חתיכת שבוע

חתיכת שבוע

/// הקואליציה מתעדפת כסף מגזרי על חיי הכלל /// פגישת נתניהו־פוטין מעידה על מפנה ביחסים /// הדרכון של יאיר נתניהו הוא בדיחה עצובה /// ההפסד של גוגל מעיד על הוואקום הרגולטורי

תקציב המדינה

כשכסף קודם לאנשים

חכמינו עמדו על כך ש"יש לך אדם שממונו חביב עליו מגופו" (תלמוד בבלי, ברכות ס"א, ב), וייחסו את מבנה האישיות הזה דווקא ל"צדיקים", לכן יוכבד השתמשה בתיבת גומא זולה עבור משה בנהר היאור, ויעקב סיכן את עצמו בשביל "פכים קטנים". אבל בימינו לא היינו קוראים "צדיקים" למי שיקריבו הכל, מלבד כספם.

מאז 7 באוקטובר אנו עומדים משתאים לנוכח מסירות הנפש הפיזית שחוצה את כל שדרות העם — האזרחים מן השורה שמסכנים את חייהם למען טובת הכל. ומול כל אלה דווקא מסירות הנפש הכלכלית מסתמנת בתור האתגר הקשה: חברי הקואליציה מתקשים לוותר על הכספים הסקטוריאליים ולהשלים עם שינוי סדרי העדיפויות המתבקש. שר האוצר בצלאל סמוטריץ', למשל, היה יכול לשים את היד על השאלטר ולדאוג לטובת הכלל, שכורע תחת נטל המלחמה. במקום זאת לא רק שהוא לא קיצץ אגורה שחוקה מהמשרדים המיותרים של חברי מפלגתו — הוא אפילו ניפח אותם. והרי מה חשוב יותר בשעת מלחמה מאשר חיזוק המשרד להתיישבות או משרד המורשת והמסורת?

נציגי הציבור חייבים להשכיל לחבב את הממון הסקטוריאלי פחות מאשר את חיי האזרחים. אחרת, אם לא יקריבו מההון המגזרי לטובת הציבור הכללי, הם לא יוכלו לדרוש ממנו בהמשך להשלים עם העלאות מסים וקיצוץ תקציבים אזרחיים, שוודאי עוד יגיעו.

/// שלמה טייטלבאום

צילום: מתוך ויקיפדיה

פוטין

פתאום בצד שלנו

מה השיגה הפגישה שהתקיימה השבוע בין בנימין נתניהו לוולדימיר פוטין? מבט מעמיק בהצהרה הרשמית שפרסמה רוסיה לאחריה מעיד שבקרמלין נושבת כעת רוח שונה מאוד מהפוזיציה שתפס בתחילת המלחמה: אמנם יש בה הבעת דאגה למצב ההומניטרי בעזה, אבל נעדרים ממנה ביטויים חריפים כמו "רצח עם". כמו כן חלק גדול מההצהרה עוסק דווקא בשחרור החטופים הישראלים, לא רק כאלה עם אזרחות רוסית, ועל הדרך פוטין גם מדגיש שהוא מתנגד לטרור.

צריך לקרוא בין השורות כדי להבין את השינוי, אבל הוא קיים והוא עמוק. קשה לשים את היד על הגורמים, אבל אפשר להעריך לפחות שלושה מהם: הראשון הוא שפוטין מבין כי איראן, אחת השותפות האסטרטגיות החשובות שלו, לא מתכוונת להיכנס לקלחת המלחמה בעזה באופן ישיר. הגורם השני הוא סעודיה ואיחוד האמירויות, מדינות שעימן רוסיה חולקת את הדומיננטיות בשוק הנפט, ושבהן פוטין ביקר לאחרונה. לצערו של פוטין, ובניגוד לחששות בעולם, מחירי הנפט לא רק שלא זינקו מאז תחילת המלחמה, אלא אפילו ירדו מתחת ל־80 דולר לחבית — רף חשוב מאוד לרוסיה, שזקוקה להמשיך לממן את מלחמתה באוקראינה. לא מן הנמנע כי הסעודים רמזו לפוטין כי אם ימשיך לנסות לחמם את המזרח התיכון, הם יקררו עוד יותר את מחירי הנפט.

אבל הסיבה השלישית לשינוי היחס של רוסיה לישראל היא החשובה מכולן — פוטין כנראה מעריך שישראל קרובה לניצחון ולא רוצה למצוא את עצמו שוב קרוב מדי לצד המובס. בימים כאלה, שבהם הישראלים סקפטיים יותר מאי פעם לגבי הכרזות של הדרג הביטחוני ושל הדרג המדיני — אפשר לפחות לסמוך על אינטרסנט ציני כמו נשיא רוסיה.

/// סופי שולמן

צילום: אי.פי

פרשת הדרכון הדיפלומטי

נח בשבע שגיאות

הזכאות של יאיר נתניהו לדרכון דיפלומטי היא נח בשבע שגיאות. קודם כל כי אין בג'וניור שום סאבטקסט או אנדרסטייטמנט שמזכירים גינוני דיפלומטיה. כאחד מראשי המערך הרקטי של מכונת הרעל הביביסטית הוא אמון בעיקר על הסתה רעילה נטולת כל עידון דיפלומטי.

