חתיכת שבוע

חתיכת שבוע

/// התקציב חברתי למדי, בניגוד לביקורות /// באג"ח המיועדות אין מקום לתרגילים /// הכסף הזר בהייטק מסכן את הקרנות המקומיות /// ריס וויתרספון מוכיחה שאג'נדה שווה הרבה כסף

בדרך לאישור

תקציב חברתי להפתיע

עוד לפני שהממשלה גיבשה תקציב כבר נמתחו עליו ביקורות, אבל הן החמירו כשהתמונה הושלמה. הן נשמעו כמובן מהאופוזיציה; אחת המשעשעות היתה הטענה של ח"כ משה ארבל מש"ס, שהתקציב משקף "קפיטליזם חזירי" — וזה אדם שישב שנים בקואליציות של נתניהו. אבל גם משמאל היתה ביקורת, למשל של הח"כית לשעבר שלי יחימוביץ', ונשמעו טענות שמדובר בתקציב אנטי־חברתי ונעדר חמלה.

נראה כאילו זו טענה שאפשר לשלוף אוטומטית כשבראש הממשלה ניצב נציג של מפלגה ניאו־ליברלית, וכשכל העמדות הכלכליות מוחזקות בידי אנשי מפלגות קפיטליסטיות.

אבל בפועל, התקציב הזה מפתיע לטובה בחברתיות שלו. הוא מוסיף 30 מיליארד שקל בחמש שנים לפיתוח כלכלי של הציבור הערבי, ובכך מתחיל לתקן קיפוח של 73 שנה. הוא מוסיף 1.5 מיליארד לקצבאות הזקנים העניים ו־300 מיליון לניצולי שואה. הוא מוסיף מיליארד למשרד הרווחה — כולל106  מיליון למאבק באלימות במשפחה, 60 מיליון לביטחון תזונתי ו־60 מיליון למאבק בבדידות קשישים. ואלה רק חלק מהדוגמאות. בסך הכל, זה תקציב שמספק לחלשים גם דגים וגם חכות.

/// שחר אילן

האג"ח המיועדות

צריך להתחיל לדאוג

מאחורי המילים "אג"ח מיועדות" מסתתרת רשת הביטחון שהמדינה מעניקה לפנסיה שלנו: איגרות חוב ממשלתיות שמבטיחות תשואה של 4.86% צמוד מדד לכ־30% מהנכסים של קרנות הפנסיה. זה בעצם מבטיח שכשליש מהחיסכון שלנו ייהנה מתשואה יציבה גם אם השווקים ייטלטלו.

והאג"ח המיועדות הן התחייבות חשובה לא רק לציבור החוסכים אלא גם לשוק ההון כולו. הן חוזה, שכולל גם שוט: אם המדינה לא תשלם, כל מי שמלווה לה יעלה את הריביות מחשש שהיא לא תשלם גם לו.

הבעיה היא שזה יקר. האג"ח המיועדות עולות כרגע למדינה כ־9 מיליארד שקל בשנה, ובתוך עשור יעלו כ־20 מיליארד. המון כסף. לכן בשבוע שעבר הציע האוצר לשנות את השיטה וליצור מנגנון חלופי שיוגדר בחוק. אלא שלהבדיל מחוזים, חוקים הם משהו שקל לשנות בדיעבד ולשמוט את רשת הביטחון, וזה מסוכן. לכן באוצר הציעו להפקיד את הכסף בקרן ייעודית, שתבטיח את התשלום ותוכל לשמש לעניין הזה בלבד. רק שזה לא באמת מספיק (הפיאסקו של "קרן העושר" מחזק עוד יותר את החשדנות). כך שאם באוצר כל כך בטוחים שיעמדו בהתחייבויות האלה, שיתכבדו ויציעו ביטחונות שווי ערך לחוזה. כל התעקשות על ביטחונות חלשים יותר מעידה על כוונה לאפשר בעתיד "גמישות", שעלולה להסתיים בפנסיונרים בלי פנסיה. את זה צריך לעצור.

/// גולן פרידנפלד

שווי שיא בהייטק

החברות פורחות, הקרנות קמלות

ברצף השיאים של ההייטק הישראלי בתקופה האחרונה, נרשם השבוע עוד אחד: סטארט־אפ הפינטק ראפיד גייס 300 מיליון דולר — ונהפך לחברה הישראלית הפרטית בעלת השווי הגבוה בהיסטוריה, 10 מיליארד דולר. המנכ"ל אריק שטילמן נתלה באילן גבוה כשהזכיר את סטרייפ האמריקאית, שעוסקת גם היא בפתרונות תשלום חדשניים, ועומדת לפני הנפקה לפי שווי של 250 מיליארד דולר.

