חתיכת שבוע

חתיכת שבוע

/// מורשת ישראל כוללת גם את מחדל 7 באוקטובר /// משרד האוצר צריך שר במשרה מלאה /// ההשקעות בוויז ובפריוריטי הן הבעת אמון בכלכלה בזמן המלחמה

ישראל חוגגת 76

גם ניר עוז הוא מורשת

בשבוע שעבר ביקרתי בניר עוז, קיבוץ שהוא אנדרטה דוממת ענקית לקריסה המוחלטת של מדינת ישראל ב־7 באוקטובר. אין דרך אחרת לתאר זאת: יישוב בן 400 תושבים, שקיים כמעט 70 שנה, ונכחד למעשה ביום אחד. 51 איש נרצחו בו — ילדים, נשים, גברים, זקנים — 77 נחטפו, וכמעט כל בתיו נפגעו. חלקם נשרפו עד עפר, חלקם עומדים על תילם, אבל עברו ביזה אלימה וחוללו בידי פולשים ומחבלי נוח'בה שחדרו אליהם. עשר שעות של פוגרום עברו על ניר עוז, ובמשך כל הזמן הזה, שעות ארוכות של סיוט, של מאבקים על דלתות ממ"ד וריצות בהולות בין הבתים וזעקות אימה ואש משולחת והודעות ווטסאפ מהפכות קרביים – במשך כל השעות האלה אף חייל ישראלי לא הגיע לקיבוץ. ירייה אחת של צה"ל לא נורתה שם בניסיון להגן על התושבים שהופקרו למותם, לחטיפתם, להתעללות האיומה בהם. עשר שעות של מחדל, שהסתיימו רק משום שהרוצחים והפולשים החליטו לסגת מרצונם החופשי, בנחת, עם שללם האנושי והפיזי בידיהם, ולהיעלם במחילות של עזה.

נציג הקיבוץ שהדריך את הסיור מבטיח שהיישוב יקום ויהיה, נכון וגדול יותר מבעבר. הלוואי. על רקע ההרס והזמן החולף זו עשויה להיראות כמשאלת לב שיהיה קשה להגשים. תהליך הבנייה מחדש של ניר עוז מורכב מאין כמותו וידרוש תעצומות נפש אדירות מכל מי שיהיה מעורב בבנייה, בשימור הקהילה וביישובה מחדש בקיבוץ הפצוע.

ב־7 באוקטובר מדינת ישראל הפרה את מחויבותה הבסיסית לשמור על חיי אזרחיה, ובניר עוז ההפקרה הגיעה לשיא. הלוואי שזה היה נגמר שם. השבוע חשף "כלכליסט" שהתקציב לשיקום ההרס ביישובי העוטף קמצני ועלול שלא להספיק אפילו כדי לשחזר את מה שהיה קיים. והשבוע חשף ראש הממשלה בנימין נתניהו, שוב, שמחויבותו להחזיר את החטופים מניר עוז ומיתר היישובים פחותה ממחויבותו לשימור שלטונו. החטופים עוד ממתינים מאז 7 באוקטובר להגעתה של מדינת ישראל להציל אותם, והיא לא באה.

ערב יום העצמאות ה־76, חובה לארגן סיורים לכלל הציבור בין שרידיו המפויחים של קיבוץ ניר עוז, שאיש לא נגע בהם מאז הטבח. בין בובות המשחק השרופות בחדרי הילדים, המגירות שתכולתן נשפכה על הרצפה, והמקררים שדממו בחדר האוכל המנופץ ומפיצים ריח חמוץ של רקבון מוות. לא רק כדי לחשוף את אכזריותו הבלתי נתפסת של האויב. שובר לב ככל שיהיה, ניר עוז המדמם גם הוא חלק מהמורשת של מדינת ישראל, בוודאי חלק מהמורשת המתבססת של מחדלי הממשלה הנוכחית.

אז בין טקס משואות ללא קהל לנאום מוקלט של ראש ממשלה מבוהל, בין חגיגות גבורה מוצדקות לסיפורי העוז שבוודאי ייוולדו ברפיח, צריך למצוא מקום גם לקיבוץ הקטן. אולי כוחות היו בו מעט, אבל אנשים הרבה, וחלק מהם עוד חיים. חייבים להחזיר אותם. קודם מעזה. אחר כך הביתה.

/// אמיר זיו

צילום: גדי קבלו

סמוטריץ'

שכח מהאוצר

שר אוצר הוא תפקיד נכבד ותובעני. אך כבר עם קום הממשלה התקשה בצלאל סמוטריץ' להסתפק בו והתעקש לקבל גם תקן של שר במשרד הביטחון. זו היתה החלטה מגלומנית שרק מזיקה לכלכלת המדינה, והשבוע קיבלנו תזכורת נוספת לכך, כשפורסם שסמוטריץ' דוחה את הטיפול ביוקר המחיה לאחרי המלחמה, בטענה כי "קודם צריך להיכנס לרפיח ואז לטפל במחירי הדלק".

אילו סמוטריץ' היה שר אוצר אחראי הוא היה מתפטר מתפקידו במשרד הביטחון כבר ב־8 באוקטובר. בזמן מלחמה יש מספיק אלופים ומומחי ביטחון, ואילו התחומים האזרחיים ותכלולם הכלכלי סובלים מהזנחה. שר האוצר צריך לדאוג למימון הבעיות האדירות שנולדו ברגע — מהטיפול בעשרות אלפי המפונים, דרך שיקום הקהילות ועד תקצוב המלחמה עצמה. אבל סמוטריץ' לא שם, הוא רוצה לדבר אסטרטגיה צבאית.  

