יוצא מהכספת

דיאנה בחור ניר

צילום: יונתן בלום

יוצא מהכספת

//

דיאנה בחור ניר

//

צילום: יונתן בלום

"הפרקינסון היה רעידת אדמה, אבל לא נשברתי. עכשיו אני מנהל את המחלה כמו מנכ"ל"

שלוש שנים מייסרות חי רונן שטיין עמוק בארון הפרקינסון. המחלה שהתפרצה אילצה אותו לפרוש מהמרוץ למנכ"לות הפועלים, אך הוא לא סיפר עליה לאיש. לא לילדיו שראו אותו נחלש, לא לבוסים שלא הבינו מדוע ויתר, לא לחברים שניזונו מספקולציות ארסיות. כל האנרגיה הופנתה להסתרה, גם אם זה אומר לרדת 28 קומות לשירותים כדי שהעובדים לא יבחינו. עד היום שבו החליט להיחשף ולהשיב מלחמה, כי "הסתרה היא משחק רע ששואב ממך אנרגיה עצומה. אני מנסה לחסוך את זה מאחרים"

"הפרקינסון היה רעידת אדמה, אבל לא נשברתי. עכשיו אני מנהל את המחלה כמו מנכ"ל"

שלוש שנים מייסרות חי רונן שטיין עמוק בארון הפרקינסון. המחלה שהתפרצה אילצה אותו לפרוש מהמרוץ למנכ"לות בנק הפועלים, אבל הוא לא סיפר עליה לאיש. לא לילדיו שראו אותו נחלש, לא לבוסים שלא הבינו מדוע ויתר, לא לחברים שניזונו מספקולציות ארסיות. כל האנרגיה הופנתה להסתרה, גם אם זה אומר לרדת 28 קומות לשירותים כדי שהעובדים לא יבחינו. עד היום שבו החליט להיחשף ולהשיב מלחמה, "כי אדם שמתמודד עם מחלה צריך להשקיע אנרגיות בלרפא את עצמו, לא בהסתרה"

כותרת כתבה 1 חדשה

שטיין בחצר ביתו ברמת גן, השבוע. "שלוש שנים החזקתי את הסוד בבטן. העולם העסקי הוא עולם מאצ'ואי של קילרים, ואסור להראות בו חולשה". איפור: סבטלנה קרחילי

מוסף כלכליסט | 29.06.23

"

לפני ארבע שנים התחלתי להרגיש שהגוף שלי מתחיל לבגוד בי", רונן שטיין פותח פתאום במונולוג. "זה התבטא בהמון דברים קטנים, שלא ייחסתי להם יותר מדי חשיבות: כתב היד שלי הפך יותר קטן ומפוזר, ואני אדם מאוד מוקפד, אוהב לכתוב הערות אחרי מפגש. אמרתי 'לא נורא, כנראה עניין של גיל או של ריכוז'. בביקורים בסניפים התחלתי להרגיש שקצת קשה לי לקום מהכיסא, ואמרתי לעצמי: 'בטח התכווצות שרירים'. אחר כך הבחנתי שאני לא ישן כל כך טוב בלילה, ופתאום שמתי לב שגם התחיל לי רעד קטן ביד. ועדיין אמרתי לעצמי: 'עומס עבודה, אולי קצת התרגשות, אל תתעכב על זה'. אבל בשלב מסוים הצטברו יותר מדי נורות אדומות, אז שיתפתי את אשתי וקבענו תור לנוירולוג בקופת חולים.

"הוא אמר לי 'אני חושד במשהו, אבל לא רוצה להכניס לך בינתיים שטויות לראש. תבוא בעוד שנה'. אלא שאז התחילו להופיע אצלי קפיצות שרירים די רציניות בגוף, ונהייתי מוטרד. חקרתי בגוגל והחלטתי שיש לי ALS, אז הלכנו באופן פרטי לפרופ' אבינעם רכס בירושלים, נוירולוג בכיר מאוד, שמומחה למחלות ניווניות במוח. הוא בדק אותי ואמר: 'מר שטיין, שב. אין לך ALS, יש לך פרקינסון'.

"השמים נפלו עליי באותו רגע. בראש שלי זו מחלה של זקנים רועדים. אמרתי לו: 'ד"ר, זה לא מסתדר לי בראש. אני רוצה לראות תוצאה בבדיקה מדעית, בשביל השקט הנפשי'. בינתיים חזרתי לשגרה, המשכתי לשחות, אבל פתאום אני מרגיש שהרגליים שלי שוקעות. ואז הגיעה האבחנה של בדיקת MRI פרטית שעשיתי באלפי שקלים: זה פרקינסון".

