אלופת בצלות

ארי ליבסקר

צילום: יונתן בלום

אלופת בצלות

//

ארי ליבסקר

//

צילום: יונתן בלום

שום. בעיה

במשך שנים פרופ' רינה קמינצקי גולדשטיין חרשה הרים וכפרים נידחים בקזחסטן ובאוזבקיסטן, ליקטה מאות זני שום פרא וזיקקה מהם זרעים כדי לפתור את בעיית הרבייה של שום המאכל. אבל במקום שהמדינה תתמוך בזה, היא מעודדת את סין לרסק את ענף השום המקומי, פוגעת בחקלאים ומתעלמת מהמחקר בעל החשיבות הבינלאומית: "ישראל נטשה את המחקר החקלאי, וזה עצוב. אנחנו הורגים דברים שאחר כך לא נוכל לשחזר"

קמינצקי גולדשטיין. "עזבתי את המחקר באוניברסיטה כי רציתי להפיק מהידע שלי תוצאות בשטח. ועכשיו נראה ש'הפרויקט הצליח והפציינט מת'"

להאזנה לכתבה

מוסף כלכליסט | 27.06.24

להאזנה לכתבה

מ

פה ענקית של קזחסטן מימי השלטון הסובייטי מעטרת את משרדה הקטן של הבוטנאית פרופ' רינה קמינצקי גולדשטיין במכון וולקני. זוהי ארץ המוצא של החוקרת וגם של השום המבוית — ירק התבלין שלו היא הקדישה את כל הקריירה שלה, ושעל עתידו היא מנהלת מאבק עיקש כבר שנים רבות. על קירות המשרד תלויים גם תצלומי פקעות שום בגדלים ובצבעים שונים, על הכוננית מונחים ספרי מחקר רבים בנושא, וישנו גם צרור שום מקש, תלוי לקישוט. אבל לשמחתי, החדר אינו מסריח משום.

ענף השום הישראלי ספג מכה קשה לפני שנתיים, כשהמדינה החליטה להוריד כליל ובבת אחת את המכסים על יבוא, והציפה את השוק בשום סיני. בתוך כשנה וחצי שטחי הגידול המקומי קטנו ביותר מ־50% ומספר המגדלים צנח בכשני שלישים. אבל מבחינת קמינצקי גולדשטיין זו אפילו לא הבעיה הכי חמורה בענף. "בניגוד למיתוס, האיכות של השום הישראלי בימינו ירודה מאוד ופחותה מהשום הסיני", היא אומרת. "וזאת מאחר שאין מגדל המתמחה ברביית שום. המגדלים מכרו את השום הטוב שגידלו, ומה שנשאר היה השום הלא טוב, ואותו הם שתלו. לכן איכותו של השום ירדה".

כדי להבין מה זה בדיוק אומר, צריכים להבין איך שום מתרבה בטבע לעומת האופן שבו חקלאים מסחריים מגדלים אותו. שום הבר מתרבה באמצעות זרעים, אולם בשום המאכל אין אפשרות כזאת, מאחר שאין לו יותר תפרחת, והוא כבר לא מפתח זרעים. לכן שום המאכל מתרבה באופן וגטטיבי. כלומר, הוא יכול לפתח צמח חדש מהשורש, מהגבעול, מהעלה או מהניצן. הדרך המסחרית להרבות שום היא לשתול שננות שום (שיני שום), שמהן נובטים גבעולים.

הבעיה בריבוי וגטטיבי, מסבירה קמינצקי גולדשטיין, היא "שהוא משחזר את הגנטיקה של הצמח המקורי שוב ושוב. אבל בעולם החקלאות אנחנו מחפשים מגוון שנוצר על ידי ריבוי מיני. כך, לדוגמה, בתו של מישהו לא דומה לו בדיוק כי יש לה גנים משני הורים, ובכל פעם שנולד צמח או אדם נוצר שילוב גנטי חדש. אם אדם היה מתרבה בדרך של השום, היינו מקבלים שיבוט של אותו בן אדם, עם אותן המחלות והבעיות ועם אותו האופי".

