חשיפה ארוכה

דיאנה בחור ניר

צילום*: אדוארד קפרוב

חשיפה ארוכה

//

דיאנה בחור ניר

//

צילום*: אדוארד קפרוב

איל וולדמן

בן 61, מייסד מלאנוקס, שנמכרה ל־Nvidia ב־6.9 מיליארד דולר

"קפצתי בנג'י כחזרה גנרלית להתאבדות, ואז קול בראש אמר: 'לא. יש לך עוד דברים לעשות'"

יעל שרר למדה לתעל את הכעס על אביה המתעלל לסיוע לנשים במצבה

יעל שרר,
בת 40, ראשת הלובי למלחמה באלימות מינית

מוסף כלכליסט | 13.10.22

"

גדלתי בכוכב יאיר עם כפית זהב בפה. השכנים שלי היו שאול מופז, עוזי דיין ואהוד ברק, שהבת שלו אפילו נשכה אותי פעם בגן. סביבה של אליטה ביטחונית אולי נשמעת כמו מקום מאוד בטוח, אבל לפעמים דווקא במקומות האלה המצב גרוע יותר, כי כשהתושבים חזקים ומקושרים, הם לא נותנים לרשויות להיכנס פנימה. ידם משגת.

"בגיל 13 וחצי אמא שלי נסעה לחו"ל. חיטטתי במגירות שלה, ומצאתי ספר על גירושים. היו בו פרקים על עילות לגירושים, ובהן פירוט של עברות מין. זה הדהים אותי כי קראתי שם דברים ששנים עשיתי עם אבא שלי. הייתי קטנה ולא הבנתי שהעבירות תקפות רק לגביו. חשבתי ששנינו אמורים להיכנס לכלא. אז ניהלתי איתו שיחה, במחשבה שאם אנחנו עושים משהו לא חוקי — חייבים לדבר על זה. וכשהבנתי שהוא יודע את זה, הייתי בהלם. זה יצר לי בעיית אמון לכל החיים. אמרתי לו שאני לא רוצה להמשיך, והוא אמר לי: 'בבית שלי אני החוק'. אבל נשיקה וחיבוק נתפסו בעיניי כמשהו שעושים באהבה, וכשזה הפך למשהו שעושים בכוח, לא יכולתי יותר. אז אמרתי לו 'לא', והוא הרביץ לי. אז נעלתי את עצמי באמבטיה וסירבתי לצאת. פשוט התבצרתי שם".

איפה אמא שלך היתה?

"בדרום אפריקה. היא צלצלה הביתה כמה ימים לפני שחזרה, ואחי הכניס את הטלפון אליי לאמבטיה. אבל לא יכולתי להסביר לאמא שלי שחיטטתי לה במגירות, וגם פחדתי שאבא שלי ירים את הטלפון וישמע, אז אמרתי לה פשוט: 'תחזרי הביתה עכשיו'. אבל היא רק אמרה: 'אני מבינה שאת מתגעגעת. בעוד כמה ימים אחזור. תירגעי'. אז אחרי יומיים באמבטיה קפצתי מהחלון ורצתי לחברה, עד שהיא תחזור".

מה קרה אחרי שהיא חזרה?

"כבר לא הייתי ילדה של אבא וילדה טובה. היא חזרה לעולם אחר, שבו היא לא מבינה מה קורה: אני מתחצפת, רבה, צורחת, טורקת דלתות, מסתגרת, לא נכנסת לשיעורים ומתנהגת נורא ואיום. אמא התייעצה עם יועצת בית הספר, אבל היא נירמלה את זה ואמרה לה שזה גיל ההתבגרות".

זו לא היתה התנהגות טיפוסית לילדה בת 13.

"לא, התחלתי לשתות אלכוהול, סבלתי מהפרעת אכילה ועברתי ימים שלמים בלי להתקלח. הכל יצא משליטה. הסתגרתי בתוך עצמי. עד שבכיתה ח' החלטתי לספר למורה שלי, והיא מיד האמינה לי וסיפרה לעובדת הסוציאלית, שסיפרה לאמא שלי, אבל לא דיווחה לרשויות. אז אף אחד לא עשה כלום. עדיין לקח לי שנה וחצי לצאת מהגיהינום הזה, שבמהלכן אבא שלי הכה אותי ואת אמא שלי, אני ניסיתי בכל הכוח לצאת מהבית, התגלגלתי בין מחלקות פסיכיאטריות ואפילו ניסיתי להתאבד".

מה שלף אותך מתוך הגיהינום הזה?

"בגיל 15 אמא עברה איתי ועם שני האחים שלי מהווילה בכוכב יאיר לדירה בכפר סבא והיתה צריכה לעבוד בשלוש עבודות כדי לפרנס אותנו. אבל מה שבאמת הצליח לחלץ אותי מהמצב היו התביעה האזרחית שהגשתי נגד אבא שלי בגיל 25 ו'כביסה מלוכלכת', הסרט התיעודי שעשיתי על הסיפור שלי מאוחר יותר.