הוא אוהב להזכיר כי "ביטחון חשוב לכלכלה", אך כדאי שיזכור שגם כלכלה חשובה לביטחון, ובשביל שתשגשג חייבים שר אוצר מקצועי במשרה מלאה. בייחוד כשחברת דירוג האשראי מודי'ס מורידה דירוג למדינה ומסבירה שזה נובע מהערכתה שהממשלה תעסוק בעתיד הקרוב בביטחון, ולא תמצא קשב לנושאים כלכליים וחברתיים. שר אוצר אחראי היה מקשיב לביקורת ופועל להוכיח לעולם אחרת. אבל סמוטריץ'? הוא העדיף להטיף לגויים על ציונות וביטחון. "הודעת מודי'ס משקפת חוסר אמון בחוסנה הביטחוני והלאומי של ישראל, וככל הנראה גם חוסר אמון בצדקת דרכה מול אויביה", אמר אז. אחריות כלכלית? מבחינתו, כל עוד המלחמה נמשכת, זו לא המשימה שלו.

/// שלמה טייטלבאום

צילום: אי.אף.פי

השקעות זרות

הפוך מהרעש בקמפוסים

זה כמובן לא היה מכוון, אך דווקא בשבוע של כניסת צה"ל לרפיח וחידוש הלחימה האקטיבית נחשפו שתיים מהעסקאות הגדולות ביותר שידע המשק הישראלי זה שנים: כוכבת הסייבר Wiz הכריזה על גיוס חסר תקדים של מיליארד דולר, הגדול ביותר אי פעם של חברה ישראלית; ובלקסטון, קרן ההשקעות הפרטיות הגדולה בעולם שמנהלת טריליון דולר, רכשה את חברת המחשוב פריוריטי בחצי מיליארד דולר.

מעבר לסכומים הדרמטיים, החשיבות בעסקאות טמונה בזהות המשקיעים: דווקא בעיצומה של המלחמה החליטו גופי השקעה מהגדולים בעולם להעלות כאן הילוך. עבור בלקסטון זו ההשקעה הראשונה בחברה ישראלית בסכום כזה, וגם אנדריסן הורוביץ, אחת מקרנות ההון סיכון הגדולות והנחשבות בעולם, שהובילה את הגיוס לוויז, לא הרבתה להשקיע בארץ. אף ששני הגופים לא יצאו בהכרזות דרמטיות (בדומה לקרן ההון סיכון סקויה שחזרה לפעול בישראל בחודשים האחרונים) — הפעולות שלהם מדברות חזק בעד עצמן. בזמן שעל מדשאות האוניברסיטאות צועקים בקולי קולות "DIVEST", איפה שבאמת סופרים את הכסף (וגם קובעים לא אחת את עתידם הכלכלי והמקצועי של אותם סטודנטים צווחניים), עושים את הפעולה ההפוכה.

/// סופי שולמן

מילת השבוע

//

דור סער־מן

העם לבדד, והאזרחים עוד יותר לבד

"אם ישראל תצטרך לעמוד לבד — ישראל תעמוד לבד, ונמשיך להכות בעוצמה באויבינו עד הניצחון", אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו בתחילת השבוע, דווקא בטקס לציון יום הזיכרון לשואה ולגבורה. נתניהו אולי הוזה לנגד עיניו את החזון התנ"כי, את הקללה של בלעם שנהפכה לברכה: "הן עם לבדד ישכון ובגויים לא יתחשב" — נהיה כל כך חזקים בעצמנו, לבדנו, שלא נצטרך אף אחד אחר.

אבל התחושה בחצי השנה האחרונה, תחת הנהגת נתניהו, היא שקוללנו בלבד. פחות "עם לבדד ישכון", ויותר "איכה ישבה בדד". לא אתגר שבו אנחנו, כמדינה, צריכים להוכיח את עצמנו, אלא אילוץ שאליו הובלנו את עצמנו, ושיש לו מחירים. קשרים דיפלומטיים שמצטמצמים, פגיעה ביחסי הסחר, חרמות תרבותיים שקטים, הפגנות מתוקשרות רועשות, הפסקת השקעות ועוד ועוד. ונראה שבמקום להילחם בזה ולשמור על הקשרים שלנו, המדינה נוהגת כמו ילד פגוע, ומאמצת את ההתבודדות, בבחינת "לא רוצים לא צריך, אני אשחק לבד עם עצמי, לא צריך אף אחד".

אבל זה לא הלבד הכי כואב. הלבד הכואב באמת לא נמצא בחוץ, אלא בתוך הבית. נהוג היה לומר פעם שבשעת משבר עם ישראל ממהר להתאחד נגד האויבים מבחוץ, אבל קשה מאוד לדבר כרגע על אחדות. ויותר מכך, הבדידות ניכרת בתחושה שאין מי ששומר ומגן עלינו. שהממשלה הזאת כל כך מתעקשת על לבד — שהיא רוצה לשחק גם בלעדינו. ביבי לבדד ישכון, ובאזרחים לא יתחשב. וכמו הילד הפגוע ההוא, זה אף פעם לא סימן לעוצמה.