עלות תועלת

שאול אמסטרדמסקי

עלות תועלת

//

שאול אמסטרדמסקי

ה־20% החשובים

נחמד לדבר על הצורך בחשבון נפש ולומר שאין לחזור לפילוג שלפני 7 באוקטובר. אבל האתגר טמון בהתמודדות עם הבעיות שאין עליהן הסכמה, משוויון בנטל עד הסכסוך. ולזה עדיין לא נמצא מנהיג ראוי

מוסף כלכליסט | 15.02.24

להאזנה לכתבה

1

דוד שרז ומתן יפה הם אנשים מופלאים. כל אחד מהם, די בקלות, יכול לקטוף את תואר הישראלי היפה של השנה. שניהם קצינים, שניהם לחמו בעזה, שניהם מנסים להפוך את ישראל למקום טוב יותר, בלי ציניות. ברזומה של כל אחד מהם יש כל כך הרבה יוזמות ופרויקטים מוצלחים שזה ברמת הלא אנושי לאנשים שעוד לא מלאו להם 40. ב־2013 יפה היה אחד ממייסדי עמותת כוכבי המדבר, פרויקט חברתי זוכה פרסים לשילוב הבדואים בנגב בחברה ובכלכלה הישראלית ולטיפוח יזמות ומנהיגות עצמית בקרב הבדואים. יפה כבר לא שם אבל כוכבי המדבר משקיעה 26 מיליון שקל בשנה בבניית הדור הבא של המנהיגות הבדואית. שרז הוא מייסד הסטארט־אפ Venn, שרותם את הטכנולוגיה כדי לבנות קהילתיות בשכונות עירוניות. "לבנות את השכונות של העתיד" היה הסלוגן שלהם לפחות לתקופה מסוימת. שניהם גם יושבים בוועד המנהל של קרן שורש, שמגייסת תרומות לתמיכה בנפגעי קו העימות.

הדבר המרכזי ששניהם עושים בימים אלה, יחד עם קבוצה רחבה יותר של מתנדבים בעלי רזומה שיכול למלא כמה טקסי הדלקת משואות — וכולם מילואימניקים שהרגע השתתפו במלחמה — הוא להריץ את יוזמת תיקון 2024. חלק מהם מגיעים מהצד הימני של המפה הפוליטית, למשל משה רונצקי, תושב איתמר ועובד המועצה האזורית שומרון, או עטרה כהן, תושבת עופרה ועובדת החטיבה להתיישבות. בטוח נתקלתם בהם. בהופעות בטלוויזיה, בראיונות לרדיו, בטוויטר. השורה התחתונה שלהם היא שנדרש חשבון נפש אישי ולאומי בכל המערכות: הביטחונית, הפוליטית, התקשורתית, אסור לחזור לימי השסע והפילוג שלפני 7 באוקטובר.

נפגשתי עם יפה לשיחה אחד על אחד. האיש מרשים מאוד. לפני כמה שבועות הצטרפתי לשעה אליו ואל שרז ולעוד כמה מחברי היוזמה שצעדו ברגל מקיבוץ בארי לעיר אופקים. אני עוקב אחרי מה שהם כותבים ברשתות החברתיות ואני מאמין לכל מילה שלהם. אני משוכנע שהם משוכנעים שהם פועלים כדי לתקן את החברה הישראלית ולהוביל אותה קדימה.

אני פשוט לא מבין מה הם עושים.

