חתיכת שבוע

חתיכת שבוע

/// האשראי החוץ־בנקאי מחייב סדר, בהקדם /// במחיר למשתכן הסתתרה עז יקרה /// תיק 1000 חושף את הנלעגות /// הסנקציות על רוסיה לא עובדות

מוסף כלכליסט | 07.07.22

האשראי החוץ־בנקאי

עד מתי בלי פיקוח?

האירועים האחרונים בחברות האשראי החוץ־בנקאי — הבור במאזן של יונט, החשיפה הגבוהה לסיכון של גיבוי — לא באמת מפתיעים. לא מפתיעה גם ההתנערות של כל הגורמים שהיו אמורים למנוע אותם (חברות דירוג האשראי, נאמני האג"ח, רואי החשבון). כך השוק הזה עובד. עד עכשיו לא הרגשנו את זה, אבל עם עליות הריבית ייחשפו עוד ועוד נותני אשראי שחילקו כסף בקלות, בלי לבדוק כראוי את הלווים ובלי להביא בחשבון את האפשרות שיום אחד הכסף לא יחזור. כבר בפברואר בנק ישראל הזהיר שהאשראי החוץ־בנקאי שניתן לענף הנדל"ן "נחות ובעל פוטנציאל לסיכוני הדבקה", אבל הכסף המשיך לזרום, והחברות הללו המשיכו לחבק את כל הלקוחות שהבנקים לא רצו. ובלי רגולטור שיושב להן על הראש, בודק ומגדיר ומגביל, התיאבון שלהן ללקוחות חדשים ולסיכונים גוברים רק גדל. כעת, אם חברה או שתיים כאלה יקרסו המשק ישרוד, אבל אין באמת דרך לאמוד את גלי ההדף במעגלים נוספים בעולם הפיננסי — ואת האפקט הפסיכולוגי על שוק האשראי כולו, גם הבנקאי והמפוקח. אולי סוף סוף מישהו יטרח לעשות סדר בענף?

/// גולן פרידנפלד

התייקרות מחיר למשתכן

הזנב הארוך של הנזק

כשמשה כחלון השיק את תוכנית מחיר למשתכן, היה חשש שקבלנים לא ירצו להצטרף. אז נתנו להם הטבה, תמריץ קל: מחיר הדירה הוצמד למדד תשומות הבנייה, כדי לצמצם את הסיכון של הקבלנים ואת הפגיעה בהם כשעלויות הבנייה מטפסות. אלא שהתמריץ הזה העביר את הסיכון ללקוחות, זוכי מחיר למשתכן, שנדרשו לשלם על התייקרות הבנייה כבר מהשלב שבו הקבלנים זכו במגרש והתחילו למכור דירות — הרבה מאוד זמן לפני שהבנייה החלה. השבוע התברר שזה ייקר את הדירות במחיר למשתכן בכ־10%, עניין של יותר מ־100 או 200 אלף שקל לעומת מחירן הראשוני לפני ארבע או חמש שנים. במילים אחרות, פתרון שהגה פקיד כלשהו לבעיה אחת ושנראה הגיוני בשעתו יצר בעיה אחרת והתגלה כשגיאה גדולה.

לא תמיד אפשר להימנע מטעויות כאלה. אבל חשוב לזכור שכאשר פוליטיקאים מתחרים על אהדת הבוחרים, הם מקבלים החלטות גדולות ומעגלים פינות קטנות. ואת ההשפעות של העיגול הזה (לא לטובה) נרגיש שנים אחר כך, ונשלם עליו באופן הכי מילולי. בזמן הזה הם כבר ילכו לעגל משהו אחר.

/// אמיתי גזית

תיק המתנות

תיאבון, הגרסה הנלעגת

העדויות שנשמעו השבוע בבית המשפט בתיק 1000, "תיק המתנות", אורזות את מתנות החינם היקרות ביותר שבנימין נתניהו אי פעם ישלם עליהן. הן לא עלו כסף, אבל עלו לו בכתב אישום. קווי ההגנה העיקריים שלו: הם מותר לקבל מחברים; זה לא אני, זו שרה (שגם החזירה מתנות מדי פעם!); ולא מדובר בסכומים גבוהים, ולכן אלה זוטי דברים. ספק אם זה יעזור, והרשעת הפרת אמונים היא כמעט ודאית כאן. אבל הסיפור הזה נלעג יותר משהוא מושחת. הוא משקף את תיאבון ה"מגיע לי" הבלתי נגמר של המשפחה, את ההתקרבנות התמידית על כך שראש הממשלה הטוב בהיסטוריה לא מתוגמל כפי שצריך, לא נאהב כפי שראוי. כמו מנשה נוי במערכון ההוא של "החמישייה הקאמרית", מגלם את ראש הממשלה שדופק לחשב על השולחן ומתלונן על משכורתו הדלה, או כמו בני פורמן ש"היה לו כל מה שאפשר לרצות והוא רצה יותר". בתיק 1000 התיאבון התבטא בסיגרים ושמפניות, אבל זו אותה תאווה לתקשורת חיובית שהתגלגלה לתיקי 2000 ו־4000. זה אותו נאשם שחשב שיש מתנות חינם, ושכח שלנבחרי ציבור אין כאלה.

