עלות תועלת

שאול אמסטרדמסקי

עלות תועלת

//

שאול אמסטרדמסקי

בואו לעשות מכה. עליי

הטיקטוק מתפקע מסרטונים של צעירים שמבטיחים לעזור לכם להשיג רווח מהיר, רק קנו את הקורס שלהם ותמשכו את הפנסיה

מוסף כלכליסט | 08.02.24

להאזנה לכתבה

1

זה תמיד נראה אותו הדבר. גבר צעיר יושב מול מיקרופון. חולצה לבנה צמודה, שרוולים קצרים. הוא יושב בזווית של 45 מעלות למצלמה, כלומר לא פונה אליה, אלא למישהו שנמצא לידה, שמראיין אותו, לכאורה. אני אומר לכאורה, כי אף פעם לא רואים את ה"מראיין" הזה, ולעתים נדירות ממש שומעים אותו. ספק אם הוא קיים בכלל. על השולחן מול ה"מרואיין" יש מחשב נייד. מאחוריו כוננית עם כמה ספרים שהונחו ברישול. כתוביות לבנות גדולות רצות על המסך, למקרה שאתם צופים בו בשירותים על מיוט. ואז האיש מתחיל לספר: "לקחנו עסקה וקנינו את NIO בשער 4.3 דולר. מכרנו אותה שהיא היתה ב־63 דולר. אנחנו מדברים פה מעל 1,500% בעסקה אחת בשמונה חודשים" (הטעויות במקור. לא נגעתי).

בשלב הזה פתאום צץ ה"מראיין" ושואל: "אבל איך ידעת לקנות בארבע ולצאת ב־60?". לאיש בחולצה הלבנה הקצרה יש הסבר. "לא ידעתי לקנות בארבע. הבנתי שהחברה היא חברה טובה. הבנתי שהמחיר שלה הוא מחיר טוב. קניתי אותה בפעם הראשונה, ראיתי שהיא התחילה לעלות, קניתי שוב. ראיתי שהיא התחילה לרדת נגדי, אמרתי 'הופה, הזדמנות קנייה מחודשת', קניתי כפול ממה שהייתי קונה בדרך כלל, עד שצברתי מחיר ממוצע של 14 דולר ומכרתי ב־63 דולר. כי אז ידענו שהולכת לבוא מפולת בשוק".

וכאן הסרטון נגמר, אחרי 32 שניות בסך הכל. אם שרדתם, תגלו שטיקטוק משדר לכם את הסרטון שוב, או מעביר אתכם לסרטון אחר עם תוכן דומה, ועוד אחד, ועוד אחד. ברוכים הבאים לעולם המופלא של סרטוני ה"כך תעשה את המכה אם רק תקנה את הקורס שלי". אולי לא נקלעתם אליו, אבל סיכוי טוב שהילדים שלכם צופים בשיט הזה כל היום.

כמה קל להאמין לסרטונים? שיניתי את תנוחת השינה שלי אחרי ש"מומחה שינה" כלשהו שכנע אותי שזה יותר בריא. ניסיתי לנפח צימוק בחזרה להיות ענב. נקלעתי לדיון על חלב שיבולת שועל כי "מדענית מוח" אמרה שאסור לשתות אותו

מתוך סרטון של דין ומיק. משהו בטיקטוק גורם לנו להאמין לכל דבר, אפילו להם

מתוך סרטון של מכללת Skills. צריך ללמד את הילדים לזהות מקורות ידע אמינים - ולזהות מי מבלף. צילומי מסך מתוך טיקטוק

מתוך סרטון של דין ומיק. משהו בטיקטוק גורם לנו להאמין לכל דבר, אפילו להם. צילום מסך מתוך טיקטוק
2

