חתיכת שבוע

חתיכת שבוע

// קיפאון הגיוסים מעיד על חשש ממפגש עם המציאות /// האוצר ובנק ישראל הרגו את ועדת הפיקוח /// ההסכם עם לבנון עשה טוב כפול /// האורז הוא סמל לקריסה הגלובלית

ההייטק

חברה בורחת מבשורה

מה משותף לשוק הנדל"ן ועולם הסטארט־אפים? עד לפני חודשים אחדים התשובה היתה הבועה והמספרים המופרכים. כעת זה דווקא הקיפאון. כמעט שאין עסקאות, ולא במקרה. המוכרים והקונים לא ממש רוצים להיפגש, כדי לא לקבוע מחיר. כולם מנסים להימנע מלנקוב במספרים האמיתיים.

בכל הנוגע לדירות, הקונים מאמינים שהמחיר יירד ולכן ממתינים, ואילו המוכרים חושבים שהקונים יתבדו והמחיר הגבוה מוצדק. בהייטק, היזמים מעדיפים לחרוק שיניים, לפטר, לקצץ, רק לא לפגוש את "הקונה" שלהם — את המשקיעים שיגידו להם בפנים שהם כבר לא שווים כל כך הרבה. שם רואים פחות דירות שנמכרות ופחות משכנתאות שנלקחות, פה רואים פחות גיוסים. העיקר לא להכיר בשינוי. זה, כמובן, לוקסוס ששמור רק לחברות שאינן נסחרות; אלה מקבלות מדי יום את מחיר השוק המעודכן שלהן, אין להן לאן לברוח. והן יודעות היטב שהשיתוק אצל האחיות הצעירות, הסטארט־אפים, הוא רק בריחה מהבשורה. בסוף, כל חברה (וכל דירה) תיאלץ לקבל את תג המחיר האמיתי שלה.

/// סופי שולמן

הפיקוח הפיננסי

האגו ניצח

עם הקמת הוועדה שבוחנת את מבנה הרגולציה הפיננסית בישראל, התחושה היתה חגיגית והתקוות היו גדולות. לכולם היה ברור שיש צורך בשינוי ארגוני של הפיקוח בישראל, כי במבנה הנוכחי הוא לא מעודד מספיק תחרות ולא עומד בקצב החידושים הדיגיטליים. חודשים חלפו, ושום דבר לא נשאר מהחגיגיות. ביום חמישי שעבר, רגע לפני חופשת החג, רם בלינקוב — מנכ"ל משרד האוצר ומי שעומד בראש הוועדה — הודיע על פיזורה כי "לא הצליחה לגבש המלצות". ברקע עומדת מחלוקת ממושכת בין האוצר לבנק ישראל בשאלה אם הבנק יפקח על שוק הפנסיה: בבנק התעקשו ש־2 טריליון שקל חייבים להיות תחת הרגולטור שעוסק ביציבות המערכת, באוצר התעקשו שהפיקוח הזה צריך להישאר בידי הממשלה בשל המעורבות הגבוהה שלה בתחום, וזהו. ראש בראש, בלי מוצא, ועדה שלמה, חשובה, פוזרה. כל צד מאשים את האחר, ובסוף שניהם אחראים לכישלון המהדהד הזה. מתי יהיה אפשר שוב להתניע מהלך לשיפור הפיקוח הפיננסי, ולדאוג שיהיה יעיל? אולי רק כשמלחמות האגו והשליטה יעברו מן העולם.

/// שלמה טייטלבאום

צילום: אי.אף.פי

ההסכם עם לבנון

הכל חוזר אליך

בנימין נתניהו ובני בריתו יוצאים בזעם נגד ההסכם עם לבנון — לא בגלל טובת מדינת ישראל, אלא בגלל החשש הכבד שהגז יוזרם בסופו של דבר לכיסו האלקטורלי של ראש הממשלה יאיר לפיד. הם מדברים על הסכם כניעה, שנרקם בחשאי, שפוגע במדינה, על ביטול אחרי הבחירות. נתניהו לא ביטל את הסכמי אוסלו, אז את זה הוא יבטל? הסכם כניעה? ומה זה שחרור 1,000 מחבלים? הסכם חשאי שפוגע במדינה? ומה זו הסכמת נתניהו למכור צוללות למצרים מאחורי הגב של כולם? ומה היה לא חשאי בתפירת הסכמי אברהם?