עד שנות השמונים ישראל ייבאה שום בעיקר מספרד, ואז מדענים ממכון וולקני פיתחו זן ששמו "שני", על בסיס זן ברזילאי שהותאם לתנאים המקומיים. מאז בישראל גידלו רק את הזן הזה. הבעיה היא שהזן שפותח לא נשמר ליותר מ־4–5 חודשי אחסון, ושהוא רגיש מאוד לווירוסים. ומכיוון שמשנה לשנה שוכפל אותו הזן, הווירוסים והמחלות התרבו.

בשנות התשעים מדענים ממכון וולקני הצליחו לנקות את השום המקומי מווירוסים באמצעות תרביות רקמה — שיטה ביוטכנולוגית שבה לוקחים חתיכה קטנה מהצמח, מגדלים אותה בתנאים סטריליים וכך מגדלים צמח מחודש. הוקמה לשם כך חווה מיוחדת בערבה, ובמשך עשור היתה פריחה של הענף, עד שגם הזן המשופץ נפגע מווירוסים. חוקרי מכון וולקני נדרשו שוב למלאכת הניפוי והניקוי, אבל אף שזו משימה בעלת חשיבות לאומית, "לא קיבלנו תקציב מהמדינה או מהמדען הראשי, אלא מהחקלאים עצמם", מבהירה קמינצקי גולדשטיין, "ולבסוף גם היינו צריכים להפסיק את הפרויקט בגלל הרפורמה הממשלתית לביטול המכסים על יבוא ירקות. לחקלאים פשוט לא נותר כסף למימון הפרויקט, ולכן איכות השום הידרדרה".

"המלחמה הוכיחה שיש להתעקש על ביטחון תזונתי, והיא צריכה לשמש תמרור אזהרה. מקבלי ההחלטות במדינה לא מבינים שאנחנו חייבים להשקיע בפיתוח זנים שעמידים לעליית טמפרטורות, למשל. ישראל יכולה לתרום ידע חיוני לעולם"

שדה שום בליג'יאנג, סין. "לפני 20 שנה סין התחילה להשתלט על השווקים בעולם ולחסל את המגוון של זני השום. כיום היא חולשת על 87% מהענף"

שדה שום בקיבוץ גזית. בתוך כשנה וחצי מביטול מכסי היבוא שטחי הגידול המקומי קטנו ביותר מ־50% ומספר המגדלים צנח בכשני שלישים. צילומים: רויטרס, יאיר אשל

מסע בין 30- ל־40 מעלות

קמינצקי גולדשטיין (67) חוקרת שום עוד מימיה בקזחסטן, שם כתבה את הדוקטורט שלה על מיני שום טבעיים. "התעסקתי בשומים בטבע ובפריחה שלהם. וכשאני מדברת על שום, אני מתכוונת גם לפרח הצבעוני, ששייך למשפחת השומים". ב־1990 היא עלתה לארץ והחלה ללמד באוניברסיטת בן־גוריון בבאר שבע, שם פגשה את גנטיקאי הצמחים חיים דוד רבינוביץ', שחתום בין השאר על הפיתוח הישראלי של עגבניית שרי ועל התאמתה לאקלים הישראלי. "ממחקר של פיזיולוגיה של צמחים הוא משך אותי לשום מאכל".

לפי המחקר שערכה, לפני עשרת אלפים שנה אנשים החלו ללקט שום ולאכול אותו. "הוא היה טעים", היא אומרת, "קטן יותר מהיום, והוא התרבה מזרעים". היא מצביעה על המפה ומראה כיצד השום ואחיו הבצל — שגם הגיע מאזור קזחסטן — החלו להתפשט בעולם: לאזור הים התיכון מצד אחד ולסין ולהודו מצד שני. במרוצת השנים עבר השום ביות ואדפטציה לתנאים מקומיים, ואיבד את היכולת שלו לפרוח.

למה זה קרה דווקא לשום ולא לבצל?

"כי השום צריך לשלוח אנרגיה ומשאבים או לפרחים או לבצל. אנשים רצו להגדיל את גודלם של בצלי השום והורידו את הפרחים, ולאט־לאט נוצרה סלקציה לחוסר פריחה".