דין ומיק הם שני משפיעני רשת מטעם עצמם. הם הקימו חברה שנקראת פאוורקאפל (אי אפשר להמציא את הדברים האלה), ובאתר הלא לגמרי מעודכן שלהם הם מציעים שירותים כגון "תוכנית חילוץ חבל הצלה מבור כלכלי" או "תוכנית ליווי זינוק בעלייה" (חמישה שלבים, תחת הסלוגן "קח איתנו טיסת ביזנס קלאס לעבר הצמיחה הכלכלית שלך"), או פגישה לבניית תוכנית פיננסית. מעבר לכל זה, דין ומיק בעיקר מעודדים צעירים לקנות דירות להשקעה, ללא הון עצמי. איך עושים את זה? הולכים לבנק אחד, לוקחים הלוואה קצרת מועד, חוצים את הכביש לבנק השני, משתמשים בהלוואה הקודמת בתור הון עצמי כדי לקחת משכנתא, והופ יש לכם דירה. אי אפשר להגיע ככה לסכומים אדירים, ולכן מדובר בעיקר בדירות להשקעה בפריפריה, בעיקר בדימונה — הם טענו שהם כבר קנו בה 78 דירות להשקעה. האם הם קנו את הדירות האלה? או שהאנשים שהם מלווים קנו אותן? הלוואי שידעתי, הכל מאוד עמום כשמדובר בדין ומיק.

הסרטונים שלהם הציפו את הפיד שלי בתקופה שבה הריבית היתה אפסית ושוק הדיור רתח. מאז הריבית עלתה, השוק קפא — והסרטונים שלהם נעלמו. אבל לפני שבוע הם פתאום חזרו לפיד. "אנחנו משכנו את הפנסיה שלנו, אין לנו פנסיה", נאמר בהם. מבחינתי אלה מילות הקסם, אז נעצרתי לצפות.

דין ומיק יושבים ומדברים ל"מראיינת". היא קיימת, הפעם, אבל רואים רק את הכתף שלה, והיא לא מוציאה מילה מהפה. ההמצאה המשונה של תפקיד המראיינים נועדה, כנראה, לתת לסרטונים מהז'אנר הזה ארשת של חשיבות ואמינות. בכל מקרה, זה מה שהיה להם להגיד הפעם: "אנחנו אומרים, בואו תמשכו את הפנסיות, לא משנה באיזו נקודה אתה נמצא. כי בסוף ברגע שאת עם הגב אל הקיר כל החבר'ה שלנו שאין להם כסף הם ככה עושים את הדברים. ההחלטות הם נורא נורא מהירות. לאלה שיש את הכסף יותר קשה. זה דווקא להצמיד את הגב אל הקיר. ועכשיו את יודעת שאין לך פנסיה, משכת אותה וכל פעם תמשכי אותה, ואם את חזקה מנטלית את תעשי פעולות הרבה יותר גדולות, אבל אני אגיד לך יותר מזה — אם להגיד את האמת אני לא סומך על הפנסיה. אני לא יודע מה בסוף יהיה עם החברה הזו שאני מפקיד שם את הפנסיה, אני לא יודע אם אני אקבל אותה בסוף, ואני מעדיף במקום לקבל את הקצבה העלובה הזו של לא יודע כמה 8-7-6-5-4, לייצר מזה נכסים ששווים כמה מיליונים טובים ולקבל עשרות אלפים בשכירות. הפנסיה הזו זה בעצם כסף שהוא שלך, למה לא לייצר כסף מהכסף שיש לך?". 44 שניות שהן סוג של זרם תודעה.

היה אפשר לפטור את זה במשיכת כתפיים. להגיד שמדובר בסך הכל בשני חבר'ה צעירים שמחפשים טרף קל. לסרטון הזה יש אומנם 25 אלף צפיות, אבל אלה רק 25 אלף צפיות. פחות ממאות אלפים או מיליון צפיות בטיקטוק זה לא באמת ויראלי.