/// משה גורלי

הסנקציות על רוסיה

הבומרנג חוזר

משהו לא עובד בסנקציות של המערב על רוסיה. הן כמובן מוצדקות לחלוטין, אבל לא משיגות את המטרה. זו לא הפעם הראשונה שבה סנקציות כלכליות מתגלות כלא יעילות, ולפעמים אפילו מחוללות מצב גרוע יותר (היפנים, למשל, התקיפו את פרל הארבור כי נואשו מהחנק הכלכלי שהוטל עליהם), ועכשיו אנחנו רואים זאת היטב. מאז הטלת הסנקציות על רוסיה, כלכלת אירופה התחילה לגלוש להאטה, היורו בשפל של 20 שנה, בארצות הברית מחירי הדלק דוהרים והכיוון נראה מיתון, ובכל העולם חוששים ממשבר מזון. ברוסיה עצמה, בינתיים, הרובל התחזק לרמה שלפני הפלישה, ואחרי הטלטלה הראשונה נראה שהאזרחים ממשיכים בחייהם ובכלכלתם. אז מה, אז אין להם מקדונלד'ס והם לא רצויים במדינות המערב; ממילא רובם מעולם לא טסו לחו"ל ולא קנו לואי ויטון או אפילו זארה. ובפוליטיקה של מוסקבה, ברור שמשטר פוטין לא ייפול בעקבות הסנקציות הכלכליות. מנגד, מנהיגי המערב בהחלט  עלולים לשלם בכיסאם על עליות המחירים שהולידו אותן סנקציות ממש. כן, לגמרי בומרנג, והמלחמה באוקראינה לא נגמרה. הגיע הזמן לחשוב על אמצעים חדשים לסיים אותה, ולסלק את פוטין מהזירה.

/// סופי שולמן

צילום: אי.אף.פי

מילת השבוע

//

דור סער־מן

לאומה שנולדה במעבר, ממשלת מעבר היא מצב טבעי

שוב יש לנו ממשלת מעבר, אבל הפעם קצת אחרת מהקודמת — לא עם ראש ממשלה מוכר שממשיך עוד קצת, אלא עם אחד חדש לגמרי, שנכנס לתפקיד זמני בהגדרה. יאיר לפיד הוא איש מַעֲבָר, שינסה להוכיח שיש בו הרבה מֵעֵבֶר.

מעבר, כל מעבר, הוא תמיד משהו זמני. לא הדבר עצמו, רק הדרך לשם. אף אחד לא רוצה להיות תקוע במעבר תמידי (ובשלל דתות המעבר הזה, אחרי המוות, הוא גיהינום בעצמו). אבל כשחוזרים אחורה מגלים שמעבר הוא־הוא שהוליד את עם ישראל. האזכור הראשון למילה הוא בספר בראשית: יעקב הוביל את משפחתו לארץ ישראל דרך מעבר יבוק, אבל בעוד שאר קרוביו עוברים בבטחה, הוא נשאר במקום, נאבק עם מלאך, גובר עליו, זוכה בברכה ומקבל את שמו החדש — ישראל. המעבר הראשון שלנו, אם כך, הרה משמעות, ויש בו לידה מחדש. במאה ה־17, אגב, הרב האיטלקי אהרן ברכיה ממדניה כתב ספר ששמו "מעבר יבוק" ושעוסק כולו במוות; אולי בעצם כל החיים הם רק מעבר, מסדרון לפני הסוף?

אבל לפעמים מעבר הוא גם דבר טוב כשלעצמו, לא רק בדרך למטרה. הפוגה חשובה. חשבו על הרווחה שבעונות מעבר, למשל, בין חום הקיץ לקור החורף. שם נעים, שם פורחים. לא הכל חיים, מוות ומאבקים עם מלאכים. בממשלות מעבר יש שיתוק, אבל יש גם איזו מנוחה, ויש פוליטיקאים שעבורם זו עונת הפריחה. לפיד, למשל. ואולי הוא יזכה לגלות שבישראל אין דבר יותר קבוע מהזמני.