנשיא. אבל איכשהו נראה שגמליאל עוררה את הזעם הציבורי הכי חריף. למה?

הסיבה העיקרית לכך היא שגמליאל היא חולה מאומתת, במובן הכי ליטרלי של המילה. האימות חשף את השקרים שמכרה לחוקרים האפידמיולוגיים על מקור ההדבקה שלה וכל המקומות השונים שבהם היתה בעת שדרשה מהציבור להיות סגור בביתו. משנחשפה האמת, הודיעה שכנראה טעתה בשיקול דעתה ולכן תשלם את הקנס — כאילו שזו הסיבה לסגר, לגבות קנסות ולא למנוע הפצת מגפה קטלנית. וכאילו שהפרת הכללים, שהיא עצמה הטיפה להם, והשלכת האשם על עובד שלה הן אוסף טעויות, ולא ערמת שקרים.

זה כוחו של מנגנון האימות. לא משנה כמה קומבינות תעשו, כמה תחשבו שאתם חכמים יותר מכולם — הביולוגיה לא עושה הנחות לאף אחד. אם לא תקפידו, תידבקו. ואם תסתירו, תאומתו. ובניגוד לשקרים שמוכרים לנו נבחרי הציבור שסרחו, המשתנים בהתאם לכיוון הרוח — האמת הביולוגית היא מוחלטת.