זה מה שחשבתי בהתחלה, כשהחלטתי להתעלם מזה ועברתי הלאה, לסרטון הבא. אבל אז הבנתי שאני טועה. כי הסרטון הזה זכה להרבה מאוד סרטוני תגובה, של אנשים שהסבירו מדוע העצה של דין ומיק מסוכנת מאוד, ספק אם היא עומדת בכללי הרגולציה, ולמה אסור להקשיב לה בשום פנים ואופן. דין ומיק עפו על זה, השתמשו בטראפיק של מי שיצא נגדם ויצרו סרטוני תגובה משלהם, שבהם התעקשו על העניין הזה עם הפנסיה והסבירו מדוע מי שרוצים לעשות כסף גדול לא יסתפקו בכסף הבינוני שיקבלו בעתיד. זו לולאה שמזינה את עצמה.

וכאמור יש אינספור סרטונים כאלה, של אינספור משתמשים, שצילמו בבת אחת מלא סרטונים, באותם בגדים, כל אחד נמשך חצי דקה עד 45 שניות. אני צללתי כל כך עמוק למחילת הארנב הזו, שכבר צפו לי סרטונים של האנשים שהשירות שהם מוכרים הוא לייצר סרטונים כאלה, חבילות שיווק שכוללות הקמת סט של פודקאסט מזויף וצילום של שלל סרטונים ברצף, כאלה שיהיה אפשר להעלות במשך חודש שלם. יש פה מכונה שלמה שעובדת בלייצר את התוכן הזה — ולדחוף אותו לצעירים ובני נוער שנמצאים כל היום בטיקטוק. בכל מקום הם נתקלים בהבטחה הזאת לעשות מכה מהר ובקלות, רק צריך לקנות איזה קורס.

מתוך סרטון של מכללת Skills. צריך ללמד את הילדים לזהות מקורות ידע אמינים - ולזהות מי מבלף. צילום מסך מתוך טיקטוק
3

הדינים והמיקים של הרגע לא המציאו את זה. יש כאן דור שגדל על קריירת אינסטנט, מ"כוכב נולד" ועד "מאסטר שף", ועל המקצוע המוזר "משפיעני רשת", כולם מסלולים שעוברים מאפס למאה דרך קיצור דרך, אז זה היה רק עניין של זמן עד שהרוח הזאת תגיע לעולם הפיננסי. הרי במשך שנים אנשים מחפשים לעשות מכה מהירה בשוק ההון; פעם האפשרות הזאת היתה שמורה רק למי שמסוגלים לשבת כל היום מול ארבעה מסכים עם גרפים מוזרים ולהזין פקודות מסחר שמתי מעט מבינים, אבל אז בא טיקטוק.

בפיד האמריקאי יש המוני אנשים שמוכרים קורסים דיגיטליים שמבטיחים לייצר הכנסה פסיבית בעבודה מהבית. הסרטונים שלהם מהפנטים ממש. הם מספרים על הסכומים הדמיוניים שהם מרוויחים בחודש — זה יכול להיות 40 אלף דולר וזה יכול להיות 800 אלף, לא משנה — ועל המסע האישי שהם עברו, מלהיות שכירים עניים עם חובות לעצמאים משוחררים שרק מרוויחים כסף כל היום. הכל מאוד ישיר, בלתי אמצעי, בגובה העיניים. ובשלב מסוים מתחילים להאמין לזה. אם המחשבה שעוברת לכם כרגע בראש היא "למה שאנשים יראו סרטון בטיקטוק שאומר להם איך לעשות את המכה ויאמינו?", סימן שאתם לא בטיקטוק.

כי יש ברשת הזאת משהו שמעורר אמינות. אודה ולא אבוש: שיניתי את תנוחת השינה שלי אחרי ש"מומחה שינה" כלשהו שכנע אותי שזה יותר בריא. הפסקתי להשתמש במקלוני אוזניים. ניסיתי לנפח צימוק בחזרה להיות ענב. אפילו ניהלתי דיון שלם עם אשתי, שטענה שאסור לשתות חלב שיבולת שועל, כי "מדענית מוח" אמרה את זה בטיקטוק. אשתי בת 42, אני בן 43, צברנו איזה ניסיון בחיים. ובכל זאת, כשזה בטיקטוק אנחנו מאמינים. בעיקר אם המסר חוזר על עצמו פעמיים או שלוש או מאה.