איך הגבת?

"אני ואשתי מיד פרצנו בבכי. שקעתי באבל. חטפתי מחלה נוירולוגית כרונית לא סימפטית, שיש בה רגרסיה. האבל הזה נמשך יום־יומיים, ואז אמרתי לאשתי, 'אתי, אני מתמודד על מנכ"לות הבנק, אני לא מוותר על התפקיד'".

זה קרה ב־2019. שטיין (57) היה כוכב בענף הבנקאות, שכיהן כמנכ"ל ישראכרט ואחר כך כמנהל אגף בנקאות קמעונאית בבנק הפועלים וכיו"ר ישראכרט. כשנפתח המרוץ לתפקיד מנכ"ל הפועלים, הוא היה מועמד טבעי. "קריירה של 28 שנים בסוף התנקזה לדרגה הכי גבוה שקיימת. ידעתי שהסיכוי שלי טוב וממש רציתי להגיע לשם", הוא ממשיך.

גם אחרי שגילו אצלך את המחלה?

"לא הייתי מוכן לוותר. אבל אחרי שלושה שבועות של התעסקות, אשתי אמרה לי: 'רונן, אל תלך לזה. זה תפקיד עם לחצים, ולחץ מגביר את הסימפטומים ויכול להאיץ את המחלה. למה אנחנו צריכים את זה? עשית תפקידים נהדרים, שחרר את זה'".

הקשבת לה?

"בהתחלה כעסתי. אמרתי: 'איך את אומרת לי כזה דבר? תפרגני'. כבר הכנתי את כל החומרים לוועדת האיתור. יו"ר הבנק אז עודד ערן שאל אותי: 'מה קורה? אתה מגיש את הטפסים?', ועניתי: 'בטח'. אבל בשעות האחרונות להגשה החלטתי שאני לא מגיש".

מה עבר עליך בשעות האלה?

"קושי מאוד גדול עם עצמי, כי הייתי מהמועמדים המובילים לתפקיד. נכנסתי לאריק פינטו, המנכ"ל אז, בסערת רגשות נוראית. אמרתי לו: 'אריק, לא הגשתי'. הוא שאל 'מה פתאום?' ועניתי בפשטות שהחלטתי ללכת לכיוון יותר רגוע. ממנו הלכתי לעודד, שהיה בהלם. 'אתה בטוח? היינו עובדים מצוין יחד', הוא אמר לי, ואני עניתי: 'הלב שלי אומר שאני צריך לשנות'. לא הסברתי מעבר".

מה שרק העלה עוד סימני שאלה.

"הפצצה על פרישתי מהמרוץ נפלה והתחיל רחש בחש, כי זה לא היה הגיוני לאף אחד. היו כותרות לא טובות בעיתונים והסברים שונים לפרישה, אבל לא הייתי מסוגל לגלות למה באמת אני לא מתמודד".

קשה לחטוף בלי להתגונן עם האמת.

"לא ידעתי את נפשי. היום אני יודע שזו היתה טיפשות לא להסביר למה פרשתי. אבל באותו זמן בקושי עיכלתי בעצמי את הידיעה על המחלה, אז איך יכולתי לומר לאחרים את הסיבה?".

בעיתונות ייחסו את הפרישה לכך שבנק ישראל אותת להפועלים שהוא מסתייג מהמינוי שלך, בעקבות דו"ח שמתח ביקורת על האופן שבו הבנקים בישראל חילקו אשראי צרכני.

"זו היתה התמודדות קשה. שופכים את דמך בעיתון, ואין לך כוחות נפשיים להתייצב ולהגיד 'חליתי. אני פורש מסיבות אישיות'. החברים והמשפחה פרגנו לי ואמרו שאני אמיץ בבחירה שלי ללכת לחיים רגועים, אבל חייתי בשקר — כי זו לא באמת היתה הסיבה. אני לא רגיל לחיות ככה ונכנסתי למצוקה. והשקר הזה, הארון שהייתי בו, ליווה אותי כמעט שנתיים, גם מול הילדים שלי".

אפילו להם לא סיפרת?

"לא הייתי מספיק אמיץ, אבל הם הרגישו שקורה משהו. הקטן היה אומר לי: 'אבא, הפכת להיות נורא איטי, במשחק פינג פונג אתה כמעט נופל אחורה. תבדוק את עצמך'. אמרתי: 'בסדר, תעזוב'. הבת שלי שאלה: 'אבא, הכל בסדר? אתה נראה לי איטי מדי'. ועניתי לה: 'אני פשוט רגוע'. לא הייתי מסוגל לומר להם. זה היה חזק ממני. פחדתי עליהם, פחדתי להכיר בהשלכות. לא ידעתי איך להתמודד. הייתי כל הזמן בבריחה".

