חתיכת שבוע

חתיכת שבוע

/// הממשלה תבין מה עשתה כשהכלכלה תיפגע /// התקשורת העולמית בתמימות דעים על טיב ההפיכה /// מנהיגי החרדים שכחו ששנאת חינם מביאה לחורבן הבית /// המפגינים מוכיחים את כוחו של העם

ההפיכה המשטרית

ההיבריס ועונשו

"אולי נעזוב, אבא?", שאלה אותי השבוע בתי בת ה־17, שכל חייה עוד לפניה. "מזל שסבא לא רואה את כל מה שקורה כאן ואיך שמזלזלים בכל המילואימניקים", היא קינחה. ולבי החסיר פעימה. אולי היא צודקת? אולי המדינה שלנו נכבשה בידי קיצונים, ועוד רגע סוגרים עלינו את השערים? אולי רק אנחנו לא יודעים שהגענו לרגע הזה, שאין ממנו דרך חזרה. אין אחד שהמחשבה הזו לא עברה לו בראש השבוע, כשהממשלה גמרה אומר ללכת על הכל, ובלי הסכמה רחבה, כי "אנחנו הרוב".

כמו כל איש עסקים שהצליח קצת יותר מדי, גם ראש הממשלה וחבורת הבלתי כשירים שעוטפת אותו לוקים בהיבריס. הם בטוחים שיוכלו להמשיך לעד בדריסת 70% מהעם, ושלעד יעבדו השטיקים והספינים שלהם. ובכן, הם טועים. כלכלת ישראל, למשל, כבר התנתקה מהעולם. מדד ת"א 125 איבד 5% רק ביומיים שחלפו מאז ההצבעה, ומתחילת השנה לא עלה אפילו באחוז בודד, לעומת מדד S&P500 שזינק ביותר מ־18% (וזה עוד לפני פרסום האזהרות של מודי'ס ומורגן סטנלי). זה לא מקרי. זה קורה כי המשקיעים מפחדים ומזרימים את הכסף למקומות אחרים, בטוחים יותר. הם כבר אחרי שלב ההתלבטות,  הם החליטו.

כשההיבריס של הממשלה יגבה את מלוא מחירו הכלכלי יהיו כאלו שיבינו שטעו ויצאו להילחם, אם לא מטעמים אידאולוגיים אז מטעמים כלכליים. אנחנו נישאר כאן עד שזה יקרה, וגם הרבה אחר כך — כי אין לנו לאן ללכת. כי זה הבית. וכן, מזל שסבא לא רואה.

/// גולן פרידנפלד

סיקור ההפיכה בעולם

כולם כבר מבינים  

"ישראל בכאוס חוקתי", הכריז השבוע "האקונומיסט". "ניצחון הימין הקיצוני", הצטרף "הוושינגטון פוסט", ואילו "הגרדיאן" הבריטי דיווח על "מצב הרוח הצוהל" של תומכי הרפורמה המשפטית במשכן הכנסת. ברחבי העולם כבשו מהלכי הממשלה הישראלית את הכותרות הראשיות, ומהדורות חדשות פתחו בהרחבה עם סיקור האירועים. ב"ניו יורק טיימס" וב־BBC התמקדו בקיטוב העמוק שהתפשט בחברה הישראלית ובהכרזות חיילי המילואים על אי־התייצבות. אתר אל ג'זירה ציטט את "זוהי רק ההתחלה" של איתמר בן גביר. ובשער "הליברסיון" זעקה הכותרת: "דיקטטורה נולדה למול עינינו".

תומכי ההפיכה המשטרית אוהבים לטעון שהתקשורת בישראל "חמוצה", מוטה פוליטית ולא משקפת את המצב לאשורו. הטיעון הזה כבר לא יכול להחזיק מים, כשכל כלי התקשורת הגלובלית מהזרם המרכזי, השקול, סבורים שהמצב שלנו הידרדר בן לילה אל סף דיקטטורה (וזה עוד לפני הדו"ח של מודי'ס). גם בעידן של פייק ניוז קיצוני, גל כזה של דיווחים ופרשנויות מהעולם כנראה משקף את האמת העגומה — הרבה יותר מזו שמצייר ערוץ 14.

/// תמר טוניק

הח"כים החרדים

חוטאים למגילת איכה

חטא חטאו נציגינו שבירושלים. העיר שעושה את כל ישראל לחברים הפכה כלי שרת בידי מעמיקי קיטוב ושנאה, ולא בפעם הראשונה. את הפעמים הקודמות אנו מציינים היום בצום ובקריאת מגילת איכה, המתארת באופן מחריד את ההידרדרות של ירושלים מ"כלילת יופי, משוש כל הארץ" אל "כל מכבדיה הזילוה".

באופן אבסורדי, להעמקת הקיטוב הנוכחי, על אי הבלימה לפני התהום, אחראים דווקא חברי הכנסת הדתיים והחרדים, שהתודעה ההיסטורית חרותה בחינוכם מגיל ינקות, שהרי כל ילד דתי מכיר את מנהגי האבלות הנוהגים בימים אלו הרבה לפני שהוא יודע את לוח הכפל. כל ילד גם יודע שהחורבן נבע מ"שנאת חנם", ומשתיקת החכמים מול עוול מוסרי (קמצא ובר קמצא).

