מה הטעם

//

אסף אביר

//

סטיילינג וצילום: Roshianu&Moloko

איך לטעום קפה?

מה הטעם

אסף אביר

סטיילינג וצילום: Roshianu&Moloko

מוסף כלכליסט | 27.10.22

1. הבינו בשביל מה "לדעת לטעום קפה". כי הנספרסו כבר לא. 15 שנים נהניתם מטעם של בית קפה בבית. בכל לחיצה, שזאת המהפכה ההיסטורית האמיתית. מכונת נספרסו אמנם לעולם לא תפיק את ההתעלות הרוחנית שמשוגעי קפה מכנים "גוֹד שוֹט", אבל חמש פעמים ביום היא נתנה יותר ממה שחשבתם שתרצו. וכשאמרו לכם שזאת התחלה של הידרדרות, ויום יבוא ואף קפסולה לא תספיק לכם ותצטרפו לעדת רודפי הפולים מגואטמלה, אמרתם שתסתדרו.

ואז זה קרה. תל אביב התמלאה פולים ייחודיים ובתי קלייה מתמחים, ויום אחד, אתם מוכנים להישבע, המתכתיות הזאת בטעם הקפה של נספרסו התחילה להפריע לכם. הדבר הרזה והמר שנחבא שם. זה היה שם תמיד? תמיד חשתם בזה? בדיקות מעבדה מצאו בעבר שיירי אלומיניום באספרסו מקפסולות, בהן גם של נספרסו. הכמויות זניחות בריאותית, אך לעתים ניכרות בטעם. בקפה מקפסולות מצאו גם חומרים מרירים שמאפיינים קליית יתר גרועה, וחומרים מרירים אחרים שנוספים לקפה במיצוי יתר. ההבדל בין הרמה החדשה של אספרסו מעודן לרמה הישנה של נספרסו חלחל אל חוש הטעם שלכם. בהבדל הזה התחלתם להבחין. הטעם שאנחנו חווים הוא לא מין "ייצוג תחושתי" של תכונות המזון בפה. הוא הייצוג של התכונות שבהן הבחנו. ומרגע שמרגישים ב"מתכתיות" של נספרסו, כבר אי אפשר להתעלם ממנה.

אז חשבתם, אם ממילא שינוי בטעם בקפה זה משהו שקורה לכם גם בלי שתבקשו, ויש עכשיו רנסנס של טעמי קפה, אולי נטפס מדרגה? ועשיתם מינוי למכונה שטוחנת פולים במקום, עם משלוח קפה טרי עד הדלת. ועכשיו הקפה בבית הוא ברמה של בתי קפה מהמטע־לספל. יותר ממה שחלמתם לחלום. ואבא של ילדה מהגן אמר לכם שגם הוא עבר את זה, ואז הקדיר פנים והצביע על מכונה איטלקית מתכתית בעשרת אלפים שקל שבהקה על השיש. אמרתם שתסתדרו.

2. פנו עשרים דקות. עיקר אומנות האנינות הוא לאכול הרבה. אין עוד הוראות. אולי מלבד לעשות את זה בלי מסכים. זיכרון הטעם יעשה את שאר העבודה. הגוף זוכר. עם הזמן הלשון והאף מזהים ניואנסים רבים יותר, חווים הבדלים קטנים יותר. והאף משתכלל כאמצעי בקרת איכות: רחרוח קצרצר, והגוף מגיב לסימנים הטובים יותר ופחות שהוא מכיר. האף מבין את הקפה.

אבל מילים עוזרות. הן משפיעות על התפיסה — על הטעם עצמו. פעם שתיתי קפה מעודן עם איכות מוזרה, ורק כשאמרו לי שיש בו "טעם מנגו", המוזרות בבת אחת הזדהתה. הרמז גרם למוחי לתור, בתוך שלל הניחוחות הנידפים, אחרי קומץ הכימיקלים שבצירוף מקרים נידפים גם מפירות טרופיים, ולהרכיב מהם מין בישום של כמעט־מנגו, שהפך את הקפה ההוא ממוזר למדהים.

