עלות תועלת

שאול אמסטרדמסקי

עלות תועלת

//

שאול אמסטרדמסקי

יום ירושלים אופטימי

דמיינו לרגע את עיר הבירה של ישראל צומחת ומשגשגת, עם כלכלה שנשענת על הייטק. לא, זאת לא בדיחה, והשנה, במקום לעסוק במחרחרי הריב, הבמה ניתנת לאלה שמתאמצים להפוך את ירושלים לכזו

מוסף כלכליסט | 13.06.24

להאזנה לכתבה

1

רועי מונין הוא איש אופטימי. הוא בן 35 ואחד היזמים והמנכ"ל של סטארט־אפ בשם Freshboard, שעוזר לאנשים למצוא הצעות עבודה בצורה אוטומטית ונוחה יותר. התשוקה העיקרית שלו, ה־דבר שעיניו נוצצות כשהוא מדבר עליו, הוא הקהילה שהקים — "מייד אין ג'רוזלם". זו קהילה שמטרתה לעשות משהו שבמוקדים שבהם יש סצנת הייטק תוססת כמעט שלא צריך לעשות: לגרום לסטארט־אפיסטים והייטקיסטים לדעת שהם לא לבד. בערים כמו תל אביב או הרצליה זה די מיותר, אבל לא בירושלים, העיר שמונין ואני גרים בה, עם עוד מיליון ישראלים אחרים. כאן, זה צורך חשוב מאין כמוהו.

זה התחיל לפני עשר שנים, כשמונין היה סטודנט ירושלמי. הוא פגש באירוע הייטק שגרתי את חנן ברנד, שהיה אז משקיע הון סיכון בקרן JVP הירושלמית, ועשה לו פיץ' לסטארט־אפ. אוריאל שוראקי, אז עובד אינטל, סידר את הכיסאות ושמע אותם מדברים. כך הקהילה נולדה. "דיברנו קצת עם אנשים מהתעשייה וראינו שכל אחד מהם חושב שהוא לבד בירושלים", סיפר לי מונין השבוע. "חברות לא נפגשת עם חברות אחרות, ואפילו חברות ירושלמיות מובהקות כמו מובילאיי לא כתבו באתר שלהן שהן יושבות בירושלים".

זו המציאות שמונין ושותפיו ביקשו לשנות. אז חבר עיצב איזה לוגו בהתנדבות עם אריה ירושלמי במרכזו, אחד הבנקים תרם קצת כסף וקיבל את הצבע שלו על החולצות שהדפיסו וחילקו לאנשים, אפילו לנשיא המדינה לשעבר רובי ריבלין, העיקר שכולם יידעו — קהילת ההייטק הירושלמי חיה ובועטת. עשר שנים אחרי, מה שהתחיל מעשרות חברות שגייסו 50 מיליון דולר בשנה, הפך לקהילה ענפה שחברות בה כ־1,000 חברות הייטק ירושלמיות, שמגייסות יחד כמיליארד דולר בשנה. הקהילה מאגדת כ־10,000 פעילות ופעילים, מתוך כ־30 אלף אנשי הייטק שעובדים בעיר. המטרה היא להגיע בסופו של דבר לכולם.

הסיבה שבגללה רציתי לדבר עם מונין היא לא פעילות הקהילה בעשור האחרון, אלא הכיוון שאליו הדברים הולכים, לדעתו. ובאופן חריג ומרענן, מונין אופטימי לגבי העתיד של ההייטק בירושלים. ובניגוד לכל מיני אופטימיסטים, שנשענים בעיקר על משאלות לב, האופטימיות של מונין מנומקת. אני אוהב את זה.