מה גרם לך להישאר בארון?

"הניסיון שלי לשמור על רונן של פעם. שלוש שנים החזקתי את הסוד בבטן, אבל החיים בארון הם משחק לא טוב. אתה מתחיל בהימנעויות ומוותר על החיים: הפסקנו לצאת עם זוגות חברים בשבת, נמנעתי מאירועים ונמנעתי ממפגשים. כשהקורונה התחילה, היא הצילה אותי מצד אחד, כי לא הייתי צריך להמציא תירוצים להימנעויות, ומצד שני גם לפגישות זום לא הייתי מסוגל להצטרף, כי הייתי בטוח שכולם יראו עליי בווידיאו את מה שאני מנסה להסתיר.

"הסתרה — ואת זה לא ידעתי אז, ואני מקווה שזו הפעם האחרונה בחיי שבה אני נדרש לזה — היא משא כבד מאוד שאת הולכת איתו. הרי לא פשעתי, אז למה לא לקבל תמיכה ואמפתיה, ולשחרר את הסוד הנורא הזה? אבל לא הייתי מסוגל ואין לי הסבר טוב לזה".

אולי הסיבה היא שחיית יותר מדי שנים בסביבת המנכ"לים הרעילים והבלתי שבירים.

"העולם העסקי הוא עולם מאצ'ואי של קילרים, ואתה לא יכול לחשוף בו חולשה. אתה חייב להראות שאתה לא אנושי, לעבוד 24/7 כמעט בלי חיים פרטיים. תמיד מתייצב, תמיד יודע לעלות על במה, אף פעם לא עייף, לא יכול לקחת חופשות ארוכות, ובטח שלא להביע רגשות. לא יכולתי להודות בזה שגם החזק נחלש".

"היום אני חושב איזו טיפשות זו היתה לא להסביר למה באמת פרשתי מהמרוץ למנכ"לות. שופכים את דמך בעיתון, ואין לך כוחות נפשיים להגיד 'חליתי. אני פורש מסיבות אישיות'. החברים אמרו: 'איזה אמיץ אתה שאתה רוצה ללכת לחיים רגועים', אבל חייתי בשקר, בארון"

פינטו (מימין) ושטיין בימיהם יחד בבנק. "ראיתי אותו מתפקד מעבר לרגיל שלו עם 100% נכות, וזה נתן לי המון השראה". צילום: טל שחר

קוטלר. "היה מאוד אמפתי כשסיפרתי לו על המחלה, אבהי אפילו, אבל לי לא היה פשוט". צילום: גדי דגון

הבושה: "ההסתרה זוללת אנרגיה"

איך עוברים משלב ההדחקה להתמודדות?

"הייתי צריך לצאת למסע הכנה ל'אזרחות'. התחלתי לקרוא על המחלה וההתמודדות, ללמוד ולהתנסות כדי להבין מה מתאים לי. התחלתי לתרגל הידרותרפיה, פילאטיס, אפילו אגרוף. בשלב מסוים התייעצתי עם אשת מקצוע, שזיהתה איזו פרסונה עומדת מולה — אדם תחרותי, שצריך לעמוד ביעדים. היא אמרה לי: 'אתה רגיל להציב יעדים לאנשים ולעצמך? הנה היעד שלך — אתה חייב לספר לאחד הילדים ולקולגה אחד בעבודה'. אז התחלתי מניצן, הבת הגדולה שלי, שיש לה תואר שני בפסיכולוגיה".

איך היא הגיבה?

"זה היה אינטימי ומרגש. שנינו בכינו, והיא אמרה: 'ראיתי עליך שמשהו לא בסדר'. והשמים לא נפלו. זה רק קירב בינינו, וגרם לי לחשוב: 'למה חיכיתי?'".

למי סיפרת בעבודה?

"הרגשתי שלמען ההגינות כדאי שאדבר עם המנכ"ל החדש, דב קוטלר, שבדיוק נכנס לתפקיד. הכרנו עוד מקודם, כשנכנסתי לנעליו כמנכ"ל ישראכרט. עכשיו היינו בעיצומה של חפיפה על החטיבה הקמעונאית, ונוצר בינינו קשר טוב".

איך עברה טבילת האש איתו?