כל כך התרגלנו למדינה של סיסמאות שאנחנו חושבים שגם אפשר לתקן בסיסמאות. זו המהות של "ביחד ננצח". אבל בשביל לנצח באמת צריך תוכניות אופרטיביות

אנשי תיקון 2024 בקומזיץ עם רוטמן, בשבוע שעבר. להקשיב לצד השני זה יפה, באמת, אבל אי אפשר לחבק את כולם. צילום מסך מטוויטר
2

המטרה המוצהרת של אנשי תיקון 2024 היא להקדים את הבחירות לכנסת, כך שיתקיימו עוד במושב החורף הנוכחי, כלומר עד סביבות פסח, ואז להקים "ממשלת תיקון ציונית" עד סוף השנה. לשם כך הם התחילו להיפגש עם כל העולם ואחותו, לרבות עם חברי כנסת. הם עשו קומזיץ עם שקמה ברסלר, אבל גם עם שמחה רוטמן. אבל בלי סימטריה (כך הם כתבו). הם הלכו להניח תפילין מול הבית של יו"ר ש"ס אריה דרעי ושוחחו איתו בטלפון, הם נפגשו עם ראש הממשלה לשעבר נפתלי בנט, הם ערכו כנס גדול של שולחנות עגולים בבנייני האומה בירושלים.

שרז כתב השבוע פוסט ארוך ברשתות החברתיות, שליווה תמונה שלו מחובק עם חבר הכנסת צבי סוכות (הציונות הדתית). "יום מאתגר עבורי", כתב שרז, "ההחלטה להיפגש עם ח"כ צבי סוכות ולפרסם זאת לא היתה לי קלה. עבור רבים ח"כ סוכות הוא מעבר לקו האדום [...] בכל זאת היה חשוב לי לעשות את זה. מבחינתי לפגוש אותו זה לפגוש חלק מהעם. הבטחתי לעצמי שכל מי שיכול להיפגש בשדה הקרב יכול גם להיפגש בחברה הישראלית. אני רוצה להזמין את כל חבריי הליברלים, אנשי השלום, להביא את כל החמלה שלכם והנכונות שלכם לבנות גשרים עם האחר, להבין אותה פנימה עכשיו לחברה הישראלית. אם תצליחו להביא אותן פנימה, אולי יום אחד נצליח גם לעשות שלום עם שכנינו. זה לא קל, גם לי".

מה היה בפגישה? לפי תיקון 2024, ח"כ סוכות אמר כי הוא "שמח לראות את 'מתווה התיקון' וכי ישמח לראות את המערכת הפוליטית מתאחדת סביב מתווה מוסכם שיוביל לאחדות והכרעה". פה חשדתי. ח"כ צבי סוכות אינו דובון אכפת לי. הוא חבר כנסת בעל אג'נדה ברורה מאוד. בשבועות האחרונים הוא היה עסוק בעיקר במציאת דרך להתנגד לסנקציות שהטיל ממשל ביידן על ארבעה מתנחלים ישראלים מיהודה ושומרון (כי הוא קבע שהם מפעילים אלימות כלפי פלסטינים), בהעברת הצעת חוק לסגירת ערוץ אלג'זירה (פעולה שראש הממשלה עצמו נמנע ממנה), ובהפגנה מול כרם שלום להפסקת הכנסת משאיות הסיוע ההומניטרי לרצועת עזה (פעולה שאושרה בידי הקבינט המדיני־ביטחוני של ישראל). לא ברור לי איך הפעולות האלה מתיישבות עם הקריטריונים של תיקון 2024 של אחדות ופיוס וביחדנס. אני לא חושב שהם עצמם יודעים.

מפגינים חוסמים משאיות סיוע שאמורות להיכנס לרצועת עזה בכרם שלום, בתחילת החודש. איך פעולות כאלה בהשתתפות צבי סוכות מסתדרות עם האג'נדה של התיקון? צילום: אי.פי.אי
3

יש הבדל בין נימוס ומתק שפתיים לבין עבודה משותפת לטובת תכלית אחת — קידומה של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית משגשגת. חיבוקים וקומזיצים הם דבר חשוב, אבל הם לא יולידו את הפתרונות שאנחנו מחפשים. לספר שבתור מילואימניקים ידעתם להילחם יחד, אנשי ימין ושמאל, נוער גבעות לצד מפגיני קפלן, זה אחלה, אבל זה רק משום שנלחמתם באויב משותף בכוח הזרוע. החוכמה היא לבדוק אם האחווה הזו מחזיקה ברגע שמורידים את האפוד והנשק, ומנסים לפתור את הבעיות החיצוניות והפנימיות שלנו בדרכים אחרות.