40% מתושבי ירושלים הם ערבים. מדינות כמו איחוד האמירויות, או בחלום הרחוק יותר ערב הסעודית, ישמחו להשקיע בהייטק ירושלמי שמעסיק את תושבי מזרח העיר

הר חוצבים בירושלים. אין שם באמת אקו־סיסטם של הייטק, אין איפה להסתובב, אין איפה לאכול, או במילים פשוטות — לא כיף בהר חוצבים. צילום: אופק צילומי אוויר
2

הקושי העיקרי של ההייטק הירושלמי בעיר כיום, לדעתו, הוא המספר הנמוך של משרות המיועדות לג'וניורים, כלומר להייטקיסטים בתחילת דרכם. "היום ההייטק הירושלמי מציע בערך 300 משרות לג'וניורים בשנה. בעיר לומדים בערך 15 אלף סטודנטים בתחומים הרלוונטיים, מתוכם מסיימים כל שנה כ־3,000 בוגרים. 3,000 בוגרים על 300 משרות בשנה, זה מעט מדי", הוא אומר.

המשמעות היא שעשרה בוגרי תואר רלוונטי ירושלמים מתחרים על כל משרה כזו, אבל רק אחד מהם יתקבל. לכל יתר התשעה, אפילו אם הם התאהבו בעיר ומתים להישאר בה, כמעט שאין ברירה. רובם ככולם יעזבו במהירות אחרי סיום התואר, על פי רוב לתל אביב, היכן שהיצע המשרות גדול פי כמה. ולכן, לדעת מונין, הפתרון הוא להביא לירושלים את חברות ההייטק הגדולות ביותר. "אפילו אם אחת או שתיים מהן יבואו הבעיה תיפתר, כי בבת אחת יהיו הרבה יותר משרות לג'וניורים, ויהיו המון עובדים שיישארו בירושלים", הוא אומר. ולדעתו, העובדה שהעיר גדלה כל כך מהר כל הזמן היא פוטנציאל אדיר עבור החברות הגדולות.

לפני שבוע, ביום ירושלים, אוכלוסיית העיר חצתה את המיליון. ירושלים היא העיר הגדולה בישראל, גדולה פי שניים מתל אביב. העיר סובלת כבר שנים מהגירה שלילית, כלומר יותר תושבים עוזבים אותה מעוברים אליה, ולכן אולי נוצר דימוי כאילו היא מתכווצת. אבל היא לא, היא גדלה. ולמען האמת, כל הערים הגדולות בישראל סובלות מהגירה שלילית (גם תל אביב), וגם בערים מרכזיות בחו"ל המציאות דומה. בסוף, מחירי הדיור הגבוהים עושים את שלהם, ואוכלוסיות עוזבות. בירושלים חלק גדול מההגירה השלילית היא של חרדים שלא מוצאים דירה בעיר או לא יכולים להרשות כזו לעצמם, ועוזבים בעיקר לבית שמש.

קצב הגידול הטבעי של ירושלים הוא כ־20 אלף ירושלמים חדשים בשנה. זה המון. "זה אומר שכל שנה צריך לבנות עוד שכונה או עיר קטנה בגודל של יקנעם, כל חמש שנים עוד הרצליה או רעננה, כל עשר שנים עוד באר שבע, וכל 15 שנה עוד חיפה", אומר מונין. לכן, לדעתו, עבור חברת ההייטק הגדולות ביותר — אפל, מיקרוסופט, אנבידיה, אמזון ודומותיהן — הגידול הטבעי הזה הוא פוטנציאל ענק. אם הן יתלבטו אם להשקיע בחיפה, בבאר שבע או בירושלים, האחרונה עדיפה להן, בגלל מאגר כוח האדם הפוטנציאלי. בייחוד אם מביאים בחשבון את האוניברסיטה העברית ואיכות בוגריה, את העובדה שמאז הקורונה ממילא העבודה נעשית מהבית חלק מהשבוע, ואת קו הרכבת שקיצר את המרחק בין עיר הבירה לתל אביב ל־40 דקות נסיעה, בלי פקקים.