"הייתי מאוד נרגש, וכשנרגשים בפרקינסון התופעות מתגברות. דב קצת נבהל. הוא הסתכל עליי ושאל: 'הכל בסדר?'. עניתי: 'נזמין משהו מתוק ונדבר'. הוא היה מאוד אמפתי, אבהי אפילו, אבל לי לא היה פשוט, זה היה מאוד רגשי. ועם זאת, לאחר מכן הרגשתי הקלה. אמרתי לעצמי: 'עשיתי את זה. עכשיו אני יכול לספר את הסיפור שלי'".

כל זה קרה כשעמדת לעבור לתפקיד יו"ר פעילים שוקי הון, גוף ההשקעות של הבנק.

"חצי שנה אחרי שפרשתי מהמרוץ למנכ"לות עזבתי את הבנק. חיפשתי תפקיד שייתן לי עניין, יתרום לקבוצה, ולא יהיה אינטנסיבי מדי. זיהיתי את התפקיד בפעילים, ידעתי שהיו"רית חנה פרי־זן, שהיתה בו תשע שנים, תפרוש מתישהו, וכשזה קרה, נכנסתי לנעליים שלה. מאז אני שם".

מה היה השלב הבא בהתמודדות?

"כתבתי טקסט שמסביר לחברים שלי את הסיפור שלי, והצבתי לעצמי יעד לספר לשני חברים ביום. כל השיחות האלה היו טעונות מאוד רגשית, אבל קיבלתי מהן המון כוח. אנשים שמכירים אותי טוב, אמרו לי: 'אתה יודע לנהל, אתה תנהל את זה'. זה גרם לי להבין שלא רק שאסור לי להסתיר את המחלה — אני חייב לספר עליה. כי יש כוח לסביבה. כשאתה איש של אנשים, ויש לך מערכות יחסים משמעותיות — האנשים האלה מחזקים אותך ונרתמים לעזרתך. הבנתי גם כמה אנרגיה ההסתרה זללה ממני. כי הסימפטומים כל הזמן משתנים, וההסתרה גורמת לך לשחק המון משחקים".

כמו מה, למשל?

"למשל נמנעתי מלהסתובב במשרדי החברה. הייתי מגיע למשרד, מתיישב ולא קם. אם הייתי צריך לשירותים, הייתי יורד 28 קומות במעלית, כי אם הייתי הולך לשירותים שבקומה שלי, כולם היו רואים שאני גורר רגליים, צולע, כפוף. כל הליכה לשירותים היתה מלווה במבטים. אז הייתי מגויס כולי להסתרה של המחלה בעבודה, וזה לא משאיר לך אנרגיות לדברים אחרים".

עד כדי כך?

"זה לא רציונלי ואסור שזה יקרה. אדם שמתמודד עם מחלה וצריך להשקיע אנרגיות בלרפא את עצמו, לא צריך להשקיע כל כך הרבה אנרגיה בהסתרה. וגיליתי שככל שסיפרתי ליותר ויותר אנשים, כך עוד ועוד אנשים הרגישו קרובים אליי, העריכו את האומץ שלי לספר על זה, ויצאו מהארון בדברים אחרים: אחד סיפר שיש לו ילד חריג בבית, אחר גילה שיש לו שתי בנות על הרצף האוטיסטי".

מתי הפסקת לרדת 28 קומות לשירותים?

"בהרמת כוסית בחג. מנכ"ל פעילים אבישי קרואני דיבר והציע לי לומר כמה מילים. אני לא יודע מה קרה באותו הרגע, אבל בא לי איזה כוח. עמדתי מול כולם ואמרתי: 'חברים, לפני שאגיד כמה ברכות לחג, אני רוצה לשתף אתכם במשהו אישי'. נהיה שקט שאפשר היה לחתוך בסכין. אני, שהופעתי באולמות של 800 איש בטקסים, שהייתי מר נאומים, לוליין של במות — בתקופת ההסתרה לא הייתי מסוגל לעמוד ולנאום אפילו בפני אדם אחד. אבל באותו היום תפסתי את עצמי וסיפרתי לכולם. קשה לי אפילו עכשיו לדבר על הרגע הזה. כולם עמדו ולא הפסיקו למחוא לי כפיים. הייתי עם דמעות בעיניים".

זה שינה את היחס אליך בעבודה?

"היום אני מרגיש שיש לי לגיטימציה להיות עם פרקינסון בעבודה. אנשים שואלים אותי 'איך אתה מרגיש?' עם כוונה, אומרים לי כשאני נראה טוב, מרגישים קרובים אליי, מבקשים ממני לדבר עם בן משפחה שגילה שיש לו פרקינסון. ובזכות זה התחלתי להשתנות".