אך את מה שהילדים יודעים היטב, המבוגרים לא משכילים ליישם. כל קורא של מגילת איכה בשנה זו ימצא את עצמו חושב על הקשרים אקטואליים, על היכולת שלנו להמשיך לשרוד יחד. אך המנהיגים שלנו, דווקא אלו שמכירים אותה בעל פה, לא היטו אוזן למסר העולה מבין שורותיה — הקורא להקפדה על צדק ומשפט, מינהל תקין וליכוד חברתי — ואנו מצויים בסיכון לשחזר את ההיסטוריה.

/// שלמה טייטלבאום

המפגינים

יש סיבה לתקווה

"היום השחור הזה הוא ראשית צמיחת גאולתנו", אמר השבוע רן הר נבו, ממנהיגי המחאה, זמן קצר לאחר יישום הצעד הראשון בהפיכה המשפטית. גם יהודה עמיחי דיבר פעם על גאולה:

פַּעַם יָשַׁבְתִּי עַל מַדְרֵגוֹת לְיַד שַׁעַר בִּמְצוּדַת דָּוִד, אֶת שְׁנֵי הַסַּלִּים / הַכְּבֵדִים שַׂמְתִּי לְיָדִי. עָמְדָה שָׁם קְבוּצַת תַּיָּרִים סְבִיב הַמַּדְרִיךְ / וְשִׁמַּשְׁתִּי לָהֶם נְקֻדַּת צִיּוּן. "אַתֶּם רוֹאִים אֶת הָאִישׁ הַזֶּה עִם / הַסַּלִּים? קְצָת יָמִינָה מֵרֹאשׁוֹ נִמְצֵאת קֶשֶׁת מִן הַתְּקוּפָה הָרוֹמִית./ קְצָת יָמִינָה מֵרֹאשׁוֹ". "אֲבָל הוּא זָז, הוּא זָז!" אָמַרְתִּי בְּלִבִּי: / הַגְּאֻלָּה תָּבוֹא רַק אִם יַגִּידוּ לָהֶם: אַתֶּם רוֹאִים שָׁם אֶת הַקֶּשֶׁת / מִן הַתְּקוּפָה הָרוֹמִית? לֹא חָשׁוּב: אֲבָל לְיָדָהּ, קְצָת שְׂמֹאלָהּ / וּלְמַטָּה מִמֶּנָּה, יוֹשֵׁב אָדָם שֶׁקָּנָה פֵּרוֹת וִירָקוֹת לְבֵיתוֹ.

בשבוע האחרון הגאולה באה לירושלים. קצת למטה ממשכן הכנסת אנשים הכינו לאנשים שאינם מכירים קפה מנחם של בוקר וחילקו בשיא החום אבטיח קר. קצת למעלה ממנזר המצלבה אנשים עייפים, שהפגינו במשך שעות, קמו לפרוק משאית מלאה בקבוקי מים. ובמרחק 10 דקות הליכה מערבה מבית הכנסת הגדול אנשים המתינו לצועדים עם אוהל, מזרן וחיוך, הושיטו יד לאנשים שמעדו או קיבלו מכת"זית לפרצוף.

על אף הליך החקיקה הברוטלי, על אף הדאגה לעתיד שרק הוחמרה, השבוע האחרון היה מלא ברגעי גאולה קטנים של עדינות וחסד, של אהבת אדם ומולדת, של אנשים שקנו פירות וירקות וחילקו לשכנם. אלה מזכירים לנו שיש עוד סיבה טובה לתקווה.

/// שקד גרין

מילת השבוע

//

דור סער־מן

כשחוסר תשומת לב מוביל לשברון לב

את אחד השבועות הקשים ביותר בתולדות מדינת ישראל פתח מאורע רפואי בכלל — השתלת קוצב לב לראש הממשלה בנימין נתניהו, אחרי שכמובן הוכחש שיש לו בכלל בעיה רפואית, ונטען שמדובר בהתייבשות בלבד. הנה התברר שמשהו שם לא עובד לגמרי ואפשר לפתור בקלות. עכשיו הלב של נתניהו שוב תקין, אבל כל מה שקשור בו מקולקל.

אי אפשר הרי להתעלם מהלב. הוא נמצא בכל מקום, בכל דימוי ובכל פינה. כל מה שחשוב — הוא בלב העניין הרי. אנשים שוחרי טוב או רע הם אנשים עם לב טוב או לב מאבן. אדם יכול לגלות רוחב לב ואומץ לב, כי הלב מזיז את העולם ומניע אותו. אפילו שאנחנו יודעים כיום שזו בסך הכל משאבת דם פשוטה.

אפשר להתווכח על טיב לבו של נתניהו, אבל ניכר שמעל לכל ראש הממשלה איבד את התכונה הכי חשובה למנהיג — תשומת הלב. היכולת להסתכל מעבר למסכי העשן, מעבר לשיקולים הצרים והפוליטיקה הקטנה, ולהבין לאיזה כיוון הוא מנווט את הספינה העצומה והרעועה הזו. תמיד אמרו עליו שפיו וליבו אינם שווים, אבל לפחות היתה תחושה שיש לו איזו תמונה גדולה. עכשיו גם זה הלך. מה נשאר? משטרה שמרביצה למפגינים, ח"כים זחוחים ומנותקים, שרים תאבי בצע שששים אלי קרב עם עוד רפורמות שיעמיקו את הפגיעה בדמוקרטיה, ועם שלא יודע את עתידו. לאכול את הלב.