חשיפה ארוכה

דיאנה בחור ניר

צילום*: אדוארד קפרוב

חשיפה ארוכה

//

דיאנה בחור ניר

//

צילום*: אדוארד קפרוב

איל וולדמן

בן 61, מייסד מלאנוקס, שנמכרה ל־Nvidia ב־6.9 מיליארד דולר

"באוטובוס אני נראית לאנשים מוכרת, הם חושבים שהייתי הגננת של הילד"

קרנית פלוג נהנית מהאנונימיות ומוטרדת ממה שמחוללת הממשלה החדשה

קרנית פלוג,
בת 68, סגנית נשיא למחקר במכון הישראלי לדמוקרטיה, נגידת בנק ישראל לשעבר

מוסף כלכליסט | 29.12.22

"

הוריי היו בגטו לודז' ואחריו במחנות, ולמזלם זה היה בגיל שהיה להם קצת יותר סיכוי לשרוד. אחרי המלחמה הם התחתנו ועברו לוורשה, שם נולדתי. כשהייתי בת 3 עלינו לירושלים, לקריית יובל. אמי היתה רופאת ילדים ואבי כלכלן, הם היו אנשים אסופים וחזקים והצליחו להתמקד בבניית החיים שלהם בארץ. אבי היה מעורב מאוד בטיפול בניצולי שואה, היה ממקימי ארגון הגג של ניצולי השואה והשתתף במשא ומתן עם ממשלת גרמניה על הפיצויים".

עד כמה השואה היתה חלק מהבית שגדלת בו?

"אבא היה עסוק בנושאים הציבוריים ופחות דיבר על החוויה האישית שלו, למעט אחד הדברים שחזר וסיפר: הוא ידע גרמנית, וכשהיה בן 18, באחד המחנות, מפקד הכלא רצה מישהו שיעזור לו. בכל פעם שאבא היה מגיע אליו, העוזרת האישית של המפקד השאירה לאבי חלק מארוחת הבוקר שלה. זה עזר לו לשרוד".

זה מעלה אצלך דמעות בעיניים.

"בסוף המלחמה הוא שקל 32 ק"ג, ואם היא היתה נמשכת עוד קצת הוא לא היה שורד. אני מניחה שהעובדה שבמשך תקופה קצרה הוא קיבל פיסה מארוחת הבוקר עזרה לו לשרוד. לימים הוא חיפש את האשה הזאת כדי להודות לה, אולי לבדוק אם אפשר להכיר בה כחסידת אומות עולם, אבל לא הצליח למצוא אותה. ואת הסיפור הזה הוא סיפר בגלל הלקח שטמון בו, שגם בתוך הרוע יש אנשים שבכל זאת נשארים בני אדם.

"העיסוק של הוריי השפיע על הבחירה שלי בעשייה ציבורית. יש לי נטייה לחשיבה ריאלית, ובצדה רצון להתעסק בבני אדם. לכן בצד המחקרי בקריירה נמשכתי לתפר שבין כלכלה לחברה. כשהתמניתי לנגידה דיברתי על החשיבות בכך שהצמיחה תחלחל לכל חלקי החברה, וגם היום אני חושבת שצריך לפעול לרווחת הציבור כולו, ולא לרווחת מגזר אחד על חשבון השאר. זה מנוגד לפוליטיקה האולטרה־מגזרית שמאפיינת את הממשלה המתהווה, ואני מוטרדת ממנה מאוד".

כי יש תחושה שהממשלה דואגת רק למגזרים שמשתתפים בשלטון?

"זה מדאיג מאוד, וזה יפורר אותנו. התנהלות מגזרית מרחיבה את השסע ומגבירה שנאה. מי שעכשיו בשלטון ינסה להפנות את כל המשאבים לכיוון אחד, ואז יהיה Backlash, תנועה נגדית חריפה, שתנסה לקחת לכיוון השני. זה יפורר אותנו כחברה, והנזק לא יהיה רק כלכלי. חברה עלולה להתפורר אם אין בה איזו תפיסה ממלכתית ויש רק ראייה של קבוצות בתוכה. תחושת חוסר צדק היא משהו שאי אפשר להשלים איתו".

חילונים עובדים רבים חשים שמוטל עליהם הנטל לפרנס גם את המגזר החרדי.

"תחושת חוסר הצדק גוררת תסכול. וכשהוא גדול מאוד זה מתפרץ. איך בדיוק אני לא יודעת. מעבר לזה מצטברים נזקים ארוכי טווח, כשיש אוכלוסייה הולכת וגדלה שמנהיגיה רוצים להשאיר אותה נבערת ובלי כלים להתמודדות עם המציאות. זה לא יעבוד למשך זמן, לא בשביל האוכלוסייה הזאת ולא בשביל הציבור כולו, שנושא בנטל. אנחנו שועטים לתוך קיר".

כי כספי המסים לא חוזרים למעמד הביניים שמשלם אותם?