הוצאת את עצמך מעולם המאצ'ואים הקילרים.

"כן. וזה שחרור אדיר. גם מבחינה תפקודית. משחק ההסתרה דורש השקעת המון אנרגיה שבאה על חשבון דברים אחרים. היציאה מהארון אפשרה לי להיות אדם חופשי, והאפקט הוא כמו קסם. חזרתי להיות רונן שהייתי. אני מקיים פגישות, יוצא למסעדות, לבתי קפה, מופיע מול קהל, מנהל ישיבות רבות־משתתפים ויכול לדבר בהן. ואני גם יכול לבוא ולהגיד: 'חבר'ה טיפה התעייפתי, אני קצת מרגיש לא טוב. אני עושה סיבוב קטן וחוזר'. או להגיד שאני מרגיש חולשה מנפילת סוכר, לוקח חתיכת שוקולד וממשיך. לא קרה שום דבר, וזו לא בעיה. נון־אישיו. לא צריך לברוח מכלום. חזרתי לחיות, חזרתי לשמחת החיים שלי ולביטחון שלי. חזרתי להיות רונן".

"יש ימים שקשה לי לצחצח שיניים, אז אני מחזיק את המברשת בשתי ידיי ומזיז את הראש. אבל אני לא מוותר לעצמי, ולא עובר למברשת חשמלית. גם לגרוב גרביים זה אתגר, אז אחזור עליו חמש פעמים, זה שומר עליי כמי שמנהל את העסק הזה. כך אני אומר למחלה: 'אל תרימי ראש'"

שטיין ובנו מתן בסוף הטראק בצ'ילה. "להתחבק עמו בסוף הטראק היה כיבוש האוורסט. זה ניצחון הרוח על המצב". צילום: מהאלבום הפרטי

המאבק: "ללמוד להקשיב לגוף"

"בשלב מסוים", שטיין ממשיך, "הבנתי שאני חייב להתחיל לנהל את המחלה שלי. שיש לי הכוחות והיכולות לעשות את זה. הפסקתי לחשוב על עצמי כחולה, אלא כעל מתמודד. יש לי פרקינסון, אבל החיים שלי הם לא רק פרקינסון. המחלה מנסה להרים את הראש ולהשתלט על החיים שלי, אבל אני לא נותן לה.

"אריק פינטו, הבוס שלי לשעבר, הוא נכה פוליו. במשך שנים עבדנו צמוד אחד ליד השני. ראיתי את כוח הרצון שלו ואת התפקוד מעבר לרגיל שלו עם 100% נכות, וזה נתן לי המון השראה. הוא אוהב לומר: 'העולם מתחלק לשניים — מי שיודעים שהם מוגבלים ומי שעוד לא'".

איך נלחמים בפרקינסון?

"ככל שחקרתי, הבנתי שאין טיפול מרפא, אבל יש קונצנזוס אחד — ספורט, כמה שיותר ובאקסטרים, מסייע המון. עד אז לא היה לי כמעט זמן לפנות לספורט, רק פה ושם, ובבת אחת הפכתי לספורטאי, שקם מאוד מוקדם, ומתעמל פעמיים ביום: רץ, הולך, מתאגרף, עושה פילאטיס, משחק פינג פונג, שוחה ורוכב על אופניים. בניגוד לכל אינטואיציה — אתה חייב להקים את עצמך מהכורסה ולצאת. וככל שהתמדתי, ראיתי שזה מיטיב איתי, אז נכנסתי לזה יותר חזק, בלי לוותר לעצמי — שבעה ימים בשבוע במשמעת ברזל. הגעתי למצב שגם בחופשה אני לא מוותר על הרוטינות שלי".

איך ספורט מסייע להתמודדות הגוף עם פרקינסון? זה מנוגד לאינטואיציה.

"הספורט מקנה מיומנויות שעוזרות מול הקשיים שהמחלה מעוררת. פינג פונג, למשל, שאני מכור אליו כיום, מפתח אלמנטים של זריזות, קואורדינציה, שיווי משקל וריכוז, והוא ממש מעלים לי את הסימפטומים. במשחק אין לי רעידות.