תרגולי טעימת קפה מבטיחים ללמד אותנו לעשות את זה לבד. למצוא את ה"אגוזיות" וה"פירותיות" בעצמנו, ללמוד לטעום את רמת הקלייה, ולהבחין בה בהרמוניה. וכדי שזה יתחיל לקרות מהר, נהוג להקדיש לזה קצת זמן: להכין שני שוטים של אספרסו וכוס מים. הכי מומלץ שהשוטים יהיו מסוגי קפה שזהים בכל, חוץ מפרט אחד. לדוגמה אותו הקפה ברמות קלייה שונות, או של מותגים שונים, או שהמנות מוצו בלחץ מים שונה. ובכל פעם לטעום אחד, לדרג היבט אחד בו לפי ההנחיות, לשטוף את הפה, ולעבור לשני. אנשי מקצוע מחכים תחילה שהוא ייעשה פושר. יש מי שלוגמים ומדרגים מדי דקה, כדי ללמוד איך הטעם משתנה כשהטמפרטורה יורדת. אבל אפשר גם לעשות את זה עם ספלון אחד.

3. הריחו מבחוץ. האימון מתחיל. ולהריח את המזון שלנו זה לא מתיחות — זאת פיזיותרפיה שיקומית. כשהנוירולוג פרופ' נעם סובל בדק למה חוש הריח האנושי מנוון לעומת זה של הכלב, הוא התחיל בבדיקת ההנחה: הוא החביא בשדה גדול שוקולד, טפטף עליו מסלול של שמן קקאו, ושחרר בשדה 40 סטודנטים קשורי עיניים שירחרחו את דרכם לפרס. מחציתם מצאו אותו. חוש הריח שלנו לא מנוון, רק מוזנח. ואם נריח יותר וניתן לריח שמות, נלמד לקרוא בו. לא משינון מילים. הגוף יזכור.

אבל מילים יעזרו. אם תקחו נייר ועט ותתנו לספל שם, ומתחתיו תכתבו "ניחוח", ותכתבו כמה הוא חזק, נגיד בסולם מ־1 עד 10, ואז כמה הוא נעים, ואז תנסו לתאר אותו במילים, תמצאו את עצמכם מוקדם משחשבתם מריחים קפה באוויר — ומזהים את הסוג, ונזכרים בטעם.

4. ערכו טעימה השוואתית. וכך, במעגל של לגימה-דירוג-רענון־מים, התרכזו בכל פעם רק במתיקות שבלגימה; ואז במרירות; בחמיצות; ב"גוף" — עד כמה הנוזל סמיך ומשיי; וב"פיניש", מה שנשאר בלשון ובחלל הפה אחרי שהלגימה נלגמה. לכל היבט נותנים דירוג לעוצמה, דירוג להנאה, ומנסים לתאר במילים. הן תמיד יהיו גסות. לקפה, יותר מהכל, תמיד יהיה טעם של קפה. לא של פירות אדומים ויין. אבל אי אפשר בכל פעם לומר "הד נסתר של משהו שמזכיר...". כי כל אנינות הקפה היא ברבדים נסתרים, והם מזכירים המון טעמים. רק תבחינו.

5. ותשתדלו שזה לא יהרוס לכם. במהלך לימודיי לתואר ראשון בספרות הפסקתי להבין את ההומור ב"חברים". שום דבר שם לא מצחיק אותי מלבד כשצ'נדלר מתנגש בדברים. קצת כמו כשחוש הטעם מתפתח, ונספרסו נעשה טעים פחות, ממש. האם צריך לחשוש מכך שתרגול חרוץ דיו יפתח בלשון סנוביות כפויה, והיא תתחיל להתלונן על דברים שעד אתמול עינגו אותה?

שאלה טובה. אבל נראה לי שתסתדרו.

אסף אביר הוא מחברו של הספר "לא ספר בישול"

קפה מייפל פקאן

המשקה הנכון לסתיו

1

חלב

- חלב, 120 מ"ל (חצי כוס מדידה)

> אם בכוונתכם להקציף אותו ידנית וללא קיטור, חממו אותו מראש לעד 64 מעלות (היעזרו במדחום בשר)
> להעביר לכלי ההקצפה

2

קציפה

- תמצית טעם או מונין, לדוגמה של טעם וניל או פקאן, 5 טיפות

> להוסיף לחלב, עם טפטפת
> להקציף את החלב עד לקבלת כ־1.5 ס"מ של קציפה. לוודא שהחלב לא מתחמם ליותר מ־64 מעלות (בדיוק כשתחתית קנקן ההקצפה נעשית חמה מדי למגע)

3

סירופ

- סירופ מייפל, כף

> לצקת לתחתית ספל שחומם קלות
> למזוג פנימה את החלב

4

קפה

- אספרסו, 50 מ"ל (שני שוטים)

> למזוג לכוס
> לעטר במשהו שמזכיר את חומר הטעם