חשיפה ארוכה

דיאנה בחור ניר

צילום*: אדוארד קפרוב

חשיפה ארוכה

//

דיאנה בחור ניר

//

צילום*: אדוארד קפרוב

איל וולדמן

בן 61, מייסד מלאנוקס, שנמכרה ל־Nvidia ב־6.9 מיליארד דולר

"פליטת פה אחת מול אריק שרון הראתה לי שהכל אפשרי"

יגאל דִמרי חי בנתיבות ולא מקנא בעשירי תל אביב, שיושבים בפנטהאוז עם וויסקי יקר והם הכי עצובים

יגאל דִמרי,
בן 65, בעלי חברת הבנייה י.ח. דמרי

מוסף כלכליסט | 09.06.22

"

בשנות התשעים בנו מהר, היו אתרי חירום לקליטת העולים מרוסיה. יום אחד אריק שרון, שהיה שר השיכון, בא לאחד האתרים שלנו, השעין יד על הבלוקים ושאל מתי יהיה פה בית לדוגמה. אמרתי: 'תבוא בעוד שלושה שבועות'. נפלט לי בטעות, זו היתה פליטת פה. האנשים שלו אמרו לי: 'אל תתבלבל, הוא יבוא'. אז עוד לפני שהיתה תקרה התחלנו טיח בקירות, במקביל יצקנו תקרה, הכל במקביל, חיזקנו את הבטון שיתייבש מהר, ובתוך שלושה שבועות גמרנו. הוא הגיע בצהריים, ובבוקר עוד שמנו שטיחים בכל הבית מהר לפני שיבוא. בסוף פליטת הפה הזאת היתה חלק מההצלחה שלי — כשאתה מרים דירה בשלושה שבועות אתה מבין שאין דבר כזה 'אי אפשר'. לא חשבתי שנצליח, ואחרי שהצלחנו אמרתי: 'הכל אפשרי'".

היום השוק לא עובד ככה.

"צריך היום בולדוזר כמו אריק שרון. ככה הוא עבד. כשהוא דרש לפנות מזבלה בשביל לבנות אמרו לו שצריך להוציא מכרז. הוא אמר — בלי מכרז, תקראו לקק"ל לפנות. פינו, ובנינו על הקרקע. זה מה שצריך עכשיו, להקים יישובים חדשים, שכונות במסות בגליל ובנגב. בהתחלה ירימו גבה, ישאלו מי יבוא לפה, אבל אני מבטיח לך שכשזה יהיה תתחיל זליגה מהמרכז לפריפריה, אנשים יבואו אם יתמכו בזה במקומות עבודה".

גם אתה חי בפריפריה ולא במרכז.

"לעבור לתל אביב מבחינתי זה לא שדרוג, זו הרעה. טוב לי איפה שאני. גדלתי ליד נתיבות, למדתי בנתיבות, את הבית שלי כאן בניתי במו ידיי, כמעט הכל עשיתי לבד, כולל את החלונות, ארונות המטבח. בהתחלה הבית היה ריק, קניתי המון עציצים כדי שלא יהיה הד בחדרים. הילדים ישנו על מזרנים עד שבניתי להם מיטות. אז יש אנשים שהכסף עושה אותם, ויש אנשים שעושים את הכסף. גם את הילדים שלי השתדלתי לחנך לצניעות, להיות אנשים פשוטים. ואיכות החיים בפריפריה טובה מבתל אביב, אז פה יש לי איכות חיים, חברים שגדלתי איתם, שלושת הילדים סביבי, ששת הנכדים. הבית פתוח, החברים מבקרים, אני מבקר אותם, השכנים באים, הנכדים באים, שוברים, מלכלכים. זה כיף. אם אין נכדים ולא הכל ברדק בבית — רע לי. מי שהכסף עושה אותם הם אנשים מסכנים בעיניי. הרבה עשירים חיים בפנטהאוז הכי מפואר בעולם אבל הם האנשים שהכי עצוב להם בחיים, יושבים בפנטהאוז המפואר בלי אף אחד, עם הוויסקי הכי יקר. אצלנו יש שמחת חיים".

אבל יש יתרונות לכסף.