"חוץ מזה, ספורט מביא להפרשת דופמין שחסר לנו במחלה. הוא משפר תנועתיות, בונה קשרים חדשים במוח ומאפשר לגוף לתרגל תנועות שלא טבעיות לו בזמן המחלה. למדתי להניע את הגוף שלי אחרת. אני עובד על הגוף, ומכריח את עצמי להתנהל באופן מלאכותי. בישיבה, למשל, אדם עם פרקינסון פשוט נופל על הכיסא, אצלי אין את זה. אני מנהל את כל התנועה כדי לשבת. גם בהליכה, אפשר לזהות אדם עם פרקינסון מרחוק. אז אני חושב על התנועה שלי כדי ללכת רגיל, אחרת, כשאני מפסיק לחשוב, אני שומע את עצמי גורר רגליים. אז אני משחק את זה.

"מרוויחים מהספורט גם המון דברים מנטליים, כי המחלה מקפיאה אותך. פעם הייתי רץ עשרה ק"מ, היום לסיים הליכה מהירה של עשרה ק"מ נותן לי סיפוק בלתי רגיל שמטעין אותי באנרגיות לשבועיים, זה ניצחון הרוח על המצב. להתחבק עם הבן שלי בסוף טראק של 22 ק"מ בצ'ילה היה כיבוש האוורסט בשבילי, אומנם עם מקלות אבל עשיתי את זה. היום אני מבין מאיפה אנשים שעברו דברים קשים בחיים מגייסים כוחות — אתה מפעיל משאבי נפש שלא מופעלים בשגרה".

ואתה לא פוחד שתיפול במהלך פעילות?

"זו הסיבה שאני לא עושה יותר סקי או רוכב על סוסים. כבר נפלתי מסוס שהתחיל להשתולל, ולמדתי שאני חייב להימנע מסיכונים. כי כל פציעה משביתה, וכל השבתה היא הידרדרות, ומהידרדרות לפעמים אין דרך חזרה. אין לי הלוקסוס להסתכן.

"אני מרגיש שיש לי כיום יכולת ממש לשלוט במחלה, לנהל אותה. אני המנכ"ל שלה. יש יעדים, יש בקרה, ויש גם לפעמים קשיים, שאני צריך למצוא איך להתמודד איתם, לנהל משאבי תקציב, סדר יום מוקפד".

אילו קשיים?

"יש ימים שבהם קשה לי לקום מהמיטה או אפילו לצחצח שיניים. לפעמים אני צריך להחזיק בשתי הידיים את המברשת ולהזיז את הראש. אמרו לי לקחת מברשת חשמלית, אבל סירבתי. אני לא מוותר לעצמי. אני כבר יודע לפי צחצוח השיניים איך ייראה היום שלי ואיך צריך להיערך אליו. גם להתגלח זה אתגר, כי מדובר במוטוריקה מאוד עדינה, ואתה עלול להיחתך. אבל אני לא עובר למכונת גילוח, ואתגלח ידנית גם אם זה ייקח לי חצי שעה. גם לסגור כפתורים ולגרוב גרביים זה אתגר, אז אני אחזור על הפעולה אפילו חמש פעמים, ואין מצב שאבקש עזרה אפילו מאשתי. זה שומר עליי כמי שמנהל את העסק הזה. כך אני מחזיר למחלה ואומר לה: 'רדי, אל תרימי ראש'.

"בפרקינסון כל יום הוא כאפה פוטנציאלית. בכל יום יש תזכורת שאתה מתמודד עם משהו בגוף, שאתה צריך להיות קשוב למכונה הזו כדי שתעבוד. וזה מאזן אותי. אני יותר לא יכול להיסחף. עכשיו קשה ללכת? זה עכשיו. לא צריך להיכנס לסרטים. יכול להיות שבעוד עשר דקות יהיה בסדר. אתה כל הזמן צריך לאזן ולא להיות טוטאלי בשום דבר".

איך מפסיקים להיות כל כך טוטאלים בעבודה בתפקיד בכיר?

"פעם הייתי מכונה על טורבו. לא כיביתי את המוח לשנייה. כל הזמן מחשבות, כל הזמן בעשייה. עושה את מה שמצופה ממני. הלכתי לכל החתונות, הבר מצוות, הלוויות וטקסי המצטיינים של העובדים שלי. להכל. לכל בת מצווה התייחסתי כאילו היא של הבת שלי. לכל דבר התמסרתי ברמ"ח איבריי, חייב להיות בכל דבר, בכל מקום ובשליטה מלאה. קונטרול פריק טוטלי.

"היום אני מבין שלמתחים אינסופיים יש השפעה. הייתי הרבה יותר עייף, הרגשתי כאבים בגוף לא פעם, הרבה יותר טרוד. למדתי להגיד לא. לא חייבים לעשות הכל ולבד. אפשר להאציל סמכויות, לחלק משימות, לעשות הפסקות, וזה לא פוגע בביצועים. בסוף כשאתה מטפל בעצמך — כולם מרוויחים".