הדעה העממית הרווחת היא שהבצל הוא שורש, אך למעשה הוא איבר אגירה, שהמקור שלו יכול להיות עלים, ובאבולוציה של מיליוני שנים הם נכנסו מתחת לקרקע כדי למצוא מקלט מהחום או מהקור. השום והבצל, שמקורם במזרח אסיה, נאלצו להתמודד עם טמפרטורות קיצוניות שיכולות להגיע ל־30– מעלות בחורף ול־40 מעלות בקיץ. כך התפתחה הצורה הבצלית, כדי להתגונן. "בכל מקום בעולם שאליו הגיע השום, הוא סבל מדרגות שונות של חוסר פריחה ואין לו זרעים. חוץ ממקום אחד — מזרח אסיה וקזחסטן בפרט. רק שם עדיין נשאר שום פראי למחצה, שממנו התפתחה שוב פריחה עם זרעים".

מהסיבה הזו רבינוביץ' הצליח לשכנע את קמינצקי גולדשטיין שבעזרת ההיכרות שלה עם הקזחים היא זו שתצליח לפענח את הגביע הקדוש של חוקרי זרעי השום המתורבת. "רצינו לשחזר את פוריות השום המקורי", היא נזכרת בהתלהבות, "וזה היה יכול להיות רק בקזחסטן. לפנינו ניסו זאת היפנים והסינים, אבל הם לא ידעו מה לעשות ואיך. ואני באה מקזחסטן ומהמחקר של השום. כך שאני מכירה את האנשים, את המקומות".

צוות המחקר של קמינצקי גולדשטיין הצליח לגייס לא מעט כסף. קודם מקרן פילנתרופית, אחר כך מהקהילה האירופית ובהמשך מהאמריקאים. וב־1999 יצא פרויקט חיפוש הזרעים לדרך. "במשך ארבע שנים חיפשנו שומים במקומות הכי נידחים בקזחסטן ואוזבקיסטן", מספרת קמינצקי גולדשטיין. "ערכנו מסעות ארוכים של כמה שבועות, נסענו בג'יפים וטיפסנו על ההרים ברגל. ישנו באכסניות נידחות בכפרים קטנטנים והסתובבנו שעות על גבי שעות עם המקומיים בהרים שמעט מאוד אנשים ביקרו בהם. כל זאת כדי לאתר עוד ועוד זנים של שומי פרא.  

"אספנו כ־300 זנים שונים, ובדקנו מי פורח ומי לא פורח. מתוכם מצאנו כ־30 זנים שיש להם זרעים". הממצאים הרעידו את העולם הבוטני, וקמינצקי גולדשטיין הוזמנה לכנסים והיתה לכוכבת. לפניה היה חוקר יפני שהצליח לאסוף רק 17 זרעים, ואילו הצוות הישראלי בראשותה הצליח לאסוף כ־3 ק"ג.

למה לא חיפשת בארץ? גם כאן גדל שום פראי.

"בארץ יש לנו כ־30 מינים וזה מכובד מאוד לשטח כזה קטן, אבל זה שום אחר, קרוב יותר לכרישה".

השלב הבא במחקר היה הנבטתם של הזרעים בחממות במכון וולקני, ברמת הגולן ובחממות האוניברסיטה העברית ברחובות. "עכשיו, במבט לאחור, אני מבינה שזו היתה טעות לעשות את זה רק בארץ. היינו צריכים לשתול גם באירופה, שם קר יותר והיום ארוך יותר. כי בעצם עשינו סלקציה והרבינו רק את הבצלים שהתאימו לארץ".

למרות ההצלחה המטאורית, ב־2008 הקרנות המשקיעות הפסיקו להזרים כסף והפרויקט עמד להיסגר. מי שהציל אותו היה אבי קליימן, בעלי מפעל לייצור רשתות מתוחכמות נגד מזיקים לחממות, שאליו חבר האגרונום איציק אסקוירה. "הבנו שההישג של רינה הוא פריצת דרך עצומה שיכולה לשנות את ענף השום העולמי, שסובל ממחלות ווירוסים בגלל בעיית הריבוי הווגטטיבי", אומר קליימן. "מדובר בשוק עצום, לכן היינו בטוחים שיש לנו ביצת זהב ביד". השניים חתמו על שותפות עם מכון וולקני והאוניברסיטה העברית, והקימו את החברה Classeed בהשקעה של 3 מיליון דולר, שבאמצעותה ניסו לשווק את הזרעים ולפתח שיטת גידול זרעי שום באופן המוני. "היה לנו שדה עצום בקליפורניה", אומר קליימן, "אבל אז פרצה הקורונה ולא התאפשר לנו לטוס ולפקח. נוסף על כך, היה מחסור בעובדים, והפרויקט קרס".