עובדי חברת הפינטק Cross River בירושלים, שהקים יזם חרדי מניו ג'רזי. "ב־2022, שלושת הסטארט־אפים הכי צומחים בעיר היו של יזמים חרדים". צילום: מתוך פייסבוק

רועי מונין. "אם חברת הייטק גדולה או שתיים יבואו בעיית המשרות לג'וניורים תיפתר"

3

עד כאן החלק הוורוד. בואו נדבר על החסמים שבדרך. איך מביאים את החברות הגדולות לירושלים? למה עד כה אף אחת מהן לא פתחה משרדים בעיר הבירה, אלא בתל אביב, בהרצליה ואפילו בחיפה? מונין טוען ששני החסמים העיקריים הם כוח אדם בכיר, מה שנקרא סיניורים, והיצע משרדים נמוך מדי. "אם אני חברה גדולה שלא פועלת בעיר ורוצה לפתוח את המשרד הירושלמי שלי, אני צריכה מנהלים בכירים. ומאחר שאין בעיר חברות הייטק גדולות, יהיה לי קשה מאוד למצוא סיניורים מקומיים. אני אצטרך להביא עובד שלי שגר בעיר אחרת, והוא יצטרך לנסוע לכאן יום־יום. זה לא קל", הוא אומר.

זו קצת בעיית ביצה ותרנגולת, אבל אם ההתחלה שלה תיפתר, כלומר אפילו אם חברה גדולה או שתיים יפתחו משרדים בירושלים, ההמשך יסתדר מעצמו. "אחרי שהן יפתחו, יהיה זרם תמידי של אנשים שמיד בסיום התואר ייכנסו לעבוד באחת החברות הגדולות, יעברו מדי פעם בין החברות, ולבסוף יצברו מספיק ניסיון בשביל להגיע לתפקידים בכירים ויוכלו לפתוח משרדים נוספים עבור חברות נוספות. הבעיה היחידה היא שזה ייקח זמן", אומר מונין.

החסם השני הוא פיזי — חברות גדולות צריכות משרדים גדולים, ובעיר אין מספיק כאלה. אפילו משרדי הממשלה, שהם אחד ענפי התעסוקה המרכזיים בירושלים, מפוזרים ברחבי העיר במשרדים מצ'וקמקים עם טעם של פעם. חברות הייטק לא יכולות למשוך אליהן עובדים למשרדים ישנים עם ווייב של שנות השמונים. כיום, ההיצע המשמעותי היחיד של משרדים מהסוג הדרוש נמצא בהר חוצבים, היכן ששוכנת מובילאיי, אבל רובו לא מתאים לחברות כמו מיקרוסופט או אפל. אין שם באמת אקו־סיסטם של הייטק: אין איפה להסתובב, אין איפה לאכול, או במילים פשוטות — לא כיף בהר חוצבים, וגם ממש לא נוח להגיע לשם.

לדעת מונין, הפתרון נמצא בשני מוקדים אחרים. הראשון הוא אזור רחוב עמק רפאים והמושבה הגרמנית, שהיום אומנם משמש בעיקר למגורים ולבילוי, אבל זה בדיוק מקור הפוטנציאל. "זה קרוב למשקיעים (קרן JVP של אראל מרגלית יושבת בסמוך), זה בין מרכז העיר לאזור תלפיות, שהופך להיות אזור מגורים ובילוי גדול, ובמתחם התחנה מתוכנן המשך של קו הרכבת הקלה. התנועה שם תהיה אדירה", הוא אומר.

אבל כל זה עוד רחוק. האפשרות שנראית ממש בהישג יד היא מתחם ההייטק הגדול שנבנה בימים אלה בצמוד לקמפוס גבעת רם של האוניברסיטה העברית (היכן שלומדים הסטודנטים למדעי המחשב ולמדעים המדויקים)ֿ, ויכיל בשלב ראשון משרדים בשטח של 127 אלף מטר. המתחם צפוי להיפתח בשנה הבאה, יחד עם הקו הירוק של הרכבת הקלה, עם תחנה צמודה. לפי פוסט שפרסם בלינקדאין אחד מעובדי אפל ב־2022, נראה שהחברה עתידה לפתוח את מרכז הפיתוח השלישי שלה בישראל (אחרי הרצליה וחיפה) בקמפוס ההייטק החדש בירושלים. אם אחריה תבוא חברה נוספת, מונין מאמין שירושלים תעלה על פסים כמעט ודאיים להיות עיר ההייטק השנייה בגודלה בישראל.