מה עוד שינית בחיים?

"זה נשמע דמיוני או רוחניקי — הכי רחוק מרונן של פעם — אבל הגוף שלי ממש משדר לי איפה אני צריך להיות ועם מי. בסיטואציות שלא טובות לי, בקרבת אנשים שמשהו שם לא עובד אנרגטית, אני מרגיש פיזית זרמים, כאבים, חוסר סבלנות, אי־נוחות — אז היום אני יודע לצמצם את המקומות האלה, לקצר או להימנע מפגישות. אני אותו רונן, עם אותם כישורים, אבל יותר עובד עם הלב. התשובות נמצאות בגוף שלך. לא להקשיב להן זה חוסר ריכוז או חוסר מודעות".

יש חולים שמתארים את המחלה שלהם כמתנה. אתה מזדהה עם זה?

"היא בהחלט שינתה את חיי, אבל בסופו של דבר זו מחלה לא צפויה ואין חסינות, אז מתנה היא לא, אולי מתנה באריזה מחורבנת. אבל זו בוודאי קריאת השכמה בלתי נמנעת. רעידת אדמה שלא הפילה אותי, אלא אפשרה לי לארגן מחדש את העסק. קיבלתי ממנה הרבה תובנות, ששדרגו לי את החיים מבחינת סדרי העדיפויות, חלוקת הזמן, הרווחה האישית שלי. התחלתי לראות גם את רונן, ולא רק את האחרים סביבי. זה קירב אותי לאנשים, פתח אצלי את הרצון לסייע ואת האמפתיה. במובן זה הפרקינסון בהחלט סייע לי. אבל לא צריך להגיע למצב הזה. קריאת ההשכמה צריכה להגיע בלי כאפה של מחלה, אלא בשגרה".

"הכי משמח אותי הוא לעודד צעירים עם פרקינסון. הם באים אליי בדיכאון וחייבים ניעור. וזה לא פשוט, כי המוח במחלה לא מייצר דופמין. אז אני מעודד אותם, מצרף אותם לקבוצות ספורט ומראה להם שהחיים ממשיכים טוב. הפער בין אופטימי ומאושר להידרדרות ותסכול קטן מאוד"

חברי עמותת פרקינסון בישראל ושטיין (משמאל) משחקים פינג פונג. "הכנסנו את עצמנו בדלת האחורית למכביה כשחקנים רגילים". צילומים: אייל לוי/באדיבות עמותת פריקנסון בישראל, מהאלבום הפרטי

חברי עמותת פרקינסון בישראל ושטיין משחקים פינג פונג. "הכנסנו את עצמנו בדלת האחורית למכביה כשחקנים רגילים". צילומים: אייל לוי/באדיבות עמותת פריקנסון בישראל, מהאלבום הפרטי

ההשלמה: "אני לא קורבן"

שטיין גר ברמת גן עם אשתו, ויש להם שלושה ילדים. הוא גדל בתל אביב, בן לבעלי חנות צעצועים. "הילדות שלי חישלה אותי", הוא אומר. "התייתמתי מאמי, שחלתה כשהייתי בן 14, ואבי עבד משש בבוקר עד שמונה בערב בחנות. שיחקנו הרבה כדורגל בשכונה, כשהיה מחשיך ראיתי אורות נדלקים בחלונות, כולם עוזבים את המשחק לאכול ארוחת ערב, כל אחד בביתו יקבל חיבוק מאמא, ואני הולך לבית חשוך, שבו אני צריך להדליק לעצמי את האור ולהכין לעצמי אוכל.

"גדלתי לעצמאות. הכל היה באחריותי. חתול רחוב אמיתי. אולי זה תרם להתמודדות שלי עם המחלה בהמשך. ציר של האישיות שלי התחיל להיבנות שם".

איזה מין תלמיד היית?

"לימודים לא היו בראש מעייניי, האסימונים נפלו לי רק אחרי הצבא. הייתי צריך לשפר בגרויות כדי להתקבל לאוניברסיטה".

שטיין למד תואר ראשון בכלכלה באוניברסיטה העברית, ותואר ראשון נוסף במשפטים במרכז הבינתחומי. לבנק הפועלים הגיע ב־1994, כשהיה בן 28, ומאז הוא בקבוצה. "התחלתי בבנק הפועלים קורס למסלול של יועצי השקעות. חשבתי שאעשה את הקורס ואעזוב להיות עצמאי, אבל נתפסתי בתחום".