החברה ניסתה למכור את הזרעים לחברות הזרעים הגדולות, אך אלו, למרבה ההפתעה, לא הביעו עניין. "ההשערה שלי", אומר קליימן, "היא שהסינים ששולטים בשוק לא מעוניינים לשנות את שיטת הגידול שלהם, אבל אנחנו עדיין מאמינים כי העולם יזדקק לתגלית של רינה. ככל שיעבור הזמן ותנאי האקלים ישתנו, השום יפתח עוד מחלות ולא תהיה ברירה".

"כיום מרבים שום באמצעות שתילת שיני שום. אבל כך משחזרים את הגנטיקה של הצמח שוב ושוב. בחקלאות דרוש מגוון שנוצר בריבוי מיני. אם אדם היה מתרבה בדרך של השום, היינו מקבלים שיבוט של אותו אדם, עם אותן מחלות ואותו אופי"

קמינצקי גולדשטיין בוחנת שום בשוק בקזחסטן, 2001. "רק שם עדיין נשאר שום פראי למחצה, שממנו התפתחה שוב פריחה עם זרעים"

שום פרא בסטפה, קזחסטן, ארץ המוצא של שום המאכל. "אספנו כאן כ־300 זנים שונים, ומתוכם מצאנו כ־30 זנים שיש להם זרעים". צילום: Shutterstock /א.ס.א.פ קריאייטיב

קודם הרפורמה, ואז המלחמה

בעוד חודשים אחדים קמינצקי גולדשטיין תצא לגמלאות, והחשש שלה הוא שפרויקט חייה ירד לטמיון. "עזבתי את המחקר באוניברסיטה כי רציתי להפיק מהידע שלי משהו מעשי. מחקר של צמחים הוא חשוב, אבל רציתי גם להראות תוצאות בשטח. אני מבינה בפיזיולוגיה של הצמח, לא מבינה בביזנס. אני לא מבינה איך מוכרים מוצר כזה, לכן אני קוראת להרצאה שלי 'הפרויקט הצליח והפציינט מת'".

יותר מכל מתסכל אותה חוסר התמיכה של המדינה במיזם. "זה כואב לי מאוד. אני מאוד מאוד מאוכזבת, כי אני יודעת שיחד עם הצוות שלי השגנו הישג עצום. המדינה היתה צריכה להבין איזה אוצר יש לה ביד ולתמוך בו אבל היא לא היתה מעוניינת. ישראל נטשה את המחקר החקלאי ואת החקלאות — וזה עצוב. פרויקט השום היה יכול להיות כמו פרויקט פיתוח עגבניית השרי, שבו המדינה כן תמכה והשקיעה.

מדינה שכן מבינה את החשיבות הבינלאומית של השום היא סין, שחולשת כיום על 87% מגידול השום העולמי. "לפני 40 שנה היא בנתה אסטרטגיה ממשלתית", אומרת קמינצקי גולדשטיין, "וכבר לפני 20 שנה היא התחילה להשתלט על השווקים ולחסל את המגוון של זני השום בעולם. ראיתי כיצד ההשתלטות הסינית מתרחשת בקנדה, בארצות הברית, בארגנטינה, בצרפת ובאיטליה. הם מוכרים קילו בדולר, והמקומי, נגיד בקנדה, מגיע ל־8 דולר. למרות שאתה הכי רוצה מקומי, כשהמחיר הוא פי שמונה, זה הבדל משמעותי. ככה אנשים התחילו לקנות שום סיני.

"צריך להבין שבריבוי וגטטיבי, חייבים לשתול בכל שנה. אם לא שתלת שנה אחת, אין לך המשכיות. ולכן ככל שהשום הסיני השתלט, הצטמצמו זני השום בכל העולם. רק בשנים האחרונות אירופה התחילה להתאושש מזה. באיטליה ובספרד יש כנסים שהכותרת שלהם היא 'כולם מוזמנים, חוץ מסין', והמטרה היא באמת לשקם את גידול השום".

גם פה זה קרה.