"זה נכון שכסף נותן אפשרויות, אבל הוא רק אמצעי. ולפעמים הוא עונש. חלמתי על אוטו, עד שהשגתי מיני מיינור. אחר כך קניתי סובארו והרגשתי מלך העולם. אחר כך רציתי וולוו, אחר כך מרצדס, אחר כך מייבך, אבל מאז זה כבר לא מעניין. הכסף מוריד לך את הצורך לשאוף למשהו חדש. האנשים שהכסף עושה אותם הם שופוני, מחפשים את ההזדמנות להראות את עצמם, זה לא אני. רוב החברים שלי למשל שכירים. גם מסעדות טובות לא מעניינות אותי, אני מעדיף מסעדות פועלים, בלי פוזות. זה אוכל יותר טעים, ועם יותר מבחר — מרקים, תבשילים. ובשישי בערב אוכלים בבית, קוסקוס, החברים באים, גם עובדים שלי".

שני הבנים שלך עובדים בחברה, אשתך סמנכ"לית. התחלתם גם כעסק משפחתי.

"בהתחלה קראו לעסק דמרי חזקיהו ובניו — אבא שלי, אחי ואני. בנינו מקוואות, אחר כך התפצלנו, אחי המשיך עם המקוואות ואבא שלי ואני התרחבנו לאולמות ספורט, בתי ספר ואחר כך גם דיור. למדתי תוך כדי העבודה, מהפועלים, כל הזמן הסתכלתי מה הם עושים. המקווה הראשון שבנינו, באלון שבות, יצא עקום, אבל לא ויתרתי עד שתוקן. היו תקופות שלא היו פועלים, למשל שיפצנו בית ספר באופקים ועשיתי דברים בעצמי. ריצפתי בעצמי, ובהתחלה יצא עקום, בולט, עד שלמדתי. למדתי לעשות גבס בשביל תקרה אקוסטית, אדן חלון ממוזאיקה יצקתי לבד כדי לא לחכות לעובדים. לא היו אנשים, הייתי צריך ללמוד".

ומה למדת מאבא?

"אני זוכר שבשדה במושב פגעו לנו בצינור מים. היינו צריכים לתקן אותו, כי אם אי אפשר להשקות — הכל ילך לאיבוד. אבל הרתכת שלנו לא עבדה. ביקשנו ממישהו אחר לשאול את הרתכת שלו, והוא אמר: 'אני לא מוסר כלים'. איכשהו הסתדרנו בכל זאת ותיקנו את הצינור. אחרי שבועיים הרתכת של השכן הזה לא עבדה, והוא ביקש את שלנו. אבא שלי אמר: 'אין בעיה'. אני רתחתי, אבל אבא הסביר: 'מי שעשה לך רע — תחזיר לו טוב. תהיה בן אדם ותעזור לזולת'. לשכן הזה היתה יראת כבוד לאבא שלי כל חייו. ואבא שלי תמיד עזר. אחרי שהוא נפטר, בגיל 90, קיבלנו טלפון מחנות מוצרי חשמל. התברר שנשארו אצלם 45 מכונות כביסה שהוא קנה כתרומה. לא ידענו על זה. תמיד תרם. שמלות לכלות שאין להן, למשל, עד היום אנחנו נותנים".

ואתה מצליח ליישם את זה, לבוא בטוב גם אם עשו לך רע?

"אני משתדל, לא תמיד מצליח. בדרך כלל אני נרגע מהר ושוכח. ואני מאמין לאנשים, לפעמים זו בעיה. כמו שאני בחיים לא אעשה משהו לא טוב למישהו, אני מצפה שכך ינהגו גם כלפיי, וזה לא תמיד קורה. אז אני ממולח בעסקים, אבל לפעמים קצת תמים ביחס לאנשים. משתדל לעזור, ולא תמיד יודע לזהות אם הצד השני באמת צריך עזרה. אבל עם כל שנה התמימות קטנה".

ניסית לקנות את ישראייר ונכשלת.

"כנראה זה לא היה אמור לקרות. מה שלא טוב לי, עדיף שאני לא אקבל. הכל לטובה. אומרים: תתחרט רק על מה שעשית, לא על מה שלא עשית".

נשארו עוד חלומות עסקיים?

"רק לשמור על החברה, על היציבות שלה, להמשיך לפתח אותה ולבנות את הארץ. מתקדמים לאט לאט, מדרגה־מדרגה. אבל אנחנו לא שמרנים, ידענו להגדיל את מלאי הקרקעות שלנו. זה הרי חומר הגלם שלי, קרקע. אז ידעתי לאגור כמות ענקית של קרקעות, ועכשיו, כשהמחירים עולים, אני לא צריך לרוץ לקנות, כמו החברות שעכשיו קונות וקונות בטירוף. אנחנו כבר כמו רשות מקרקעין קטנה".

מתישהו תצא לפנסיה?

"הכל יכול להיות בחיים. אני תמיד מרגיש בפנסיה. אם אתה אוהב את מה שאתה עושה זה הכי חשוב".