חוץ מלרוץ לתקשורת, אנשי הימין רצו גם לבג"ץ ועתרו נגד ההסכם. האבסורד הוא שבג"ץ ידחה את העתירות האלה בדיוק על בסיס הנימוקים והכללים שהימין המשפטי דורש בכל דיון על בג"ץ: לא להתערב בהחלטות ממשלה, במיוחד אלה הנוגעות לתחום המדיני־ביטחוני. בסופו של דבר, הסכם הגז טוב פעמיים: גם למדינה, וגם כתזכורת לצביעות של מתנגדיו.

/// משה גורלי

משבר המזון

אם אין אורז, מה יאכלו

ארגון המזון והחקלאות דיווח השבוע כי מחירי האורז הגיעו בספטמבר לשיא של שנה וחצי — 453 דולרים לטונה. הנתון הזה מתפרסם על רקע דאגה גוברת לגורלם של רכיבים רבים בסל המזון הגלובלי, בהם גרגירי חומוס, קפה, בשר בקר, יין ואפילו ממתקי הלואין. את המחסור והזינוק במחירים מלבים המלחמה באוקראינה, שפגעה ביבולים מרכזיים ובשרשראות אספקה והזניקה את מחירי האנרגיה, ומשבר האקלים, שהביא לעלייה בהיקף הבצורות והשיטפונות. למחסור בממתקים אחראית המלחמה, כי אוקראינה מייצאת שמן צמחי, וזה בהחלט עשוי להיות עניין זמני. אבל את תמצית האסון הסביבתי מקבלים במנה הרבה יותר בסיסית — האורז, שנפגע בגלל תנאים קיצוניים ברוב אזורי הגידול באסיה. בתפריט של כמחצית מאוכלוסיית העולם לאורז אין תחליף, ומצבה ילך וידרדר ככל שמשבר האקלים יחריף.

/// תמר טוניק

צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קריאייטיב

מילת השבוע

//

דור סער־מן

לטילים על אוקראינה יש משמעויות מיוחדות אצל הישראלים

כשרוסיה פלשה לאוקראינה, בפברואר, נסערנו מהרעיון של מלחמה על אדמת אירופה. אחר כך התרגלנו. אבל השבוע מתקפת הטילים המקיפה על ערים אוקראיניות שוב עימתה אותנו עם אימה ישנה. בימי המלחמה הקרה שני הצדדים פרסו ברחבי היבשת, ולמעשה ברחבי העולם, מערך של טילים, להתקפה ולהגנה, ושימוש בהם היה הסיוט של רואי השחורות. הטיל נהפך לסמל לסכסוך כולו, מהמציאות ברגעיה הקשים נוסח משבר הטילים בקובה ועד הייצוגים התרבותיים שלה.

בישראל פחות מתרגשים מטילים. אנחנו חיים עם טילים רגילים שנופלים על יישובים שלנו בהתקפות של ארגונים שכנים, ועם איום בטילים ארוכי טווח ממדינות אויב רחוקות יותר, ועם טילים שצה"ל משגר גם הוא לתוך מוקדים אזרחיים. ההסברה הישראלית נוהגת להדגיש שחמאס יורה טילים על ילדים — לכל המדינות יש טילים, אבל כשהם לא בשימוש הם רק תחמושת במחסן ואיום פוטנציאלי; כשהם נורים על ילדים, הם כבר סמל הרשע. זה פורט על מקום רגשי בסיסי מאוד; לא רק הילדים, גם הטילים. חיי שגרה שנקרעים בבת אחת, שקט שמופר בשריקה ומוות שנוחת עליך בהפתעה מהשמים — זה באמת רוע. אם אנחנו הישראלים כבר קצת קהים לו, מרוב טילים שחטפנו וטילים ששיגרנו, באה אוקראינה ומזכירה לנו.