ראשי הממשלה לשעבר בנט ולפיד, שכיהנו יחד כשרים עוד בממשלת 2013, נהגו להגיד שברגע שהבינו שהם מסכימים על 80% מהדברים, הם הבינו שהם יכולים לעבוד יחד. זה חמוד ומרגש, אבל התפרק ברגע שזה הגיע ל־20%. ומה לעשות שה־20% הם הם הדברים החשובים. שם נמצאים האתגרים הגדולים שאנחנו מוכרחים להתמודד איתם, שאנחנו מוכרחים להפסיק לטאטא מתחת לשטיח. לא חוכמה להסכים על כך שצריך להסיר חסמים בשביל להקל את פתיחת עסקים קטנים בישראל. לא חוכמה להסכים על כך שצריך להשקיע בהייטק הישראלי. לא חוכמה להסכים על כך שלימודי מתמטיקה 5 יחידות הם דבר חשוב לכלכלה הישראלית.

תראו לי איך אתם פותרים ברצינות את סוגיית השוויון בנטל. לא רק הצבאי, אלא גם הכלכלי. איך אתם גם מקימים קואליציה, אבל גם מצליחים לשנות את מערכת החינוך החרדית כך שתלמד גם מתמטיקה ואנגלית ותעניק לבוגריה הזדמנות אמיתית להשתלב בכלכלה הישראלית במקום להסליל אותם לחיים של השתמטות ועוני. ספרו לי מה הפתרון שלכם לסכסוך הישראלי־פלסטיני. מה התוכנית הכוללת שלכם לנורמליזציה מלאה במזרח התיכון, שתזניק את רמת החיים שלנו ואת איכות החיים שלנו לשמים. גלו לי איך אתם מתקנים את האפליה רבת השנים ביחס לחברה הערבית בישראל, בשלל תחומים ושדות. הציגו לי את התוכנית שלכם לחיזוק אמיתי של מערכת המשפט, ולא רק בכאילו.

מה שאנשי תיקון 2024 עושים הוא חזרה לפוליטיקה של ה־80%. להדחיק את כל מה שמפלג בינינו, את כל מה שאנחנו לא מסכימים עליו, ולדחות את ההכרעה בסוגיות הליבה שלנו לעולמי עד. זה אולי ביחד, אבל לא ככה ננצח. לא ככה נכריע בסוגיות שאנחנו מוכרחים להכריע בהן. לא כך נראית מנהיגות. במאמר מרתק שפרסם השבוע ד"ר אלכס קארפ, המנכ"ל ואחד ממייסדי חברת טכנולוגיית המודיעין פלנטיר, הוא סיפר איך תרבות הפוליטיקלי קורקט שפשתה באקדמיה האמריקאית השתלטה גם על עמק הסיליקון. "הבעיה עם להקפיד לא להגיד שום דבר 'לא נכון'", הוא כתב, "שזה אומר שבסוף לא אומרים דבר".

באופן אירוני, זה בדיוק מה שאנשי חברת הדירוג מודי'ס רצו לראות מצד ההנהגה הישראלית ולא ראו — הכרעות. תשובות ברורות. סימני קריאה. מה אתם מתכוונים לעשות ביום שאחרי המלחמה. גם מבחינה צבאית, גם מדינית, וגם כלכלית. הממשלה הישראלית לא סיפקה תשובות למודי'ס, וחמור מכך — היא גם לא מספקת תשובות ברורות לציבור הישראלי. במודי'ס בחרו בתגובה להוריד את הדירוג ולהזהיר כי הוא עלול להמשיך לרדת. הציבור הישראלי מבליג, בינתיים. אבל האמת שמגיע לו הרבה יותר מכך.