שנית, הקרב על הדרכון מתנהל בין הדרג המקצועי במשרד החוץ לבין הדרג הפוליטי — שר החוץ אלי כהן והמנכ"ל שלו רונן לוי. וכאן אנו עדים שוב לשאלה אם ביזת משאבי המדינה לצרכים אישיים, פוליטיים ומפלגתיים של השר היא עוד דוגמה למשילות המפורסמת שנגזלת מהשרים בידי הדיפ־סטייט. כי מי הם הפקידים שיחליטו למי מגיע ולמי לא מגיע דרכון דיפלומטי?

ולבסוף, הפארסה הזו מסתיימת בשאלה אם השר כהן רק חרג מסמכותו או שהחריגה הזו עולה כדי עבירה פלילית של שוחד, מרמה והפרת אמונים. כי ברור שיאיר נתניהו, כמו שאר הפונקציונרים של הליכוד, יועיל עם הדרכון הזה לשר יותר מאשר למדינת ישראל.

/// משה גורלי

גוגל

שתיקת הרגולטורים

טחנות הצדק טוחנות לאט, אומרת המימרה השחוקה, ובמקרה של מגזר הטכנולוגיה הצדק גם נעשה בידי העם, ולא בידי המערכת. השבוע פסק חבר מושבעים בקליפורניה שגוגל השתמשה בעוצמתה הפיננסית כדי למנוע קיומה של תחרות. במשך שנים, כך נקבע, היא שילמה מאות מיליוני דולרים לעשרות חברות רק כדי שלא יפתחו חנויות אפליקציות משלהן, שיתחרו בשלה. המושבעים היו זקוקים למספר קטן של שעות כדי לחזור עם הכרעה שהתקבלה פה אחד, והזכירו לנו שלפעמים חוקים הם לא כל כך מסובכים ומשפטים בנושאים כמו הגבלים עסקיים לא צריכים להתפרס על פני שנים.

אם גוגל לא תצליח לערער בהצלחה על פסק הדין, השלכותיו צפויות לאיים על הכנסות העתק שלה ולהשיב מעט כוח לידי המפתחים. אלו בשורות טובות לעולמות פיתוח האפליקציות, סיפור נחמד על עיקשותה של אפיק גיימס, מפתחת פורטנייט ומגישת התביעה, וגם נקודות זכות לערכאות הנמוכות של מערכת המשפט האמריקאית. אך בו בזמן זה גם סיפור מדכדך, שיקוף של כישלון רגולטורי מתמשך בכל העולם לפקח ביעילות ובזמן אמת על ענקיות הטכנולוגיה. מקרה שמזכיר לנו שאין לנו על מי לסמוך, אלא על חברות פרטיות, שיילחמו גם עבורנו — אם במקרה זה נופל באינטרס שלהן.

/// ויקי אוסלנדר

מילת השבוע

//

דור סער־מן

מניין הנופלים ההולך וגדל מעיד על עומק הבור שאליו נפלה המדינה

השפה העברית מייחדת לחיילים המתים בקרב מילים עם משמעות מטפורית. אם אנשים מתים משלל סיבות, נהרגים בתאונות ונרצחים בפיגועים — הרי שהחיילים שלנו נופלים בקרב, ואז הופכים לחללים. יש פה בחירה מכוונת לא להשתמש במילה "נהרג", שמהדהדת פסיביות וחוסר אונים, ובמקומה להגיד "נפל", שלקוחה מקינת דוד: "אֵיךְ נָפְלוּ גִבּוֹרִים?" (שמואל ב', א', י"ט). הפסוק הזה לא רק מבהיר איך צריך לקרוא למי שמתו בקרב, אלא גם מאדיר אותם בעצם הפליאה ממותם: איך ייתכן שטובי בנינו אבדו?

הפועל "נופל" מתאר פעולה שגרתית שקרתה לכולנו: מי לא נפל אי פעם בחייו? מי לא אמר עשרות פעמים לילדים שלו: "נפלת? לא נורא!", ועודד אותם לקום, להתנער ולהמשיך. אבל נפילה של גיבור היא נפילה שאין לקום ממנה. ולא במקרה החיילים שנפלו נקראים "חללים" — אתוס הנופלים המרכזי מאוד לחיים בישראל מצווה עלינו לזכור את החלל שנפער בקרבנו על כל חייל שנפל, לשאת את הזכרון שלהם בכל עת, ולזכור שהם נפלו כדי שכולנו נוכל להמשיך.

אבל כשחייל נופל בקרב, נדמה שהוא מושך עמו מטה את כל הסביבה שלו — הורים, אחים, ילדים, בני דודים, חברים וחברות, קולגות ואפילו סתם מכרים. הקירבה לנופל, ההצטלבות של חיינו בחייו, התחנות שחלקנו עמו — כל אלו גורמים לנו לשים את עצמנו בנעליו, להרגיש איך בתרחיש קצת שונה אנחנו היינו נופלים במקומו. לכן כשמניין הנופלים הולך וגדל, מתגברת הדרישה לסיים את המלחמה, או לכל הפחות להבין לאן היא מתקדמת. כי כשלא רואים אופק לסיום שיירת החללים, התחושה היא שנפלנו עמוק מדי לתוך הבור, ואין מנהיג שעובד כדי להוציא אותנו ממנו.