"אני לא רוצה לחיות בחברה שבה אנשים עסוקים בשאלה אם הם מקבלים את כל המס ששילמו בחזרה. הייתי רוצה לחיות בחברה שיש בה מספיק סולידריות למימון מדיניות רווחה הוגנת לאלה שזקוקים. אבל לזה נדרשות סולידריות ושייכות לחברה אחת, לא לחברה מפוררת. דרושה התעוררות שתבטיח שהתהליכים האלה לא יימשכו. רוב הציבור לא מרוצה מההתנהלות האולטרה־מגזרית הנוכחית".

נתניהו שר האוצר היה תומך בצעדי נתניהו ראש הממשלה?

"ממש לא. כשביבי היה שר אוצר הוא היה עסוק בהעברת אנשים מרווחה לעבודה, וזה היה כרוך בקיצוץ קצבאות ובתמרוץ להיכנס לשוק העבודה. הוא גם שילם על זה מחיר פוליטי. אולי זאת הסיבה שהוא לא רוצה יותר לשלם מחיר וצועד בכיוון ההפוך. זה מונע מאנשים להשתלב בשוק העבודה, ומונע ממערכת החינוך להכין אותם להשתלבות - וזה גוזר על הציבור החרדי עוני ממושך. יש הרבה אנשים בציבור הזה שהיו רוצים להקנות לילדיהם כלים להשתלבות בכלכלה, אבל זה מנוגד לאינטרס של הפוליטיקאים".

הגעת באוטובוס לריאיון, וכשהיית נגידה צולמת עורכת קניות בשוק מחנה יהודה. זה באמת חלק משגרת חייך או לצורך יחסי ציבור?

"אני אוהבת מאוד את מחנה יהודה, הולכת אליו פעמיים בשבוע וחוזרת ברכבת הקלה. כשאני בתל אביב אני הולכת לשוק הכרמל, זאת חוויה נעימה ואני אוהבת לבשל. אני גם נוסעת באוטובוס כי אני חובבת תחבורה ציבורית. לא נולדתי נגידה וזה מרגיש לי טבעי מאוד. אנשים לפעמים מזהים אותי ושואלים אם זו אני. יש כאלה שאני נראית להם מוכרת והם לא מבינים מאיפה. הם חושבים שאולי הייתי הגננת של הילד שלהם בגן".

את היום נמצאת בעיקר בתל אביב.

"אני מחוברת מאוד לירושלים, אבל קצת קשה לחוות את העיר משנה את פניה. בתל אביב יש איזו קלילות, תרבות, חילוניות. ירושלים של תקופתי כסטודנטית היתה אחרת, פתוחה ופלורליסטית".

את מתגעגעת לתפקיד הנגידה?

"בחודשים הראשונים עוד היו כאבי גמילה, ובשלבים מסוימים האדרנלין קצת דגדג באצבעות. היום אני אחרי זה. והחלק שאני לא מתגעגעת אליו הוא האינטראקציה עם הפוליטיקאים. זה לא היה מקצועי, והרבה פעמים הגורם הפוליטי העדיף להפוך את הדברים להתקפה אישית – ובגלל התפקיד בלעתי את הרוק, גם כשזה אומר לנהל מאבק בידיים קשורות".

שר האוצר לשעבר משה כחלון תקף אותך בזמנו.

"איתו העימות נולד בעקבות ביקורת מסוימת שלי על תוכנית מחיר למשתכן. הוא ראה בזה התקפה ולא ביקורת עניינית ועלה להתקפה".

היית נגידה ראשונה ויחידה עד היום. למה אין יותר נשים בצמרת?

"כנגידה, כשהרציתי על ייצוג מרשים של נשים בפיננסים, היה לי שקף עם תמונות של מנהלות הבנקים. כמה שנים אחר כך כמעט כל התמונות הוחלפו בכאלה של גברים. כך שגם כשנראה שהגענו לייצוג מרשים - אין ערובה שזה יימשך. נשים צריכות להיכנס ללימודים ריאליים, וכיום הן עדיין מוסללות למקצועות יותר טיפוליים. ויש עדיין תחומים, כמו בהייטק, שבהם איזון בית־עבודה קשה גם לגברים, רק שמהם הציפיה אחרת. אני מקווה שהמציאות משתנה".

גם את חטפת ריקושטים בבית?

"בן זוגי ואני עשינו ג'גלינג יחד. אז פה ושם היו הערות של הילדים שאני לא מחכה להם עם שניצל בבית, אבל הם התגברו. זה לא היה כבד מאוד, אבל פה ושם היתה אצלי קצת תחושת אשמה".

זה פיצ'ר שלא קיים אצל גברים.

"יכול להיות שעכשיו הוא מתפתח. אצל אבות צעירים יש ציפיה להיות יותר נוכחים בחיי הילדים שלהם".

היום ילדייך גאים באמא שלהם, שהגיעה לאן שהגיעה?

"כן. אבל לא בשלב שלא הכנתי שניצלים".