4

בכל פעם שאני מקשיב למנהיגים ויזמים כמו מתן יפה או אחרים שמקדמים יוזמות דומות ("הרבעון הרביעי" שהקים יואב הלר, למשל, או "אמנת בראשית" של הרב תמיר גרנות) אני מתמלא בהשראה. כך נראים מנהיגים אמיתיים, אנשים שלא מפחדים לשבת לדבר עם אנשים מהמחנה השני, אנשים שאולי הם לא סובלים ברמה האישית, אנשים ששנה שלמה הם מחו נגדם, וזה לא משנה אם זו שקמה ברסלר או שמחה רוטמן, ופתאום להקשיב. זה יפה באמת, בלי ציניות. הלוואי שכל הפוליטיקה שלנו היתה עובדת ככה כל הזמן.

אבל אז, אחרי שההתלהבות הראשונית חולפת, אני נשאר עם סימן שאלה גדול. זה כמו לנסוע בכביש שיש בצדיו המון שלטים שמבטיחים שאתה מגיע לאנשהו, רק כדי לגלות שעדיין לא סללו את סופו. זו אותה התחושה שיש לך כשאתה בוהה בדף אינטרנט שתקוע על 98% ומסרב לגמור להיטען. אתה יודע שהוא לעולם לא יגיע ל־100%, אבל אתה נותן לזה עוד צ'אנס, כי מה עוד אפשר לעשות.

אין לנו מחסור בסיסמאות, יש לנו מחסור במעשים או רעיונות ברורים. הסיסמאי הראשי שלנו הוא נתניהו. לא חמאסטן ולא פתחסטן, השמאל שכחו מה זה להיות יהודים, פרס יחלק את ירושלים. הלוואי שלנתניהו היו תוכניות כמו שיש לו סיסמאות. כשנבחרי ציבור כבר מציגים תוכניות פעולה, החקיקה המשפטית של השר יריב לוין למשל, הן נוטות להרוס ולפלג, לא לבנות ולחבר. אולי כל כך התרגלנו למדינה של סיסמאות שאנחנו חושבים שגם אפשר לתקן בסיסמאות. זו המהות של "ביחד ננצח". אבל בשביל לנצח באמת צריך תוכניות אופרטיביות. צריך להיות מסוגלים להוקיע את מי שראוי להוקעה ולא לחבק את כולם.

על שני דברים אני מסכים בכל לבי עם אנשי תיקון 2024 — הראשון הוא שאסור להרוס את המדינה בפילוג פנימי, והשני הוא שאת הבחירות יש להקדים, ולהעמיד לרשות הבוחר הישראלי אפשרויות חדשות להנהגה. אנשים שלא פוחדים ואפילו שמעוניינים לערער על הסטטוס קוו במקום לשמר אותו, כדי להוביל אותנו למקום טוב יותר.

הבעיה היא שראש הממשלה עצמו כבר שנים חי על פילוג החברה לפלגים ופלגי־פלגים, ולצערי איני רואה כרגע מנהיגים חדשים שמציעים סחורה חדשה. חודשיים אחרי תחילת המלחמה נפגשתי עם מישהו שאני מכיר עוד מימי הצבא ומעריך מאוד. הוא מעורבב בתוך המנגנון, עבד אצל כמה שרי ממשלה. איש טוב, מנהיג מקומי. דיברנו על פוליטיקה ורעיונות ועתיד ותיקון, והוא שאל אותי אם מצאתי אנשים שהדליקו אצלי שלהבת בעיניים. אנשים שמציעים פתרונות ממשיים לבעיות הבוערות שאנחנו צריכים לפתור. אנשים שאהיה מוכן ללכת אחריהם באש ובמים. מנהיגים אמיתיים, עם אומץ, ודרך. עניתי לו שאני לא מצליח לחשוב כרגע על מישהו כזה, אבל שאני אמשיך לחשוב. כשנפגשתי עם אנשי תיקון 2024 בקיבוץ בארי לפני כמה שבועות, פגשתי גם בו במקרה. הוא שאל אותי אם כבר מצאתי מישהו כזה. אמרתי לו שאני עדיין מחפש.

הכותב הוא עיתונאי כאן חדשות