וזה העניין השני: זה אף פעם לא רק סרטון אחד, זו תמיד מסה. ככה עובד האלגוריתם. חשבו על נערה בת 16 או חייל משוחרר בן 21 או בוגר תואר בן 25 שרואים אינספור סרטונים ומניחים שאם כולם אומרים משהו, הוא נכון. אפשר לעשות מכה מהירה, ולא צריך פנסיה, רק דירה בדימונה. לא כולם ייפלו בזה, אבל חלק כן.

4

מה אפשר לעשות עם זה? קודם כל, לדעת שזה קורה, ושזה הולך להימשך. הרצון להתעשר מהר הוא אנושי, ומוליד באופן טבעי את הרצון להתעשר מהר מהרצון של אנשים אחרים להתעשר מהר. זה תמיד יהיה.

אנחנו פשוט צריכים להציע לילדים שלנו כלים להתמודד עם העניין. שיידעו שהאינטרנט בכלל וטיקטוק בפרט מוצפים בבולשיט, באנשים שמבלבלים בשכל. מומחה השינה הוא לאו דווקא מומחה שינה, וההוא שטוען שהוא יודע מתי תבוא מפולת בשוק לא באמת יודע מתי תבוא מפולת בשוק. אם לילדים שלנו יהיה הרגל בריא של הטלת ספק, אולי הם יסננו חלק מהתוכן שמציף אותם.

ואם הם רוצים לעשות מכה מהירה, אולי אפשר לעזור להם לנסות את זה. לעשות את זה יחד. ניתן להם תחושת שליטה, אבל נקבע את גבולות הגזרה. הבן הצעיר שלי, למשל, ממש מתעניין במטבעות קריפטו, אף שאפילו בגיל 10 הוא מרגיש שמשהו בזה מבוסס על תרמית. כשהוא התחיל לשאול אותי על התחום הסברתי לו מה אני חושב על זה, ומשם עברנו לדבר על אפשרויות השקעה אחרות. הבן הגדול יותר יותר בעניין של מניות; דיברנו על אילו הוא רוצה לקנות וכמה כסף הוא חושב שהוא יעשה מהן, ואז השקענו 250 דולר דרך אפליקציית Blink במניות בבורסה האמריקאית (אתם מוזמנים לנסות, ההרשמה מהירה מאוד, ו־10 הפעולות הראשונות בחודש ניתנות ללא עמלה). בחלק מהמניות הוא כבר מופסד, וזה משמח אותי, כי הוא לומד מזה. העיקר שאנחנו מדברים על זה, ואני יודע שהוא לא מנסה לקנות דירה להשקעה בדימונה.

איך שלא נסובב את זה, המודעות של דור ה־Z ובעיקר דור האלפא (הילדים שלי) לכך שצריך להשקיע כסף, ושיש אפשרויות שונות, גבוהה בהרבה מזו שהיתה לנו רוב חיינו, ודאי מזו שהיתה להורינו. זה דבר טוב, לא דבר רע. זה אומר שהסיכוי שלהם לחסוך גבוה מזה שהיה לנו, שהסיכוי שלהם להיות עצמאים, יזמים, לקחת אחריות על הכסף שלהם, גדול מזה שלנו. ובכלל, טיקטוק ויוטיוב ושאר הפלטפורמות יכולות להיות גם מקורות מידע מעולים. אני עצמי למדתי שם המון דברים. אנחנו רק צריכים לוודא שאנחנו נותנים לילדים שלנו את הכלים הנכונים לנהל את כל זה, או לפחות לדעת להפריד בין טוב לרע. צריך ללמד אותם לזהות מקורות ידע אמינים וטובים — ולזהות מי מבלף. להכיר את הסימנים, וגם לפתח תחושת בטן. לדעת שאדם שיושב מול מיקרופון ומדבר לעצמו הוא לא מקור סמכות לשום דבר, אלא סתם מישהו שמנסה להרוויח עליהם כסף, וסביר להניח שהוא החליט לעשות את זה כי הוא עצמו ראה סרטון שמסביר לו שכדאי.

הכותב הוא עיתונאי כאן חדשות