ואחרי 28 שנה של התקדמות בבנק, פתאום עצירת בלמים בגלל המחלה.

"גילוי המחלה היה אירוע מטלטל, אבל לפעמים משתנה לך מהלך חיים כדי להציל אותך מרמת מתחים שהיתה מדרדרת את הבריאות שלך עוד יותר. היום אני חי חיים הרבה יותר שלמים. הדרייב העסקי שלי לא נגמר אף פעם, פשוט היום אני יודע שאסור לי להיסחף לעומס יתר. העבודה שלי כיום בפעילים היא לא תחביב — זו אחריות, זה תחום שאני מומחה בו, אני מצליח להביא לקוחות וכסף, משפיע על רווחיות החברה ונוגע בהרבה גופים במשק, אבל הכל במידה וברמת אינטנסיביות שמתאימה לי, ומאפשרת לי איזון בין עבודה עם אתגר ועניין לבין הרווחה האישית".

באפריל האחרון שטיין החליט לתרום מניסיונו האישי בהתמודדות עם המחלה כדי לסייע אחרים במצבו, והוא מונה ליו"ר עמותת פרקינסון בישראל, שמסייעת לחולים ובני משפחותיהם, מארגנת סדנאות ופעילויות ועוד. "יש בישראל כ־40 אלף חולי פרקינסון, וכרבע מהם הם מתחת לגיל 50. חשוב לי להעלות מודעות לכך שזו גם מחלה של צעירים, ושאפשר לתפקד לצידה. השאיפה שלי היא לסייע למתמודדים שאובחנו מהשלבים הראשונים ולמנוע מהם להיכנס לארון ולהסתיר, כפי שאני הסתרתי.

"העמותה מציעה תמיכה של חולים, האחד בשני. מותר להיות חלש, להגיד אני לא בטוב היום, וברגע שמישהו נופל למשהו, כולם מתגייסים. אוספים אותו, לוקחים אותו, מדברים איתו, יש תורנויות, זאת אחריות קבוצתית. אתה לא יכול לקבל את זה כשאתה בארון.

"הדבר שהכי משמח אותי הוא לעודד אנשים צעירים שגילו שיש להם פרקינסון. הם באים אליי בדיכאון, אומרים 'נגמרו לי החיים', 'אני אהיה בכיסא גלגלים', 'למה דוקא לי?'. חלק מהם ממש מאבדים כל זיק לחיים, וחייבים ניעור. וזה לא פשוט, כי המוח במחלה באמת לא מייצר דופמין. אז אני מעודד אותם, מצרף אותם לקבוצות ספורט ומראה להם שהחיים ממשיכים טוב. אמרתי לאדם אחד: 'תזדקף, תהיה גאה בעצמך. אנחנו לא קורבנות'. זה נותן לי המון. אני מעמיד את עצמי לרשות אנשים כאלה כי אני מבין את הסיטואציה ויודע שהמדרון מאוד חלקלק. האיזון התרופתי מאוד בעייתי, והפער בין אופטימי ומאושר לבין הידרדרות ותסכול קטן מאוד".

לאחרונה נודע שנבחרת הפינג פונג של העמותה תתחרה במכבייה בדרום אמריקה בדצמבר מול שחקנים ללא פרקינסון. איך זה קרה?

"ישבתי עם אנשי אגודת מכבי, והם נדלקו על הרעיון. הכנסנו את עצמנו בדלת האחורית כשחקנים רגילים, וזה ענקי כי חולי פרקינסון לא מוכרים כספורטאים פראלימפים. פינג פונג התפשט כאש בשדה קוצים בעמותה. כבר פרסנו 15 מרכזים ברחבי הארץ, ועד סוף השנה יהיו 50 כאלה. אין מצב שאני לא משתתף ומנצח, אני מת על תחרויות".

אתה חושב על העתיד? מעז לחלום?

"החלום שלי הוא שימצאו תרופה לפרקינסון, ואני מוכן לשלם הרבה בשביל זה. אני לא אשקוט עד שלא ימצאו תרופה למחלה. אעשה הכל למען זה, כי אני מאמין שהתרופה נמצאת במרחק סביר ולא מספיק שמו עליה דגש. לכן אני חותר שהעמותה שלנו תפעל בפרופיל גבוה, כדי להשפיע על היקפי ההשקעה במחקר ועל סל הטיפולים והתרופות. אני גם חולם להקים קרן הון סיכון שתשקיע במחקר המחלה. אפשר גם להעזר בנו, החולים, כדי לגייס אנשים לניסויים. יש המון מה לעשות. גם בזה אני אופטימי חסר תקנה".