חתיכת שבוע

חתיכת שבוע

/// הנה כמה שינויים שכדאי לראות בימי ממשלת השינוי החדשה: /// לחשוב אחרת על מסים /// לגייס נשים /// ללמוד מתל אביב /// ולשבור את המשוואה: התנהגות בעייתית=מזרחים

מסים: צריך שינוי

כן, להעלות

ביומו הראשון כשר האוצר אביגדור ליברמן מיהר להכריז: "לא נעלה מסים". גם קודמיו בתפקיד עשו זאת, כמסר הרגעה לציבור, בידיעה שהמסים הם אחד הדברים השנואים עליו. אבל אם מדובר בממשלת שינוי, הנה הצעה לשינוי: הפסיקו לחשוב על מסים כעל רע שצריך להימנע ממנו, והפסיקו להעביר את המסר הזה. מסים, בניהול נכון, יכולים להיות יופי של דבר.

נכון, העלאת מסים אינה הכרחית להתמודדות עם הגירעון הגדול ועם ההוצאות סביב משבר הקורונה. אפשר לכווץ במגזר הציבורי, אפשר למשוך דיבידנדים מחברות ממשלתיות, כפי שליברמן עצמו מתכנן.

אבל אפשר גם להעלות מסים כאקט עקרוני. לא של הכבדה על האזרחים, אלא של שינוי סדרי עדיפויות. כי מסים, בבסיסם, הם כלי מרכזי לצמצום האי־שוויון ולארגון החלוקה בנטל. הם חוזה חברתי, אמצעי לחיזוק המרקם במדינה, דרך שבה מי שזכו ליותר מזל בחייהם, או לנקודות פתיחה טובות יותר, תומכים במי שיש להם פחות מזל ובמי שצמחו בנסיבות מוחלשות. חשבו לרגע על הפילוסופיה שמאחורי המסים, ותבינו שמדובר במנגנון חשוב, שסלידה עמוקה ממנו היא התנערות מאחריות ומסולידריות.

מעבר לכך, מסים יכולים להיות גם דרך לסייע לאזרחים לרכוש הרגלים טובים יותר — למשל אם מעלים את המס על מוצרים לא בריאים, או כאלה שמזיקים לסביבה. הם יכולים לכוון טוב יותר את הצריכה, להסיט מכלכלה מזהמת לכלכלה ירוקה. אם משתמשים במסים נכון (נאמר, מקטינים את המסים העקיפים ומגדילים את המסים הישירים התלויים במבחני הכנסה), אם מסבירים את ההיגיון שמאחוריהם, אם נוהגים בשקיפות, מסים הם דרך להגדיל את השתתפות הציבור במדינה, את המחויבות שלו. אם המסים לא יסומנו עוד כאויב, אולי יהיו פחות העלמות. אם אתם מבטיחים שינוי, הפסיקו לעלוב בהם, והתחילו להשתמש בהם כמו שצריך.

/// גלית חמי

צילום: קובי קואנקס

נשים: צריך שינוי

עוד, גייסו עוד

לראשונה בהיסטוריה הישראלית, יש לנו תשע שרות בממשלה. בממשלה, אבל לא בעיתונות החרדית, שם כרגיל תמונותיהן רוטשו. זה כמובן מקומם, אבל מי שמתקומם מזה צריך להתבונן גם בנעשה קרוב יותר, בלב החילוניות. למשל, בבורסה: בדיקת "כלכליסט" מצאה שב־125 החברות הציבוריות הגדולות כאן יש רק שתי מנכ"ליות, ואנחנו כמעט בתחתית הדירוג העולמי. בתפקידי ההנהלה הבכירים מספר הגברים גדול פי שבעה ממספר הנשים. בתפקידים שנשים כבר הצליחו להתברג אליהם, למשל כיועצות משפטיות, שכר הגברים באותו תפקיד גבוה ביותר מ־12%. גם במגזר הציבורי המצב מטריד: 63% מעובדיו הן נשים, אבל בקרב הבכירים שיעורן צונח ל־29%.

חלק מהבכירות בשירות הציבורי פנו השבוע לשרים החדשים וקראו להם למנות יותר נשים. זה אפשרי. זה לא מסובך. זה עוד שינוי חשוב שממשלת השינוי יכולה לחולל. ואולי גם במגזר הפרטי יראו וילמדו. בסוף, בעבודה קשה, בנחישות, ועם אותה מודעות חשובה, אולי אפילו במגזר החרדי נשים יקבלו פנים.

/// גולן פרידנפלד

כבישים: צריך שינוי

יתרונות ממשלת ת"א

לא מעט אנשים כינו את הממשלה החדשה "תל־אביבית" בלעג. אבל העובדה ששתיים מהשרות החשובות ביותר הן תל־אביביות היא דווקא בשורה מצוינת. שרת הפנים איילת שקד אחראית ל־257 הרשויות המקומיות בישראל, מרב מיכאלי אמונה על משבר התחבורה האדיר שתוקע את כל המדינה, ושתיהן חיות בעיר שיכולה לספק להן מצפן מדיניות חשוב בכל הנוגע לתכנון, ציפוף, עירוניות ותנועה.