ניסיתי להקשות על האופטימיות שלו. עם כל הכבוד לאפל והמשרדים החדשים והכל, הגידול הטבעי של ירושלים אומנם מרשים, אבל רובו נובע דווקא מחלקיה העניים של העיר — תושביה הערבים והחרדים. איך זה פוטנציאל לחברות הגדולות? אז לדעתו של מונין, זה דווקא כן.

4

40% מתושבי ירושלים הם ערבים, רובם ממזרח העיר. ירושלים יכולה להפוך לבירת ההייטק הערבית של המזרח התיכון. אם לחברות בינלאומיות גדולות יהיה חשוב להעסיק עובדי הייטק ערבים, היא לא תמצא אותם בתל אביב ובהרצליה. זו בדיוק הסיבה שאפל פתחה את אחד ממרכזי הפיתוח שלה דווקא בחיפה. לירושלים יש פוטנציאל דומה. מדינות כמו איחוד האמירויות, או בחלום הרחוק יותר ערב הסעודית, ישמחו להשקיע בהייטק ירושלמי שמעסיק את תושבי מזרח העיר, ודאי אם יהיו להן משרדים גם ברמאללה או בבית לחם.

עיריית ירושלים פתחה בשנה שעברה את איסטק, מרכז חדשנות בוואדי ג'וז שבמזרח העיר. זו אמורה להיות רק הסנונית הראשונה בתוכנית שאפתנית בהרבה, שבשיא שלה אמורה להגיע למשרדים בשטח של 200 אלף מטר. הדרך לשם ארוכה מאוד, אבל הפוטנציאל, לפחות לפי מונין, קיים. כך גם בחברה החרדית בעיר. "ב־2022, שלושת הסטארט־אפים הכי צומחים בעיר היו של יזמים חרדים. Cross River היא חברת פינטק של יזם חרדי מניו ג'רזי שגייסה 600 מיליון דולר. היא מפלצת, כל הפיתוח העולמי שלהם בירושלים, בהר חוצבים, והם מחכים לבניין חדש בכניסה לעיר", מספר מונין. ויש עוד.

5

בכל שנה, סביב יום ירושלים, אני כותב טור מדכדך או מצלם סרטון מדכא על איך ירושלים היא הצצה לעתיד הדמוגרפי של ישראל, ואיך אם לא נעשה שום דבר, גם ישראל כולה תהפוך להיות מדינה ענייה, שתלויה בחסדי נדבנים, עם רמת חיים שנסוגה לאחור, ואוכלוסיות חזקות שעוזבות אותה לטובת מקומות מבטיחים יותר. אבל הנה, מונין ואחרים עושים, אז אפשר לקחת הפסקה לרגע מכל הנהי. העתיד אינו כתוב, הוא מעשה ידי אדם. אם נדבוק בתסריט עסקים כרגיל, ירושלים אכן תשקע עמוק יותר. אבל אם נעבוד קשה, נצליח לייצר עתיד טוב יותר.

זו עבודה קשה באמת. צריך לעבוד בה יום יום, ויחלפו עוד ימים רבים עד שאפשר יהיה לקטוף את הפירות. אנשים כמו מונין ויזמים ירושלמים אחרים, בין אם ברשות לפיתוח ירושלים, בלשכת ראש העיר, במגזר השלישי ובמגזר הפרטי ברחבי העיר, עובדים קשה בזה יום־יום. מבחינתי, הם הגיבורים האמיתיים של ירושלים, לא אלה שנזכרים בה פעם בשנה ומנסים בעיקר להפוך אותה לשדה קרב פוליטי. אחרי שכל אלה עושים את הכותרות שלהם והולכים, אנחנו, הירושלמים, צריכים להישאר כאן ולחיות אלה עם אלה. הדרך לעשות זאת היא רק על ידי צמיחה ושגשוג. זה העתיד שמונין ואחרים מנסים לייצר לעיר. השנה, לשם שינוי, צריך לתת להם את הבמה.

הכותב הוא עיתונאי כאן חדשות