"כן, פה הסינים ניצחו בגדול. אבל זו לא תופעה ישראלית, זה קורה בכל מקום. אף אחד לא יכול לעמוד מולם. מספר שתיים בגידול היא הודו, אבל היא עומדת על אחוזים בודדים מהגידול העולמי. כך למשל בישראל אנחנו אוכלים שום סיני במחירים של שום ישראלי מלפני שלוש שנים".

ואם לא היה די בתחרות האגרסיבית עם התוצרת הסינית, בא משרד האוצר והסיר את המכסים על היבוא. "המצב של השום בישראל לא טוב", מבהירה קמינצקי גולדשטיין. "כשהתחילה הרפורמה החקלאית, הוא היה הראשון שנפגע. הפשירו את המכס ואמרו 'אין בעיה, נקנה שום מסין, בצל מהולנד ועגבניות מטורקיה'. עכשיו אנחנו מבינים את הטעות ועד כמה היינו צריכים להחזיק כמות מסוימת של גידולים שלנו. ידענו שזה טעים יותר, בריא יותר ונותן פרנסה לאנשים, אבל המלחמה הוכיחה שיש להתעקש על ביטחון תזונתי כי בטורקיה ובירדן לא רוצים למכור לנו ירקות. אז מה נעשה? אין גידול עגבניות באירופה, אז שנייבא ממקסיקו? אתה יודע כמה נשלם על דבר כזה?

"המלחמה הרסה כמות גדולה מהחממות ומהגידולים. גידול הבצל, למשל, התרסק ב־90%. וזה צריך לשמש תמרור אזהרה. מקבלי ההחלטות במדינה לא מבינים שאנחנו חייבים להשקיע בפיתוחים חדשים ובזנים שעמידים לעליית טמפרטורות, למשל. ישראל יכולה לתרום לעולם בהתמודדות עם משבר האקלים".

אבל הכלכלנים מסתכלים על המציאות רק דרך החור בגרוש, הם לא מסתכלים על בעיות אקולוגיות ובוטניות.

"אז שיתייעצו עם מישהו שמבין בתחום. בואו נהיה חכמים, בואו לא נהרוג דברים שאחר כך לא נוכל לשחזר. אם היו מתייעצים איתי בנוגע לשום, לא היינו במצב הזה. עכשיו צריך לשקם גם את המטעים שנשרפו בצפון. צריך לטעת עצים שמתאימים לתנאי האקלים, וחשוב שזה יהיה כאן, כי המזון הופך להיות למצרך יותר נדיר בכל העולם. אני מאוד מקווה גם שהשרפות לא יפגעו בזנים החדשים של השזיפים והתפוחים שפיתחנו לאקלים המקומי".

ממשרד החקלאות נמסר בתגובה לכתבה: "משרד החקלאות רואה חשיבות רבה בכל הנוגע לשמירה ולפיתוח הייצור המקומי, כל זאת במטרה להמשיך ולשמור על ביטחון המזון של מדינת ישראל. לכן לפני מספר חודשים פרסם המשרד נוהל תמיכה של יותר מ־3 מיליון שקל לתמיכה ישירה במגדלי שום, שמשולמת בימים אלו. המטרה היא להחיות את הענף המקומי לאחר שנפגע אנושות כתוצאה מהסרת המכסים בשנת 2022, בתקופת הממשלה הקודמת".

בעניין העלאת מכסים נמסר כי "בראיית משרד החקלאות בענפי ירקות ופירות רבים נדרש שיעור מכס גבוה יותר ותמיכה ישירה מתאימה לחקלאים כדי לשמור על ביטחון המזון של תושבי ישראל, ובהם גם ענף השום. בימים אלה, פועל המשרד לגיבוש תכנית ארוכת טווח שמטרתה היא שמירה על ביטחון המזון של מדינת ישראל בטווח הקצר והארוך, ובמסגרתה יבחנו סוגיות אלו".

בעניין התמיכה במחקר של קמינצקי גולדשטיין נמסר: "קרן המדענית הראשית במשרד החקלאות היא קרן תחרותית. הצעות המחקר מוגשות, נשפטות ומדורגות על ידי ועדת שיפוט מקצועית. המחקרים שמדורגים גבוה הם אלו שמקבלים מימון".