אבל מעבר לתחום העיסוק, לראפיד יש עוד משהו משותף עם סטרייפ: השקעה מקרן טייגר גלובל האימתנית, שמנהלת 79 מיליארד דולר ומושקעת כיום כבר ב־14 סטארט־אפים ישראליים. סכומי עתק כמו אלה שטייגר מזרימה מקפיצים את החברות המקומיות, אבל באופן עקיף הם גורמים נזק לא פשוט לענף כולו. כי כשכסף זר זורם בהמוניו, הקרנות הישראליות נדחקות החוצה.

זה לא רק גובה ההשקעות. טייגר דוגלת בהשקעות מהירות מאוד, כמעט בלי בדיקת החברה הנבחרת. הקרנות הישראליות, מצדן, צריכות להיות הרבה יותר שקולות בהחלטות שלהן. בלי לשלם המון ומהר, כרגע קשה להן להישאר על המגרש. כדי לא להיעלם ממנו לגמרי, הן חייבות להתמקד ביתרונות שלהן על פני המתחרות הזרות, למשל בהשקעות מוקדמות יותר או תחומים לוהטים פחות. הן ישרדו, וההייטק הישראלי כולו רק ירוויח.

/// הגר רבט

וויתרספון

כמה שווה טיקט חברתי

קרן ההשקעות הפרטית בלקסטון קנתה השבוע את חברת ההפקות של ריס וויתרספון, Hello Sunshine, בלא פחות מ־900 מיליון דולר. וויתרספון, שהתחילה כשחקנית ובשנים האחרונות היתה בין השאר ממפיקי "שקרים קטנים גדולים" ו"תוכנית הבוקר", אמרה שהעסקה מאשרת את הנחת העבודה שלה, שלפיה הוליווד זקוקה לעוד הרבה תסריטים טובים שמכוונים לנשים ונכתבו בידי נשים. בלקסטון, מהקרנות הגדולות בעולם, עם נכסים בשווי 649 מיליארד דולר, עושה כאן עוד צעד לתוך עולם התוכן, בידיעה שהזינוק בשימוש בסטרימינג יכול להזרים לא רק סדרות וסרטים אלא גם הרבה מאוד כסף. שני הצדדים בעסקה הזאת, וקרנות ויזמים בכל הענפים, לוקחים מכאן בעיקר שיעור אחד: טיקט חברתי יכול להיות שווה הרבה מאוד כסף למי שמוכר אותו, ויופי של מוניטין למי שקונה.

/// תמר טוניק

צילום: רויטרס

מילת השבוע

//

דור סער־מן

למה דווקא הפירות מעוררים מלחמה כזאת?

לראשונה זה שלוש שנים, סוף סוף מסתמן תקציב, ועמו חוק ההסדרים ושלל רפורמות ושינויים. אחד הגדולים שבהם, ומהשנויים ביותר במחלוקת, הוא  הורדת המכסים על יבוא ירקות ופירות. ופתאום יש מלחמה על הפירות, מלחמה שגבולות הגזרה שלה לא זהות לחלוקה הרגילה בין ימין לשמאל כלכליים.

כי הפירות בישראל הם הרבה יותר ממזון או כלכלה. ימין קפיטליסטי תומך עקרונית בתחרות ופתיחת שווקים, אבל הימין הישראלי מייצג גם חלק מהחקלאים, ובשני הצדדים מדברים על החשיבות של החקלאות לתקומה, לזהות ואפילו לביטחון שלנו (ולא רק התזונתי). שלא לדבר על הסמל הלאומי, על "קח פרי ותהיה לי בריא", ואפילו המשוררת הלאומית נעמי שמר כתבה את "התפוזים התפוזים טובים באלף אחוזים"; ירושלים של זהב, תפוח זהב, אותה מהפכה.

אבל זה לא רק עניין ישראלי. הפירות מהותיים לתרבות האנושית כולה, משחר ההיסטוריה. נדמה שבכל השפות יש ביטויים ומטאפורות הכרוכים בהם, וגם אצלנו הם מככבים — מפרי עץ הדעת, דרך "פרי בטן" או "פרי גנך" ועד פרי דמיונו, פרי עטו ופרי עמלו. הפרי, מבחינת בני האדם, הוא חיים, הוא לידה, הוא יצירה ועשייה, והוא מתיקות. הוא סמל להצלחת ההישרדות. לא בכדי נוטים לומר "פירות וירקות" ולא "ירקות ופירות". ולא בכדי המלחמה הנוכחית היא על הרבה יותר ממכסים. כי לפעמים פרי הוא גם סמל רע, התפוח הרקוב שבערמה. זה נהדר שיש תקציב, אבל האם יש בארגז הזה גם פרי באושים?