כי תל אביב היא העיר המנוהלת ביותר בארץ. היא מדגימה עירוב שימושים מצוין, עם אומץ לתכנן מגורים, מסחר, משרדים ומלונות צמודים זה לזה, בניין ליד בניין, לפעמים ממש באותו בניין. יש בה צפיפות שמייצרת עירוניות מצוינת, כי הכל ליד הבית. ותושביה יודעים שהם לא צריכים רכב פרטי, לפחות לא במרכז העיר. הם הולכים ברגל, רוכבים על אופניים, משתמשים בתחבורה ציבורית, והעירייה מעודדת את החלופות האלה ומקדמת בנייני מגורים עם מעט חניה או ללא חניה בכלל. את השינוי בתפיסה שמשרדי התחבורה והפנים חייבים להוביל השרות כבר קיבלו מרחובות העיר שלהן.

נכון, הן לא יכולות לייצר פתרונות מיידיים; גם תל אביב לא נבנתה ביום אחד. והדרך תהיה כואבת ללא מעט אנשים, בעיקר מי שדבקים רק במכונית הפרטית או שסולדים מעירוניות צפופה, שהיא הפתרון החשוב ביותר לעלייה באוכלוסייה. אבל האג'נדה הנכונה מונחת לשקד ולמיכאלי ממש על סף הדלת, ועכשיו הן צריכות ליישם אותה. מיכאלי כבר פועלת בכיוון, כשמינתה השבוע כיועץ את אהוד עוזיאל, מומחה עירוניות ויו"ר 15 דקות, ארגון צרכני התחבורה הציבורית. אולי אנחנו באמת בראשיתה של מהפכה.

/// דרור מרמור

מילים: צריך שינוי

הפסיקו עם המסגור המזרחי

ההפרעות לנאומו של נפתלי בנט באירוע ההצבעה על הממשלה החדשה גררו ביקורות עדינות כמו גם זעזועים קולניים. אפשר להסתייג מההתנהגות, אבל משום מה לא מעט אנשים מיהרו לצבוע את ההסתייגות בגזענות, ובטח אפילו לא שמו לב לזה. כי לגזענות יש הרבה צבעים, רובם שקופים לאדם הלבן אבל בולטים לכל השאר.

הקישור בין הליכוד למזרחים עמוק ומשמעותי לפוליטיקה המקומית, ולמעשה לחברה הישראלית בכלל. גם אנשי הליכוד עושים שימוש בקישור הזה לצורכיהם. הבעיה מתחילה כשלקישור נוסף זנב בעייתי שמחבר בין התנהגויות מסוימות למוצא העדתי. כלומר, אם אנחנו סבורים שהתנהגות של אנשים מסוימים אינה תקינה, זה כי אלה מזרחים.

כשירון דקל קורא לחברי כנסת ושרים מהליכוד "תגרנים בשוק", הוא בעצם אומר בסטיונרים, כלומר מזרחים. כשב"ארץ נהדרת" מציגים חיקוי של גלית דיסטל־אטבריאן מעיפה כיסא פלסטיק, הם בעצם אומרים ערסים, כלומר מזרחים. הם מחזקים את המשוואה שלפיה אלימות=מזרחים, ובכלל התנהגות בעייתית=מזרחים. והם אפילו לא שמים לב לזה. אחר כך כמובן מזדעזעים מהדיון העדתי. אם אתם רוצים שינוי, תתחילו לפחות לשים לב.

/// מאור שלום סויסה

מילת השבוע

//

דור סער־מן

ההתנגדות מובנית באופוזיציה, ולכן נתניהו פרח שם. אבל מה עכשיו?

גם בשנים שבהן כיהן כראש ממשלה, רבים טענו שבנימין נתניהו נשאר אופוזיציונר. יוצא בהאשמות תקיפות, מתסיס, יורה — גם אם האש מכוונת אל הגורמים החלשים ביותר באופוזיציה, ויוצאת מצמרת השלטון ולא משורות הגרילה. הוא איש־נגד יורק אש במהותו, מזה הוא חי. בכל פעם שהגיע לראשות הממשלה זה היה בזכות הלהט שהפגין כיו"ר אופוזיציה. ואם נפשפש בזיכרוננו לא נצליח להעלות על הדעת אדם אחר שהותיר רושם בתפקיד הזה, למעט אולי כמה מופעים חריפים של מנחם בגין.

המילה קואליציה נגזרת מחיבור, שותפות. המילה אופוזיציה מבוססת על התנגדות. אימצנו את המודל הזה מבריטניה, בעוד בארצות הברית זה עובד אחרת — בבתי הנבחרים יש רוב ויש מיעוט, ומדברים על מנהיג המיעוט. אבל אנחנו לא הולכים על העניין הכמותי אלא על זה העקרוני, על הפרינציפ של התנגדות תמידית לממשלה. כאמור, נסו להיזכר מתי זה באמת קרה כאן, במלוא הכוח, חוץ מבימי נתניהו ובגין.

זה לא מקרי, כמובן. התנועה הרביזיוניסטית ואחר כך הליכוד היו במהותן, מלידתן, תנועות נגד מול השליטה של הסוציאליסטים. לא בכדי הם קראו לעצמם רביזיוניסטים, כלומר מי שדורשים שינוי כי הם נגד המצב הקיים. וכשהדנ"א הפוליטי שלך הוא של זעם והתנגדות, קשה להיפטר ממנו גם אחרי 12 שנה בשלטון. עכשיו נתניהו חוזר למקום הטבעי לאנרגיה הזאת. אלא שהפעם הוא ניצב לא רק מול הממשלה אלא גם מול כתבי אישום, חברי ליכוד שדורשים שינוי וטלטלה אישית בעצם עזיבת התפקידים. אלה תנאים שבהחלט יכולים לשחוק אפילו את הכוחות האופוזיציונריים שלו.