"כדי להשתקם את צריכה שני דברים: הראשון הוא להפסיק להתבייש. לשם כך את צריכה סביבה שתומכת בך, שאומרת לך שאת היית בסדר. הדבר השני הוא טיפול פסיכולוגי. אבל לי לא היה לי איך לממן את זה. רק כשקיבלתי את הפיצויים בתביעה יכולתי להתחיל לטפל בעצמי. ומאוחר יותר, כשהסרט שלי הוקרן, התחלתי לשמוע מאנשים זרים שאני בסדר — לא אדם אחד, אלא הרבה אנשים בכל מיני מקומות שבהם הסרט הוקרן. כשאדם אחד אומר לך שאת בסדר, זה לא מרפא. את עדיין מרגיש כל כך לבד, כאילו רק לך זה קרה. את צריכה רמה הרבה יותר גבוהה של אישור לכך שאת בסדר, אחרי שכל החיים את רק שומעת שאת רעה, טיפשה, מטורפת, מרושעת ושקרנית".

יצרת שני תקדימים: גם כשתבעת את אבא שלך תביעה אזרחית אחרי שהורשע בהליך הפלילי וישב בכלא, וגם כשעשית דוקו בפנים גלויות על מה שעברת. מאיפה האומץ?

"לא היה לי מה להפסיד. הייתי כמו מחבל מתאבד. ניסיונות התאבדות מקרבים אותך למוות. את נוגעת בו, והוא הופך להיות חלק מהחיים שלך. וכשבגיל 24 את מבינה שאת קרובה למות, וזה לא יימשך עוד הרבה זמן ככה, את עושה דברים שאדם שחושב שיש לו אופק — לא עושה. זה בכלל לא אומץ. זה ייאוש. זה היה להיות או לחדול. כמו בתמונות שראיתי באחת ההפיכות שהיו עכשיו, שבהן אנשים נתלו על מטוס ממריא כדי לברוח מהמדינה — ככה אני הייתי. לא היה אכפת לי אם אפול".

ובכל זאת זה דורש המון אומץ.

"שום אומץ או כוח. רק ייאוש. אנשים שנכנסים לסיטואציות כי הם אמיצים, מתקפלים לבסוף. נכנסים לסיטואציות פשוט כי צריך.

"כשהיו לי מחשבות אובדניות, הלכתי לקפוץ בנג'י מהמקום הכי גבוה בעולם, וגם צנחתי ממטוס. אמרתי נעשה חזרה גנרלית. אבל זה התגלה כטיפול עצמי. כי בשניות שבהן נפלתי מטה, שמעתי קול בראש שאמר: 'לא. יש לך עוד דברים לעשות'. ממש קפצה לי לראש רשימה של דברים".

יש בך שנאה כלפי אביך כיום?

"לא. יש מספיק אנשים שנושאים את המשא הזה. האתגר שלי הוא לכעוס פחות, כי כעסתי מספיק. הייתי טינאייג'רית מאוד כועסת, וגם היום אני נאלצת לרסן את הכעס שלי ביומיום על אטימות ובירוקרטיה. כשאני נכנסת למשרדי ממשלה ואומרים: 'מה את כל כך כועסת עלינו?', אני מסבירה שזה הכעס המתון שלי. כי הציבור התקדם קילומטרים בהבנה של הצורך במלחמה באלימות מינית, אבל הפוליטיקאים עדיין עושים רק תיקוני חקיקה קוסמטיים, ואין עדיין מענה ראוי מספיק לנפגעי פגיעה מינית. צריך לרוץ כדי להדביק את הפער".

לאן מוליכים את הכעס?

"הנפגעת הקלאסית פוגעת בעצמה. אבל אני לא רוצה לפגוע בעצמי, ודאי שלא באחרים, אז בניסיון להבין לאן אני יכולה לתעל את כל הכעס, האלימות והאגרסיה, גיליתי שהכי בריא לי לריב עם הממשלה, לנזוף במי שמסבירים לי למה אין תקציב, במקום שייקחו אחריות. הם ראויים לכעס ולאגרסיה. לכן אני אוהבת את העבודה שלי ונהנית בה, אפילו שאני גם סובלת בה מאותה סיבה".

והנה, המדינה מעריכה את הכעס שלך עליה, ואפילו הדלקת משואה השנה. מכירים בעשייה שלך כפורצת דרך.

"לא מעניין אותי לפרוץ דרך אלא לסלול מסלול. אני לא רוצה שיטפחו לי על השכם ויגידו הייתי ראשונה, זה לא הישג בעיניי. ההישג הוא כשכולם ינהגו כמוני, ואז המטרות שלי יהיו הנורמה".